Vilnius

Vilnius reisgids

De hoofdstad van Litouwen is meteen ook de kleinste van de Baltische staten. Vilnius heeft enkele prachtige gebouwen, maar wat vooral opvalt zijn de honderden kerkjes die je overal ziet. De kleine en grote exemplaren zorgen voor een uniek schouwspel vanbinnen en vanbuiten. Orthodox, christelijk, katholiek, ... Bijna alle religies lijken in Vilnius wel een plekje te vinden.
Vilnius heeft duidelijk iets met religie, want doorheen de stad vind je regelmatig enkele bezienswaardigheden terug die daarmee te maken hebben. Niet zo vanzelfsprekend eigenlijk, want onder het communisme was religie niet toegelaten! Dat communistische is trouwens ook iets waar je gegarandeerd mee in aanraking komt als je de stad gaat verkennen.
Vilnius is piepklein, maar best gezellig. Voor een korte citytrip of uitstap is Vilnius een puik idee!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Kerkjes, kerkjes, kerkjes... Overal zie je kerkjes! Dit is de St. Anna kerk van Vilnius.

Kerkjes, kerkjes, kerkjes… Overal zie je kerkjes! Dit is de St. Anna kerk van Vilnius.

  Gemiddelde kosten in Vilnius

Accommodatie – Vilnius is spotgoedkoop en je vindt er heel goedkoop logement. Toch is het goedkoopste niet altijd ideaal (lees hier mijn ervaring met een goedkoop hostel in Vilnius)…
Vijfsterrenhotels zijn er maar in kleine aantallen, en de kostprijs voor al deze luxe begint bij ongeveer €100. Viersterrenhotels worden onmiddellijk veel betaalbaarder. Vanaf €45 à €50 per nacht.
De beste driesterrenhotels kosten ook zoiets per nacht, maar de goedkoopste vragen slechts €30 à €35 per overnachting. Hostels of jeugdherbergen beginnen bij vijf euro, maar vaak is iets meer betalen dus geen slecht idee… Een budgetkamer voor een persoon kost ongeveer twintig euro per nacht. Als je met twee personen bent is het dus goedkoper om meteen voor een drie- of viersterrenhotel te kiezen!
Keek naar alle accommodaties in Vilnius via Booking.com voor meer ideeën en aanbiedingen.

Eten – Fastfood is niet duur in de Litouwse hoofdstad. Voor een McDonalds of Burgerking menu betaal je tussen vijf en zeven euro. Persoonlijk vond ik de restaurants in Vilnius niet geweldig, maar ze zijn natuurlijk wel iets gezonder dan al dat fastfood. In een gewoon restaurant betaal je tussen vijf en tien euro voor een hoofdgerecht en een drankje.

Vervoer – De bussen in het stadscentrum kosten één euro per rit. Van de luchthaven naar het stadscentrum betaal je ook maar één euro.

Vanuit Vilnius kan je naar het Trakai kasteel reizen met de bus. Dit kost je €1,80 per rit.
De comfortabele treinen zijn ook niet duur. Voor een rit van twee uur (Vilnius naar Siauliai) betaal je slechts elf euro.

De kruisheuvel van Vilnius. Het sculptuur wordt bijna onzichtbaar door de dikke pakken sneeuw!

De kruisheuvel van Vilnius. Het sculptuur wordt bijna onzichtbaar door de dikke pakken sneeuw!

  Tips om geld te besparen in Vilnius

Bus vanuit luchthaven – Neem geen taxi vanuit de luchthaven naar het stadscentrum. Voor één euro per persoon word je vlak voor de luchthaven opgewacht door een bus en die zet je aan het centrale station van Vilnius af. Daar kan je een andere bus nemen naar je accommodatie of van daaruit een taxi nemen. Je bespaart er meteen vele euro’s mee!

Regel zelf je excursies – Vlakbij Vilnius liggen enkele populaire bezienswaardigheden zoals het Trakai kasteel en iets verder de kruisheuvel van Siauliai. Een excursie naar Trakai kost minstens €30 per persoon. Als je vanuit het busstation een bus neemt naar Trakai en vervolgens even stapt betaal je slechts €3,60 voor de bustickets en €5 entree voor het kasteel. Als je met meerdere personen reist bespaar je al gauw veel geld!

Drink kraantjeswater – Het leidingwater van Litouwen kan zonder problemen gedronken worden. Hergebruik je flesjes en drink helemaal gratis tijdens je citytrip naar Vilnius.

Niet zo ver van Vilnius ligt het feeërieke Trakai kasteel.

Niet zo ver van Vilnius ligt het feeërieke Trakai kasteel.

  Wat te doen in Vilnius

Meer ideeën opdoen? Lees dan ook deze blog: Mooiste bezienswaardigheden in Vilnius en dingen om te doen.

Kerkjes bezoeken! – Je kan niet naar Vilnius gaan zonder een kerkje binnen te stappen. Om ze allemaal vanbinnen en vanbuiten te bezichtigen zou je heel wat dagen nodig hebben, daarom som ik even op welke kerken je volgens mij zeker moet zien: de Sint-Annakerk, de St. Peter en Paul kerk, de kerk van St. Theresa, St. Casimir’s kerk en Bernardinu Baznycia.

Gedinimastoren – De gedinimastoren is het enige wat overblijft van een ooit machtige burcht die op de gedinimasberg stond. Van bijna overal in de stad zie je dit overblijfsel boven de stad uittorenen. Binnenin de toren is er een museum gebouwd, maar het allermooiste is eigenlijk gewoon het uitzicht dat je krijgt vanaf deze locatie.

Heuvel van de kruisen – Recht tegenover de heuvel waar de gedinimastoren op staat zie je de heuvel van de kruisen. Drie grote, witte kruisen omringd door mooie natuur. Om de kruisen te zien hoef je de berg niet te beklimmen, want je kan ze van heel wat plekken in de stad al zien. Toch is de heuvel waarop het monument staat een erg mooi park en is het zeker de moeite waard voor natuurliefhebbers of wandelaars.

Gedinimas avenue – De centrale straat van Vilnius in Gedinimas avenue. Hier vind je honderden winkels, shoppingcentra en restaurants. Perfect voor de shopaholic of om even te ontsnappen aan de overvloer van kerkjes iets verderop.

Uzupis – Binnenin de Litouwse hoofdstad ligt een volledig onafhankelijke stad: Uzupis. Tijdens het sovjet regime was dit een van de armste en gevaarlijkste buurten van Vilnius. Maar ondertussen is het uitgegroeid tot het stadsdeel waar alle kunstenaars en levensgenieters heen trekken. Het alternatieve stukje Vilnius is erg leuk om te gaan bezichtigen doordat ze een beetje lachen met alle regels en verplichtingen.

Uitstap naar Trakai – Met de auto ligt Trakai ongeveer twintig minuten van Vilnius en met de bus ben je er op een uurtje. Het Trakai kasteel is een gigantisch middeleeuws fort dat in de jaren tachtig helemaal heropgebouwd is. Na lange verwaarlozing werd besloten om het kasteel op het eiland te restaureren. En met succes! Want nu is het één van de grootste trekpleister van Litouwen.

De kathedraal van Vilnius.

De kathedraal van Vilnius.

   Vermijden in Vilnius

Ergeren aan de norse mensen – Komt het omdat ik toerist ben of omdat ik er een beetje ‘buitenlands’ uitzie? Ik weet het niet, maar ik vond de mensen in Vilnius niet zo vriendelijk. Zelden bedankjes of alsjeblieftjes en heel vaak ook wel enkele onbeleefd gapende blikken. Wellicht heeft de recente geschiedenis daarmee wat te maken. Dit land land stond niet zo lang geleden nog onder een streng communistisch regime!

‘s Nachts naar de stationsbuurt gaan – De stationsbuurt en de plek waar het centrale busstation zich bevindt is een beetje guur. Zeker wanneer het buiten donkerder begint te worden. Vermijd om te lang (alleen) in deze buurt te lopen ‘s avonds. Ik hoorde van andere toeristen dat hier vaak wordt gevochten.

Lang verblijf – Vilnius is bijzonder klein. Op één dag kan je makkelijk alles zien wat er te zien valt. Als je plant om enkele uitstapjes te maken kan je natuurlijk iets langer blijven, maar ik raad aan om niet te lang te blijven en gewoon verder te trekken naar enkele andere Baltische (hoofd)steden.

Aan de overkant van de rivier vind je het modernere, economische centrum van Vilnius.

Aan de overkant van de rivier vind je het modernere, economische centrum van Vilnius.

Citytrips en aanbiedingen in Litouwen

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Litouwen

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Vilnius naar Kaunas

Kaunas Litouwen
Met de trein is het ongeveer een uurtje pendelen van de hoofdstad naar Kaunas. Voor een treinticket betaal ik €5,60, om terug te keren betaal ik €6,20. Er zijn heel regelmatige treinen van Vilnius naar Kaunas (of omgekeerd). Ongeveer elk uur is er eentje. Wanneer ik aankom in Kaunas zie ik
Lees verder  

Heuvel van de kruisen in Siauliai

hill of crosses vilnius siauliai - heuvel van de kruisen
Er is niet bepaald een snelle verbinding tussen Vilnius en Šiauliai... Met de bus doe je er tussen drie en vier uur over en dat zag ik niet meteen zitten. Veel sneller (en goedkoper...) is om de trein te nemen van Vilnius gelezinkelio stotis naar Siauliai gelezinkelio stotis. (Het centrale trei
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!