Den Haag

5/5 - (3 stemmen)

Den Haag reisgids

Den Haag, of 's-Gravenhage, is de derde grootste stad van Nederland. De eerder moderne stad heeft heel wat musea met bekende schilderijen die toeristen van over de hele wereld aantrekken.
Eens je iets meer in de binnenstad komt zie je ook hier weer de typische Nederlandse huisjes, maar dan overschaduwd door moderne hoogbouw.
In de stad vind je ook het Nederlandse koningshuis, het Nederlands parlement en heel wat ambassades of internationale rechtscolleges terug.
Ook het strand van Scheveningen ligt op slechts vijf kilometer van de stad... Je ziet het; Den Haag is een beetje een manusje van alles. Iedereen kan er wel zijn gading vinden!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Den Haag is verrassend modern maar huist tegelijkertijd ook heel wat musea.

Den Haag is verrassend modern maar huist tegelijkertijd ook heel wat musea.

  Gemiddelde kosten in Den Haag

Accommodatie – Een jeugdherberg of hostel is, zoals altijd, het goedkoopst. Het Stayokay hostel is het goedkoopst (€20 – €25 per nacht), maar persoonlijk hield ik niet zo van de stayokay jeugdherbergen. Voor dezelfde prijs kan je al in een jeugdherberg pal in het centrum zitten.
Een budgetkamer voor twee personen begint bij +/- €60 per nacht. Een appartement is soms zelf nog goedkoper, met prijzen die beginnen bij €50 per nacht.
Voor luxueuzere hotels betaal je niet extreem veel. In een driesterrenhotel kan je al overnachten voor €70 per nacht. Het Mercure Hotel (vier sterren) doet regelmatig acties, waardoor je voor €65 kan overnachten in Den Haag.
Alle hotels, hostels, B&B’s en andere accommodatie in Den Haag (inclusief acties) kan je op bookingtrivago of hostelsclub bekijken.

Eten – Den Haag is een grote stad, en je vindt er dus restaurants of eten voor ieders budget. Goedkoper dan Hema kan bijna niet. Daar eet je een lasagne voor twee of drie euro of een stampotje voor €5.
In een restaurant betaal je tussen €10 en €17 voor een lunch, €15 of meer voor een avondmaal. Voor een frisdrank betaal je tussen €2 en €4, voor een biertje vanaf €3.

Vervoer – Den Haag is niet heel groot en dus kan je het makkelijk te voet verkennen, maar soms kan een tram wel handig zijn. Als je even in Nederland blijft, raad ik aan om een OV-chipkaart aan te schaffen (€7,5) en deze vervolgens te voorzien van wat geld. Als je er niet langer blijft dan een weekend, kan je natuurlijk gewoon enkele tickets kopen. Een enkel ticket kost je al gauw twee of drie euro, terwijl een dagkaart maar €6,50 kost. Een driedagen kaart kost €16,50.

Moderne gebouwen doemen op achter het historische centrum van Den Haag.

Moderne gebouwen doemen op achter het historische centrum van Den Haag.

  Tips om geld te besparen in Den Haag

Eet in de Hema – De Hema heeft een volledig verdiep voor iedereen die hongerig en uitgeput is na te hebben gewinkeld in de Haagse straten. Daar kan je lekker én goedkoop eten vinden. Lasagnes beginnen al bij €2 of €3, tosti’s (croque monsieurs) aan €2 en dagelijkse, verse bereidingen voor €5 of €6!

Boek geen hotel pal in het centrum – Den Haag is erg klein. Je kan er dus makkelijk te voet geraken, of met de tram/bus. Een hotel dat midden in het centrum ligt kost vaak veel meer dan eentje die er net tegen ligt.

Koop combitickets voor musea – Er zijn héél wat musea in Den Haag. Daardoor zijn er ook heel veel musea die samenwerken met andere culturele gebouwen in de vorm van combitickets. Het Escher Museum biedt zo bvb. een combi aan tezamen met het panorama van Mesdag. Je bespaart makkelijk €5 per ticket!
Nog beter, als je echt geïnteresseerd bent in heel wat musea, is om een museumkaart te kopen. Deze geeft toegang tot heel wat kunstverzamelingen doorheen Nederland.

Het historische centrum van Den Haag staat in scherp contrast met het modernere deel van de stad.

Het historische centrum van Den Haag staat in scherp contrast met het modernere deel van de stad.

  Wat te doen in Den Haag

Escher in het paleis – Iedereen die van is van Maurits Cornelis Escher moét hier wel naartoe gaan. Je ziet de mooie werken van de kunstenaar hier over twee (eigenlijk drie) verdiepingen verdeeld en je ziet duidelijk de evolutie van de tekenaar / schilder / etser. Op de bovenste verdieping staat een surrealistische tentoonstelling die je duidelijk maakt hoe eenvoudig we ons om de tuin kunnen laten leiden door perspectief.

Mauritshuis – Alleen al de buitenkant van het gebouw is het waard om naartoe te trekken! Het Mauritshuis herbergt het koninklijk kabinet van schilderijen. Een verzameling van (voornamelijk) schilderijen uit de gouden eeuw van Nederland. Leuk om deze peperdure werken van zo dicht te mogen aanschouwen. De publiekslieveling blijft natuurlijk ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer.

Binnenhof – Vlak naast het Mauritshuis vind je het binnenhof terug. Deze verschillende gebouwen zijn erg belangrijk voor de Nederlandse politiek. Momenteel heeft de minister-president in dit gebouwencomplex nog zijn kantoor. Hoewel je wellicht niet veel kan zien van de Nederlandse politici, is het nog steeds een erg mooie plek om je fototoestel op te richten.

Panorama van Mesdag – De Haagse school zie je natuurlijk overal terug in Den Haag. Een van zijn bekendste schilders is Hendrik Willem Mesdag. In het museum vind je heel wat werken van deze schilder terug. Maar het meest indrukwekkende is toch zijn grootste panorama in de achterkant van het museum. Het cillindervormige schilderij is maarliefst 120 meter lang en 14 meter hoog! Dit prachtige kunstwerk werd in minder dan een jaar vervolledigd en werd onlangs nog gerestaureerd.

Madurodam – Brussel heeft Mini Europa, Den Haag heeft Madurodam. Madurodam heeft honderden schaalmodellen van verschillende Nederlandse steden. Breid je citytrip meteen uit over heel Nederland door een bezoek aan dit pretpark!

Scheveningen – Even bekomen van al de mooie schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken die je hebt gezien? Fiets snel even naar Scheveningen! Deze populaire badplaats is misschien niet de mooiste kust van Nederland, maar biedt voldoende ruimte om even te genieten van de zeelucht, de kwekkende meeuwen en het zoute water.

Het panorama van Mesdag. Een groots kunstwerk van de Haagse schilder Mesdag.

Het panorama van Mesdag. Een groots kunstwerk van de Haagse schilder Mesdag.

   Vermijden in Den Haag

Flitslicht gebruiken in musea – Heel wat werken zijn honderden jaren oud. Door een camera met flitslich te gebruiken, komt er veel te veel UV-licht op de schilderijen en gaan ze op lange termijn stuk. Doe zoals gevraagd wordt en fotografeer zonder flits.

Betalen voor audio guide in het Mauritshuis – De meeste musea bieden audioguides aan tegen een (kleine) meerprijs. Als je over een smartphone beschikt, kan je de Mauritshuis app gratis downloaden (er is zelf internet in het museum). Dan kan je je telefoon gebruiken als audioguide en hoef je er geen te lenen van het museum.

Winkelstraat oversteken zonder te kijken – De drukke winkelstraat in Den Haag, de Grote Marktstraat, eindigt op een soort van kruispunt waar trams, voetgangers en fietsers alle kanten uit moeten. Kijk goed uit, en stel je passief agressief op. Zo gauw je kan oversteken; doen!

Het binnenhof in Den Haag.

Het binnenhof in Den Haag.

Citytrips en aanbiedingen Den Haag

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Den Haag

5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Den Haag: Museum, museum, …

Den Haag
Na aankomst in mijn jeugdherberg, terug een stayokay, kon ik meteen inchecken. Handig! Want ik hou er natuurlijk niet zo van om mijn baggage in een gemeenschappelijke ruimte te laten staan. Stayokay hostels zijn een beetje te commercieel voor mij, spijtig genoeg. Voor alles moet je immers bijbe
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam