Nederland

Nederland reisgids

België maakte ooit nog deel uit van het grote Verenigde Koninkrijk der Nederlanden. We konden het niet zo goed vinden met de koning van oranje en dus besloten we om ons in 1830 af te splitsen.
Hoewel Vlaanderen toen al erg verschillend was van het noordelijk gelegen Nederland, zijn de verschillen ondertussen alleen maar groter geworden. Op het eerste oog lijkt het misschien niet zo, maar als je er even op vakantie gaat merk je dat toch al meteen! Nederland is een heerlijk land met open-minded mensen, prachtige steden met heel wat cultuur, heerlijk voedsel en uitstekende uitgaansgelegenheden. Vanuit België kan je makkelijk een of meerdere tochten naar onze Noorderburen ondernemen, want er is ook zo veel te zien...

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 15 oktober, 2020

5/5 - (8 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 

Plaatsen in Nederland

Amsterdam  |  Den Haag  |  Katwijk Aan Zee  |  Leiden  |  Maastricht  |  Rotterdam  |  Utrecht

Enkele mooie rijtjeswoningen in Amsterdam. Op de voorgrond een van de ontelbare grachten.

Enkele mooie rijtjeswoningen in Amsterdam. Op de voorgrond een van de ontelbare grachten.

  Gemiddelde kosten in Nederland

Accommodatie – Hotels, appartementen en jeugdherbergen in Nederland zijn in prijs erg vergelijkbaar met België of andere West-Europese landen. Amsterdam is hierop een uitzondering. De prijzen in de hoofdstad van Nederland zijn ongelooflijk duur! Door de vele toeristen zijn er eigenlijk te weinig verblijfplaatsen, waardoor de prijs makkelijk verdriedubbeld ten opzichte van de rest van Nederland.
Een tweepersoonskamer in een stad zoals Utrecht, Rotterdam of Maastricht begint bij zestig euro. Een viersterren hotel kan al voor 90 euro. Hostels of jeugdherbergen liggen gemiddeld tussen twintig en vijfentwintig euro per nacht.
De Nederlandse hoofdstad is overdreven duur en ik raad dan ook aan om je hotelkamer zo lang mogelijk op voorhand te boeken. Een jeugdherberg in Amsterdam is de goedkoopste optie, maar kijk zeker de ligging na. Goedkopere hostels kosten tussen dertig en vijftig (!) euro per nacht, maar wanneer je erg kortbij boekt kunnen prijzen stijgen tot wel 80 euro per nacht. Laat het hostel dan maar liggen en kies gewoon voor een hotelkamer, want voor twintig euro meer vind je dan al een prachtig drie- of viersterrenhotel.
‘Budget’ hotels starten rond 80 à 90 euro per nacht, terwijl sommige sterrenhotels al beginnen voor een tientje meer.
Kijk voor accommodaties eens op Booking.com en Trivago.

Eten – Hetzelfde geldt voor eten. Nederland is erg gelijkaardig aan België. Eenvoudige maaltijden beginnen (op restaurant) vanaf 12 – 15 euro per persoon. Een frisdrank kost tussen twee en drie euro, een biertje hetzelfde of iets meer.
In Amsterdam zijn de meeste restaurants een pak duurder, maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Verschillende keren betaalde ik er achttien euro voor een lunch, maar met tien of twaalf euro kan je je ook al vol proppen. Je moet de plekjes natuurlijk wel weten te vinden… Fastfood is over het algemeen ook goedkoper.

Vervoer – Je kan overal geraken met het openbaar vervoer van Nederland. De NS heeft een uitgebreid trein- en busnetwerk en voor de meeste toeristen is dit meer dan voldoende.
Je kan per rit betalen, maar reken dan wel op een toeslag. Voor een treinkaartje is dit telkens €1. Voor een busticket bedraagt de toeslag tussen €1 en €3.
Als je toch enige tijd in Nederland verblijft raad ik aan om een OV Chipkaart aan te schaffen. Dit plastic kaartje kost je €7,5 en kan je vervolgens opwaarderen met een bepaald bedrag. Voor je dan gebruik maakt van het openbaar vervoer moet je je kaartje telkens scannen (“inchecken”). Na gebruik natuurlijk niet vergeten uit te checken.
Er zijn regelmatig acties door de NS, maar ook door de NMBS. Kijk dus zeker eens op hun websites.

Het Sint-Pieter Fort en de mergelgrotten van Maastricht zijn verrassend interessant.

Het Sint-Pieter Fort en de mergelgrotten van Maastricht zijn verrassend interessant.

 Tips om geld te besparen in Nederland

Boek je verblijf zo lang mogelijk op voorhand – Veel steden in Nederland zijn niet berekend op de enorme aantallen toeristen die langskomen. Daardoor zijn er veel te weinig verblijfsaccommodaties beschikbaar, waardoor de goedkopere plekjes heel snel uitverkopen. Twee tot drie maand op voorhand boeken is zeker aangeraden! Zelf boekte ik twee weken op voorhand, waardoor de prijs ondertussen verviervoudigd was!

Museum jaarkaart – Blijf je even in Nederland en wil je heel wat musea gaan bezoeken? Dan is het geen slecht idee om een jaarkaart aan te schaffen. De kaart kost €59,90 en geeft je toegang tot vierhonderd musea doorheen Nederland. Voor de meeste musea wordt tien euro (of meer) inkom gevraagd. Je haalt het er dus snel uit!
Als je in één stad blijft, kijk dan zeker ook eens naar de combitickets. Vaak werken verschillende musea samen en geven ze je een mooie korting als je meerdere tickets tegelijkertijd bestelt.

Stappen of fietsen – De kleine en grote steden in Nederland zijn niet heel groot. Bijgevolg zijn ze dus erg makkelijk wandelbaar of fietsbaar. Mocht je dat toch niet zien zitten is er ook nog altijd het openbaar vervoer.

Vliegtuigreis? Vertrek vanuit Nederland! – Wil je een mooie reis maken, maar zijn de vliegtickets vanuit België onbetaalbaar? Kijk dan ook eens om te vertrekken vanuit Nederland. Zo zijn er vliegvelden in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht. Sommigen kan je bereiken met het openbaar vervoer, maar met je eigen vervoer heb je natuurlijk meer comfort. Ter plekke kan je (gelukkig!) goedkoop parkeren. Ik maakte enkele handige overzichtjes:
Parkeren bij luchthaven Maastricht (vanaf €3 per dag)
Parking bij Schiphol (vanaf €5 per dag)
Parkeren bij vliegveld Eindhoven (vanaf €7 per dag)
Parking bij Rotterdam Airport (vanaf €6 per dag)

Een mooi bovenaanzicht van Utrecht! Foto genomen vanop de Domtoren.

Een mooi bovenaanzicht van Utrecht! Foto genomen vanop de Domtoren.

  Wat te doen in Nederland

De grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, … Er zijn zo veel prachtige steden in Nederland die je moet gezien hebben. Hoewel sommigen gelijkenissen tonen, zijn ze allemaal erg anders en hangt er overal een erg gezellig sfeertje. Met de NS trein je makkelijk van de ene naar de andere stad.
Plan je een citytripje? Dan zijn deze artikels vast ook interessant:
Bezienswaardigheden en dingen om te doen in Amsterdam

De kleine steden – Niet alleen de grootsteden zijn een bezoek waard. Neem ook een kijkje in Leiden, Delft, Maastricht, … Elke stad heeft heel leuke bezienswaardigheden en kan je in enkele uren wel zien. In deze kleinere steden is vaak nog iets meer van de oorspronkelijke Nederlandse cultuur te zien.
Ga je op citytrip naar één van deze minder bekende steden? Lees dan ook deze blog posts:
Fort Sint-Pieter bezoeken (Maastricht)
Mergelgrotten van Maastricht
Citytrip naar Leiden
Bezienswaardigheden in Eindhoven
Wat te doen in Sluis?

Natuur bezoeken – Naast steden is er ook heel veel natuur in Nederland. Heiden en polders, maar ook prachtige stranden en duingebieden laten je helemaal tot rust komen. Wie weet zie je op de meer afgelegen gebieden trouwens ook enkele typische molens of tulpen staan! Meteen ook een tip (en vlakbij de Belgische grens!): ga eens fietsen in Zuid-Limburg. Deze regio heeft prachtige natuur, een indrukwekkende geschiedenis én heel mooie dorpjes.

Plan een rondreis – Nederland is prachtig! In één dag kan je de diversiteit van dit Waterland al zien, maar met drie dagen kan je een heuse road trip maken. Lees zeker ook deze blog: Rondreis door Nederland in 3 dagen.

Met een bootje op de grachten – Vooral Amsterdam staat er voor bekend, maar in feite heb je overal door Nederland wel waterwegen en grachtjes die door de steden lopen. Huur een bootje of spring op een begeleide tourboot om heerlijk te kunnen genieten op het zacht kabbelende water.
Lees zeker ook dit artikel: grachtentour door Amsterdam.

Bezoek de eilanden! – Als je dan toch op een bootje zit, dan moet je natuurlijk ook enkele eilanden van Nederland ontdekken. De Waddeneilanden zijn misschien wel het mooiste wat Nederland te bieden heeft. Rust, prachtige uitzichten en vriendelijke mensen. Wat wil een mens nog meer?! Deze artikels zijn misschien interessant:
Weekend naar Schiermonnikoog
Dagje naar Ameland

Probeer stroopwafels – Ondertussen al iets bekender in België, maar bijlange niet iedereen kent ze. De stroopwafel is een typisch Hollandse lekkernij en je vindt ze doorheen heel Nederland. Tussen twee dunne wafeltjes zit een lekkere stroopvulling die je gegarandeerd doet watertanden.

Red light district tour – De kans dat je naar Amsterdam gaat is groot. Een echte aanrader is dan ook om een red light district tour te doen. Deze buurt bruist van het leven en is sowieso al eens fijn om door te wandelen. Maar de gidsen geven je daarbovenop nog eens erg interessante weetjes en vertellen je hilarische verhalen! Voor mij was dit een van de leukste uitstapjes in Nederland.

Fiets! – Nederland is een fietsland en dat valt je meteen op. Als je het aandurft om tussen de duizenden Nederlanders te fietsen, dan zie je een pak meer van het land! De fietspaden zijn uitstekend en als fietser heb je vaak heel wat voordelen in vergelijking met de automobilisten.
Fietsen huren kost ook niet heel veel in Nederland, dus dan heb je meteen nog een extra reden om het te doen.

Musea bezoeken – In elke stad is er wel een of ander museum te bezoeken. Het ene spreekt je natuurlijk al meer aan dan het andere, maar geloof me: er is voor ieder wel wat!
Mijn persoonlijke favorieten waren het Escher museum in Den Haag, het Rijksmuseum in Amsterdam en het maritieme museum in Rotterdam.

Koningsdag vieren – 27 april is het koningsdag en dat zul je geweten hebben. Koning Willem Alexanders verjaardag mondt uit in een gigantisch feest waar de oranjegekte helemaal losslaat.
Overal zijn er concerten, parades en gekke Nederlanders die volledig lijken door te slaan. Perfect voor Belgische partybeesten!

Bezoek de mooiste kerstmarkten – Net zoals in België en Duitsland, vind je in Nederland ook tal van gezellige kerstmarktjes. Die van Maastricht is heel populair bij Belgen, maar wist je dat er in de buurt nog een véél spectaculairdere markt te vinden is? De kerstgrotten van Valkenburg hebben mij in ieder geval helemaal overtuigd! Een ondergrondse kerstmarkt kom je immers niet elke dag tegen…

Molens van de Zaanse Schans – Nederland staat bekend om tulpen, klompen en molens en de mooiste plek om al deze symbolen bij elkaar te zien, is op de Zaanse Schans. In dit oude industriegebied stonden ooit honderden molens. Daar blijven er nu nog een tiental van over. Je ontdekt hier de veelzijdigheid van de molens, maar ook de creativiteit van de Nederlanders. En als je dat allemaal niet veel zegt, dan is het gewoon ook een heel fijn plekje om eens te bezoeken!
Heb je altijd al in een sprookjesomgeving willen overnachten? Bekijk dan ook dit lijstje met hotels bij de Zaanse Schans.

Molens van Kinderdijk – Niet alleen de Zaanse schans trekt jaarlijks bezoekers van overal ter wereld! Ook de molens van Kinderdijk zijn een bezoekje waard. Deze exemplaren zijn misschien wel iets minder kleurrijk, maar daarom niet minder interessant. Vroeger waren ze zelfs levensnoodzakelijk voor de Nederlanders! Ze deden immers dienst als ‘gemalen’.

Gaypride vieren – Nog zo’n geweldig feest is de gaypride in Amsterdam. Zoals je wellicht wel weet is Nederland een erg tolerant en open land. Ze houden dan ook erg veel van hun homoseksuele inwoners. Om hen extra in de bloemetjes te zetten wordt er eind juli / begin augustus de Amsterdamse gay pride georganiseerd.
Kleurrijke bootjes vrolijken de grachten op en de hele week lang zijn er leuke concerten en evenementen gepland.

De prachtige duinen van het kleine Katwijk-Aan-Zee. Een gezellige badplaats aan de Nederlandse kust.

De prachtige duinen van het kleine Katwijk-Aan-Zee. Een gezellige badplaats aan de Nederlandse kust.

  Vermijden in Nederland

Niets op voorhand plannen – En dan doel ik voornamelijk op je accommodatie. Als je slechts enkele dagen op voorhand boekt worden de prijzen voor een slaapplek vaak belachelijk duur. Zeker in Amsterdam!
Probeer minstens twee maand op voorhand te boeken en vergelijk prijzen met verschillende websites!

Aanschuiven aan het Anne Frank Huis – Het Anne Frank Huis is waarschijnlijk de populairste bezienswaardigheid in Amsterdam. Dagelijks heeft het museum tienduizenden bezoekers en dat zorgt natuurlijk voor lange wachtrijen.
Via de website van het museum kan je tussen 09:00 en 15:30u online tickets reserveren met een vast tijdsslot. Zo hoef je geen uren in de rij te staan om in het beroemde achterhuis te spieden.

Fietsen voor de wielen lopen – Fietsen heersen overal in Nederland! De fietsers hebben een beetje schijt aan de regels en rijden je nog liever omver dan zich aan te passen. Kijk goed uit op zebrapaden, want ook daar rijden fietsers gewoon door.

Drugs op de straat kopen – Heel wat softdrugs zoals weed en paddos zijn legaal in Nederland, dus waarom zou je drugs op straat gaan kopen? Ten eerste is het illegaal en kan je in de problemen komen. Ten tweede is het vaak van een slechtere kwaliteit en word je als toerist vaak bedot.

Met alcohol op straat lopen – Een geopend blikje of flesje alcohol levert je een boete van maar liefst €200 op! Zorg dus dat je je alcohol in een afgesloten ruimte consumeert. Grappig wel; want weed in het openbaar roken is dan wel weer toegelaten.

Vlaamse frites – Overal worden ze aangeprezen als “échte Vlaamse frites”, maar ze smaken bijlange niet naar onze heerlijke frietjes!
Versta me niet verkeerd; ze zijn best lekker… Maar kom op… Tegen Belgische frietjes kan niemand toch op?!

Neem een kijkje naar de werken van de Hollandse meesters! Hier zie je 'het meisje met de parel'.

Neem een kijkje naar de werken van de Hollandse meesters! Hier zie je ‘het meisje met de parel’ van Vermeer, in het Mauritshuis in Den Haag.

Citytrips en aanbiedingen Nederland

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Nederland

5/5 - (8 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.