Marokko

Marokko reisgids

Het mythische Marokko. Bekend om zijn prachtige cultuur, kruidige specerijen, ontzettend mooie en diverse natuur en natuurlijk de poort tot de zanderige duinen van de Sahara.
Het land van duizend en één nacht heeft heel veel te bieden aan iedereen die er naartoe gaat. Zonnekloppers, avonturiers of food lovers zullen verzot zijn op dit Noord-Afrikaanse land!
Vanuit België is het trouwens ook verrassend dicht. Perfect voor een rondreis, maar evengoed voor een korte citytrip.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 03 mei, 2019

4.9/5 - (9 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrips en reizen naar Marokko

Plaatsen in Marokko

Chefchaouen  |  Fez  | Marrakesh  |  Meknes  |  Rabat  |  Tanger

strand tangier kameel

Nee, dit is niet de Sahara! Het is het strand van Tangier!

  Gemiddelde kosten in Marokko

Marokko is geen duur land om op vakantie naartoe te gaan. Toch zijn de prijzen van stad tot stad erg verschillend. De meest toeristische steden (Marrakesh, Chefchaouen) zijn veel duurder dan minder bezochte plaatsen zoals Rabat.

Lokaal geld – In Marokko betalen ze met de Marokkaanse dirham. Eén euro is ongeveer gelijk aan 10 MAD. Via Travelex kan je alvast geld omwisselen zonder daarop commissie te betalen en aan goede tarieven.

Accommodatie – Marokko heeft overnachtingsmogelijkheden voor iedereen. Een jeugdherberg vind je niet overal terug, maar in de meeste grote steden zijn er wel enkele te vinden. De prijs voor een bed op een slaapzaal schommelt tussen €8 en €15 per persoon, per nacht.
Budget kamers waar je alleen op slaapt zijn niet veel duurder. Voor een eenpersoons- of tweepersoonskamer betaal je €20 à €25.
De befaamde Marokkaanse riads (soort van b&b in Marokkaanse stijl) zijn er in alle soorten en maten, en daar hangt de prijs ook een beetje vanaf. Je kan ze vinden vanaf €30 per nacht, maar de prachtige luxevarianten kosten eerder €50 à €80 per nacht.
Vier- of vijfsterrenhotels zijn vergelijkbaar. €35 voor een viersterrenhotel is natuurlijk nog steeds geen geld!

Eten – De prijzen van eten verschillen sterk doorheen het land. In minder toeristische steden kan je al uit eten gaan (hoofdgerecht) voor 60 dirham, terwijl deze minimumprijs elders wordt opgetrokken tot 90 dirham. Reken voor een hoofdgerecht, dessert en drankje op een bedrag van €10 à €15.
Een thee kost tussen 6 en 15 dirham. Een frisdrank 10 à 20 dirham en een biertje 30 à 60 dirham.

Vervoer – De belangrijkste vorm van transport in Marokko zijn natuurlijk de taxi’s. Er zijn twee soorten: de grand taxi voor lange afstanden, en de petit taxi voor korte ritjes. Er zijn bijna nooit vaste prijzen, je moet dus altijd een prijs afspreken met de taxichauffeur. Voor een korte rit (5 tot 15 minuten) is dat vaak niet meer dan enkele euro’s.
De CTM bussen zijn een ander populair vervoersmiddel onder de toeristen. Deze busmaatschappij brengt je vlot van de ene stad naar de andere. Prijzen kan je raadplegen op hun website. Persoonlijk vind ik de treinen wel een pak comfortabeler en sneller, maar ze hebben niet overal een verbinding. Bovendien zijn ze niet veel duurder.

leerlooierij fez en marrakech

Er hangt een geurtje aan de leerlooierijen in Marokko. Je vindt ze zowel in Fez als in Marrakech.

 Tips om geld te besparen in Marokko

Marokko is, zeker in vergelijking met Europa, een goedkoop land. Erg veel zal je er dan ook niet spenderen. Toch zijn er bepaalde zaken waarmee je op termijn wel wat geld mee kan besparen.

Altijd afdingen – In Marokko koop je vast wel ergens souvenirs, doe je een uitje met de taxi of misschien maak je een ritje op een kameel. Voor al deze dingen -en nog veel meer- mag je nooit meteen akkoord gaan met de prijs. Je krijgt altijd een fikse korting als je een beetje onderhandelt. Weet ook dat ze in bijna alle winkels dezelfde prullen verkopen, het kan dus altijd wel ergens goedkoper.
Ik herinner me nog dat er in Marrakesh een meisje een armband kocht voor 20 dirham (€2). De oorspronkelijke prijs was 150 dirham (€15)…

Zoek zelf je weg – Een ergernis voor velen, en als je in Marokko bent word je er zeker mee geconfronteerd: als je even de weg kwijt bent, komt een ‘behulpzame’ man je tegemoet om je de weg te tonen. Negeer hem, of vertel hem dat je wel weet waar je heen gaat. Wanneer ze je willen helpen of een rondleiding geven, verwachten ze daar geld voor terug. Google Maps of een andere smartphone applicatie werkt (bijna) perfect in Marokko!

Boek je vliegtickets op voorhand – Vijf keer had ik plannen gemaakt om naar Marokko te gaan. Vijf keer wou ik de vliegtickets last-minute boeken. Vijf keer werden de prijzen belachelijk de hoogte in gedreven.
Marokko is een ongelooflijk populaire vakantiebestemming! Zeker tijdens de vakantieperiodes. Boek dus zeker enkele weken/maanden op voorhand als je niet te veel wilt betalen voor een vliegtuigticket.

Geen alcohol drinken – Alcohol is toegelaten in Marokko, maar de meeste moslims drinken het niet. Het is dan ook eerder een aangelegenheid voor toeristen, en daar wordt stevig van geprofiteerd! Biertjes kosten al snel vijf euro of meer. Geniet liever van een lekker zoete muntthee!
Kan je een alcoholisch drankje echt niet missen? Ga dan naar een supermarkt. Daar vind je ze voor minder geld.

essaouira marokko

Een populaire daguitstap vanuit Marrakech: Essaouira.

  Wat te doen in Marokko

Bezoek de koningssteden – Marokko heeft vier koningssteden: Rabat, Meknes, Fez en Marrakesh. De ene is al mooier dan de andere, maar ze hebben allemaal wel iets om van te genieten. Rabat (tevens de hoofdstad van Marokko) is het minst populair onder toeristen, en dat is een beetje onterecht. Er is heel wat te zien en het is een van de meest authentieke plekjes in Marokko! Meknes is heel klein, maar heeft enkele prachtige monumenten en bezienswaardigheden liggen achter zijn gigantische omwallingen. Fez is mijn persoonlijke favoriet. Een gigantische medina, heerlijk eten en een ongelooflijk leuke sfeer. Marrakesh vond ik zelf iets te toeristisch, maar desalniettemin is er veel te beleven. Bovendien kan je vanuit deze stad ook mooie excursies ondernemen.

Ga naar de Sahara – Vanuit Fez of Marrakesh kan je begeleide excursies doen naar de Sahara. Rijd op een kameel, probeer even te sandboarden en overnacht in een echt berberkamp in het midden van de oranje zandduinen. Dit is een experience of a lifetime! Lees meer over een excursie naar de Sahara in dit artikel.

Chefchaouen – Chefchaouen of de blauwe parel van Marokko is waarschijnlijk de meest geliefde plaats van Marokko. Het dorpje ligt op enkele honderden meters hoog en is bijna volledig in blauwtinten gehuld. Eens je door de straten flaneert zul je verrast zijn van hoeveel blauwtinten er bestaan! Vanuit Fez kan je naar Chefchaouen in ongeveer 4 à 5 uur, vanuit Tangier kan dat in drie uurtjes. Ik raad aan om er minstens één nacht te verblijven.

Essaouira – Vanuit Marrakesh kan je vlot naar Essaouira pendelen. Essaouira is een kleine havenstad waar je de lekkerste vis en zeevruchten kan uitproberen. Bovendien is het er heerlijk vertoeven! De wit- en blauwgekleurde omwalde stad is een klein paradijs aan de kust. Met honderden bootjes op de rondklotsende zee, een prachtige medina en tal van marktjes is dit nog zo’n authentiek Marokkaans dorpje. Ik vond het zo leuk dat ik er gerust enkele dagen langer had willen blijven!

Overnachten in een riad – Een riad is een typisch Marokkaanse accommodatie. Meestal zijn ze verscholen achter nietszeggende muren in de medina, maar wanneer je binnenkomt… Wow! De gebouwen zijn vaak versierd met heel wat Arabisch houtsnijwerk en mozaiëken, en je wordt er behandelt als een koning! Tijdens een verblijf in Marokko moet je zeker één nacht in een mooie riad proberen boeken. Het is echt een leuke ervaring.

Verken de souks en medinas – Iedere stad heeft een medina en vaak meerdere souks. De medina is het oude stadsdeel, en meestal is dat volledig autovrij. Dit is ook waar het dagelijkse leven zich grotendeels afspeelt. Honderden verkopers stellen hun koopwaar iedere dag opnieuw uit, en maken zo de smalle straatjes nog smaller.
Een souk is een traditionele Marokkaanse markt. Je vindt er voornamelijk eten; specerijen, kruiden, groentes, vis en héél wat vlees.

Bezoek een traditionele hammam – Een hammam is een soort van traditionele Marokkaanse sauna. Je wordt er hardhandig aangepakt, bijna bont en blauw geslaan en hard gescrubd maar na deze uitzonderlijke ervaring voel je je wel als herboren!

kasbah marokko sahara

Op weg naar de Sahara in Marokko zie je enkele prachtige gebouwen langsflitsen!

  Vermijden in Marokko

Geen aangepaste kledij meenemen – Ze zijn in de meeste plekken niet al te streng, maar voor sommige bezienswaardigheden moet je echt wel conservatieve kledij dragen om binnen te mogen. Het zou zonde zijn om zo ver te reizen en dan niet binnen te mogen omdat je schouders zichtbaar zijn, toch?

Zelf autorijden – Tenzij je goed overweg kan met het stuur, raad ik niemand aan om er auto te rijden. De straten in de grote steden zijn van behoorlijke kwaliteit, maar de manier waarop Marokkanen rijden is nogal ongeregeld.

Alles geloven wat ze zeggen – “Dat restaurant is gesloten”, “Dat kost veel meer”, … Heel vaak liegen de Marokkanen tegen je zodat ze je toch zelf maar wat kunnen verkopen. Geloof hen niet te snel, want heel vaak zijn de restaurants wel open of krijg je een bepaalde souvenir wel voor een veel lagere prijs! Hetzelfde geld voor busjes. Wanneer locals langskomen en zeggen dat de “bus kapot is en er pas één komt binnen enkele uren”, is dit vaak een leugen. Gewoon omdat ze jou dan kunnen meenemen met hun taxi.

CTM bus niet op voorhand boeken – De CTM bussen van Marokko zijn vaak uitverkocht. Toen ik naar Chefchaouen ging van Fez moest ik noodgedwongen een andere bus zoeken, en hetzelfde gebeurde ook in de omgekeerde richting… Boek zeker twee dagen op voorhand, anders zou het kunnen dat je een veel duurdere taxi moet regelen.

Geen aangifte doen van diefstal – Een vriend gaf me deze tip: zijn Ipad was uit zijn hotelkamer gestolen. Hij ging enkele dagen later aangifte doen bij de politie en enkele uren later had hij zijn Ipad terug. Een dame van de schoonmaakploeg had hem ‘gevonden’, maar ze verstond geen Engels en kon de rechtmatige eigenaar niet zoeken. Yeah right
Marokko wil zijn toeristen tevreden houden. De politie doet er dan ook alles aan om je te helpen. In landen zoals Marokko zou je al eens durven denken dat het geen nut heeft om naar de politie te stappen, maar… Zo zie je maar!

Tijdens de ramadan naar Marokko reizen – Het land blijft even prachtig, maar tijdens de ramadan naar ginds reizen is geen goed idee. Heel wat restaurants zijn gesloten (ook voor toeristen!) en sommige reisagentschappen hebben aangepaste werkuren. Als je ten volle van dit land genieten ga je beter buiten de ramadan naar Marokko op bezoek.

Vlakbij een moskee overnachten – Een moskee is een prachtig gebouw om te zien, maar om er naast te slapen is het iets minder aangenaam… Iedere morgen word je immers al erg vroeg wakker gemaakt door de muezzin, die oproept tot het eerste gebed van de dag.

marokko riad

Ik zei toch al dat overnachten in een riad in Marokko heerlijk is?!

 Uitstapjes in Marokko

Er is zo veel te zien en te doen in Marokko, en je hebt eigenlijk héél wat tijd nodig om dat allemaal te kunnen zien. Ben je benieuwd naar wat dit land allemaal te bieden heeft? Kijk dan eens naar deze uitstapjes:

» Alle tours en excursies in Marokko

 

Citytrips en reizen naar Marokko

 Meer info over Marokko

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


15x Mooiste Riads in Marrakech

mooiste riads Marrakech
Riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ wat dan weer tuin betekent. Een riad is dus eigenlijk een traditionele Marokkaanse woning dat gebouwd is rondom een tuin. Vroeger werden deze huizen vooral bewoond door rijke families, maar de laatste jaren zijn heel wat riads omgebouwd tot prachtige ho
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam