Bergen

Bergen reisgids

Bergen is vooral in de zomer het walhalla voor de toeristen. Het is immers de startplek voor heel wat excursies en tours naar de Noorse Fjorden. In de winter houden veel van deze tours even op, maar er is nog genoeg te doen voor een dag of twee in deze bergachtige stad door te brengen. De stad heeft zijn naam dan ook niet gestolen. Met zeven bergen die Bergen omringen, zul je het nodige klim en klauterwerk moeten verrichten.
Niet alleen de natuur rondom Bergen is mooi, want het stadscentrum barst van de charmante plekjes om je fotocamera op te richten.
De houten huizen die langs de smalle en donkere straatjes krioelen laten de stad in mysterie baden en het statige Bryggen is natuurlijk ook niet te missen...

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Mysterieus en uniek. Deze huisjes versieren de bergflanken van Bergen, Noorwegen.

Mysterieus en uniek. Deze huisjes versieren de bergflanken van Bergen, Noorwegen.

   Gemiddelde kosten in Bergen

Accommodatie – De budgetoptie is om een hostel te nemen. Per nacht betaal je iets van een 250 NOK. Dat komt overeen met iets meer dan vijfentwintig euro. Ik verbleef in het Marken Guesthouse en betaalde net geen 28 euro per nacht voor een dorm met zeven andere bedden.
Een eigen kamer kost je minstens 70-75 euro. Dit zijn wel altijd dubbele kamers, dus als je de prijs door twee kan delen is dit maar iets duurder dan een jeugdherberg.
Bekijk hier prijzen van alle hotels en vergelijk via trivago.be.
Voor hostels kan je hier eens kijken.

Eten – Zelf koken is natuurlijk het goedkoopst. Voor een pizza betaal je bijvoorbeeld tussen 40 en 90 Noorse kronen, voor een croissant 20 à 35 kronen.
Fastfood is niet veel goedkoper dan lunchmaaltijden en voor enkele Kronen meer dan 100 heb je ook een gezondere maaltijd achter de kiezen.
Prijzen in restaurants beginnen bij 150 NOK.

Vervoer – Openbaar vervoer in Bergen is erg goed, maar totaal overbodig. Bergen is minuscuul klein en makkelijk te voet te doen. Een enkel ticket voor de fløibanen kost je 43 NOK. Heen en terug is 85 kronen.
Van de luchthaven tot het centrum kan je gebruik van van de Flybussen. Een heen en terug ticket is het voordeligst en kost je 190 kronen. Dit ticket is 360 dagen geldig.

De bekende haven van Bergen, Bryggen, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De bekende haven van Bergen, Bryggen, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

   Tips om geld te besparen in Bergen

Niet te lang blijven – Bergen kan je op een halve dag wel zien. Een volledige dag uitrekken hoeft niet voor de stad. Als je één of meer dagen van de fjorden rond Bergen wilt genieten kan je deze uitstap combineren met sightseeing in de stad zelf. Zo bespaar je de prijs van één nacht.

Enkel ticket Fløibanen – Bespaar 42 NOK als je een enkel ticket voor de fløibanen koopt. De weg naar beneden is erg leuk om te doen en bovendien is het erg leuk om de afgepeigerde stappers de berg op te zien stappen. Stiekem dacht ik altijd: “De berg afstappen is zoveel makkelijker, makker!”

Rondwandelen – Neem geen openbaar vervoer en zeker geen taxi. In vergelijking met België is het openbaar vervoer érg duur. Taxi’s zijn nog pakken duurder.
Bergen is zo klein dat je het eenvoudig kan afstappen.

De fjorden rond Bergen. Grandioos wat moeder natuur hier allemaal in petto heeft!

De fjorden rond Bergen. Grandioos wat moeder natuur hier allemaal in petto heeft!

  Wat te doen in Bergen

Fløibanen – Voor de top van Fløyen te bereiken kan je te voet of via een ritje met de fløibanen. Met deze enorm steile tram vertrek je vanuit het centrum van Bergen in vier à vijf minuten naar de top.
Van daaruit heb je een uitzonderlijk mooi uitzicht over de havenstad.
Probeer de weg naar beneden terug te stappen. Het neemt ongeveer vijftig minuten in beslag, maar de wandelroute is heel mooi (en minder vermoeiend dan naar boven te stappen).

Bryggen – Dit centrale plein in Bergen is nauwelijks te missen. Bryggen is het oudste stadsdeel van Bergen en bestaat volledig uit de typische, felgekleurde houten woningen van Noorwegen. Vooral in de zomer is het erg gezellig om hier te zitten en te genieten van de mooie haven.

Fjorden bezoeken – Als Noorwegen je interesseert, ben je waarschijnlijk gefascineerd door de natuur. De Noorse fjorden zijn dan ook een must om te bezoeken! Rond de zomermaanden worden de meeste tours en trips georganiseerd en kan je ook het langs genieten van de mooie waterwegen. Sommige tours blijven doorlopen tot eind januari en bieden een volledig ander uitzicht over de ijzige wateren van Bergen.

Dit is het uitzicht dat je krijgt als je de Fløibanen helemaal tot boven beklimt. (of de kabeltram neemt...)

Dit is het uitzicht dat je krijgt als je de Fløibanen helemaal tot boven beklimt. (of de kabeltram neemt…)

   Vermijden in Bergen

Te lang boeken – De meeste ‘grote’ steden in Scandinavië zijn erg klein in vergelijking met West-Europa. Als je van plan bent om de stad zelf ook te bezoeken, dan is één dag (zelf een halve!) meer dan genoeg. Er is niet enorm veel te zien.
Een trip naar de fjorden neemt zeker één dag in beslag. Reken dus zelf uit hoeveel je denkt nodig te hebben.

Aangepaste kledij – Het klimaat in Bergen schommelt van dag tot dag. Voorzie je dus van voldoende verschillende soorten kledij. Regen komt vrij vaak voor in Bergen, dus neem zeker een regenjasje mee.

Een natuurlijke schaatspiste in de bewoonde bergflanken van Bergen.

Een natuurlijke schaatspiste in de bewoonde bergflanken van Bergen.

Citytrips en aanbiedingen Noorwegen

 Meer info over Bergen

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Hurtigruten in Noorwegen

Noorwegen Hurtigruten
Na de vermoeiende huskyrit hadden we nog voldoende tijd om van de bezienswaardigheden in Tromsø te genieten en aan de voorbije dagen terug te denken. Vanavond nemen we de befaamde Hurtigruten boot richting de Lofoten. De mooiste eilanden van Noorwegen, en volgens sommigen zelfs van de hele wer
Lees verder  

Fjorden in Bergen

bergen fjorden noorwegen
Even zuchten, in mijn ogen wrijven, geeuwen en me uitrekken voor ik als een zombie uit mijn knusse bedje kruip. Wanneer ik een half uurtje later al veel wakkerder ben, trek ik opnieuw verschillende lagen kledij aan, check ik mijn rugtas en camera en ben ik klaar om te vertrekken. De trip naar de Fj
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!