Jurmala

Jurmala reisgids

Tijdens de warme zomers wordt Jūrmala de populairste badplaats van Estland. De stad deed tijdens de sovjet overheersing vooral dienst als kuuroord voor hooggeplaatste leiders van de communistische partij, maar tegenwoordig trekken de stranden naast Letten ook heel wat westerse toeristen aan.
Op de prachtige kuststroken kan je tijdens de zomer perfect bruinbranden. Na een dagje strand kan je terug op krachten komen door iets lekkers te eten in een van de mooie houten art-nouveau restaurantjes van het pittoreske stadje. Genoeg van het strand gezien? Ga verdwalen in de heerlijk geurende dennenbomen achter het zandstrand of laat je onder handen nemen in een van de vele spa's van dit pittoreske dorp. Na een leuke dag aan het strand kan je ook altijd terugkeren naar Riga, want de Estse hoofdstad ligt hier op een boogscheut vandaan.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (2 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Tijdens de winter is het strand bevroren, maar eens de sneeuw is weggesmolten leeft het strand weer op!

Tijdens de winter is het strand bevroren, maar eens de sneeuw is weggesmolten leeft het strand weer op!

  Gemiddelde kosten in Jurmala

Accommodatie – Een vijfsterrenhotel kost in het hoogseizoen (zomer) al snel €150 of meer per nacht. Viersterren hotels zijn er in veel grotere aantallen en dus ligt die prijs iets lager; vanaf €85 per nacht.
Een driesterrenhotel kost ongeveer hetzelfde, of net iets minder als je op voorhand kan boeken.
Een budget eenpersoonskamer kost ongeveer €20 per nacht. Net zoveel als een bed op een slaapzaal.
Probeer op voorhand te boeken, aangezien plekjes snel uitverkocht raken. Wordt het te duur? Blij dan gewoon overnachten in Riga. Het ligt immers vlakbij deze kuststad.
Kijk op Booking.com en trivago voor de beste en voordeligste deals voor hotels en accommodaties.

Eten – Het toeristische Jurmala vraagt iets meer geld om uit eten te gaan. Voor een verzorgd hoofdgerecht betaal je al snel €10 à €15 per persoon. Een dessert kost ongeveer €5.

Vervoer – Met de trein pendel je vlot van Riga naar Jurmala of omgekeerd en dat voor maar €1,05. In Jurmala rijden busjes rond voor €0,80. Eigenlijk zou je deze niet moeten gebruiken aangezien het strand vlakbij het centrale treinstation van Jurmala ligt (Jurmala Majori).

Strand en heerlijk geurende bomen. Geen wonder dat dit vroeger zo'n populair kuuroord was!

Strand en heerlijk geurende bomen. Geen wonder dat dit vroeger zo’n populair kuuroord was!

 Tips om geld te besparen in Jurmala

Dagtrip vanuit Riga – Jurmala heeft slechts een beperkt aantal accommodaties, en in drukke periodes zijn ze zo volboekt. Bovendien zijn ze nogal duur. Zeker in vergelijking met Riga.
De hoofdstad van Letland heeft veel meer accommodaties en vaak tegen voordeligere prijzen.

Neem lunch mee – Restaurants zijn hier nogal prijzig. Als je een daguitstap vanuit Riga naar hier maakt is het geen slecht idee om een lunch mee te nemen vanuit de hoofdstad. Daar is het over het algemeen veel goedkoper dan in Jurmala.

De toegang tot het strand van Jūrmala.

De toegang tot het strand van Jūrmala.

  Wat te doen in Jurmala

Jurmala strand –  De reden waarom je wellicht naar hier trekt is het wondermooie strand. Het zandstrand is in Jurmala niet volgebouwd met appartementsblokken of drukke restaurants, waardoor je nog echt kan genieten van de rondomliggende natuur. Tijdens de winter is het strand grotendeels bevroren en is er weinig aan het strand te beleven.

Jomas straat – De boulevard met de vele winkeltjes en restaurants in de typische art-nouveau stijl mag je zeker niet overslaan als je hier op bezoek bent. Vooral tijdens de zomermaanden loop je hier over de koppen, maar eigenlijk is het altijd wel gezellig om hier even rond te flaneren.

Livu Akvaparks – Op zoek naar een uitje voor de hele familie? Bezoek dan het livu akvaparks. In dit waterpretpark ben je gauw een hele dag zoet. Met tientallen waterattracties en enkele leuke zwembaden is er voor iedereen wel wat te beleven.

Kemeri nationale park – Vanuit Jurmala is het maar enkele minuutjes op de trein richting het Kemeri Nationaal Park. In dit dorp kan je een bezoek brengen aan het prachtige Kemeri park. Dit natuurdomein bestaat bijna volledig uit een natuurlijk moeras en lijkt buitenaards eens je er door loopt. Zeker de moeite waard!

Het strand van Jurmala ligt er 's winters maar verlaten bij.

Het strand ligt er ‘s winters maar verlaten bij.

  Vermijden in Jurmala

Aan het verkeerde treinstation afstappen – Dit is geen klein dorpje. Er zijn zo’n vijf treinstations in de volledige gemeente. Om aan het centrale stukje strand te komen moet je afstappen aan het ‘Majori’ station. De andere stations liggen al snel twee tot drie kilometer verder.

Bezoeken in de winter – Zelf bezocht ik Jurmala tijdens de winter, en hoewel je het stadje wel kan verkennen is er voor de rest niets te doen of te zien. De bezienswaardigheden in Riga zijn zeker de moeite tijdens de winter, maar in Jurmala valt er echt niets te beleven.

Het nationale park van Kemeri ligt vlakbij Jurmala en is zeker een bezoekje waard!

Het nationale park van Kemeri ligt vlakbij Jurmala en is zeker een bezoekje waard!

 Meer info over Letland

5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Kemeri National Park en Jurmala

kemeri national park letland
Het Kemeri national park ligt op iets minder dan vijftig kilometer van Riga. Dit park is een groot natuurdomein, vooral bekend voor zijn gigantische moeraslandschap. Op sommige plekken is het moeras even diep als een flatgebouw van twaalf verdiepingen! Niet meteen een plek waar je pootje wilt g
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam