Cancun

Cancun reisgids

Een Cancun vakantie vind ik nog het best te vergelijken met eentje naar Las Vegas , maar dan in Mexico. De gigantische hotel zone is volgebouwd met torenhoge luxeressorts voorzien van clubs, theaters en allerlei feestgelegenheden. Om het echte Mexico te zien is Cancun misschien niet de perfecte plek, maar van deze grootstad in de Yucatan regio kan je wel degelijk enkele mooie uitstapjes regelen.
Er is meer dan genoeg te doen en te bezoeken om een week of twee goed vol te boeken. Cancun is een ideale vakantiebestemming voor feestvierders, strandliefhebbers en culturele uitstapjes tegelijk.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 november, 2018

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Cancun heeft hemelse stranden! De turquoise, warme zee doet je humeur goed!

Cancun heeft hemelse stranden! De turquoise, warme zee doet je humeur goed!

  Gemiddelde kosten in Cancun

Accommodatie – Cancun mag dan wel een van de drukkere en duurdere gebieden zijn in Mexico, het is er nog steeds spotgoedkoop om te logeren.
Voor een hostel betaal je tussen tien en vijftien euro per nacht. Vaak zit je dan wel meer in het centrum van Cancun en niet in de meer toeristische omgeving van de hotel zone.
Een budgetkamertje of privé kamer kost je niet veel meer en is voor twee personen vaak een goedkopere oplossing. Prijzen voor zo’n enkele kamer beginnen al bij 22 euro per nacht.
Aangezien Cancun zo goedkoop is, mag het voor sommigen natuurlijk best wat meer kosten.
Driesterrenhotels kosten maar 24 euro, en voor vier sterren betaal je net geen veertig euro per nacht!
Voor een volledig overzicht aan accommodaties in Cancun kan je hier (en hier) een kijkje nemen.
Een overzicht aan hostels vind je hier.
Kijk ook eens naar het nabijgelegen Playa del Carmen.

Eten – Mexico is spotgoedkoop wat voeding betreft. Als je maag streetfood kan verdragen, betaal je amper drie euro voor een maaltijd. Met een drankje bij komt het misschien op vijf euro.
Goedkopere restaurants, weg van de toeristische zones, kosten niet veel meer. Een degelijke maaltijd kost je tussen 30 en 60 pesos per persoon, drankje inbegrepen.

Verlang je naar fastfood? Dan betaal je iets meer, maar nog steeds goedkoop. Een menu bij Mc Donalds of Burger king kost je gemiddeld 80 Mexicaanse pesos (+/- €4).

Niet Mexicaanse gerechten zijn meestal het duurst. In de toeristische zone eten kan de kost van je eten ook aardig doen oplopen.

Vervoer – Er is openbaar vervoer in Cancun, maar het is niet altijd even overzichtelijk voor toeristen. Daarom raad ik aan om de app ‘Buscun’ (iOsAndroid) op je smartphone te zetten. Hiermee vind je vrij eenvoudig de dichtstbijzijnde busstop en de richting waar je heen moet. Een enkele rit op de bus kost je acht pesos. Probeer gepast te betalen, want de buschauffeurs geven toeristen vaak geen geld -of veel te weinig- terug.

Naast de grote ‘R-bussen’ heb je ook nog de publicos. Deze kleine shuttlebusjes pikken je op als je je hand opsteekt en doen zowel grote als kleine afstanden. Voor kleine afstanden betaal je eveneens acht pesos, voor grotere afstanden betaal je nooit meer dan 40 pesos.
Om gebruik te maken van deze busjes vraag je best wat hulp van een local.

Iets overzichtelijker, maar ook duurder, zijn de ADO bussen. Kijk op de website voor actuele reizigersinformatie en de kostprijs.
Dit is eveneens de goedkoopste manier om van de luchthaven naar Cancun te reizen.
Ten slotte raad ik ook nog aan om taxi’s te gebruiken voor korte afstanden. Vraag altijd de prijs op voorhand. Een korte taxirit zou je niet meer mogen kosten dan 40 pesos. Blijf in de auto zitten tot je je wisselgeld hebt teruggekregen.

De Koba tempel, een populaire daguitstap vanuit Cancun.

De Koba tempel, een populaire daguitstap vanuit Cancun.

 Tips om geld te besparen in Cancun

Neem het openbaar vervoer – Taxi’s zijn niet heel duur, maar openbaar vervoer is nog een pak goedkoper. Zeker als je van plan bent om grotere afstanden te overbruggen.
Een daguitstap van Cancun naar Playa del Carmen kost je amper 34 Mexicaanse pesos (+/- €1,7) per rit. Als je dat met een tourorganisatie moet regelen betaal je een pak meer.

De kleine busjes vertrekken naar alle grote nabijgelegen steden vanuit de hoofdterminal van de ADO bussen (adres: Pino Lote 1 y 2, Supermanzana 23). Als je hier geen busjes vindt, steek je best de drukke straat over. Daar staan altijd busjes die naar Playa del Carmen, Tulum en Chichen Itza vertrekken.

Het openbaar vervoer in Cancun zelf (de R-bussen) kosten acht pesos per rit. Probeer gepast te betalen, want vaak krijgen toeristen geen wisselgeld terug.

Eet local food – Streetfood of lokale restaurantjes zijn het goedkoopst. Ze zijn zelfs goedkoper dan fastfood! Als je een beetje buiten de toeristische hotspots eet, kan je een lekkere en vullende maaltijd verorberen voor amper twee euro per persoon.
Let wel op met de netheid van bepaalde straatkraampjes. Een voedselvergiftiging is geen pretje…

Het Xcaret park ligt vlakbij Cancun. Dit gigantische waterpretpark is geweldig voor volwassenen en kinderen.

Het Xcaret park ligt vlakbij Cancun. Dit gigantische waterpretpark is geweldig voor volwassenen en kinderen.

  Wat te doen in Cancun

Chichen Itza – Een erg goed onderhouden archeologisch tempelcomplex dat de levenswijze van de Maya’s tentoon stelt. Als hoogtepunt kan je de prachtige Chichen Itza tempel aanschouwen, dat sinds 2007 prijkt op de lijst van de nieuwe wereldwonderen.
Neem zeker wat extra pesos of dollars mee, want rondom het tempelcomplex vind je heel wat standjes met leuke souvenirs terug.

Cenotes bezoeken – Als je een daguitstap regelt naar Chichen Itza, Koba of Tulum dan zal je waarschijnlijk ook een cenote gaan bezoeken.
Een cenote is een ondergrondse grot met stalagmieten en stalactieten, waarin een grote hoeveelheid zoet water is opgeslagen.
Na een verkwikkende douche mag je deze verfrissende plek al zwemmend verkennen.
Deze cenotes speelden een erg belangrijk onderdeel in de folklore en mythologie van de Maya’s. Ze stonden immers symbool voor de onderwereld.

Koba en Tulum – Twee andere tempels die je vanuit Cancun kan bezichtigen zijn Koba en Tulum.
Koba is de hoogste tempel van de Yucatan regio, 42 meter, en de enige die je kan beklimmen.
Tulum is een pak kleiner en minder indrukwekkend, maar staat op zo’n mooie locatie dat je alleen maar kan wegdromen bij het prachtige turquoise water en het hagelwitte strand.
Beide tempels worden vaak in een pakket gebundeld om te bezoeken. Bereid je wel voor op een lange dag, want de tempels liggen op een aanzienlijke afstand van Cancun.

Uitgaan – Volgens mij is Cancun voor de Amerikanen wat Ibiza is voor Europeanen: een echt feestparadijs. Drink enkele glaasjes tequila of mezcal en amuseer je te pletter op de bruisende Spaanse beats van Mexico! Blijf niet alleen in de hotel zone hangen. Probeer mee te gaan met enkele locals. Zij nemen je gegarandeerd mee naar de leukste plekjes!

Playa del Carmen – Op een uurtje van Cancun ligt Playa del Carmen. Even zoeken naar Cancun bezienswaardigheden toont je meteen dat dit strand erg geliefd is onder toeristen. Overdag kan je er een beetje rondhangen op 5th avenue, waar je souvenirwinkeltjes, desserthuisjes en restaurants kan terugvinden. ‘s Avonds en ‘s nachts zijn er vooral heel wat uitgaansgelegenheden in deze lichtjes hippie-achtige community.

Isla de Mujeres – Vanuit Cancun is het slechts twintig minuutjes met de ferry naar het isla de mujeres. Voor Iets minder dan acht euro per persoon heb je een retour ticket vanuit de haven van Cancun centrum naar het eiland.
Veel meer dan genieten van de prachtige stranden kan je op dit eiland niet.
Maar het zijn volgens mij wel enkele van de mooiste stranden die je in de Yucatan kan vinden!

Een van de vele 'cenotes' in de buurt van Cancun.

Een van de vele ‘cenotes’ in de buurt van Cancun.

   Vermijden in Cancun

Water van de kraan drinken – Het water dat door de kranen loopt in Mexico is niet gezuiverd. Als je niet ziek wilt worden, raad ik je dan ook aan om voldoende flessenwater aan te schaffen. Voor mensen met een erg zwakke gezondheid wordt zelf aangeraden om je tanden te poetsen met flesjeswater.

‘s Avonds opzichtig kleden buiten het toeristische centrum – Als je ‘s avonds buiten het toeristische centrum (de hotel zone) bevindt, is het beter om niet te opzichtig gekleed te zijn. Laat juwelen en dure accessoires zo veel mogelijk thuis of hou ze uit het zicht.
Cancun is erg veilig, maar diefstallen zijn niet ongewoon.

Met de bankkaart betalen – Op heel wat plekken in Cancun kan je niet met een bankkaart betalen. Probeer dus op voorhand voldoende geld af te halen zodat je niet voor problemen komt te staan.
Weet ook dat heel wat banken een extra kost aanrekenen als je geld afhaalt in Mexico.

Euro’s of dollars omruilen naar Mexicaanse pesos kan in wisselkoers bureaus, maar vaak krijg je daar geen erg goede wisselkoers. De beste wisselkoers die ik tegen kwam (in 2016) was 18 pesos voor een dollar. Anders was het gemiddeld 16,40 pesos voor een dollar.

De Yucatan regio barst van oude tempels! Tulum ligt op ongeveer drie uur rijden van Cancun.

De Yucatan regio barst van oude tempels! Tulum ligt op ongeveer drie uur rijden van Cancun.

Reizen en aanbiedingen Mexico

 Meer info over Mexico

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam