Mexico

Mexico reisgids

Mexico wordt door vele mensen nog aanzien als een gevaarlijk vakantieoord. De laatste decennia hield de Mexicaanse overheid echter een serieuze opkuis en zijn de meeste plekjes die als toeristisch worden bestempeld heel veilig.
Mexico is een land met prachtige bezienswaardigheden, natuur en cultuur en het zou spijtig zijn moest je dit prachtige land niet durven bezoeken door verouderde reisadviezen. De verschillende steden hebben elk hun eigen stempel op het land gedrukt en het overheerlijke eten doet je al gauw terug verlangen naar je bezoek naar het land van de Maya's!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 november, 2018

4.5/5 - (4 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 

Plaatsen in Mexico

 Cancun

Chichèn Itzá, wordt gezien als een van de nieuwe wereldwonderen.

Chichèn Itzá, wordt gezien als een van de nieuwe wereldwonderen.

  Gemiddelde kosten in Mexico

Accommodatie Mexico is over het algemeen erg goedkoop. Er wordt aangeraden aan toeristen om in toeristische zones te verblijven. Deze zijn vaak iets duurder, maar het verschil is minimaal en zo ben je meteen ook dichtbij een goed netwerk van openbaar vervoer en bezienswaardigheden.
Steden en regio’s verschillen sterk en de prijzen zijn vaak ook niet erg gelijklopend. Voor een hostel of jeugdherberg in Mexico City, bijvoorbeeld, betaal je tussen €4 en €10 per nacht (100 tot 200 pesos). Een hostel in Cancun begint eerder bij 200 Mexicaanse pesos per nacht.
Iets meer luxe hoeft je heus geen fortuin te kosten in het land van de sombrero’s! Vanaf iets meer dan twintig euro vind je immers al een mooi hotelletje in het centrum van de stad. Soms zelf met één of twee sterren.
Echte all-in ressorts beginnen al bij veertig euro!
Alle accommodaties in Mexico vergelijken kan via Booking en Trivago.
Via HostelsClub vind je ook alle hostels in Mexico terug.

Eten  Er zijn veel verschillende eetgelegenheden in Mexico, maar één ding staat vast: duur zijn ze nooit.
De goedkoopste manier om te eten is streetfood. Als je ervan overtuigd bent dat je een sterke maag hebt, kan je dit lekkere eten wel eens proberen. Prijzen liggen tussen 25 en 50 Mexicaanse pesos (€1,5 à €3) voor een lokaal gerechtje.
Iets duurder is fastfood. Ketens zoals Mc Donalds, Burger King of Chinees eten kost je tussen 70 en 100 pesos per menu.
Voor diezelfde prijs kan je vaak ook al gaan eten in een Mexicaans restaurant.
Niet-lokale gerechten zijn over het algemeen een pak duurder.


Vervoer
 Doorheen Mexico is er een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Vraag de locals gerust om hulp, want voor buitenlanders zijn ze allesbehalve duidelijk.
Buiten de grote bussen, zoals je die bij ons hebt, is er ook nog zoiets als de ‘publicos’. Kleine busjes die je overal opnemen en oppikken langs een bepaalde route.
Voor het openbaar vervoer betaal je tussen acht en tien pesos per rit.
Je hebt ook publicos voor langere ritten. Daar betaal je dan iets meer voor, maar meer dan 40 pesos wordt het nooit.
Taxi’s zijn een ander goedkoop transportmiddel. Voor een korte rit betaal je tussen twintig en veertig pesos. In bepaalde steden, zoals Mexico City, wordt het afgeraden om zomaar taxi’s op straat aan te houden. Sommige chauffeurs zijn immers corrupt en zouden toeristen durven bestelen.
Vraag je accommodatie om een taxi op te bellen.

Guadalajara in Jalisco is de tweede grootste stad van Mexico, na Mexico City.

Guadalajara in Jalisco is de tweede grootste stad van Mexico, na Mexico City. Je zou het niet meteen zeggen met zo veel groen!

  Tips om geld te besparen in Mexico

Neem het openbaar vervoer  Het duurt een poosje voor je weet hoe je het moet gebruiken, maar je bespaart er ook veel geld mee. Taxi’s zijn niet duur in Mexico, maar in bepaalde steden zijn er regelmatig problemen met corrupte chauffeurs. Vraag dus altijd aan je accommodatie om een taxi als je die echt nodig hebt.
Busjes (publico’s) kosten acht pesos per rit, afhankelijk van waar je je in Mexico bevindt.

Street food  In goedkopere landen vind je altijd wel street food terug. Kraampjes die langs pleintjes of straten staan opgesteld en typische Mexicaanse gerechten verkopen vind je overal.
Let alleen op dat je eten goed is gekookt en niet al de hele dag bloot ligt. Je vakantie in Mexico breng je immers liever niet door in je bed…
Er zijn ook heel wat restaurantjes die voor dezelfde prijs (tussen 30 en 50 pesos) eten aanbieden.

Zoek naar de beste wisselkoers – Overal in Mexico zie je ‘Exhange offices’ staan. Toen ik in Mexico was, was één dollar in de meeste plekjes 16,40 pesos waard en één euro iets meer dan 18 pesos.
Even rondkijken toont je al gauw dat er grote verschillen zijn in die exchange offices. Na een uurtje rond te lopen vond ik zelf een wisselkoers bureau die 18 pesos gaf voor één dollar.
Geld afhalen met je kredietkaart of bankkaart kost vaak veel. Een standaard bedrag van €5 wordt aangerekend bij iedere geldafhaling (afhankelijk van je bank) en daarbovenop komt ook nog eens een provisie.

La Ciudad de Los Angeles, een prachtige stad met historische meesterwerken.

La Ciudad de Los Angeles, een prachtige stad met historische meesterwerken.

  Wat te doen in Mexico

Cty trips  Mexico is een reusachtig land en iedere regio en stad is volledig anders. Langs de oost- en westkust vind je bijvoorbeeld heel wat prachtige stranden terug, terwijl je in het binnenland meer cultuur zal kunnen aanschouwen.
Spendeer zeker drie volledige dagen in elke grote stad die je bezoekt, want er is vaak veel meer te zien dan je initieel denkt.

Maya cultuur – Verdiep je in de eeuwenoude cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Mexico. De Maya indianen waren een van de meest vergevorderde civilisaties voor zij door de koloniale bezetters werden uitgeroeid.
Hun prachtige bouwwerken laten je gegarandeerd versteld staan van hun kunnen. Probeer zeker een paar van de archeologische sites te bezoeken. Elke tempel is volledig anders en heeft zijn eigen verhaal.

Duiken of snorkelen  Als je in de Yucatan omgeving verblijft is snorkelen of duiken een absolute must! Omsingeld door de Carribische wateren vind je hier prachtige, kleurrijke koraalriffen en vissen terug. Als je jezelf avontuurlijk genoeg vindt, kan je zelfs met de grootste vis van de wereld zwemmen: de walvishaai. Mantaroggen, stierhaaien, zeeschildpadden en dolfijnen zijn ook veel voorkomend rond dit tropische deel van Mexico.

Jungle verkennen  Mexico heeft heel wat verschillende ecosystemen. Eentje daarvan is de jungle. Ga een tempel verkennen die diep in de jungle ligt verscholen, of doe een uitstap om wildlife te spotten. Plezier gegarandeerd!

Cozumel is een Mexicaans eiland dat bekend staat om zijn uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden.

Cozumel is een Mexicaans eiland dat bekend staat om zijn uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden.

  Vermijden in Mexico

Rijkdom tentoonstellen – Het gemiddelde maandloon in Mexico bedraagt 400 dollar. Het spreekt dan ook voor zich dat er regelmatig toeristen worden bestolen die hun rijkdom te veel tentoon stellen.
Zo lang je in de toeristische plekjes blijft, hoef je niet bang te zijn om bestolen te worden. Kleed je sober en vermijd juwelen. Houd dure apparaten zoals mobiele telefoons en camera’s voornamelijk ‘s avonds uit het zicht.
Op toeristische plekken of tijdens begeleide tours zou je ook geen problemen mogen ondervinden.

Zomaar in een taxi stappen – Spreek eerst de prijs af voor je in een taxi stapt! Een korte taxi rit zou je niet meer mogen kosten dan 40 pesos.
In grootsteden zoals Mexico City wordt er aangeraden om via je accommodatie een taxi te regelen.

Water van de kraan drinken – Het water dat uit Mexicaanse kranen stroomt is smerig. Vermijd het dus zo veel mogelijk. Als je erg makkelijk ziek wordt kan er zelf worden aangeraden om je tanden te poetsen met flesjeswater.

Met je bankkaart proberen betalen – Op heel veel plekken kan je alleen maar cash betalen. Zorg dus altijd dat je voldoende cash op zak hebt, want kredietkaarten of betaalkaarten worden niet overal geaccepteerd.

Omvormer vergeten – In Mexico wordt het Amerikaanse stopcontact gebruikt. In plaats van de twee bolle pinnetjes waarmee wij onze elektrische apparaten opladen, wordt in Mexico een platte variant gebruikt. Schaf op voorhand een omvormer aan of ga er snel eentje zoeken in de vele telecom winkeltjes langs de straat.

Het typische Mexicaanse voedsel is zeker uit te proberen! Heerlijk!

Het typische Mexicaanse voedsel is zeker uit te proberen! Heerlijk!

Reizen en aanbiedingen Mexico

 Meer info over Mexico

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam