Litouwen

Litouwen reisgids

Litouwen is de meest zuidelijk gelegen Baltische staat. Dit Oost-Europese land heeft nog heel wat typerende kenmerken overgehouden uit het communistische regime dat hier tientallen jaren de plak zwaaide.
De Litouwse obsessie met kerkjes zie je in elke stad weer terugkomen. Prachtig gebolde koepels van de orthodoxe kerken sieren het straatbeeld van de kleine steden, maar ook buiten de dunbevolkte steden vind je voornamelijk godsvrezende monumenten terug.
Een vreemd landje dat je meteen onderdompelt in de ietwat aparte cultuur en mindset van de Baltische staten.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.8/5 - (6 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 Plaatsen in Litouwen

Kaunas  |  Siauliai  |  Vilnius

De hoofdstad van Litouwen, Vilnius, is best klein en volgens mij zijn er meer kerken dan inwoners!

De hoofdstad van Litouwen, Vilnius, is best klein en volgens mij zijn er meer kerken dan inwoners!

  Gemiddelde kosten in Litouwen

Accommodatie – Litouwen is volgens mij één van de goedkoopste landen van Europa. Voor een nachtje in luxe te baden hoef je niet zo veel te betalen. Vijfsterren hotels zijn best nog prijzig (Tussen €110 en €150 per nacht), maar de viersterrenhotels zijn in vergelijking spotgoedkoop. Voor slechts één ster minder betaal je minstens zestig euro. Soms zijn er zelfs acties op eenpersoonskamers waar je maar (!) €35 betaalt!
Een driesterrenhotel voor twee personen start al bij dertig euro per nacht.
Hostels of jeugdherbergen kosten je vijf à vijftien euro.
Kijk op Booking.com en trivago om de voordeligste hotels in Litouwen te vinden.

Eten – Prijzen in Litouwen voor restaurants zijn ook best betaalbaar. Laat het fastfood voor wat het is en ga liever naar een restaurant. McDonalds kost je €5 à €7, terwijl een restaurant hetzelfde of soms zelf goedkoper is. Vilnius is iets duurder in vergelijking met de andere steden in Litouwen.

Vervoer – In Litouwen kost een ticket voor de stadsbussen je €1, in de overige steden betaal je 0,80 eurocent. De treinen zijn ook heel betaalbaar. Een daguitstap van Vilnius naar Siauliai kost je €9 voor een enkel ticket (twee uur reizen), van Vilnius naar Kaunas betaal je zes euro.
Aangezien afstanden in dit land nogal ver zijn, is het ook mogelijk om goedkoop een auto te huren. Zo kan je meteen een road trip uitstippelen langs de Baltische Staten (Litouwen, Letland en Estland).

Het IX fort van Kaunas. Een verschrikkelijk stukje geschiedenis onder de Sovjets en de nazi's.

Het IX fort van Kaunas. Een verschrikkelijk stukje geschiedenis onder de Sovjets en de nazi’s.

  Tips om geld te besparen in Litouwen

Drink kraantjeswater – De Baltische staten behoren dan wel niet tot de rijkste van de EU, toch wilt dat niet zeggen dat ze onderontwikkeld zijn. Het kraantjeswater is perfect gezuiverd en dus kan je jezelf de hele dag voorzien van water in hervulbare flesjes. Milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee.

Maak er geen te lange vakantie van – Dit land is dan wel niet heel klein, maar er zijn gewoon niet zo veel toeristische trekpleisters in Litouwen. Een bezoek aan Vilnius, een daguitstap naar de kruisheuvel van Siaulai en een halve dag naar Trakai volstaan volgens mij wel. Drie à vijf dagen zijn meer dan genoeg.

Hoewel Siauliai het bekendst is van de kruisheuvel, vind je er ook enkele mooie bouwwerken terug.

Hoewel Siauliai het bekendst is van de kruisheuvel, vind je er ook enkele mooie bouwwerken terug.

  Wat te doen in Litouwen

Vilnius – De hoofdstad van Litouwen is dé trekpleister van het land. Met een bewogen geschiedenis onder de Polen, de nazi’s en ten slotte het Sovjet-Regime is er heel wat te ontdekken in deze stad. Vilnius is niet bijzonder groot,  en een korte citytrip is dus eigenlijk al voldoende. Door de vrij centrale ligging in het land kan je bovendien ook makkelijk enkele daguitstapjes maken naar andere steden of de bezienswaardigheden in Vilnius zelf.

Trakai – Op een half uurtje van Vilnius ligt Trakai. Een kleine stad met een indrukwekkend middeleeuws fort. Door de jarenlange bezettingen viel het kasteel in onbruik en werd het gedurende tientallen jaren helemaal verwaarloosd. Eind de jaren tachtig werd daar verandering in gebracht en besloot Litouwen om dit monument weer helemaal op te kalefateren. Met succes, want nu is het Trakai kasteel een van de leukste attracties in Litouwen. Na een bezoek aan het kasteel kan je ook de prachtige natuur ontdekken die er rond woekert.

De kruisheuvel van Siauliai – Spijtig genoeg ligt Siauliai vrij ver van Vilnius en Trakai, want de kruisheuvel van Siauliai was voor mij één van de tofste bezienswaardigheden in de Baltische staten. Op ongeveer twee uur van Vilnius ligt het imposante kryzin kalnas of de kruisheuvel. Ongeveer vijftien minuten van het stadscentrum liggen twee heuvels die bezaaid zijn met duizenden grote en kleine kruisjes. Dit gigantische pelgrimsoord heeft iets griezeligs en godvrezend tegelijk. Ik kon er gerust enkele uurtjes rondwandelen.

Curonian Spit – De ‘Curonian Spit’ (Koerse schoorwal) is een landtong die deels tot Rusland en deels tot Litouwen behoort. Vanuit Litouwen kan je de Curonian Spit bezoeken met een veerpont, aangezien je vanuit het vasteland van Litouwen niet op het schiereiland kan geraken. Het UNESCO werelderfgoed is bezaaid met prachtige zandstranden en hoge duinen. De koerse schoorwal is perfect om een dagje te ontspannen in de heerlijk warme zomermaanden van Litouwen.

De Curonian Spit. Een prachtig stukje strand in Litouwen met de hoogste duinen van Europa.

De Curonian Spit. Een prachtig stukje strand in Litouwen met de hoogste duinen van Europa.

   Vermijden in Litouwen

De andere Baltische staten overslaan – Als ik eerlijk ben vond ik Litouwen een van de minst aangename Baltische staten. Er is weinig te zien, de mensen zijn niet heel vriendelijk en alle plekjes die de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn al snel afgewerkt. Hoe noordelijker je gaat, hoe interessanter de landen worden. Vergeet dus niet om ook een bezoek te brengen aan Letland en Estland!

Het communistisch verleden vergeten – Tijdens mijn bezoek aan Litouwen stond ik soms versteld van hoe nors of onbeleefd de mensen reageerden. Houd altijd in je achterhoofd dat de sovjets nog niet zo lang geleden dit deel van de wereld regeerden en dat sommige mensen nog een beetje wantrouwig zijn tegenover westerlingen.

De kruisheuvel van Litouwen was een van de mooiste bezienswaardigheden uit de Baltische staten.

De kruisheuvel van Litouwen was een van de mooiste bezienswaardigheden uit de Baltische staten.

 Meer info over Litouwen

4.8/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Vilnius naar Kaunas

Kaunas Litouwen
Met de trein is het ongeveer een uurtje pendelen van de hoofdstad naar Kaunas. Voor een treinticket betaal ik €5,60, om terug te keren betaal ik €6,20. Er zijn heel regelmatige treinen van Vilnius naar Kaunas (of omgekeerd). Ongeveer elk uur is er eentje. Wanneer ik aankom in Kaunas zie ik
Lees verder  

Heuvel van de kruisen in Siauliai

hill of crosses vilnius siauliai - heuvel van de kruisen
Er is niet bepaald een snelle verbinding tussen Vilnius en Šiauliai... Met de bus doe je er tussen drie en vier uur over en dat zag ik niet meteen zitten. Veel sneller (en goedkoper...) is om de trein te nemen van Vilnius gelezinkelio stotis naar Siauliai gelezinkelio stotis. (Het centrale trei
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam