Murano: hoe bereiken vanuit Venetië? + Bezienswaardigheden

Niet alleen de stad zelf maar ook de eilanden rond Venetië hebben talloze troeven te bieden.
Daarbij denkt men meteen aan Burano en Murano. Dat laatste staat vooral bekend om haar wereldberoemde Murano glas. Maar dat is bijlange niet de enige troef van dit opmerkelijke eilandje. Daarom zet ik de leukste bezienswaardigheden en activiteiten van Murano voor jou op een rijtje!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2024

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Boek een gegidste rondleiding!

Wil je graag meer leren over de glasblazers van Murano? Boek dan een gegidste rondleiding naar zowel Murano als Burano met een gids. Online kost het amper €20 per persoon. Als je liever alles zelf regelt, kan je ook alvast je ticket voor het openbaar vervoer bestellen of gewoon op bezoek gaan bij een glasblazerij. Tickets en tours kan je aanschaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je bovendien ook in de meeste gevallen gratis annuleren tot 24u op voorhand.

 

Murano bezoeken


Hoe de legende rond het beroemde Murano glas ontstond

Bijna nergens ter wereld is het maken van glas tot zo’n kunst verheven als in Murano. 1291 was het jaar dat alles zou veranderen voor dit kleine eilandje dat vlakbij Venetië ligt. Dit was immers het jaar waarin de Republiek Venetië de opdracht gaf alle glasmakers te verhuizen naar Murano, omdat het brandgevaar te groot was voor de Venetianen. Geen verwonderlijke beslissing, aangezien de meeste huizen in die tijd uit hout bestonden. De glasmakers lieten het echter niet aan hun hart komen en al gauw groeiden ze uit tot de meest vooraanstaande inwoners van de Republiek. Als beloning mochten ze een zwaard dragen en konden ze nooit vervolgd worden door de staat. Niet veel later mochten hun dochters zelfs uitgehuwelijkt worden aan Venetiaanse edellieden. Het enige addertje onder het gras in ruil voor deze privileges was dat glasmakers de Republiek van Venetië niet mochten verlaten. Als men er nog maar aan dacht over de grenzen een winkel te openen, liep men het risico de handen kwijt te spelen en heel soms zelfs vermoord te worden.

Glazen vogels in Murano

Overal op het eiland vind je mooie glazen kunstwerkjes die bijna volledig uit glas zijn gemaakt.

Murano glas vandaag

Je zal je ondertussen al wel afvragen wat de glazenmakers van Murano zo bijzonder maakte. Zij waren de enigen in Europa die glazen spiegels konden maken en verfijnde technieken beheersten zoals onder meer het vervaardigen van kristalglas, veelkleurig glas en het imiteren van edelstenen. Eeuwenlang domineerden deze getalenteerde werklui Europa totdat men in andere landen nieuwe technieken bedacht. Tegenwoordig zijn ze nog altijd een belangrijke exporteur van traditionele producten zoals spiegels en glazen en zelfs kranen en kroonluchters. Het is ook niet verwonderlijk dat men zich vooral op toeristische items toelegt.

murano eilanden van venetië

Het Murano eiland lijkt op Venetië maar is vele malen minder druk!

De leukste bezienswaardigheden van Murano

Museo Vetrario (Glasmuseum van Murano)

Als bovenstaande informatie naar meer smaakt moet je zeker het Glasmuseum van Murano bezoeken. Hier krijg je een gedetailleerd overzicht per eeuw van de Venetiaanse glasmakers. Leuk is ook dat je kan zien hoe de kunst en productie van glas door de eeuwen heen geëvolueerd is.
Het museum is elke dag geopend van 10u tot 18u en kaartjes kosten tien euro per persoon. Voor sommige leeftijdsgroepen (onder andere kinderen en studenten) is er een korting van 2,5 euro.

murano glas venetiaans

Venetiaans glas of ‘glas van Murano’ is kleurrijk en kan zowat alle vormen aannemen! Echt vakmanschap!

Glasfabrieken

Uiteraard is het bijzonder interessant om de vermaarde glasmakers live aan het werk te zien. Online kan je al een bezoek regelen voor €5 per persoon.
Veel keuze heb je wel niet, want de meeste fabrieken zijn niet geopend voor het publieke. Dat komt wegens twee redenen: ze willen niet dat de concurrentie mogelijk technieken steelt en ze verdienen geld met het maken van glas, niet met het entertainen van toeristen.
Gelukkig zijn er wel enkele fabrieken die het niet erg vinden dat toeristen een kijkje nemen. Kijk hier alvast eens naar de mogelijkheden.

Na het bewonderen van al dat prachtig glas, zal je misschien de drang voelen opkomen om wat glazen souvenirs te kopen. Kijk altijd goed dat het Vetro Artistico Murano keurmerk in het glas is gedrukt, meestal op de bodem. Dit is een garantie dat het authentiek glas uit Murano is. Jammer genoeg zijn er een aantal oplichters die namaakglas aan een veelvoud van de originele prijs verkopen. Opletten is de boodschap!

Glasfabriek Murano

Er zijn heel wat glasfabrieken in Murano, en je kan er enkele ook gaan bezoeken.

Kerken

Jammer genoeg werden de meeste kerken op het eiland afgebroken en vervangen door glasfabrieken in de achttiende en negentiende eeuw. Als resultaat blijven er nog amper vier kerken over.
De Basilica dei Santi Maria e Donato is zonder enige twijfel de belangrijkste en interessantste kerk van Murano en bij uitbreiding van Venetië. De buitenkant ziet er bijzonder sober uit maar laat je niet misleiden want de binnenkant is rijkelijk versierd. Met name de mozaïeken vloer en koepel zijn absoluut adembenemend.
Verder heb je ook nog de Chiesa di San Pietro Martire die het bezoeken waard is. Kunstliefhebbers kunnen hun hartje ophalen en schilderijen van Veronese, Bellini en de gebroeders Tintoretto bewonderen.
Tot slot heb je nog de Campo Santo Stefano met een prachtige klokkentoren uit de negentiende eeuw. Oorspronkelijk was er ook nog een kerk maar die is helaas verloren gegaan.

Santa Maria e San Donato basiliek murano

De Santa Maria e San Donato basiliek. Voor mij was dit de mooiste kerk op het schattige eilandje.

De Cometa di Vetra

De glazen komeet, of de Cometa di Vetra, is een puntig, glazen kunstwerk dat recht voor de Torre dell’Orologio werd geplaatst. Deze klokkentoren maakt deel uit van de San Stefano kerk, en is op zich al een mooie toeristische trekpleister, maar de komeet is toch echt het indrukwekkendst. Dit meesterwerk werd gemaakt door Simone Cenedese. Het bestaat uit maarliefst 500 stukjes geblazen glas in zes verschillende kleuren en afmetingen. Vooral ‘s avonds en tijdens kerstmis is dit trouwens een prachtig kunstwerk, want dan wordt het ook nog eens prachtig verlicht.

Cometa di Vetro Murano bezienswaardigheden

Wil je meteen het meest indrukwekkende Venetiaanse glas zien? Ga dan naar de Cometa di Vetro!

De beste restaurants in Murano

Je vindt hier gelukkig heerlijk eten voor elk budget. Als je liever niet al te veel geld uitgeeft kan je altijd een stukje pizza al taglio eten of in een supermarkt wat brood en beleg kopen. Als de euro’s mogen rollen, kan ik in elk geval de volgende vijf restaurants aanraden.

La Perla ai Bisatei

Perla betekent parel en dit restaurant is een echt pareltje. Heerlijk eten aan eerlijke prijzen, zo hoort het!

Trattoria Valmarana

Prachtige locatie aan de rand van het water en ook het menu mag er zijn.

B restaurant

Bijzonder grote porties, dus je krijgt waar voor je geld!

Algiobagio

Als je hier wil eten kan je best op voorhand reserveren zodat je verzekerd bent van een tafeltje buiten aan het water met een fantastisch uitzicht. De prijzen zijn iets duurder, maar je krijgt zeker waar voor je geld.

Osteria Acquastanca

Een verborgen juweel. Er is plek voor amper tien tafels die door vele locals worden ingenomen. Niet het meest uitgebreide menu maar oh zo lekker!

Belangrijk om weten:

  • Vele restaurants in Venetië (en bij uitbreiding Italië) wordt de vis verkocht naargelang het gewicht hiervan. Een nietsvermoedende vriend van me dacht een uitstekende zaak te hebben gedaan door amper tien euro voor een heerlijke vis te betalen. Wat hij niet wist is dat de vis gewogen wordt voordat hij wordt gefileerd, waardoor hij daarna een gepeperde rekening gepresenteerd kreeg!
  • Vergeet ook de ‘coperto’ niet. Meestal is het nergens aangeduid, maar op de totaalprijs moet je nog iets extra betalen. Een soort van verplichte fooi die je moet geven, eigenlijk. Meestal ligt het rond twee euro per persoon, maar ik had zelf restaurants die me zes euro extra aanrekenden…
Murano eilanden Venetië

Murano is één van de leukste eilanden rond Venetië. Een daguitstap meer dan waard!

Murano bereiken

Het bereiken van dit eiland is kinderspel dankzij het goed geregelde openbaar vervoer. Je springt op de ACTV boot en geniet van het prachtige uitzicht.
Een ticket voor het openbare bootvervoer in Venetië kost €23 en is 24u geldig. Je hebt ook een pas van 75 minuten, maar dat kost meteen €10,50. Aangezien je veel op de boot zal zitten tijdens je citytrip, raad ik aan om meteen een ticket te kopen voor meerdere dagen. Zo zijn er ook tickets voor 2 en 3 dagen.

Van S. Zaccaria (vlakbij de San Marco Basiliek en het Dogepaleis) neem je waterbus 4.2 die je 40 minuutjes later in Murano afzet. Je kan ook 4.1 nemen maar dan doe je er een uur over.
 Je kan om het even waar uitstappen maar als je de glasfabrieken wil zien kies je voor de halte ‘Colonna‘. Voor het glasmuseum van Murano en de kerken kies je best voor ‘Museo‘.

Van de Piazzale Roma of Ferrovia (bus- en treinstation) neem je lijn drie die je nog geen twintig minuutjes later in Murano dropt. Ook hier kan je waterbus 4.1 nemen maar dan doe je er wel langer over.

Wil je liever alles met een gids bezoeken? Boek dan een daguitstap vanuit Venetië. Deze kosten je maar €20 per persoon en zijn vaak gecombineerd met een bezoek aan Burano.

vaporetto venetie naar Murano

De Vaporetto is handig, maar… Vertrek vroeg genoeg! De beperkte plaatsjes zijn al snel volzet, en de rit vanuit Venetië duurt ongeveer een uur…

Vier leuke weetjes over Murano glas

  • 
Glasmakers in Murano bezitten over heuse receptenboeken waarin familiegeheimen van generatie op generatie worden doorgegeven.
  • Verder zijn ze zo beheerst in het maken van glas dat ze allerlei delicate voorwerpen kunnen vervaardigen. Het bekendste (en misschien wel mooiste) zijn de glazen bloemen. Wil je met je eigen ogen zien hoe dat gebeurt? Boek dan een rondleiding door een glasfabriek (€5).
  • De glasmakers in Murano zitten ook in speciale stoelen die hen de nodige ondersteuning geeft om de blaaspijp te hanteren. Ze gebruiken ook bijna exact dezelfde technieken en gereedschap die door hun voorouders in de middeleeuwen werden bediend.
  • Op een gegeven moment in de geschiedenis was glas zo’n kostbaar goed dat het enkel voor de lucky few beschikbaar was. Wanneer je vandaag bijvoorbeeld in de IKEA rondloopt is het ondenkbaar dat glas ooit een statussymbool was!

Als je eenmaal alle bezienswaardigheden van Venetië hebt bewonderd, houdt niets je nog tegen om op de vaporetto naar Murano te springen. Of je nu de vermaarde en getalenteerde glasmakers met je eigen ogen wilt bewonderen of enkel gezellig wilt rondwandelen, dit geweldige eilandje zal je hoe dan ook weten te fascineren! En voor zij die door de glasmicrobe gebeten zijn heb ik goed nieuws: je kan ook workshops volgen waarin je glas leert bewerken! Vergeet ook zeker niet door te reizen naar Burano, want Burano en Murano zijn twee eilandjes die je absoluut niet mag missen!

Murano bezienswaardigheden Venetië

Murano en Burano zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden van Venetië.

Daguitstapjes naar Murano

Maak het jezelf gemakkelijk en laat alles regelen. Venetië is erg toeristisch, en dus zijn er dagelijks enkele excursies vanuit centrale locaties die naar Murano (en Burano) vertrekken. Je wordt op de eilanden naar de mooiste locaties geleidt, en je krijgt ook enkele leuke verhalen over Murano te horen. Bovendien zijn ze vaak gecombineerd met workshops of andere activiteiten met betrekking tot de eilandjes. Bovendien kosten ze niet heel veel. Hieronder zie je enkele excursies met hun prijs:

 

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Citytrip Venetië: Tips en meer info

citytrip venetie
Citytrips bekijken Vliegtickets bekijken Hotels bekijken Tours bekijken Venetië is een bijzonder mooie stad. Toegegeven: in het seizoen is het hier erg druk en vaak moet je lang in de rij staan om ergens binnen te komen, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de stad
Lees verder  


Hoe goedkoop vliegen naar Venetië?

vliegen naar venetie
Dankzij onderstaand advies en handige tips wordt jouw zoektocht naar goedkope vliegtickets Venetië heel wat efficiënter en mèt resultaat. All aboard! Eerder zocht ik al vliegtickets naar Venetië bij goedkope aanbieders als Momondo.be maar ook bij Google Flights. Meestal vond ik wel enkele mo
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam