Jordanië

Reisgids Jordanië

Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is een parel in het Midden-Oosten. Met buurlanden als Irak en Syrië lijkt het misschien niet de perfecte vakantiebestemming, maar van deze conflicten voel je in het land eigenlijk weinig. Het grotendeels islamitische land heeft heel wat prachtige bezienswaardigheden die toeristen van over de hele wereld naar daar lokken. Petra is wellicht het bekendst, maar ook Wadi-Rum en Jerash zijn zeker een bezoek waard.
Mensen die genieten van overheerlijk eten, vriendelijke locals en prachtige culturele en natuurfenomenen hoeven niet te twijfelen. Jordanië heeft alles! Bovendien kan je een reis naar Jordanië eenvoudig combineren met enkele dagen Israel, wat ook zeker de moeite waard is!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (4 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrip aanbiedingen

Plaatsen in Jordanië

Petra

Het prachtige Wadi Rum met zijn buitenaardse landschappen.

Het prachtige Wadi Rum met zijn buitenaardse landschappen.

  Gemiddelde kosten in Jordanië

Lokaal geld – In dit prachtige land wordt de Jordaanse dinar gebruikt (JOD). Eén euro ligt momenteel op ongeveer 0,70 JOD, maar voor exacte tarieven kan je hier eens kijken. Wil je alvast wat lokaal geld op zak hebben? Bestel het dan online en zonder commissie via Travelex. Bovendien krijg je hier mooie wisseltarieven.

Accommodatie – Jordanië is voor toeristen geen spotgoedkoop land, maar voor accommodaties valt de kost eigenlijk best mee.
Op minder toeristische locaties betaal je amper €10 voor een privé kamer, maar in Amman of nabij Petra betaal je natuurlijk wel iets meer.
Voor een jeugdherberg in Amman betaal je tussen vijf en tien euro per nacht. Iets meer privacy krijg je in een tweepersoonskamer voor twintig euro.
Een driesterrenhotel begint al bij €23, dus duur wordt het nooit.
Voor Petra zijn de prijzen gelijkaardig. Een driesterrenhotel kost je tussen €20 en €30. Een goedkoper hotel begint bij €15 per nacht.
Bekijk en vergelijk heel wat accommodaties in Jordanië via Trivago en Booking.

Eten – Ga iedere dag uit eten en prop je vol in Jordanië! De voeding hier is overheerlijk. Als ik er aan terugdenk, moet ik nog steeds watertanden. In de restaurants betaal je twee dinar (JOD) voor een frisdrank. Dat is ongeveer €2,5. Voor een biertje betaal je 3 – 4 JOD.
In een goedkoop restaurant betaal je maar 5 JOD per persoon, maar in de restaurants in de eerder toeristische regio’s betaal je toch iets meer. Voor een driegangenmenu betaal je ongeveer 15 JOD (+/- €19) per persoon.
Vind je het overheerlijke eten toch maar niks (shame on you!), dan kan je voor 5 JOD bij de Mc Donalds smullen.

Vervoer – Een echte vorm van openbaar vervoer is er niet, en de busjes die er zijn, zijn nogal onbetrouwbaar. Vaste tijdstippen en kostprijzen zijn er bijvoorbeeld niet, maar echt duur wordt het nooit.

Een ritje van ongeveer een half uur zou je maar 0,5 JOD hoeven te kosten. Bussen naar toeristische plekjes zijn iets duurder (bvb. Amman > Jerash), maar nog steeds goedkoop: 1 à 2 JOD.
Petra naar Wadi Rum kost je wel meteen 5 JOD.
Om tijd, onduidelijkheden en ergernis te besparen raad ik aan om een auto te huren of een dagtour/meerdaagse tour te regelen.

Excursies – Er zijn heel wat excursies die je kan doen in Jordanië. Een tour naar het prachtige Petra wordt natuurlijk het vaakst gedaan. Van Amman naar Petra betaal je rond de €50 voor een dagexcursie. Vanuit Jeruzalem betaal je minstens €350 voor een tweedaagse tour naar Petra, Jerash en Amman. Vanuit Eilat (ook Israel) betaal je voor twee dagen ongeveer €250 per persoon. Natuurlijk zijn er nog veel meer excursies naar Jordanië, zo kan je bijvoorbeeld ook de Wadi Rum woestijn ontdekken. Bekijk prijzen, beschikbaarheid en mogelijkheden hier.

Kamelen en ezels zijn de favoriete vervoersmiddelen in Petra!

Kamelen en ezels zijn de favoriete vervoersmiddelen in Petra!

 Tips om geld te besparen in Jordanië

Jordan Pass – Als je meer wilt zien dan enkel Petra en Amman (deze worden vaak samen gedaan in een korte rondreis) is het geen slecht idee om de Jordan pass aan te schaffen. Voor 70 tot 80 JOD krijg je immers toegang tot heel wat monumenten (Ja, ook Petra!) én de dure visumkost zit daar alvast inbegrepen.
Kijk op de officiële website om te kijken of dit interessant is voor jou.

Wissel geld op voorhand – Het valt vaak voor dat bankkaarten niet worden geaccepteerd in de Jordaanse banken, of dat er geen geld kan worden afgehaald. Om zeker te zijn is het dus geen slecht idee om al enkele Jordaanse dinars af te halen of om te wisselen. Vermijd kredietkaarten, want daar wordt een extra voor aangerekend.

Jerrash is een van de best bewaarde oud-Romeinse steden ter wereld! Prachtig om te bezichtigen.

Jerash is een van de best bewaarde oud-Romeinse steden ter wereld! Prachtig om te bezichtigen.

  Wat te doen in Jordanië

Petra – Petra is één van de oude wereldwonderen, maar is ook in het heden nog erg populair onder toeristen. Voor mij was het een van de mooiste plekken die ik ooit bezocht. Het gigantische domein is in feite een archeologische site die de graftombes en woonplaats van de Nabateeërs openstelt.
Alle grafmonumenten zijn uitgehouwen in rode zandsteen en strekken uit over meer dan tien kilometer. Dit prachtige wereldwonder is een must voor iedere avontuurlijke reiziger. Voor één dag betaal je 50 JOD, voor twee dagen 55 JOD en voor drie dagen 60 JOD. Volgens mij heb je zeker twee dagen nodig om alles op je gemak te kunnen bezichtigen.
Een ritje op een kameel zou je niet meer hoeven te kosten dan 7 JOD. Voor een ezel kan dat zeker voor 5 JOD.

Jerash – Een aangename verrassing voor mij was Jerash. Vroeger was deze stad een van de belangrijkste, en grootste, Romeinse steden in het Midden-Oosten. Vandaag is het nog steeds de grootste oud-Romeins archeologische site buiten Europa.
De monumenten die je op deze plek vindt zijn in erg goede staat en geven een uitstekend inzicht in hoe de Romeinen en Grieken hier geleefd moeten hebben.

Amman – De Hoofdstad van Jordanië bruist van het leven en is zeker een kort bezoek waard. De citadel van Amman is een belangrijke geschiedkundige site en van hieruit krijg je ook een erg mooi overzicht over de stad. In de binnenstad is het leuk wandelen, en zelf voelde ik me er heel veilig. Naast de citadel is ook de Hoesseinimoskee zeker een bezoek waard.

Wadi Rum – Niet heel ver van Petra vind je Wadi Rum. Hier werden heel wat scènes gedraaid voor de film Lawrence of Arabia. Deze uitgestrekte woestijn wordt ingesloten door gigantische zandstenen wanden en heeft een prachtige roden zandwoestijn die je in een andere wereld doet wanen.

Dode zee – De dode zee ligt deels in Israel en deels in Jordanië. Het laagste droge punt ter wereld (meer dan 400m onder zeeniveau!) is in feite een gigantische zoutwatermeer. Door deze hoge saliniteit, leven er alleen onzichtbare bacteriën in dit water, vandaar de naam: dode zee.
De dode zee is voor toeristen vooral leuk omdat je er in kan drijven zonder ooit kopje onder te gaan. Bovendien is het slijk van dit meer voorzien van heel wat mineralen en kristallen die je lichaam van een schoonheidskuur kunnen voorzien.

Duiken in de rode zee – Volgens vele duikers en snorkelaars is de rode zee dé beste locatie ter wereld om het zeeleven te aanschouwen. Neem een plons in het heerlijk warme water en maak kennis met de prachtige onderwaterwereld van het Midden-Oosten.

Mount Nebo – In het oude testament kun je terugvinden hoe God aan Mozes opdroeg om het beloofde land te vinden. Na een lange pelgrimstocht komt hij uit op Mount Nebo en ziet hij van daar het beloofde land. Helaas reikt hij niet verder en sterft hij op deze heilige berg. Klim op deze 817 meter hoge berg en krijg hetzelfde uitzicht als Mozes toen.

Dana – Dana lijkt een beetje op het Grand Canyon National Park in de USA. Het uitgestrekte park is perfect voor mensen die van prachtige uitzichten houden en niet vies zijn van het betere klimwerk. Naast gigantische rotsformaties en woestijnen vind je er ook hoogplateaus.

Woestijn kastelen – In het oosten van Amman zijn er heel wat kastelen te vinden die pal in de woestijn werden geplaatst. Tegenwoordig zijn ze een beetje een vergeten bezienswaardigheid en dat geheel onterecht. Deze prachtige -en vaak gigantische gebouwen- zijn in de meeste gevallen rechthoekig of vierkant en werden gebouwd voor de verdediging van een stad, als stad zelf, of voor commerciële doeleinden.

Amman, de hoofdstad van Jordanië, is een echte metropool!

Amman, de hoofdstad van Jordanië, is een echte metropool!

  Vermijden in Jordanië

Geen aangepaste kledij meenemen – Bedekkende of iets warmere kledij meenemen is geen slecht idee voor twee redenen. Enerzijds zijn er heel wat religieuze sites die vragen dat je ten minste de schouders en knieën bedekken voor je ze betreedt. Anderzijds koelt het in de vele woestijnen van Jordanië ook aardig af tijdens de avond. Een extra laagje kan dus zeker geen kwaad!
In de steden wordt gevraagd om de lokale etiquette te respecteren. Bij mannen wordt gevraagd om lange broeken te dragen en bij voorkeur een t-shirt met lange mouwen. Aan vrouwen wordt gevraagd om los zittende kledij te dragen, liefst met lange mouwen en broekspijpen. T-shirtjes of

Kraantjeswater drinken – Volgens sommigen is het kraantjeswater in Jordanië perfect drinkbaar, maar volgens anders absoluut niet. Vermijd dat je vakantie in het water valt en koop flessenwater.

‘s Avonds rijden – De meeste Europese wegen zijn goed verlicht. Hetzij door lantaarnpalen, hetzij door de vele lichten van de voorbijrazende auto’s. In Jordanië is het niet ongewoon dat er auto’s zonder lichten rijden, ook al is het pikzwart. Als je toch een auto hebt en ‘s nachts moet rijden is het dus extra opletten geblazen.

Geen visum bij Wadi Araba Border Crossing / Allenby Bridge – Als je vanuit Israel naar Jordanië reist kan je alleen maar een visum (visum on arrival) aanvragen bij de Sheikh Hussein border crossing.
Bij de Wadi Araba Border Crossing of Allenby Bridge grenspunten moet je reeds een visum hebben aangevraagd in België. Er is hier immers geen enkele mogelijkheid om de grens over te steken als je dit visum nog niet hebt.
Bij de Wadi Araba border crossing kan je alleen zonder een vooraf aangevraagd visum binnen geraken als je tezamen met een georganiseerde tour reist. Vraag dit dus zeker op voorhand na!

De dode zee is het laagste punt van de wereld!

De dode zee is het laagste punt van de wereld!

 Uitstapjes naar Jordanië

Klaar voor een van de leukste excursies die je ooit hebt gedaan? Jordanië heeft heel veel te bieden! Het mythische Petra is natuurlijk het hoogtepunt van je reis naar Jordanië. Maar vergeet ook Jerash, Amman en de Wadi Rum woestijn niet. Kijk maar eens wat dit prachtige land nog allemaal te bieden heeft:

» Alle tours en excursies in Jordanië

 

 Meer info over Jordanië

5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Citytrip Jeruzalem

citytrip jeruzalem
Drie uurtjes was het ongeveer rijden, inclusief verplichte pitstop aan een souvenirwinkeltje, eer we aankwamen aan de Allenby Bridge grensovergang. Alles verliep dit keer vrij vlot en op iets langer dan een uur werd de hele groep terug toegelaten tot Israel. Nu ja, Israel is eigenlijk fout.
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam