Kuala Lumpur

Kuala Lumpur reisgids

Vanuit Singapore duurt het met de trein iets langer dan zes uur om naar Kuala Lumpur te trekken. Met het vliegtuig ben je er op minder dan een uur. De hoofstad van Maleisië wordt gekenmerkt door heel wat tegengestelden. De gigantische petrona towers die over de stad torenen waren ooit de hoogste ter wereld. De omgeving rond deze gebouwen heeft duidelijk sterk gefloreerd onder het toerisme. Iets verder, net buiten de luxeshops van gucci en chanel, beginnen de sloppenwijken. Ik ben er nog steeds niet over uit of ik Kuala Lumpur leuk vond of niet. Eén ding is zeker: let op voor diefstallen. Heel wat backpackers die ik ontmoette werden bestolen van heel wat geld. Zelf was ik gelukkig maar 100 euro lichter.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De identieke petrona torens.

De identieke petrona torens.

  Gemiddelde kosten in Kuala Lumpur

Accommodatie – Spotgoedkoop doorheen de gehele stad. Hostels vind je al voor vijf euro per nacht. Betaal gerust wat meer voor een hostel met een kluisje. Soms zijn er kleine diefjes die niet terugdeinzen om ‘s nachts tussen jouw spullen te zoeken naar kostbare spullen. Wil je meteen helemaal op je gemak zijn? Kies dan een hotel. Budgethotels kosten je tien euro. Ressorts en luxehotels zijn in vergelijking met Europese prijzen trouwens ook spotgoedkoop. Aan vier of vijf sterren ben je minstens tachtig euro kwijt.
Voor een overzicht aan alle accommodaties in Kuala Lumpur kan je hier klikken of een kijkje nemen op trivago.
Jeugdherbergen of hostels vind je op deze website terug.

Eten – Geniet van enkele heerlijke Maleisische maaltijden voor belachelijk lage prijzen. Straatkarretjes of tentjes zijn altijd goedkoop. Voor amper twee tot vijf euro zit je buikje helemaal vol. In een restaurant beginnen de prijzen bij vijf euro. Westers eten is een pak duurder dan lokale specialiteiten.

Vervoer – Taxi’s in Maleisië zijn erg goedkoop. Maar probeer wel een prijs op voorhand af te spreken. Vele taxi’s hebben geen metersysteem en slaan er dus een beetje in het wilde weg naar. Erg comfortabel en goedkoop zijn de treinen in Kuala Lumpur. Ze brengen je dicht bij alle grote bezienswaardigheden en kosten je maar enkele centiemen tot enkele euro’s.

De drukke straten in KL. Straatarm en steenrijk wonen op een boogscheut van elkaar.

De drukke straten in KL. Straatarm en steenrijk wonen op een boogscheut van elkaar.

  Tips om geld te besparen in Kuala Lumpur

Neem de trein – Taxi’s zijn niet erg duur, maar als je toch geld wilt besparen in het betaalbare Kuala Lumpur dan zijn treinen de goedkoopste optie. Bovendien zijn ze erg comfortabel en modern. Vanuit KL sentral (het centraalstation van Kuala Lumpur) tot aan de Batu Caves betaal je ongeveer vijftig eurocent voor een enkel ticket. Een taxi kost je toch al gauw vijf tot tien euro.

Afpingelen aan de marktjes – De kleine marktjes die vooral ‘s avonds in het straatbeeld verschijnen zijn gevuld met namaakproducten. De kwaliteit van vele van deze hebbedingen is erg goed en maken je al snel het slachtoffer van de koopziekte. Een gewiekste verkoper zal je in het begin te veel geld vragen. Afdingen kan dus zeker.

Een van de vele (gekke) makaken die rond de Batu Caves wonen. Let op je spullen want het zijn gewiekste dieven!

Een van de vele (gekke) makaken die rond de Batu Caves wonen. Let op je spullen want het zijn gewiekste dieven!

  Wat te doen in Kuala Lumpur

Petrona towers – Pal in het midden van Kuala Lumpur staan twee gigantische torens. Ooit de hoogste van de wereld en ook nu nog steeds erg indrukwekkend. Met 452 meter staan de twee identieke gebouwen momenteel op de negende plek in de wereld. Toch houden zij wel het record van hoogste identieke gebouwen in de wereld. Met bijna 85 Maleisische Ringgit per ticket zijn de tickets wel erg duur. Omgerekend is dit net geen twintig euro. Kinderen onder twaalf jaar betalen acht euro.

Batu Caves – De Batu Caves zijn één van de meest populaire hindoeïstische attracties buiten Indië. Voor je de 272 trappen omhoog doet word je begroet door een 43 meter hoog goudkleurig standbeeld. De trappen worden overspoeld door toeristen en kleine makaken. Let goed op voor loshangende voorwerpen, flesjes en briefkaarten. De aapjes deinzen voor niets terug en stelen alles maar al te graag. Geef niet op en blijf doorgaan tot aan de top. Het uitzicht van daar is fenomenaal. Bovendien zijn de grotten zelf ook erg mooi.

Chinatown – Het kleine Chinatown is erg gezellig. Hier zie je hoe multicultureel Kuala Lumpur eigenlijk wel is. Probeer je bezoek tegen de vroege avond in te plannen. Dan beginnen de marktkramers hun spulletjes buiten te zetten.

Jalan Alor – Een echt stukje cultuur in KL vind je hier. De kleine straatjes in deze wijk worden gevuld met eettentjes en locals die om ter ranzigst eten. Probeer de lokale cuisine uit, of neem gewoon een kijkje naar de ongewone bereidingsmanieren van het eten.

I city – Laat de toerist in je los en ga naar dit grappige pretpark. Een eindje buiten Kuala Lumpur maar eenvoudig bereikbaar met de trein en taxi. I city is een groot pretpark die ‘s avonds volledig oplicht in duizenden led lampjes. Kerstmis bij 35°C.

De Batu caves of Batu grotten. Een gigantisch monument van de hindoes in het land dat voor 90% uit moslims bestaat.

De Batu caves of Batu grotten. Een gigantisch monument van de hindoes in het land dat voor 90% uit moslims bestaat.

   Vermijden in Kuala Lumpur

Rijkom tentoonstellen – Ik val misschien een beetje in herhaling, maar ik hoorde het ook van heel wat andere toeristen. Probeer jezelf zo sober mogelijk te gedragen. Stop je camera in een rugzak of in je broekzak als je niet op toeristische locaties bent. Ik voelde me vaak ongemakkelijk door de vele blikken die richting mijn camera gingen op het openbare vervoer.

‘s Avonds alleen lopen – Vermijd nachtelijke uitstapjes zonder iemand anders. Neem liever een taxi terug naar huis als je even bent gaan feestvieren. Aangeven bij de politie heeft geen nut: de Maleisische polis is erg corrupt.

Benen en schouders tonen – Zowel voor mannen als vrouwen. Draag lange broeken en t-shirts (bij voorkeur zelf met lange mouwen). Als je je niet kapot wilt zweten kan je voor enkele euro’s wat lichte kledij in lokale winkels aanschaffen. Draag je toch ietwat comfortabelere kledij? Verwacht je dan aan priemende blikken die je erg ongemakkelijk kunnen maken.

I city, net buiten Kuala Lumpur. Een klein pretpark dat 's avonds helemaal oplicht! Kerst bij 30°C!

I city, net buiten Kuala Lumpur. Een klein pretpark dat ‘s avonds helemaal oplicht! Kerst bij 30°C!

Reizen en aanbiedingen Maleisië

 Meer info over Kuala Lumpur

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!