Maastricht

Maastricht reisgids

Maastricht ligt net over de grens van België. Bij goed weer kan je vanop bepaalde punten zelf België zien! Het is dus ideaal voor een daguitstap of een korte citytrip. Hoewel de stad erg klein is, is er heel wat te doen en te beleven.
De stad is een van de oudste van Nederland en dat zie je aan de prachtige gebouwen en de kleurrijke geschiedenis. Door zijn ligging aan de Maas werd de stad als erg strategisch gezien en werd ze geregeld onder de voet gelopen door buitenlandse bezetters.
Buiten de interessante geschiedenis zijn er ook heel wat gezellige winkelstraatjes voor de shopaholics onder ons.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De stadsomwalling van Maastricht.

De stadsomwalling van Maastricht.

  Gemiddelde kosten in Maastricht

Accommodatie – De goedkoopste optie in Maastricht is het Stayokay hostel. Per nacht betaal je daar tussen 20 en 30 euro.
Vlakbij ligt het Botel. Een woonboot die werd omgevormd tot een hotel. Voor vijftig euro per nacht kan je hier een nachtje slapen in een privé kamer.
Andere tweepersoonskamers beginnen bij vijftig tot zestig euro per nacht.
Voor een overzicht aan accommodaties in de stad kan je hier een kijkje nemen of op Trivago.

Eten – Voor een goedkope maaltijd betaal je tussen tien en twaalf euro per persoon. Een frisdrank kost twee à drie euro en een lekker biertje tussen drie en vijf euro.
Meer gemiddelde prijzen liggen tussen vijftien en achttien euro. Tenzij je natuurlijk fastfood gaat eten.
Het allergoedkoopste eten die ik kon vinden was in de Hema. Daar at ik een lasagne voor drie euro.

Transport – Maastricht is heel klein. Je kan eenvoudig alles afstappen. Mocht je naar een andere stad willen reizen, dan kan je altijd beroep doen op de NS. Zij hebben een uitgebreid netwerk aan treinen en bussen in de stad. De prijs van een trein- of buskaartje hangt af van de afstand die je aflegt.
Fietsen zijn nog het handigste vervoersmiddel om de stad te verkennen. Deze kan je overal wel huren.

De oude stad heeft heel wat charme! Prachtige gebouwen teleporteren je terug naar de middeleeuwen.

De oude stad heeft heel wat charme! Prachtige gebouwen teleporteren je terug naar de middeleeuwen.

  Tips om geld te besparen in Maastricht

Boek op voorhand – De steden in Nederland kunnen de gigantische aantallen toeristen niet altijd aan. In de Nederlands Limburgse hoofdstad is dit een minder groot probleem, maar toch zou het je vakantieplannen kunnen vergallen. Boek je accommodatie en uitstapjes al even op voorhand. Zo ben je er zeker van dat er nog plek is. Bovendien krijg je vaak ook een vroegboek korting.

Wacht tot er acties zijn van de NMBS of NS – Met de regelmaat van de klok organiseert de NMBS of NS (Nederlandse spoorwegen) een of andere actie waardoor de treintickets heel goedkoop worden.

Eet lunch in de Hema – Als je zelf niet kan koken dan lopen de restaurantkosten gauw hoog op. In plaats van jezelf vol te proppen met ongezond fastfood kan je naar de Hema gaan. In het restaurant vind je allerhande dagmenu’s die tussen twee en zes euro kosten. Als dessert kan je ook nog een taartje verorberen.

Goedkope vluchten vanaf Maastricht – Spijtig genoeg heeft België maar twee luchthavens waar je mooie deals kan proberen zoeken. Gelukkig ligt Maastricht voor de meeste Belgen ook niet te ver weg en kan je vanaf dit vliegveld ook erg mooie bestemmingen bereiken! Er is geen openbaar vervoer die je naar Maastricht Airport brengt. Je zal je dus moeten parkeren in de buurt van Maastricht airport

De 'Helpoort' van Maastricht. Zou die naam opzettelijk zijn gekozen?

De ‘Helpoort’ van Maastricht. Zou die naam opzettelijk zijn gekozen?

  Wat te doen in Maastricht

Mergelgrotten bezoeken – Eén ding die zeker op je to-do lijstje moet staan is een bezoek aan de mergelgrotten van Maastricht.
Doorheen de geschiedenis speelden ze een erg belangrijke rol in de krijtsteenindustrie van de oude stad, maar ook in oorlogssituaties waren zij (letterlijk) van levensbelang. Het ondergrondse doolhof strekt meer dan 200 kilometer uit en ondergronds kan je enkele prachtige grotschilderingen uit verschillende eeuwen aantreffen.
Tickets boeken kan via de website van Maastricht Underground.

Sint Pieter Fort – Het Sint Pieter Fort werd gebouwd nadat Louis XIV Maastricht voor een lange tijd had bezet. Om dit nooit meer te laten gebeuren werd dit praktisch oninneembare fort gebouwd op het hoogste punt van Maastricht. Het fort bleek inderdaad niet over te nemen, maar de stad viel wel…
Neem een kijkje bovenop en binnenin het fort en sta versteld van de interessante geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.
De mergelgrotten kunnen samen worden bezocht met het Sint Pieter Fort. Koop meteen een combiticket want beiden zijn minstens even interessant.

Boekhandel Dominicanen – Als je even in het centrum rondloopt is het een leuk idee om even naar de Dominicanen boekhandel te gaan. De grote boekhandel is gevestigd in een voormalige kerk/klooster. Naast boeken vind je er ook CD’s, DVD’s en achterin een leuke bar met gebak en drankjes.

Sint Janskerk beklimmen – Voor het mooiste uitzicht over Maastricht moet je de Sint Janskerk beklimmen. De toren geeft je op zeventig meter hoogte een prachtig uitzicht over de stad. Je kan zelf België zien vanaf hier! De klim is wel allesbehalve prettig… De draaiende, ongelijkmatige trappen laten je dan ook werken voor je van het fenomenale uitzicht kan genieten. De toegangsprijs is twee euro.

Vrijthof – De Sint Janskerk vind je op het Vrijthof. Net zoals enkele andere mooie gebouwen. Gezellig om even te tafelen of vakantiekiekjes te nemen.

Sint Servaasbrug – Deze dertiende eeuwse brug siert de Maas en is nog steeds een belangrijke toegangsweg tot de stad. Het is vooral mooi voor een fotomomentje.

Helpoort – Nog zo’n foto hotspot is de Helpoort. Deze voormalige toegangspoort tot Maastricht sluit aan bij de stadsomwalling die je doorheen het historische centrum van Maastricht terugvindt. Je kan de Helpoort ook vanbinnen bezoeken. Daar vind je een klein museum terug.

Kerstmarktjes ontdekken – De kerstmarkt van Maastricht trekt bezoekers van overal ter wereld aan, maar ook in de buurt zijn er nog enkele gezellige wintermarkten te ontdekken. Ga zeker een kijkje nemen naar de kerstgrotten van Valkenburg. Deze ondergrondse markt is lekker warm en heel gezellig, maar vooral erg bijzonder!

Een rondleiding door de mergelgrotten en het Sint-Pieter fort was verrassend interessant en zéker te doen als je in Maastricht bent!

Een rondleiding door de mergelgrotten en het Sint-Pieter fort was verrassend interessant en zéker te doen als je in Maastricht bent!

   Vermijden in Maastricht

Zelf de mergelgrotten gaan verkennen – Het is ten strengste verboden om zelf rond te gaan lopen in de Maastrichtste grotten. Enkele jaren geleden nog gingen twee stoere jongens de grotten op eigen houtje verkennen. Doordat de constante temperatuur maar 12°C in de grotten is, werden ze enkele dagen later dood en onderkoeld teruggevonden…

‘s Nachts zonder licht fietsen – Ben je ‘s avonds of ‘s nachts uitgeweest en keer je terug met de fiets? Vergeet dan niet je lichten aan te zetten. Zonder lichten rijden is, net zoals in België, verboden en je kan er een fikse boete voor krijgen!

De eerste treinhalte afstappen – Als je vanuit België naar de Maasstad reist met de trein, dan ga je vast via Luik. Van daaruit is het nog maar een klein halfuurtje pendelen naar Maastricht. De eerste halte die je in Nederland bezoekt is Maasje, maar niet het stadscentrum. Blijf dus nog even langer zitten. Je zal onmiddellijk zien dat het centrale station van Maastricht veel drukker is.

Het prachtige natuurlandschap rondom Maastricht!

Het prachtige natuurlandschap rondom Maastricht!

Citytrips en aanbiedingen Maastricht

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Maastricht

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam