Dubrovnik

2/5 - (4 stemmen)

Dubrovnik reisgids

Dubrovnik is een prachtige stad en dat ontging de makers van de populaire ‘Game of Thrones’ serie duidelijk ook niet. In de TV-serie fungeert de stad immers als Kingslanding. De stad waar de Lannister’s regeren.
Eens je door de oude stadspoorten bent gewandeld voelt het ook precies zo aan: alsof je plots in de middeleeuwen bent beland. De zandkleurige ommuring, de witte gebouwen met terracotta daken en de ongelooflijk relaxte sfeer die er hangt dragen allemaal bij tot een heerlijk vakantiegevoel. Stap de duizenden trappen op en af en ontdek nieuwe steegjes met gezellige restaurants, hotels en winkeltjes. Voor een overzicht van de stad klim je best op de omwallingen of trek je naar de kabelbaan.
Buiten het oude stadsdeel is er niet veel moois te bespeuren in Dubrovnik. Blijf dus gerust enkele dagen in of rondom dit deel. Er is voldoende te bezichtigen en er zijn meer dan genoeg uitstapjes te regelen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De buitenkant van de oude stad van Dubrovnik.

De buitenkant van de oude stad van Dubrovnik.

  Gemiddelde kosten in Dubrovnik

AccommodatieHostels of jeugdherbergen zijn het goedkoopst in Dubrovnik. Ze zijn er goed aanwezig en door de concurrentie blijven de prijzen ook best laag. Voor amper vijftien euro per nacht kan je al in een slaapzaal liggen. Prijzen lopen op tot twintig euro of ietsje meer. Als de prijzen meer zijn dan twintig euro kijk je misschien best al naar een aparte kamer. Zeker als je met twee of meer personen bent. Een dubbele kamer vind je immers al voor 28 tot 30 euro.
Luxehotels van vier of meer sterren beginnen bij 100 euro, maar lopen op tot 300 euro. Bekijk alle verblijfplaatsen in Dubrovnik op booking of via trivago.
Een verblijf in of rond de oude stad is over het algemeen het duurst.

Eten – Dubrovnik is de bekendste plek in Kroatië als je er de reisbrochures op naslaat. Dat betekent ook dat het erg duur is in vergelijking met de rest van het land. Na het verkennen van de oude stad ben je ongetwijfeld hongerig en humeurig en heb je geen zin meer om nog een plekje te zoeken buiten de omwalling. In het oude stadscentrum betaal je tussen 17 en 20 euro voor een hoofdgerecht en een drankje van matige kwaliteit. Budget opties zijn er niet echt.
Buiten de oude stad kan het veel goedkoper. Daar betaal je tussen 10 en 15 euro voor een volledige maaltijd.

Vervoer – Afhankelijk van waar je aankomt of verblijft is openbaar vervoer wel noodzakelijk om naar het oude stadsdeel te reizen. Op de bus kost een ticketje 15 KN (ongeveer twee euro), als je ze op voorhand aanschaft kosten ze nog 12 KN. In de oude stad zelf is er geen vervoer nodig.
Taxi’s brengen je van het ene deel naar het andere deel van de stad tegen matige prijzen. Je zal normaal nooit meer hoeven betalen dan €15 ($16,5).
Goedkope autohuur is ook mogelijk vanuit Dubrovnik. Een rondreis door Kroatië behoort dus zeker ook tot de mogelijkheden als je vanaf hier vertrekt.!

Binnenin de omwalling van de oude stad van Dubrovnik.

Binnenin de omwalling van de oude stad van Dubrovnik.

   Tips om geld te besparen in Dubrovnik

Openbaar vervoer – Vanuit het centrale busstation is het een vrij korte rit naar de oude stad. Vanuit het stadscentrum vertrekken is nog korter. Te voet is mogelijk, maar zou je meer dan een uur in beslag nemen. Bovendien is de weg vrij stijl en kan het weleens langer duren en veel vermoeiender worden.

Neem lunch mee – Koop je lunch of wat eten op voorhand zodat je niet te veel geld moet uitgeven aan matige kost in Dubrovnik. Het is er gemiddeld 30 tot 50% duurder dan in andere delen van Kroatië.

Het uitzicht van op de vele trappen in Dubrovnik.

Het uitzicht van op de vele trappen in Dubrovnik.

   Wat te doen in Dubrovnik

Oude stad – Dé (enige) reden om een uitstap naar Dubrovnik te verantwoorden is een bezoek brengen aan de oude stad. Vanuit de moderne stad is de stad eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan ook naar de oude stad stappen. Maar bereid je voor op een beetje klimwerk! De weg is immers nogal steil.

Omwallingen – Een uitzonderlijk zicht van de stad krijg je door op de omwallingen te stappen. Je kan bijna de hele stad rondwandelen van op een verhoogd uitzicht. Uitstekend voor foto’s, maar ook gewoon één van de topactiviteiten in Dubrovnik.
In het laagseizoen is de omwalling een pak minder lang open voor toeristen. Vaak maar tot 15:00u.

Kabellift – Een uitzicht over de volledige stad krijg je alleen vanop de naburige heuvels en bergen. Als je vanuit Dubrovnik links enkele tredes omhoog stapt kom je vanzelf uit bij de kabelbaan. Voor 8 euro brengt die je helemaal naar boven. Heen en terug kost je 14 euro. Bovenaan de top krijg je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

Dagtrips – Er zijn veel dagtrips te doen vanuit Dubrovnik. Boek op voorhand om er zeker van te zijn dat ze niet zijn uitverkocht. Ik raad ook aan om de grens over te steken als daguitstap naar Montenegro en Bosnië. Vooral een daguitstap van Dubrovnik naar Mostar vond ik de moeite.

Verken de eilanden – Omdat Dubrovnik vlak tegen de kust ligt, vind je in de buurt ook heel wat van de mooie eilanden van Kroatië. Deze kan je meestal met een dagtour (of via een ferry) bezoeken, maar nog leuker is om een heuse cruise in Kroatië te plannen. Het is niet erg goedkoop, maar ongetwijfeld de reis van je leven!

De leukste bezigheid in Dubrovnik: over de oude omwalling lopen.

De leukste bezigheid in Dubrovnik: over de oude omwalling lopen.

   Vermijden in Dubrovnik

Late daguitstap – Dubrovnik ligt volledig in het oosten van Kroatië. Op ongeveer zes uur van Split en tien uur van Zagreb is er niet echt een grootstad in de buurt te vinden. Als je besluit om een dagtour vanuit Split te doen reken je daarvoor best tien tot twaalf uur rijden (heen en terug). Een erg vroeg vertrek is dus aangeraden als je de stad goed wilt kunnen verkennen.
De beroemde Plitvice meren en watervallen liggen trouwens ook honderden kilometers van Dubrovnik. Deze daguitstap regel je beter vanuit Zadar of Split.
Bedenk ook dat in het laagseizoen bepaalde activiteiten (omwalling, kabelbaan) veel sneller sluiten dan in het hoogseizoen.

Paspoort vergeten bij daguitstap – Om naar Dubrovnik te gaan moet je een stukje door Bosnië en Herzegovina. Daar wordt de bus even op kant gezet om zo ieders paspoort of identiteitskaart te controleren. Vergeet je identiteitskaart of paspoort dus zeker niet, anders heb je al die tijd voor niets gereisd!
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een (dag)trip naar Bosnië of Montenegro.

Bezoeken in laagseizoen – Zeker voor dagtrips wordt het moeilijk om Dubrovnik in het laagseizoen te bezoeken. Het laagseizoen in Dubrovnik begint net voor de herfstvakantie en loopt door tot april/mei. In het laagseizoen wordt het ook al sneller donker waardoor je minder kan genieten van de prachtige uitzichten. Het vervelendste blijft wel dat heel wat zaken vroeger sluiten dan gewoonlijk.

Mooi uitzicht over de oude stad.

Mooi uitzicht over de oude stad.

Citytrips en aanbiedingen Kroatië

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Dubrovnik

2/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam