Zadar reisgids

Eén van de Ryanair luchthavens in Kroatië kan je vinden in Zadar. Dat betekent niet dat je deze kleine stad moet overslaan, want er is ook veel moois te bezichtigen.
Vanuit de luchthaven staat er openbaar vervoer dat je met maar één tussenstop naar het oude centrum van Zadar brengt. Dit is ook meteen het interessantste deel van de stad. Achter de weinig onthullende ommuring vind je een stad die weinig werd aangetast door onze moderne medemens. Mooie gepolijste vloeren die overlopen in statige gebouwen uit de middeleeuwen. Eens je door de smalle straatjes bent genavigeerd kom je al gauw uit op de blauwe wateren van Kroatië. Een lang verblijf in Zadar is misschien niet aangeraden. Maar gelukkig zijn er voldoende daguitstappen die enkele dagen in de stad wel goed mogelijk maken.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrip aanbiedingen

De zonnegroet of de Sun Salutation in Zadar. Een lichtspektakel op zonne-energie!

De zonnegroet of de Sun Salutation in Zadar. Een lichtspektakel op zonne-energie!

  Gemiddelde kosten in Zadar

Lokaal geld – Aangezien Zadar deel uitmaakt van Kroatië, betaalt men hier met de Kroatische kuna (HRK). Eén euro is ongeveer gelijk aan 6 Kroatische kuna. Voor de precieze wisseltarieven kan je op deze website kijken. Als je geld wil wisselen, raad ik aan om gebruik te maken van Travelex. Ze hanteren geen commissie, mooie wisseltarieven en je kan het geld op de luchthaven afhalen.

Accommodatie – Voor de backpackers zijn er gelukkig wel enkele hostels of jeugdherbergen in Zadar. De prijzen liggen gemiddeld tussen 15 en 20 euro voor één nacht. Tweepersoonskamers of appartementjes zijn niet veel duurder en dus een betere optie voor koppeltjes of mensen die met twee of meer reizen. Voor prijzen vanaf vijfentwintig euro krijg je wat meer privacy.
Luxehotels en appartementen kosten ongeveer 110 – 120 euro per nacht.
Klik hier of hier voor een overzicht aan verblijfplaatsen in Zadar.

Eten – De oude stad zelf is het toeristische gedeelte van Zadar. Hier zijn de prijzen dan ook net iets duurder dan daarbuiten. In vergelijking met Belgische prijzen voor restaurants betaal je wel een pak minder. Reken tussen negen en vijftien euro voor een volledige maaltijd in een lekker restaurant. Voor een maaltijd met voorgerecht betaal je al iets meer. In de betere restaurants betaal je enkele euro’s meer, maar je kan er dan ook van een tongstrelende maaltijd genieten.

Vervoer – Openbaar vervoer is uitstekend in Zadar als je niet te ver moet zijn. Als je een halve dag hebt kan je de hele stad eenvoudig afstappen (oude centrum + de moderne stad) en zie je ook wat meer. Als je vanuit Zadar graag naar een andere plek in Kroatië wilt reizen raad ik de busservices die vanuit het centrale busstation vertrekken zeker aan. Om daar te geraken moet je een korte busrit ondernemen met het openbaar vervoer. Vanuit dit busstation kan je vervolgens naar alle grote en minder grote steden reizen voor erg economische prijzen.
Goedkoop een auto huren is in Zadar ook mogelijk. Als je van plan bent om meer van het land te verkennen, raad ik dan ook aan om dit te doen.

De Fosa baai in Zadar.

De Fosa baai in Zadar.

  Tips om geld te besparen in Zadar

Verblijf buiten de oude stad – Meestal is een verblijf in het oude stadsgedeelte veel duurder dan net daarbuiten. Op één tot twee kilometer zijn er ook enkele mooie plekjes die je doorheen de nieuwe stad naar de oude stad brengen.

Gebruik de bussen – Het openbaar vervoer is erg betrouwbaar en eenvoudig en brengt je overal in Zadar. Ook de grotere lange afstandsbussen zijn heel betrouwbaar en makkelijk te vinden. Bovendien zijn ze heel goedkoop. Zeker als je ze al enige tijd op voorhand kunt boeken.

Het moderne deel van Zadar.

Het moderne deel van Zadar.

  Wat te doen in Zadar

Oude stadsgedeelte – Het meest charmante deel van Zadar is de oude, ommuurde stad. Het is een pak kleiner dan zijn zustersteden Dubrovnik en Split. Maar daarom niet minder aangenaam. Ga gerust even zitten langs de waterkant om te genieten van deze prachtige plek.

Wandeling langs het water – Vanuit de oude stad kan je een lange wandeling maken langs het water. Vanzelf kom je weer uit bij de grote toegangspoort langs de andere kant van de oude stad. Maar neem gerust de kleine bootjes die je naar de overkant brengen voor heel weinig geld. Stap van daar nog een stukje door tot je in een park uitkomt. Dit park is vooral populair bij locals en bij goed weer kan je er in de zee zwemmen.

Dagtours – Er zijn heel wat daguitstappen vanuit Zadar. De meeste gaan via de boot, maar er zijn ook enkele naburige steden of bezienswaardigheden die leuk zijn. De meeste boottours rond Zadar of naar enkele van de eilanden van Kroatië zijn alleen te boeken rond de zomer tot september/oktober.

Plitvice meren – Een daguitstap die je zeker moet doen vanuit Zadar zijn de Plitvice meren. Dit prachtige natuurpark bestaat uit honderden kleine en grote watervallen die uitmonden in een prachtig azuurblauw meer dat je perfect toelaat om tot de bodem te zien.

De kleine steegjes en straatjes in Zadar.

De kleine steegjes en straatjes in Zadar.

  Vermijden in Zadar

Te lang verblijf – Zadar kan je in één dag zeker zien. Als je vanuit Zadar nog enkele daguitstapjes plant kunnen meerdere dagen mooi meegenomen zijn maar anders is dat echt niet nodig.

De landpoort die naar het oude centrum leidt.

De landpoort die naar het oude centrum leidt.

 Uitstapjes van Zadar

Je kon hierboven al meer informatie vinden over enkele top activiteiten in Zadar. Wil je graag een excursie boeken? Doe dat online! Kijk al eens naar deze uitstapjes:

» Alle tours en excursies in Zadar

 

Citytrips en aanbiedingen Kroatië

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Zadar

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam