Siauliai

Siauliai reisgids

De vierde grootste stad van Litouwen ligt heel dichtbij de grens met Letland. Een grootstad in Litouwen mag je met een korreltje zout nemen, want er wonen maar iets meer dan honderdduizend mensen in groot Siauliai (vijf keer minder dan Antwerpen). Je mag dan ook aannemen dat er eigenlijk niet veel te zien en te doen is in deze stad. Toch is er één unieke bezienswaardigheid die een daguitstap naar Siauliai de moeite waard maakt... De kruisheuvel of de heuvel van de kruisen ligt twintig minuten uit het stadscentrum en is een uniek pelgrimsoord. Honderdduizenden kruisen versieren een kleine heuvelrug en tonen het doorzettingsvermogen aan van de gelovigen onder het sovjet regime.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De orthodoxe kerk van Siauliai; de St. George kerk.

De orthodoxe kerk van Siauliai; de St. George kerk.

  Gemiddelde kosten in Siauliai

Accommodatie – Siauliai is best klein en bijgevolg zijn er niet heel veel mogelijkheden om te overnachten. Gelukkig is Litouwen spotgoedkoop en betaal je maar €60 voor een viersterrenhotel! Drie sterren kost tussen €40 en €45.
Een budget eenpersoonskamer kost je €15 en een ruim appartement kan je al huren vanaf €25.
Een volledig overzicht vind je op deze pagina.
Ik zou niet aanraden om in Šiauliai te overnachten aangezien er echt niet zo veel te zien is. Als je op doorreis bent door Litouwen is het natuurlijk wel geen slecht idee.

Eten – In Siauliai eten is belachelijk goedkoop! Ik ging een patisserietje binnen, nam er een klein taartje, een cakeje, een hele zak vol met kleine koekjes en gebakjes en een vruchtenthee en ik betaalde… €1,80!
Vanaf €5 kan je in een restaurant al een hoofdgerecht bestellen. Drankjes kosten tussen 80 cent en twee euro en een biertje kan je krijgen vanaf €2,50.

Vervoer – Als je vanuit Vilnius naar Siauliai gaat voor een daguitstap betaal je €9 voor een treinticket. Je zit ongeveer twee uur op de trein.
De bussen in Šiauliai zelf kosten ongeveer €0,80 per ritje.

#Siauliai. In het centrum van de stad is niet erg veel te zien... Met een korte daguitstap heb je zeker voldoende tijd!

#Siauliai. In het centrum van de stad is niet erg veel te zien… Met een korte daguitstap heb je zeker voldoende tijd!

  Tips om geld te besparen in Siauliai

Zelf je daguitstap plannen – De kruisheuvel of ‘hill of crosses’ is een van de meest populaire excursies in Litouwen. Als je tijd genoeg hebt raad ik aan om zelf je uitstap te plannen. Vanuit Vilnius en Kaunas zijn er enkele treinen per dag die naar Siauliai rijden. Van daaruit moet je dan de bus nemen en zo’n twee kilometer stappen vooraleer je de heuvel met de kruisen zien verschijnen. Vanuit Vilnius kost een treinticket je tussen €9 en €11 enkel. De bus kost je heen-en-weer €1,60. Dus voor ongeveer 21,60 euro heb je zelf je excursie gepland. Tour organisaties vragen ongeveer €45 per persoon.
Natuurlijk is een tour organisatie wel comfortabeler en vlotter want ik moest vaak lang wachten door de slechte verbindingen…

De stad te voet verkennen – Als je het stadscentrum van Siauliai even wilt zien raad ik aan om dat gewoon te voet te doen. Het is erg klein en een bus is echt niet nodig. Bovendien zie je al wandelen ook veel meer dan op een bus aangezien sommige straten verboden zijn voor auto’s.

De kruisberg, kruisheuvel of 'hill of crosses'. Een must als je in Litouwen op vakantie bent!

De kruisberg, kruisheuvel of ‘hill of crosses’. Een must als je in Litouwen op vakantie bent!

  Wat te doen in Siauliai

Heuvel van de kruisen – De ‘hill of crosses’, de heuvel van de kruisen of de Kryžių kalnas is een múst see als je in Litouwen bent! Ooit begon het als een klein pelgrimsoord met enkele tientallen kruisen, maar ondertussen staan er al meer dan honderdduizend! Een hele heuvel volgestouwd met kleine en grote exemplaren maakt het uitzicht op z’n zachtst gezegd spectaculair. Je kan de twee kleine heuvels op je gemakje doorwandelen en er misschien zelf nog een kruisje bij hangen of plaatsen.
Foto’s van mijn bezoek aan Siauliai vind je hier en mijn bevindingen over dit unieke plekje kan je in deze blog lezen.

St. George kerk – Een prachtige orthodoxe kerk vlakbij het treinstation is de St. George kerk. Vanbuiten is het mooie gebouw voorzien van een indrukwekkende koepel. Binnenin is ze iets minder spectaculair, maar dat is meestal zo met orthodoxe kerken.

De kathedraal van de apostelen Peter en Paulus – Nog zo’n kerkje die je zeker even moet zien als je in Siauliai bent. De zeventiende eeuwse kerk is in een prachtige renaissancestijl gedecoreerd en vanbinnen ziet ze er maagdelijk wit uit.

Spectaculair, creepy, prachtig, ... Echt uniek!

Spectaculair, creepy, prachtig, … Echt uniek!

   Vermijden in Siauliai

Lang verblijf – Naast de kruisheuvel en enkele mooie kerkjes in het centrum is er echt niets te zien in Siauliai. Je hoeft er dus echt niet langer te blijven dan één of een halve dag. Aangezien Siauliai niet ver van de Letse grens ligt kan je er natuurlijk wel blijven slapen en van daaruit de grens oversteken.

Ergeren aan slechte infrastructuur – De kruisheuvel is erg geliefd bij vele toeristen, maar om er naartoe te geraken moet je er veel tijd voor opgeven… De treinen en bussen zijn erg onregelmatig en de excursies zijn erg beperkt en snel volgeboekt. Plan dus op voorhand!

De Kathedraal van Sint-Pieter en Paul.

De Kathedraal van Sint-Pieter en Paul.

Citytrips en aanbiedingen in Litouwen

 Meer info over Litouwen

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Heuvel van de kruisen in Siauliai

hill of crosses vilnius siauliai - heuvel van de kruisen
Er is niet bepaald een snelle verbinding tussen Vilnius en Šiauliai... Met de bus doe je er tussen drie en vier uur over en dat zag ik niet meteen zitten. Veel sneller (en goedkoper...) is om de trein te nemen van Vilnius gelezinkelio stotis naar Siauliai gelezinkelio stotis. (Het centrale trei
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!