San Marco basiliek bezoeken in Venetië

De San Marco Basiliek is samen met het Dogepaleis en de Brug der Zuchten een van de populairste bezienswaardigheden van Venetië. Vanuit alle uithoeken van de wereld zakken toeristen af naar La Serenissima om de prachtige San Marco basiliek te bezoeken. Om je visite zo vlot mogelijk te laten verlopen vertel ik je alles wat je moet weten over dit weergaloze bouwwerk.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Tickets en gegidste rondleidingen

Wil je graag een audiogids huren voor je bezoek aan de San Marco Basiliek? Dat kan al voor €4 per persoon.
Heeft een echte gids toch jouw voorkeur, of wil je de Basiliek misschien tezamen bezoeken met het fantastische Doge Paleis? Kijk dan eens naar deze tours van GetYourGuide. Je kan in de meeste gevallen gratis annuleren tot 24u op voorhand.

 

san marco basiliek bezienswaardigheden venetie

Vanbuiten is de San Marco basiliek rijkelijk versierd met allerlei soorten duur marmer, maar vanbinnen is het haast nog indrukwekkender…

Een stukje geschiedenis en uitleg over de San Marco Basiliek…

In 828 steelden Venetiaanse kooplieden de overblijfselen van Marcus de evangelist uit Alexandrië. De doge besloot een kerk in diens naam op te richten, pal naast zijn paleis. Vier jaar later stond de kerk te pronken op het San Marcoplein maar in 976 werd ze alweer afgebrand in een opstand. Twee jaar later werd ze heropgebouwd maar van het uiterlijk van deze kerken is niets bekend. Men vermoedt dat de basiliek van San Marco in haar huidige vorm in 1063 werd gebouwd. In al die eeuwen is ze door haar weelderige ontwerp en gouden mozaïeken uitgegroeid tot statussymbool van Venetiaanse rijkdom en macht. Sinds de elfde eeuw heeft ze bijnaam Chiesa d’Oro (Gouden Kerk). Oorspronkelijk was het een kapel van de doge, pas sinds 1807 is het de stadskathedraal en zetel van de aartsbisschop van Venetië.

binnenkant basiliek san marco vanbinnen gouden plafond

Gouden plafonds en gouden muren! De binnenkant van de Basiliek lijkt wel uit goud gemaakt!

De mooiste bezienswaardigheden in de San Marco Basiliek

Absoluut kroonjuweel van dit kerkgebouw zijn de gouden mozaïeken, waarvan er meer dan 8000 vierkante meter de muren, plafonds en koepels bedekken! Zij beelden verhalen af van onder meer de Bijbel, allegorische figuren en gebeurtenissen uit het leven van Christus, de Maagd Maria en San Marco.
De Pala d’Oro mag je eveneens niet missen. Dit is een indrukwekkend altaarstuk dat voorzien is van schitterende edelstenen en goud. Het bevindt zich nog altijd op haar originele plek achter het hoge altaar, waar de sarcofaag van San Marco ook ligt.
Tot slot heb je nog de Schatkamer van San Marco waar je 283 stukken in goud, zilver, glas en andere kostbare materialen aantreft. Deze werden buitgemaakt tijdens de Vierde Kruistocht.
Ga in elk geval de trap op naar boven tot je bij de Loggia dei Cavalli komt. Hier zie je de Quadriga, vier prachtige bronzen paarden, maar je kan ook genieten van een weergaloos zicht op het San Marcoplein. Hier is ook de toegang tot het museum Marciano. Om van dit wondermooie uitzicht te genieten, moet je wel tickets kopen.

San Marco Basiliek interieur binnen

Een stukje van het interieur van de Basiliek van San Marco. Foto’s maken mag eigenlijk niet, maar ik wou toch graag de schoonheid van binnenin aan jullie tonen.

De San Marco Basiliek bezoeken

La Basilica di San Marco is een van de mooiste bezienswaardigheden van Venetië en mag dan ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan La Serenissima. Allereerst moet je weten dat je de gepaste kledij moet dragen, dus geen korte rokken of blote schouders. Het gebruik van foto- en filmcamera’s is verboden en het bezoek aan de basiliek wordt beperkt tot tien minuten op drukke momenten (in het laagseizoen kan je er zo lang rondlopen als je wilt). Het is een bijzonder populaire trekpleister dus het kan zijn dat je soms enkele uren moet aanschuiven om binnen te geraken (Ik las op bepaalde fora de frustraties van mensen die meer dan vijf uur hadden aangeschoven!). Dat heeft vast ook te maken met de gratis inkom… Als je niet wilt wachten en tegelijkertijd ook wat meer over de basiliek wilt leren, raad ik aan om voorrangstickets te kopen. Deze kosten je €3 en kan je via de officiële site bemachtigen. Wil je voorrangstickets en een gegidste rondleiding? Dat kan vanaf €27 per persoon.

Quadriga paarden san marco basiliek

Ook van buiten zie je al enkele paarden staan. De Quadriga in het museum vond ik wel nog iets mooier…

San Marco Basiliek Tickets

Als je enkel de San Marco basiliek wil bezoeken, dan kan je gratis naar binnen. Voor de luttele prijs van vier euro (zonder rondleiding) kan je al op voorhand een plekje reserveren zodat je geen tijd verliest met aanschuiven. Wil je graag skip-the-line tickets met een interessante rondleiding combineren? Dat kan vanaf €27 per persoon.
Als je het imposante Pala d’Oro altaar wil bezichtigen moet je twee euro extra betalen en voor de schatkamer drie euro. Het museum Marciano kost je vijf euro. De majestueuze campanile (de klokkentoren) zit trouwens niet inbegrepen in het bezoek, kaartjes hiervoor kosten acht euro per persoon.
De openingstijden hangen af van het seizoen en kijk je best op voorhand na op de officiële website.

Voor combitickets of gegidste rondleidingen kan je eens kijken naar deze aanbiedingen:

 

 

Vijf leuke weetjes over de basiliek van San Marco

  1. De Pala d’Oro bevat 1300 parels, 300 smaragden, 300 saffieren, 400 granaten, 100 amethisten, plus robijnen en topazen. Napoleon stal een aantal edelstenen in 1797 maar gelukkig zijn er nog genoeg overgebleven.
  2. Er zijn ontzettend veel zuilen in deze kathedraal, meer dan 500! De meerderheid hiervan is Byzantijns en dateert uit de zesde en elfde eeuw. Daarnaast zijn er ook zuilen uit de derde eeuw.
  3. De Campanile van San Marco is een klokkentoren van 98,6 meter die gebouwd werd in de negende eeuw. Toch moest deze in 1903 heropgebouwd worden omdat hij was ingestort, op 14 juli 1902 om precies te zijn.
  4. Boven het grote centrale raam van de basiliek is de Gevleugelde Leeuw afgebeeld (het symbool van Venetië). Bovenop het centrale portiek zijn er standbeelden van San Marco en de engelen.
  5. Om je voor te bereiden op je bezoek moet je de game Assassin’s Creed II spelen waarin je de San Marco basiliek en campanile kunt beklimmen. Daarbovenop kun je in het middeleeuwse Venetië rondlopen en ook zelf op een gondel varen!

De San Marco basiliek is meer dan terecht het pronkstuk van Venetië. Reken op zijn minst op een uur om alles te zien en als je je tijd wil nemen ongeveer het dubbele. Reserveer op voorhand je plaatsje zodat je meer tijd in het gebouw kan doorbrengen dan ervoor. Na je bezoek zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden in de omgeving zoals de Brug der Zuchten, het Dogepaleis en het San Marcoplein. Je dag kan je vervolgens op een geweldige manier afsluiten met een gondelvaart in Venetië.

san marco plein basiliek en klokkentoren

Het San Marco Plein met links de Basiliek en rechts de klokkentoren.

Video: De San Marco Basiliek in al haar glorie

Je mag eigenlijk geen filmpjes of foto’s maken in deze Basiliek, maar natuurlijk kan je niet iedereen tegenhouden! In deze video zie je enkele mooie beelden van deze gouden kerk. Prachtig, maar niets vergeleken met een echt bezoek! Waar wacht je nog op? Je moest al weg zijn!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Citytrip Venetië: Tips en meer info

citytrip venetie
Citytrips bekijken Vliegtickets bekijken Hotels bekijken Tours bekijken Venetië is een bijzonder mooie stad. Toegegeven: in het seizoen is het hier erg druk en vaak moet je lang in de rij staan om ergens binnen te komen, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de stad
Lees verder  


Hoe goedkoop vliegen naar Venetië?

vliegen naar venetie
Dankzij onderstaand advies en handige tips wordt jouw zoektocht naar goedkope vliegtickets Venetië heel wat efficiënter en mèt resultaat. All aboard! Eerder zocht ik al vliegtickets naar Venetië bij goedkope aanbieders als Momondo.be maar ook bij Google Flights. Meestal vond ik wel enkele mo
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam