Marrakesh

Marrakesh reisgids

Marrakesh ligt behoorlijk ver weg van de drie andere koningssteden van Marokko. Doordat het zoveel zuidelijker is gelegen stijgen de temperaturen ook makkelijk enkele graden hoger.
Marrakesh is overduidelijk erg geliefd door heel wat toeristen, want nergens in Marokko zag ik zo veel toeristen als hier. In de gigantische medina is het dagelijks over koppen lopen. De smalle, schaduwrijke straatjes van de oude stad monden uiteindelijk allemaal uit aan het befaamde Djemaa-el-Fna plein. Het hart van Marrakesh. Overdag is hier al heel wat te beleven, maar het is pas ’s avonds en ’s nachts dat de mensenmenigte hier toestroomt.
Vanuit Marrakesh zijn heel wat leuke activiteiten en excursies te ondernemen. Essaouira en de Sahara woestijn liggen vlakbij, en deze pareltjes mag je echt niet missen!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (3 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

djemaa el fna plein marrakesh

Het Djemaa el Fna plein komt ‘s avonds helemaal tot leven. Zeker als het weekend is!

Tip: Investeer in een Marrakesh City Pass als je van plan bent om veel te bezichtigen. Je krijgt gratis skip-the-line toegang tot enkele populaire bezienswaardigheden, een hop-on hop-off buspas, privé transfers van de luchthaven en tal van (grote) kortingen! Zo’n kortingskaart is veel goedkoper dan alle tickets apart aan te schaffen en bovendien gebeurt alles online.

  Gemiddelde kosten in Marrakesh

Accommodatie – Marrakesh is ontzettend toeristisch, en dat wilt zeggen dat er dus heel wat overnachtingsmogelijkheden zijn. Dit brede aanbod is goed voor de portemonnee! Jeugdherbergen kunnen al voor €5 per nacht! Budget accommodaties met een private kamer voor twee kan al voor €15.
Verblijf zeker ook een nachtje in een riad, een soort van Marokkaanse B&B. De goedkoopste riads vind je al voor €20, maar voor slechts enkele euro’s meer word je overstelpt met zwembaden, heerlijke ontbijtjes en ongekende luxe. €30 à €40 voor een luxueuze riad is echt een weggevertje! Drie en viersterrenhotels beginnen voor ongeveer hetzelfde bedrag.
Vijfsterrenhotels starten aan €70, maar kunnen uiteraard nog heel wat meer kosten.
Vergelijk prijzen via Booking, Agoda en Trivago. Zo vind ik altijd het breedste aanbod aan de laagste prijzen.

Wil je in een authentieke accommodatie overnachten? Bekijk dan ook deze blog: De mooiste riads van Marrakesh.

Eten – Het viel me meteen op hoeveel duurder Marrakesh is in vergelijking met andere steden als je uit eten gaat. Als je een beetje zoekt zijn er gelukkig ook wel enkele goedkopere plekjes met héél lekker eten.
Voor een wrap betaal je niet veel meer dan 40 dirham. Een drankje kost tussen 15 en 25 dirham.
Als je liever iets specialer achter de kiezen slaat, zoals een tajine of couscous, betaal je al snel 100 dirham of meer. Gemiddeld zit je al snel aan 120 à 150 dirham per persoon in Marrakesh.
Lees zeker mijn blogpost over enkele lekkere restaurants in Marrakesh.

Vervoer – Marrakesh is heel groot, maar eigenlijk heb je slechts heel weinig een voertuig nodig. De mooiste en interessantste bezienswaardigheden vind je in de medina, en deze is autovrij.
Van het centrale station van Marrakesh tot in de Medina kan je een taxi nemen. De rit duurt maar vijf tot tien minuutjes, maar je betaalt er (voor Marokko) wel een stevige prijs voor: 50 dirham.
Wil je ook andere steden bezoeken? De meest comfortabele manier is om een treinrit te nemen, of een van de CTM bussen te boeken. Naar Essaouira met de bus kost je bvb. maar 70 dirham.
Een excursie naar de Sahara doe je het best via een geregelde uitstap.

marrakesh sahara

Vanuit Marrakesh heb je de mogelijkheid om richting de Sahara te trekken.

 Tips om geld te besparen in Marrakesh

Ga ’s avonds eten op het Djemaa el Fna plein – ’s Avonds komt het Djemaa el Fna plein van Marrakesh helemaal tot leven! Tientallen pop-up restaurants verschijnen er dag na dag, en zij serveren heel wat Marokkaanse delicatessen (en ook minder appetijtelijk uitziende gerechten). Het eten is er lekker en veel goedkoper dan in de vele restaurants van Marrakesh.

Let wel op… De restauranthouders kunnen behoorlijk agressief worden om je toch maar als klant in hun kraampje te mogen verwelkomen. Wordt het onprettig? Negeer ze en loop gewoon door.

Investeer in een Marrakesh City Pass – Voor €50 per persoon (en €26 per kind) krijg je gratis toegang tot o.a. de Majorelletuin en het Bahiapaleis, een gratis hop-on hop-off buspas, gratis vervoer van de luchthaven naar jouw hotel en tal van (grote!) kortingen op andere excursies en bezienswaardigheden. Een Marrakesh City Pass is bovendien volledig online (smartphone), waardoor je niks meer moet ophalen.

Ga niet te snel akkoord met een prijs – Marrakesh telt duizenden kleine winkeltjes, marktjes en souks. En allemaal verkopen ze maar al te graag hun spulletjes aan de vele toeristen. Ga niet te snel akkoord met een voorgestelde prijs, want je kan altijd een fikse korting krijgen. Een meisje uit mijn jeugdherberg kocht een armband voor 20 dirham, en de verkoper wou er eerst 150 dirham voor… Zelf kocht ik een souvenir voor mijn moeder; een portefeuille. Van 150 dirham ging de prijs ook vlot naar beneden tot 60 dirham…

Koop souvenirs en cadeaus elders – Als je ook andere steden in Marokko gaat bezoeken, raad ik aan om daar je souvenirs aan te schaffen. Portefeuilles, hoedjes, schoentjes, tassen, sleutelhangers, juwelen, … Je vindt ze overal in Marokko! Alleen kosten ze in Marrakesh heel wat meer!

Drink geen alcohol – Marokko is een moslimland. Daardoor wordt er bijna geen alcohol gedronken. Voor de toeristen wordt wel een uitzondering gemaakt, maar dat kost je meteen ook een stevige duit… In de oude stad kost een frisse pint je zeker 50 dirham, een cocktail 80 à 100 dirham. Vergeet ook niet dat de biertjes een vreemde maat hebben; 250 ml.
Buiten de medina zijn heel wat meer restaurants en café’s waar alcohol wordt geschonken. Daar kost een klein biertje je 30 dirham.

marrakesh medina

De medina van Marrakesh. Indrukwekkend om door te lopen, maar je ziet de grootte pas echt vanuit de lucht!

  Wat te doen in Marrakesh

Meer ideeën nodig? Lees dan ook dit artikel: Bezienswaardigheden in Marrakesh.

Verdwaal in de medina – De medina of oude stad is het meest indrukwekkende deel van Marrakech De smalle, stoffige straatjes zijn het decor van duizenden verkopers, restaurants en straatkatten. Probeer je weg te vinden door het doolhof aan straatjes, en kijk ondertussen uit voor de opdringerige bromfietsen en scooters die levensgevaarlijk tussen de mensenmassa slalommen. Je kan hier makkelijk enkele uren rondlopen, want telkens opnieuw zie je wel iets waarvan je mond open valt.

Ga in het weekend naar Djemaa el Fna – Ben je in het weekend in Marrakech? Perfecte timing! Het grote centrale plein wordt in het weekend springlevend! Duizenden mensen komen samen op het Djemaa El Fna plein om het weekend goed in te zetten. Tientallen straatartiesten en muzikanten zorgen voor een ongelooflijk leuke sfeer en de ongelooflijke drukte is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend.
Probeer dit fenomeen ook vanuit de lucht gade te slaan. Dat kan bijvoorbeeld vanuit het café de France.

Le jardin secret – Achter de smalle gevels in de medina zitten wel vaker schatten verborgen, maar le jardin secret is er eentje die je zeker moet zien! Twee prachtige Marokkaanse tuinen doen je ontsnappen uit de drukte van de medina. De overvloed aan groen en rust zijn heerlijk, en je kan hier makkelijk een poosje doorbrengen.

Le Jardin Majorelle – Een andere tuin die je in Marrakech moet zien is de Jardin Majorelle of Majorelletuin van Yves-Saint-Laurent. De blauwe muren worden overwoekerd door tropische planten, en her en der loopt een waterweggetje met kwakende kikkers door al dit natuurschoon. Het kan hier erg druk worden, maar voor zoiets mooi moet je wel wat over hebben natuurlijk.

Ben Youssef Madrassa – Een madrassa is een islamitische leerschool. Tot in de twintigste eeuw werden in deze prachtige gebouwen geleerden opgeleid. Deze Madrassa is prachtig gedecoreerd met mooie mozaïeken en fijn handwerk. Ooit was deze Koranschool zelfs de populairste van volledig Afrika. Er studeerden op zijn hoogtepunt meer dan 900 studenten.

Saaditombes – In 1917 werden deze royale tombes opnieuw gevonden, en sindsdien zijn ze een toeristische trekpleister van Marrakesh geworden. Meer dan 60 leden van de Saadi dynastie liggen hier begraven in graven waar je als gewone sterveling alleen maar van kan dromen.

Bahia paleis – Het Bahiapaleis is een gigantisch complex middenin het centrum van Marrakesh. Prachtige tuinen worden er afgewisseld met royale kamers die volgestouwd zijn met een uitzonderlijk mooi interieur. Het volledige paleis is meer dan 8000 vierkante meter groot. Je kan er dus heel wat tijd in verloren lopen!

El Badi paleis – Nog zo’n befaamd paleis van Marrakesh is het El Badi paleis. Heel minder imposant, maar dat is alleen maar omdat het werd leeggeroofd door jaloerse heersers. Ooit moest dit zandkleurige kasteel er echt prachtig hebben uitgezien. Met een beetje fantasie zie je dat gelukkig wel nog terug!

Daguitstap naar Essaouira – Essaouira is een kleine havenstad op twee en een half à drie uur van Marrakesh. Het is er een wereld van verschil in vergelijking met deze drukke stad! Gezellige vissersmarktjes, een rustige medina, een zacht briesje en een authentieke atmosfeer. Essaouira is een daguitstap die je zeker niet mag missen! Je kan vanuit Marrakesh naar deze havenstad pendelen met de bus, de taxi of een dagexcursie. Meer info en leuke foto’s vind je in mijn blogpost over Essaouira.

Daguitstap naar de Ouzoud watervallen – Marokko heeft heel wat mooie natuur! Vlakbij Marrakesh liggen de Ouzoud watervallen. Eens het smeltwater de hoge rotsen afdondert worden ze nog spectaculairder dan anders. Spijtig genoeg is er geen rechtstreeks openbaar vervoer naar de watervallen, en neem je dus best een daguitstap vanuit Marrakech. Je kan er zelf ook geraken met behulp van bussen en taxi’s, maar dat is wel nogal omslachtig…

Excursie richting de Sahara – Als je zo dicht bij de grootste woestijn ter wereld zit moet je er natuurlijk wel een bezoek aan brengen! De Sahara ligt enkele honderden kilometers verder van Marrakesh, maar door de kronkelige paden duurt het wel een hele poos voor je er aankomt. Gelukkig zijn er onderweg ook heel wat andere bezienswaardigheden zoals Aït ben haddou. Ik raad aan om er minstens drie dagen voor uit te rekken. Dat kan met een uitstapje, of je kan het zelf regelen. Lees hier meer over mijn ervaring in de Sahara.

Jardin Majorelle

De Jardin Majorelle is een publiekslieveling in Marrakesh!

  Vermijden in Marrakesh

Zomaar geloven wat ze zeggen – De inwoners van Marrakesh durven wel eens een leugentje te vertellen om jou als klant te krijgen… Een restaurant is gesloten, een straat bestaat niet meer, een hotel dat niemand kent, … De hulpvaardige mannen helpen je maar al te graag naar een andere plek. Trap er niet in! Met een beetje doorzettingsvermogen kom je er wel.

Meteen toehappen – Heb je een leuke souvenir gevonden? Vind je de prijs voor de taxi OK? Wacht even! De prijs kan altijd lager! Zeker als je spulletjes koopt. Vergeet niet dat ieder winkeltje praktisch hetzelfde verkoopt… Je kan elders dus altijd wel een goedkopere prijs vinden.

Stiekem foto’s maken – Er is heel wat te zien in Marrakesh. Zeker op drukke plaatsen zoals het Djemaa El Fna! Cobra’s, aapjes, Marokkaanse muzikanten, … Daar wil je natuurlijk een foto van! Ik stel voor om dat met een goede zoomlens te doen, want anders hebben ze zo gezien dat je een foto maakte. En daar willen ze natuurlijk geld voor!
Locals vinden het zelf ook niet zo leuk als ze op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Respecteer hun privacy dan ook.

Essaouira

Een uitstap die je móét doen vanuit Marrakesh! Essaouira!

 Meer info over Marokko

5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

15x Mooiste Riads in Marrakech

mooiste riads Marrakech
Riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ wat dan weer tuin betekent. Een riad is dus eigenlijk een traditionele Marokkaanse woning dat gebouwd is rondom een tuin. Vroeger werden deze huizen vooral bewoond door rijke families, maar de laatste jaren zijn heel wat riads omgebouwd tot prachtige ho
Lees verder  


In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam