Katwijk Aan Zee

Katwijk reisgids

Niet meteen een bestemming die in vele reisgidsen staat, maar Katwijk Aan Zee is een echt pareltje! Deze kuststad in het westen van Nederland is niet erg groot, maar ideaal om even uit te blazen. De prachtige dijk is nog maar enkele jaren geleden gerestaureerd en sluit prachtig aan bij de brede kuststrook van Katwijk.
Op het strand vind je verschillende eet- en drinkgelegendheden waar je de prachtige zonsondergang keer op keer kunt gaan bekijken.
Iets buiten Katwijk vind je ook de prachtige duinen terug waar je zeker enkele uren door kan stappen of fietsen. Voor een relaxte strandvakantie in een gezellige omgeving is Katwijk Aan Zee zeker aan te raden!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De gezellige dijk van Katwijk Aan Zee. Heerlijk om gedurende zonsondergang even op te flaneren.

De gezellige dijk van Katwijk Aan Zee. Heerlijk om gedurende zonsondergang even op te flaneren.

  Gemiddelde kosten in Katwijk Aan Zee

Accommodatie – Katwijk is geen erg toeristische locatie en dus heb je geen onbeperkte keuze zoals in de steden. Voor het enige hostel, dat toch wel even uit het centrum ligt, betaal je zo’n €40 per nacht. Een tweepersoonskamer in een charmant hotel begint al bij €65 per nacht en is voor meer personen dus al voordeliger.
Een volledig overzicht van accommodaties in Katwijk vind je op deze pagina en hier vind je nog meer accommodaties.
Op hostelsclub vind je de hostels die er het dichtst bij liggen.
Eten – Voor een lekkere lunch kan je terecht bij enkele bakkers in het centrum. Daar betaal je tussen vijf en tien euro voor een lekker broodje. Iets minder voor een tosti (croque monsieur).
De eettentjes op de dijk of aan de kust kosten iets meer. Een lekker avondmaal kost je tussen €15 en €22 per persoon. Een drankje tussen €2 en €5.

Vervoer – Als je met het openbaar vervoer naar Katwijk Aan Zee trekt, dan moet je afstappen in het station van Leiden. Van daaruit moet je de bus op, en van daaruit duurt het ongeveer een half uurtje voor je in Katwijk aankomt. In Katwijk zelf hoef je geen openbaar vervoer gebruiken omdat het zo’n klein stadje is. Wil je toch even naar de omliggende steden/gemeentes gaan? Dan kan je het OV gebruiken. Voor een enkel ticket kost je dat al gauw €3. Met een OV chipkaart wordt het goedkoper.

De stranden van Katwijk zijn toegankelijk voor iedereen.

De stranden van Katwijk zijn toegankelijk voor iedereen.

  Tips om geld te besparen in Katwijk

Neem geen taxi’s – Vanuit het centraal station van Leiden lijkt het wel alsof je geen vervoersmogelijkheden hebt naar Katwijk. Google Maps was ook niet erg handig en toonde mij niet de juiste weg aan, dus dacht ik dat ik een taxi zou moeten nemen… Maar daar betaal je al meteen €30 voor! Een busrit kost slechts 2 à 3 euro en op een dik half uurtje ben je er.

Vis uit het vuistje – Trek in een snack? Loop bij Visserij Schuitemaker binnen! daar bestel je warme vis en eet je vanuit het vuistje. Lekker en heel Hollands!

Eten bij de Hema – Voor €1 krijg je een vier uurtje bij de Hema. Koffie met een gebakje. Goedkoper kan niet toch? Lunch en avondeten zijn trouwens ook spotgoedkoop bij de Hema.

Enkele strandhutten op het strand van Katwijk.

Enkele strandhutten op het strand van Katwijk.

  Wat te doen in Katwijk Aan Zee

Duinen verkennen – De duinen van Katwijk zijn heerlijk om door te wandelen, fietsen of zelfs paard door te rijden! Links zie je de duinen alsmaar hoger opdoemen, terwijl je rechts een polderpark ziet dat zeker ook de moeite is om even te bezoeken.

Musical Soldaat van Oranje – Als je enige tijd op voorhand kan reserveren moet je zeker naar deze prachtmusical gaan kijken. Met meer dan twee miljoen bezoekers die jou voorgingen, mag je er zeker van zijn dat het om een prachtmusical gaat! Het verhaal is boeiend, de acteurs zijn fenomenaal en de manier waarop het podium overschakelt van scène naar scène is geweldig bedacht!

Toeristenmarkt – Tijdens de zomerperiode wordt er naar goede gewoonte een grote toeristenmarkt gehouden in Katwijk. Wil je weten wanneer, waar en water precies te doen is? Check dan even de site van Katwijk.

Watersporten – De zee is vlakbij en daardoor kan je heel wat wateractiviteiten uitoefenen! Kitesurfen, surfen, suppen, bodyboarden, windsurfen, … Het zijn maar een paar dingen die je kan doen.

Katwijks museum – Iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Katwijk, kan hier even komen gluren. Het Katwijks museum toont de geschiedenis van het dorp met afbeeldingen, schilderijen, traditionele klederdracht, maquettes en nog veel meer. De entree is zes euro per persoon.

Enkele Katwijkse dames die bezig zijn met het herstellen van visnetten.

Enkele Katwijkse dames die bezig zijn met het herstellen van visnetten.

   Vermijden in Katwijk

Opmerkingen over gelovigen maken – Het valt je meteen misschien niet op, maar Katwijk is een erg gelovige gemeente. Het ligt immers pal in de Nederlandse Bible Belt. Vloek niet te veel, wees altijd beleefd en erger de gelovige gemeenschap niet.

Duinen zomaar beklimmen – Veel van de duinen zijn afgesloten, zodat diertjes zich er kunnen voortplanten of rustig kunnen verschuilen. Klim niet over omheiningen en respecteer hun privacy. Er zijn voldoende duinen die je wel kan beklimmen, of waar je tussen kan lopen.

Troep achterlaten op het strand – Neem al je afval terug mee wanneer je het strand verlaat. Ten eerste is het onrespectvol voor Katwijk en moeder natuur, ten tweede kan het je een fikse boete opleveren.

Honden op het strand – Katwijk heeft een apart hondenstrand! Daar mogen honden het hele jaar door op lopen en ravotten zoveel ze willen. Daarbuiten iets minder… Tussen 1 april en 1 oktober mogen honden van 09.00u tot 19.00u niet op het strand komen, zolang de temperatuur niet onder 18 graden celcius valt. Wanneer het kouder wordt dan achttien graden, mogen de honden wel op het gewone zandstrand. Ruim altijd de hondenpoep op als je het strand verlaat!

De duinen op de voorgrond, en Katwijk op de achtergrond.

De duinen op de voorgrond, en Katwijk op de achtergrond.

Citytrips en aanbiedingen Nederland

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Katwijk Aan Zee

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Leiden Nederland

Leiden Nederland
Een klein uurtje later kwamen we aan in Leiden. Dit keer mét daglicht! Ik had nog niet erg veel van de schattige universiteitsstad gezien, want het echte centrum was nog wel een goeie tien minuten lopen. Vooraleer ik de historische gebouwen zelf maar mocht bezichtigen, trok Stephanie me al
Lees verder  

Katwijk bij Stephanie!

Katwijk Nederland
Vanuit Amsterdam nam ik de trein naar Leiden en op een kleine twintig minuutjes arriveerde ik. Vanuit het Leidse station moest ik nog een klein half uurtje de bus op, waar Stephanie me zou gaan opwachten. Ik was ondertussen al heel benieuwd geworden naar Katwijk. Stephanie had me wel al verte
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam