Utrecht

5/5 - (3 stemmen)

Utrecht reisgids

Utrecht -Uutje- is een van de grootste studentensteden in Nederland. Het ligt op ongeveer een uur van Amsterdam en is de vierde grootste stad van Nederland. De Domstad wordt getypeerd door de knusse waterweggetjes die langs de straten kronkelen en natuurlijk de gigantische dom die over de stad uittorent. Deze dom is met zijn 112 meter trouwens het hoogste godsdienstige gebouw in Nederland!
Voor een daguitstap is Utrecht de ideale stad. Naast het culturele sightseeing en musea zijn er ook tal van leuke winkelstraatjes en culinaire hotspots om te ontdekken!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De domtoren van Utrecht. Een groots gebouw van 112m hoog!

De domtoren van Utrecht. Een groots gebouw van 112m hoog!

  Gemiddelde kosten in Utrecht

Accommodatie – Zoals overal ter wereld is de goedkoopste verblijfsmogelijkheid een hostel of jeugdherberg. Als je enkele dagen / weken op voorhand boekt zou je niet meer moeten betalen dan €20 à €25 per nacht.
Voor een budgethotel met een privé tweepersoonskamer betaal je tussen €55 en €65.
Wie graag wat meer luxe heeft kiest best voor een accommodatie met enkele sterren. Een twee sterren kamer begint al bij €65, drie sterren tussen €75 en €100 en vier sterren rond €120. Kijk hier voor een lijstje met deze sterrenkamers.
Voor een volledige lijst met alle accommodaties in Utrecht kan je hier verder klikken of vergelijken met trivago.

Eten – Een ontbijt kan al voor €5 als je niet al te veel wilt, maar ergens gaan ontbijten kost je toch al snel tien tot vijftien euro per persoon. Lunchen is gelijkaardig, tenzij je fastfood gaat eten. Lekker is bijvoorbeeld de Manneken Pis Vlaamse frites waar je voor drie à vijf euro al een lekkere portie frietjes op kan. Haal ook eens een kroket of frikandel uit de muur: €2 tot €3.
Een duurdere lunch of avondeten begint bij vijftien à achttien euro per persoon. Voor een frisdrank betaal je tussen twee en vier euro, (speciale) biertjes zijn meestal duurder.

Vervoer – Als je met baggage rondtrekt is een bus misschien wel handig. Tickets hangen af van waar je moet zijn maar zijn meestal niet zo goedkoop. Van het centraal station naar het Lucas Bolwerk kostte me €3,6 voor een enkele rit. Met een OV chipkaart wordt dat een pak goedkoper, maar die is dan weer niet interessant voor dagjestoeristen of bij korte verblijven in Nederland…
Vanuit Utrecht Centraal Station is er een uitstekende verbinding naar andere grote en kleine steden doorheen Nederland. Kijk prijzen en treinuren na op 9292.nl.

Net zoals in Amsterdam zie je overal (weliswaar kleinere) grachtjes in Utrecht.

Net zoals in Amsterdam zie je overal (weliswaar kleinere) grachtjes in Utrecht.

  Tips om geld te besparen in Utrecht

Stap of fiets – Als je geen abonnement (of OV-chipkaart) hebt om met het openbaar vervoer te cruisen, raad ik aan om veel te stappen of fietsen. Het openbaar vervoer is immers vrij duur en aangezien Utrecht zo klein is kan je de stad makkelijk te voet verkennen.

Combitickets – Als je graag het speelklok museum wilt bezoeken én de domtoren wilt beklimmen, dan komt het veel goedkoper uit om een combiticket aan te schaffen. Een combiticket kost je €16 voor een volwassene (€9 voor kids). Als je beide tickets apart aankoopt betaal je €22.

Koop je eten op de markt – Op woensdag, vrijdag, zaterdag en koopzondagen staat er net voor het Utrechts centraal station een grote markt (Vredenburg). Hier kan je allerlei spulletjes kopen, maar ook heerlijk eten voor geen geld!

Prachtig uitzicht vanop de domtoren van Utrecht.

Prachtig uitzicht vanop de domtoren van Utrecht.

  Wat te doen in Utrecht

Domtoren Utrecht – Hét monument van Utrecht mag je natuurlijk niet overslaan. De Domtoren is met zijn 112m het hoogste religieuze bouwwerk in Nederland en heeft een erg interessante geschiedenis. Vroeger stond de toren in verbinding met de achterliggende kerk, maar door een verschrikkelijke orkaan werd die doorgang volledig verwoest. Voor tien euro kan je de toren nu met begeleiding naar boven klimmen. Terwijl je de honderden trappen omhoog stapt worden gelukkig wel rustpauzes ingelast in enkele andere kamers, o.a. ook de klokkentoren.

Met de boot op de grachtjes – Als je dacht dat Amsterdam de enige stad was met grachtjes langs de straten, dan was je verkeerd! Utrecht lijkt op dat vlak erg op Amsterdam in het klein. Er zijn heel wat rederijen die boottochten organiseren, maar zelf vond ik het leukst om gewoon een kano te huren en zo het water te doorklieven.

Musea ontdekken – Er zijn in Utrecht niet heel veel musea maar diegene die er zijn, zijn zeker de moeite waard! Voor treinfanaten is het Spoorwegmuseum een must. Treinvoertuigen en alles wat daarmee te maken heeft worden tentoongesteld en voorzien van interessante info. Museum speelklok is leuk voor volwassenen en kinderen. Hier wordt de geschiedenis van heel wat mechanische muziekinstrumenten uit de doeken gedaan. Ook het Dick Brunahuis, het Rietveld Schröderhuis en het Catharijneconvent kunnen je voor enkele uren boeien.

Shoppen – Utrecht is een studentenstad, en wat doen studenten natuurlijk liever dan studeren? Winkelen! Over de hele stad liggen honderden winkels verspreid met de leukste en hipste kledij. Vaak zijn er kortingen te verkrijgen, dus dat maakt het dubbel zo leuk.
Kijk zeker naar de winkels in het Centraal Station, rond de Vredenburg en natuurlijk de grachten nabij de dom.

Ga eten aan een van de grachtjes – De grachten zijn misschien niet enkel te zien in Utrecht, maar de zitplaatsjes ernaast wel! In het centrum werden vroeger opslagruimtes naast de grachten gebouwd. Deze kelders worden nu gebruikt door horecazaken en bieden een leuk zicht aan over de domstad. Naast de cafeetjes en bars zijn stenen platformen waar je kan genieten van een lekkere Hollandse maaltijd of pint.

De verschillende beiaarden (klokken) in de klokkentoren van de Dom.

De verschillende beiaarden (klokken) in de klokkentoren van de Dom.

   Vermijden in Utrecht

Fietsen langs de oudegracht – Als toerist weet je soms niet wat mag en niet mag, en hoewel je in Utrecht overal vrij mag fietsen mag dat langs de oudegracht niet! Doe je het toch? Dan krijg je een fikse boete… Neem gerust je fiets mee aan de hand, en spring er weer op wanneer je de oudegracht hebt verlaten.

Oversteken zonder kijken – Fietsers zijn gestoord in Nederland! Zebrapad of niet; kijk altijd links en rechts om er zeker van te zijn dat een fietser je niet zou omver maaien. Naast de schrik van je leven krijg je vast en zeker nog enkele Nederlandse scheldwoorden op je afgevuurd.

Het speelklok museum in Utrecht, Nederland.

Het speelklok museum in Utrecht, Nederland.

Citytrips en aanbiedingen Nederland

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Utrecht

5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

15x Bijzonder overnachten in Utrecht en omgeving

bijzonder overnachten Utrecht
Ooit al eens in een echt kasteel willen slapen? Boek dan een overnachting bij Kasteel Sterkenburg! Deze B&B is namelijk gevestigd in een kasteel uit de 13e eeuw en heeft nog een aantal oude elementen zoals gebrandschilderd glas en houten vloeren. De accommodatie ligt op 25 minuten rijden van d
Lees verder  


Utje, Utje, Utje

Heel veel deed ik vandaag niet meer, maar ik vond wel dat ik nog iets moest doen. Ergens bovenaan het lijstje van \'leukste bezienswaardigheden\' stond ook nog het speelklok museum. Een museum dat allerlei muziekapparaten (en de geschiedenis ervan) tentoon stelt. De bombastische orgels en straa
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam