Lees meteen meer over…
Gemiddelde kosten | Tips om geld te besparen | Zeker doen |
Vermijden | Aanbiedingen

Het Paleis van Diocletianus in het oude centrum van Split.
Gemiddelde kosten in Split
Lokaal geld – Split is een stad in Kroatië en dus betaalt men hier met de HRK (Kroatische kuna). Zes kuna is ongeveer gelijk aan één euro, maar voor een juistere wisselkoers kan je hier eens kijken.
Online geld wisselen kan via Travelex tegen goede tarieven en geen commissie.
Accommodatie – Budgetkamers beginnen bij net geen dertig euro per nacht. Als je weet dat er maar een twee à drie hostels of jeudherbergen zijn in de stad die bovendien duurder zijn dan dat, is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Een vier- of vijfsterren hotel of appartement begint bij tweehonderd euro per nacht. Toch zijn er ook heel wat andere mooie hotels of appartementen met een veel aantrekkelijker prijskaartje en een luxueus gevoel.
Klik hier voor een lijstje met alle accommodaties in Split, of vergelijk met Trivago.
Eten – Het oude stadsdeel is het meest toeristische. Daardoor zijn de prijzen hier ook wat duurder. Toch hoef je je geen zorgen beginnen maken, want de prijzen zijn naar Belgische normen nog steeds erg economisch. Voor een eenvoudige lunch kan je terecht in de vele bakkerijtjes die lekkere (stukken) pizza of broodjes met mozzarella en dergelijke aanbieden. Deze kosten vaak maar anderhalve euro. Buiten de stad zijn ze zelf nog goedkoper. Naar een restaurant gaan kost je iets meer, maar de porties zijn altijd erg groot. Voor een complete maaltijd ben je tussen tien en vijftien euro kwijt.
Vervoer – Openbaar vervoer is goed vertegenwoordigd in en rondom Split. Voor een enkel ticket betaal je iets minder dan 1,5 euro.
Om niet al te veel tijd en geld kwijt te raken aan langere afstanden maak je best gebruik van de bussen die aan het centrale busstation staan te wachten. Er zijn dagelijks meerdere verbindingen beschikbaar naar grote en minder grote steden doorheen het land. Split naar Zadar duurt ongeveer twee uur, split naar Dubrovnik iets langer dan zes uur. Van Split naar de hoofdstad, Zagreb, duurt ook twee uurtjes. Prijzen hangen af van waar je heen gaat en hoe lang je op voorhand boekt. Als je enkele maanden op voorhand boekt kan je lange busreizen (zoals Split naar Dubrovnik) al voor tien à vijftien euro boeken. Als je slechts één dag of enkele dagen op voorhand boekt kosten deze je toch 25 euro voor een enkel ticket.
Als je een rondreis door Kroatië plant, dan zou ik wel aanraden om een huurwagen te boeken. Een auto is hier meestal erg goedkoop en zo kan je onderweg stoppen waar je wilt. Grote bussen rijden soms nogal traag, waardoor het lang duurt vooraleer je op je eindbestemming aankomt.
In de oude stad is er geen enkele vorm van vervoer. Een beetje stappen moet dus wel.

Split, één van de mooie havensteden van Kroatië.
Tips om geld te besparen in Split
Vervoer met bussen – Ga je vanuit Split ergens heen? Of kom je aan in Split? Neem dan een kijkje naar de bussen. Het centraal gelegen busstation ligt vlakbij de oude stad. Een busticket is goedkoper dan een auto huren of een vliegtuig nemen. Bovendien kan je zelf je uitstapjes regelen naar dichtbij zijnde steden zoals Zadar en Zagreb.
Goedkoop lunchen – In en buiten de stad zijn vele kleine bakkerijtjes. Elk van hen biedt lekkers aan tegen goedkope prijzen. In de plaats van telkens naar een restaurant te gaan kan je makkelijk enkele tientallen euro’s besparen door jezelf hier van een lunch te voorzien. Voor een broodje met mozzarella, chorizo of iets dergelijk betaal je nog geen anderhalve euro. Datzelfde geldt voor een groot stuk pizza.
Appartement huren – Een appartement of kleine vakantiewoning is meestal veel goedkoper dan een hotel. Bovendien heb je dan het voordeel dat je ook zelf kan koken. Wat je ook weeral veel geld bespaart.
Ferryboten – Als je van plan bent om de eilanden die voor de kust van Split liggen te bezoeken zijn er twee mogelijkheden. De eerste is om all-inclusive tours te boeken, de tweede is om alles zelf te regelen. Het tweede vraagt enig opzoekingswerk. Vertrouw niet te veel op internet aangezien de tijdstippen van de boten regelmatig veranderen.
Net buiten de oude stad van Split (op weg naar het centrale busstation) staat een kleine kiosk die tickets voor de ferries verkoopt. Zij kunnen je ook verder helpen met tijdstippen. Vind je geen geschikte boot? Ga dan ook eens naar de haven zelf. Aan de grote cruiseschepen vind je ook een loket dat regelmatige ferries aanbiedt.

Het klis fort torent hoog uit boven Split.
Wat te doen in Split
Marjan Viewpoint – Het beste uitzicht over Split krijg je vanaf deze heuvel. Met een mooi uitkijk platform kan je de volledige oude stad van hier uit waarnemen. Na de stevige klim naar boven kan je je dorst lessen in een gezellige bistro in de buurt van Marjan Viewpoint.
Tijdens deze gegidste wandeltour (€14 pp) bezoek je enkele bezienswaardigheden van Split, waaronder ook het Marjan Viewpoint.
Doorkruis het stadsdoolhof – Betreed de omwalling en stap de kleine en smalle straatjes af. Laat je blik door de zandkleurige huizen en panden razen en ontdek al het mooist van deze unieke stad. Er zijn heel wat prachtige monumenten en bouwwerken. Als je enkele uren neemt om de stad af te stappen kan je deze onmogelijk missen.
’s Nachts rondlopen – Voor een volledig ander uitzicht over de stad moet je zeker buiten komen als het begint te schemeren. Eens het mooi donker is krijgt de stad een volledig ander uitzicht. Een beetje spooky zelf. Wees gerust, Split is erg veilig.
Je kunt ook een gegidste avondtour boeken. Zo ben je er zeker van dat je niet verdwaald en alle mooiste highlights te zien krijgt!
Boottocht – Vanuit Split zijn er (afhankelijk van het seizoen) heel wat boottochten. Zo kan je rond de baai cirkelen om een mooi zicht op de stad te krijgen, maar ook veel verdere tochten ondernemen. Ga op verkenning naar de omliggende eilanden van Kroatië en ontdek de ongerepte steden en natuur van dit mooie land. Tours zijn eenvoudig, maar zelf ferries regelen is goedkoper (maar wel meer werk).
Bekijk de plezierboten – Als je verder wandelt langs de dijk, kom je op het einde vanzelf bij de plezierboten aan. Leuk om deze luxueuze bootjes te bekijken en tegelijkertijd ook een mooie plek om zowel de prachtig doorzichtige zee als de impressionante stad te bekijken. Na het zien van deze boten wordt het misschien tijd om een cruise door Kroatië te regelen? Of misschien is deze excursie wel iets voor jou! Met een klein plezierbootje bezoek je de Blue Cave, terwijl jouw private kapitein een heerlijke lunch bereid terwijl je in het turquoise water plonst.
Dagtocht naar Plitvice – Vanuit Split zijn er veel dagtours en excursies naar de prachtige Plitvice meren. Natuurlijk kan je zelf ook een wagen huren en naar dit prachtige nationale park rijden. Met eigen vervoer (of een excursie) doe je er twee en een half uur over, als je op het openbaar vervoer rekent duurt de rit zo’n vier uur.

De kleine, gezellige haven van Split.
Vermijden in Split
Buiten ‘het seizoen’ komen – Split is een populaire bestemming rond de zomervakantie. Dan zijn er veel meer ferries, bussen, tours en zijn de openingsuren van vele zaken veel flexibeler.
Dit hoogseizoen loopt tot net voor de herfstvakantie.
Eenmaal hierna worden boottochten en andere begeleide tours afgeschaft tot het weer warm wordt. Het is natuurlijk een beetje kiezen, want tijdens het laagseizoen is er ook veel minder volk in de stad.
Auto huren – Een auto huren in Split is onnodig aangezien je alles eenvoudig kan afstappen. Als je graag naar een andere stad wilt zijn er voldoende bussen die je daar naartoe kunnen brengen. Als je met één of twee personen reist zijn tours vaak nog goedkoper dan de totaalkost van een auto. (bvb. gegidste tour van Split naar Dubrovnik). Sowieso zijn bustickets het goedkoopst.
Als je natuurlijk een echte roadtrip door Kroatië plant, dan raad ik wel aan om een auto te huren. Bussen doen er immers aanzienlijk langer over om ergens te geraken.

Kade van Split met luxeboten en hotels.