Kaunas

Kaunas reisgids

Toen Vilnius nog bij Polen hoorde was Kaunas de hoofdstad van dit kleine Baltische landje. Vandaag de dag is het de tweede grootste stad van Litouwen, na Vilnius.
Na het communistische regime werd de stad bijna volledig gemoderniseerd, waardoor er van het sovjet-tijdperk vrij weinig overblijfselen te zien zijn.
Heel veel is er niet te bezichtigen of mee te maken, maar als je nog enkele dagen overhebt na je citytrip in Vilnius kan je Kaunas als een extra uitstap plannen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Van het kasteel van Kaunas blijft niet veel meer over, maar de 'Kauno Pilis' zie je nog wel staan.

Van het kasteel van Kaunas blijft niet veel meer over, maar de ‘Kauno Pilis’ zie je nog wel staan.

  Gemiddelde kosten in Kaunas

Accommodatie – Even op voorhand boeken en je vindt prachtige deals in Kaunas. Een viersterrenhotel kost je maximaal zestig euro per nacht. Vaak vind je ze nog veel goedkoper. Een driesterrenhotel kost je tussen dertig en veertig per nacht.
Hoef een luxueuze kamer niet voor jou? Dan is een eenpersoonskamertje of een appartement een uitstekend alternatief. In Kaunas betaal je daar zo’n vijftien euro per nacht voor.
Jeugdherbergen starten aan tien euro per nacht.
Kijk voor een volledig overzicht aan beschikbare accommodaties op booking.com en vergeet niet te vergelijken via Trivago, zodat je zeker bent van de laagste prijs.

Eten – De voormalige hoofdstad van Litouwen is niet duur. In een restaurant betaal je voor een hoofdgerecht tussen vier en zeven euro per persoon. In duurdere restaurants betaal je tussen acht en vijftien euro. Een dessertje kost net iets minder of meer dan drie euro.
Frisdrank kost je in vergelijking nog het meest. Eén à twee euro.

Vervoer – Een enkel ticket voor bus of tram kost je tachtig eurocent. Probeer gepast te betalen, want je kan de vervoersbewijzen alleen op de tram of bus aanschaffen.
Een treinticket van Vilnius naar Kaunas (of omgekeerd) kostte me €6,40.

De straten van Kaunas. Pittoresk maar er is niet zo veel te zien...

De straten van Kaunas. Pittoresk maar er is niet zo veel te zien…

 Tips om geld te besparen in Kaunas

Blijf niet te lang – Wil je Kaunas verkennen? Dan heb je genoeg aan een halve dag (of zelfs nog minder). Het centrum is piepklein en het enige wat een beetje tijd kost om naartoe te pendelen is het negende fort of het ninth fort. Bespaar kosten op een hotel en ga liever een andere stad of een andere Baltische staat bezoeken.

Openbaar vervoer naar het negende fort – Vanuit het centrum zijn er per uur twee bussen die richting het negende fort rijden. In plaats van een dure taxi te regelen, kom je er zo ook wel.
Schakel google maps of een andere smartphone applicatie in om te zien hoe je er het snelst komt.

Het negende fort van Kaunas werd tijdens wereldoorlog twee gebruikt als concentratiekamp.

Het negende fort van Kaunas werd tijdens wereldoorlog twee gebruikt als concentratiekamp net zoals Auschwitz in Polen. net zoals Auschwitz in Polen..

  Wat te doen in Kaunas

Negende fort – Het negende fort of ‘ninth fort’ werd bijna meteen na zijn opening een gevangenis. Wanneer de communisten het land overnamen werden hier voornamelijk politieke gevangenen in ondergebracht. Tijdens wereldoorlog twee werd dit het grootste concentratiekamp van de Baltische staten en in totaal kwamen er meer dan dertigduizend joden in dit fort om. Nadat de nazi’s werden verdreven, nam het sovjet-regime de gevangenis weer over en het was pas enkele tientallen jaren later dat het negende fort tot museumcomplex werd gedoopt.
Op het domein kan je het fort bezoeken of een kijkje nemen naar het prachtige herdenkingsmonument voor alle slachtoffers die hier vielen.

Rondlopen in de oude stad – Vanuit het station moet je nog een kwartiertje op de bus of tram zitten om in het oude stadscentrum te geraken.
De oude stad is het mooiste deel van Kaunas. De hobbelige kasseiwegen en de charmante huisjes nemen je mee naar een lang vervlogen tijd. Tijdens je wandeling in dit stadsdeel kom je vast ook uit op het centrale plein met daarop het stadhuis en enkele mooie kerken. Stap nog iets verder zodat je ook het kasteel van Kaunas (of toch wat er van over blijft) kan gadeslaan.

Tijdens de wintermaanden wordt de stad opgefleurd door menig kerstmarktjes.

Tijdens de wintermaanden wordt de stad opgefleurd door menig kerstmarktjes.

  Vermijden in Kaunas

Lang logeren – Ik herhaalde het al enkele keren, maar een lang verblijf in Kaunas hoeft echt niet. Op minder dan een halve dag heb je alles met gemak gezien. Als je Kaunas wilt zien, doe dat dan als een excursie vanuit een andere stad of als je op doorreis bent. Naar Litouwen reizen om Kaunas te zien is volgens mij niet de moeite waard.

De tweede grootste stad van Vilnius... In mijn ogen niet echt de moeite.

De tweede grootste stad van Vilnius… In mijn ogen niet echt de moeite om te bezoeken.

Citytrips en aanbiedingen in Litouwen

 Meer info over Litouwen

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Vilnius naar Kaunas

Kaunas Litouwen
Met de trein is het ongeveer een uurtje pendelen van de hoofdstad van Kaunas. Voor een treinticket betaal ik €5,60, om terug te keren betaal ik €6,20. Er zijn heel regelmatige treinen van Vilnius naar Kaunas (of omgekeerd). Ongeveer elk uur is er eentje. Wanneer ik aankom in Kaunas zie ik
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!