Letland

Letland reisgids

Letland behoort sinds 2004 tot de Europese Unie en heeft sinds 2014 ook de euro aangenomen als officiële betaalmiddel. Net als de andere baltische staten heeft dit land er een hobbelige rit opzitten als gevolg van de bezetting tijdens het sovjet-regime.
Er is nog steeds een Russische minderheid in het land en die is vooral aanwezig in de hoofdstad; Riga.
Het lichtjes verdeelde land voelt tegenwoordig meer en meer Europees aan en je zou zelf kunnen zeggen dat de uitgestrekte natuur eerder naar het Scandinavische neigt.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (3 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 Plaatsen in Letland

Jurmala  |  Riga  |  Kemeri Nationaal Park

De breedste waterval van Europa ligt in Letland. Met maximaal 270 meter breed is dit een prachtkunstje van Moeder natuur!

De breedste waterval van Europa ligt in Letland. Met maximaal 270 meter breed is dit een prachtkunstje van Moeder natuur!

  Gemiddelde kosten in Letland

Accommodatie – Een vijfsterrenhotel vind je niet overal in Letland, maar in de grotere steden kom je ze al iets vaker tegen. Deze overdadige hotels kan je boeken vanaf €130 per nacht.
Eén ster minder en nog steeds heel luxueus kan al vanaf €70.
Drie sterren hotels kosten gemiddeld tussen veertig en vijftig euro in Letland.
Voor low-budget travelers of backpackers zijn er jeugdherbergen over het hele land vanaf vijf à tien euro per overnachting.
Een overzicht aan accommodaties, gesorteerd per regio in Letland, kan je vinden op Booking. Vergelijk zeker ook eens met Trivago, want soms zijn andere websites nog net iets goedkoper voor dezelfde accommodatie.

Eten – Het leuke aan de Baltische staten is dat ze spotgoedkoop zijn. Je kan er heerlijk eten en dat voor een zacht prijsje! Een uitgebreid, lekker ontbijt met een versgeperst sapje kost je iets meer dan vijf euro per persoon. Een hoofdgerecht, dessert en frisdrank tussen tien en vijftien euro.

Vervoer – Het openbaar vervoer in Letland is spotgoedkoop. Overal in het land kost een ritje op de bus of tram je tussen €0,70 en €1. Voor een treinrit van ongeveer een uurtje betaal je net geen twee euro.
Om van Letland naar de andere Baltische staten te reizen kan je ook lange afstandsbussen nemen. Gemiddeld kosten die vijftien euro naar Litouwen of Estland.

Het ratslaukums plein van Riga. Van hier krijg je een mooi zich op enkele van de mooiste gebouwen van Riga.

Het ratslaukums plein in Riga. Van hier krijg je een mooi zich op enkele van de mooiste gebouwen van Riga.

  Tips om geld te besparen in Letland

Bus naar de andere Baltische landen – De kans is groot dat je naast Letland ook Litouwen en Estland bezoekt. In plaats van een dure vlucht te regelen, kan je veel goedkoper met de bus op schok. Op ongeveer vijf uur kom je aan in de andere Baltische hoofdsteden. Een ticket kost maar €10 à €20 per persoon.

Neem het OV – Het openbaar vervoer in Letland is best goed. Bovendien is het spotgoedkoop! Wil je dus graag meer zien van Letland, vertrouw dan op het openbaar vervoer. Taxi’s of shuttlebusjes zijn veel duurder en niet noodzakelijk sneller of meer comfortabel.

In Jurmala vind je strand, natuur en prachtige gebouwen. De ideale (onbekende) zomerbestemming!

In Jurmala vind je strand, natuur en prachtige gebouwen. De ideale (onbekende) zomerbestemming!

  Wat te doen in Letland

Riga – Het klinkt misschien als een cliché dat je de hoofdstad van een bepaald land zeker moet zien, maar Riga is echt de moeite waard. Het lijkt wel alsof de hoofdstad van Letland alles te bieden heeft. Mooie gebouwen, lekker eten, een interessante geschiedenis, vriendelijke mensen, mooie daguitstappen, prachtige natuur en bovendien is het er ook nog eens spotgoedkoop! Meer dan genoeg dingen om te doen in Riga, dus!
Meer info over Riga vind je in deze reisgids.

Jurmala – In de zomers wordt het heerlijk heet in Letland. Het perfecte excuus om afkoeling te gaan zoeken aan de kust. De schattige kuststrook van Jurmala is een lievelingsplekje onder heel wat Letten en wordt alsmaar populairder bij toeristen. Het strand blijft zijn charme behouden doordat achter het zand hoge, lekker geurende bomen met de zeewind meewiegen. Pas daarachter vind je de boulevard terug, en ook die mag er zeker zijn. De charmante, houten huisjes teleporteren je terug naar een lang vervlogen tijd.
Meer info over Jurmala kan je lezen in deze reisgids.

Kemeri laagveen – Een laagveen is een moerasvorm. Niet zo ver van Jurmala en Riga ligt het nationale park van Kemeri. Een uitgestrekt domein met centraal gelegen een gigantisch moeras. Een prachtig houten pad loodst je zonder problemen door de diepe moerassen die er elk seizoen volledig anders uitzien.

Gauja Nationaal Park – Het oudste nationale park van Letland is Gauja en midden in dit park ligt ook het historische stadje Sigulda (lees hieronder). Wie voor een zacht prijsje kennis wil maken met natuur die sterk op de Scandinavische wouden en bossen lijkt moet hier naartoe! In het park vind je grotten, bossen en meren en ook enkele archeologische vondsten en bouwwerken.

Sigulda – De wintersport-, natuur- en geschiedenisliefhebbers mogen Sigulda niet aan zich voorbij laten gaan. Deze stad in het noorden van Letland biedt uitgestrekte bossen, waar her en daar een middeleeuws kasteel in zit verscholen. Tegenwoordig wordt het ook alsmaar bekender als wintersport oord. Je kan er skiën, snowboarden en zelfs bobsleeën als je een echte waaghals bent.

Rundāle paleis – Het barokke paleis van Rundāle is een van de indrukwekkendste paleizen van Oost-Europa. Het gigantische domein bestaat uit enkele prachtige bossen en wouden, aangelegde Franse tuinen, een rivier en uiteraard het paleis zelf. Binnenin de kasteelmuren vind je een (decadent) interieur en een prachtig museum. Het interieur werd geïnspireerd op het kasteel van Versailles.

Het Rundāle paleis, zo'n 70km van Riga. Het barokke paleis werd geïnspireerd op het kasteel van Versailles.

Het Rundāle paleis, zo’n 70km van Riga. Het barokke paleis werd geïnspireerd op het kasteel van Versailles.

   Vermijden in Letland

Taxi’s aanhouden – Hoewel Letland er met rasse schreden op vooruit is gegaan, komt het nog wel eens voor dat er valse taxi’s in het land rondrijden. Gevaarlijk zijn ze niet, maar ze durven wel belachelijk hoge bedragen aan te rekenen voor een ritje met hun taxi. Als je een taxi moet nemen, zoek je best even de juiste telefoonnummers op of roep je de hulp in van je hotel.

Onvoldoende cash bijhebben – In vele winkels (en soms zelfs in restaurants!) kan je alleen cash betalen, of komt er een extra kost bij als je met een bankkaart wilt betalen. Houd dus altijd voldoende cash geld in je portemonnee, zeker als je naar kleinere steden trekt. Sommige reizigers raden ook aan om op te letten als je betaalt met elektronische kaarten aangezien het soms voorvalt dat ze illegaal worden gekopieerd.

Vanuit het uitkijkplatform van de Petrikerk in Riga krijg je het beste zicht over de hoofdstad van Letland.

Vanuit het uitkijkplatform van de Petrikerk in Riga krijg je het beste zicht over de hoofdstad van Letland.

 Meer info over Letland

5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

11x Bezienswaardigheden in Riga

Riga bezienswaardigheden
In het onderstaande artikel som ik alvast enkele bezienswaardigheden op, maar natuurlijk is er nog veel meer te doen in de Letse hoofdstad. Kijk zeker ook eens naar de uitstapjes of tickets van GetYourGuide om je citytrip naar Riga te plannen. Zij hebben vaak nog meer leuke ideeën en bovendien ka
Lees verder  

Kemeri National Park en Jurmala

kemeri national park letland
Het Kemeri national park ligt op iets minder dan vijftig kilometer van Riga. Dit park is een groot natuurdomein, vooral bekend voor zijn gigantische moeraslandschap. Op sommige plekken is het moeras even diep als een flatgebouw van twaalf verdiepingen! Niet meteen een plek waar je pootje wilt g
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam