Leiden

5/5 - (1 stemmen)

Leiden reisgids

Leiden wordt ook weleens de sleutelstad genoemd doordat er twee gekruiste sleutels op hun wapenschild staan. De stad is een van de grootste studentensteden van Nederland en heeft de oudste universiteit van Nederland op zijn grondvesten staan.
Leiden is een guitige gemeente. Door de vele studenten (zowel nationaal als internationaal) leeft het er altijd! De prachtige grachtengordel wordt omringd door mooie gevels van gildes en trapjeshuizen en de binnenstad wordt altijd wel opgefleurd door marktkramers, straatmuzikanten of een of ander festival. Leiden zorgt gegarandeerd voor een aangename daguitstap.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Genieten van de grachten in Leiden, terwijl je de bootjes voorbij ziet varen.

Genieten van de grachten in Leiden, terwijl je de bootjes voorbij ziet varen.

  Gemiddelde kosten in Leiden

Accommodatie – Hostels vind je helaas niet terug in Leiden. Een eenpersoonskamer begint bij €65 per nacht, terwijl een tweepersoonskamer al begint rond €70 per nacht.
Voor een drie- of viersterrenhotel betaal je niet heel veel meer. Voor tachtig tot negentig euro kan je jezelf in luxe laten baden!
De prijzen en beschikbaarheid van accommodaties vind je terug op booking of via trivago.
Beschikbaarheid en prijzen voor hostels vind je dan weer op hostelsclub.

Eten – De prijzen in Leiden zijn best betaalbaar. Voor een soepje met wat brood betaalde ik net geen vijf euro. Broodjes of sandwiches met beleg en groentes kosten tussen vier en zeven euro als je ze gaat eten. Een biertje begint bij €3; een specialer biertje is natuurlijk iets duurder.
Avondeten kan vanaf €15 pp. Fastfood is natuurlijk wel goedkoper.

Vervoer – Leiden is heel erg klein. Een bus of tram nemen is dus zeker niet nodig! Vanuit het centraal station wandel je op vijf à tien minuutjes het stadscentrum binnen.
Mocht je toch een bus nodig hebben, dan wachten zij je op aan het centraal station. Met een OV-chipkaart kost een enkel ritje je ongeveer €1,5. Een los ticket kost je ongeveer het dubbele.

De winkelstraat van Leiden is erg leuk om door te lopen. Iets minder aangenaam voor je portemonnee...

De winkelstraat van Leiden is erg leuk om door te lopen. Iets minder aangenaam voor je portemonnee…

  Tips om geld te besparen in Leiden

Lunch in de Hema – Alle Hema’s in Nederland hebben een aparte ruimte om te eten. Daar kan je dagelijks kiezen uit een vijftal verschillende gerechten die tussen drie en zes euro per persoon kosten. Lekker en heel goedkoop!

Stap of fiets! – Leiden is echt niet zo groot! Je hebt meer dan genoeg tijd om de stad grondig te verkennen door rond te wandelen of te fietsen. Het openbaar vervoer is vrij duur en doet er vaak langer over dan rond te wandelen.

Doe een daguitstap naar Leiden – Er zijn niet heel veel verblijfplekjes in Leiden en dus worden de prijzen al snel iets duurder. Om dit te vermijden blijft je beter in een grotere stad (Den Haag, Rotterdam, …) en doe je van daar een daguitstap naar Leiden. Zo kan je makkelijk enkele tientallen euro’s aan verblijfkosten besparen.

Een druk bezocht marktje in Leiden.

Een druk bezocht marktje in Leiden.

  Wat te doen in Leiden

Stedelijk molenmuseum – Het molenmuseum ‘De Valk’ is een aangenaam museum dat werd opgezet binnenin een molen. Binnenin vind je meer info over het gebruik van molens en hoe ze precies te werk gingen. Vanuit de molen krijg je een erg mooi uitzicht over Leiden.

Boottocht op de Rijn – Net zoals heel wat Nederlandse gemeentes en steden heeft ook deze stad zijn eigen kanaaltjes en waterwegen. Kruip op een boot en geniet van het zacht klotsende water terwijl je de mooie stad ziet langsglijden.

De Burcht – Het kasteel, of de burcht, van Leiden staat pal in het centrum en is eenvoudig te betreden via enkele trapjes. De burcht is een typisch voorbeeld van een mottekasteel omdat het op een motte (kunstmatige heuvel) staat. Je kan het kasteel binnenwandelen en verkennen. Vanuit het kasteel krijg je ook een erg mooi uitzicht over de volledige stad.

Lunchen of drankjes drinken aan de Rijn – Op de waterweggetjes die door de stad stromen zie je heel wat drijvende vlotten of boten die als terrasjes worden gebruikt. Poot jezelf neer op een van deze drijvende restaurants en geniet van de voorbijvarende bootjes.

Museum de Lakenhal – De Leidse lakenhal uit 1640 werd omgevormd tot een prachtig museum dat enkele werken van Rembrandt en Lucas van Leyden bezit. Ook andere bekende kunstenaars kregen er een plekje. Het exterieur en het interieur van de voormalige lakenhal is heel mooi onderhouden en gerestaureerd.

Museum volkenkunde – Dit volkenkundig museum is een van de oudste ter wereld! Het herbergt prachtige collecties van volkeren, stammen en ethnische groepen van over de hele wereld. Krijg een uniek inzicht in hun leven door de prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen en boeken te inspecteren.

Zoals overal in Nederland, heeft ook Leiden een uitgebreid grachtennetwerk waarop je kan varen.

Zoals overal in Nederland, heeft ook Leiden een uitgebreid grachtennetwerk waarop je kan varen.

   Vermijden in Leiden

Lang verblijf – Leiden is leuk, maar een weekendje is zo gevuld. Blijf liever in een grotere stad die er dichtbij ligt. Daar is de accommodatie sowieso al goedkoper en zo heb je meer te bezichtigen en te doen.

Musea op maandag – Heel wat musea in Leiden (en doorheen heel Nederland) zijn gesloten op maandagen. Plan een beetje op voorhand vooraleer je voor gesloten deuren staat!

Zomer in Leiden is hemels! Gezellig genieten in een leuk restaurantje langs de grachtjes... Wat is het leven toch mooi!

Zomer in Leiden is hemels! Gezellig genieten in een leuk restaurantje langs de grachtjes… Wat is het leven toch mooi!

Citytrips en aanbiedingen Nederland

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Leiden

5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam