Lees meteen meer over…
Gemiddelde kosten | Tips om geld te besparen | Zeker doen |
Vermijden | Aanbiedingen

De Arctische kerk van Tromsø.
Gemiddelde kosten in Tromsø
Accommodatie – Scandinavië is duur. Steden in Scandinavië zijn nog duurder. In Tromsø is er momenteel (2016) maar één hostel: Citycamp Tromsø. Afhankelijk van het seizoen en de boekingen kost één nacht je daar tussen dertig en zestig euro. Een hotel begint bij 75 euro. In het centrum zelf zijn vrij veel hotels te vinden. Je hoeft dus niet noodzakelijk de hotels (Scandic Ishavshotel of Radison Blu Hotel) te boeken waarvan alle tours in Tromsø vertrekken.
Alle accommodaties in Tromsø vind je op deze website, en prijzen vergelijken kan ook op Trivago.
Eten – Aangezien ik een keukentje had tijdens mijn verblijf, kookte ik heel vaak zelf. Voor een kleine kant-en-klare opwarm maaltijd betaal je ongeveer vijf euro. Drie croissants als ontbijt kostten me 4,20 euro.
Laat je je liever verwennen? Fastfood komt je dan nog het goedkoopst uit. Bij de lokale burger king betaal je tussen negen en vijftien euro voor een menu.
Eten in een restaurant kost je niet heel veel meer. Afhankelijk van wat je neemt betaal je tussen achttien en vijfentwintig euro. Vis en speciale gerechten kosten over het algemeen duurder.
Vervoer – Tromsø is volledig te voet te doen. Openbaar vervoer is in feite niet nodig, want het is heel erg duur. Voor een enkel ticket betaal je 50 NOK, ongeveer vijf euro. Als je dat op voorhand (on-line) aanschaft betaal je 36 NOK, iets van een vier euro. Een vierentwintig uren ticket kost je 100 NOK, ongeveer elf euro.
Vanuit de luchthaven is een bus die je naar het stadscentrum kan brengen. Een andere optie is om de Flybussen te nemen die vlak voor de uitgang van de luchthaven staat. Een enkel ticket voor deze flybussen kost 90 NOK (ongeveer tien euro). Een retour ticket kost je 140 NOK.
Kijk op deze pagina voor uitgebreide vervoersinformatie.

Een sledetocht met huskies is ongelooflijk spannend en leuk!
Tips om geld te besparen in Tromsø
Wandelen – De afstanden in Tromsø zijn erg goed te voet te doen. Van het ene punt van de stad kan je op één uurtje naar de andere kant stappen. Bovendien liggen de meeste bezienswaardigheden van Tromsø erg dicht bij elkaar. Als je toch een bus wilt nemen regel je je ticket best op voorhand. Zo bespaar je 14 NOK (2016).
Combitickets – Twee musea die je moet gezien hebben zijn het Polar Museum en het Tromsø museum. Ze zijn beiden op een uurtje te zien en kosten je samen maar 40 NOK (student) of 50 NOK. Als je aparte tickets koopt kost het je 50 NOK per ticket.
Tours vergelijken – De kans dat je tours gaat doen in Tromsø is erg groot. Ze kosten heel veel geld, maar zijn zeker de moeite waard. Als je waar voor je geld wilt, vergelijk je best. Zo deed ik een noorderlicht tour van 1400 NOK (150 euro) en deed ik er ook eentje van 750 NOK (alleen gasten van Citycamp Tromsø krijgen deze prijs). Daarnaast deed ik een husky tour van 1400 NOK en mocht ik drie uur sleeën, terwijl een meisje me vertelde dat ze 1550 NOK betaalde terwijl zij maar één uurtje mocht sleeën. Studenten krijgen fikse kortingen, vraag er dus naar! Zelf al ben je geen student! Ik werd nooit gevraagd naar mijn studentenpas.
(Soms) ter plekke boeken – Vaak kan je kortingen krijgen als je ter plekke boekt. Studentenkortingen worden on-line vaak niet aangegeven. Let wel op: ter plekke boeken geeft soms problemen met de beschikbaarheid van bepaalde tours… Privé tours zijn vaak van een beter niveau maar zijn al weken op voorhand uitverkocht.

Het noorderlicht is heel vaak te zien in Tromsø. Een must als je daar bent!
Wat te doen in Tromsø
Zoek je naar nog meer tips en ideeën? Lees dan ook dit artikel: de leukste dingen om te doen in Tromsø.
Aurora safari’s – Noorderlicht tours, Borealis spotten, … Hoe ze ook heten. Als je erg veel geluk hebt kan je het befaamde aurora borealis of noorderlicht vanuit Tromsø zien. Zeker als je een stukje uit de stad wandelt. Door de lichtvervuiling van een stad (te veel verlichting) zie je het spektakel echter erg slecht en ga je beter een stukje uit de stad. Tours die naar het noorderlicht zoeken zijn gespecialiseerd in het opvolgen van weerberichten en staan vaak in contact met de lokale weermannen en vrouwen. De meeste kans op een mooie ervaring met het noorderlicht heb je dan ook met deze tours. Prijzen liggen rond 1300-1500 NOK.
In de zomer is de Aurora Borealis zelden zichtbaar. Het best doe je dit rond de wintermaanden.
Lees hier meer over Aurora tours of noorderlicht safari’s.
Husky sleeën – Als je van honden houdt is dit een must. Als je niet van honden houdt ook. Kennismaken met een volledige kennel huskies, die je vervolgens in volle vaart verder trekken is een leuke ervaring. Het rijden zelf is niet heel moeilijk eens je het doorhebt. Naast de blaffende honden zijn ook de mooie landschappen een deel van de schoonheid.
Husky sleeën kan zowel in winters en zomers. Met en zonder sneeuw uiteraard.
Lees hier meer over huskytochten.
Walvissen spotten – Afhankelijk van wanneer je in Tromsø bent kan je heel wat walvissen zien. In bepaalde maanden komen zij gretig voederen voor zij weer naar warme wateren trekken. In Tromsø kan je orka’s en bultruggen zien. Naast de staarten, vinnen en ruggen van deze dieren plonzen ze heel soms ook boven water. Showoff’s!
Houd je ogen niet alleen op het water gericht. De omliggende bergen en heuvels zijn buitenaards mooi.
Lees hier meer over walvis safari’s.
Snowmobielen – Ik deed het zelf niet, maar hoorde wel van andere mensen dat snowscooters superleuk zijn. Het is een beetje zoals husky sleeën, maar dan zonder de huskies… Uhum…
Voor zelf met een snowscooter te kunnen rijden moet je een rijbewijs hebben. Gelukkig kan je nog altijd achterop bij iemand kruipen.
Musea – Ik hou niet van musea bezoeken, maar in Tromsø vond ik de musea erg aangenaam en informatief. Geen saaie kunstwerken (die ik ongetwijfeld niet zal begrijpen), maar wel meer info over de geschiedenis en kolonisatie van deze Arctische stad. Evenals kom je meer te weten over de lokale fauna en flora, de Sami (inheemse bevolking van Tromsø) en de ontdekkingsreizigers. Bovendien zijn er niet heel duur. Aanraders zijn het Polar Museum, het Tromsø Museum en Polaria.
Rondwandelen – Op den duur zou je haast vergeten dat er in de stad zelf ook veel te zien is. Stap eens naar de vele kleine parkjes, ga over de 1,8 km lange brug en bezichtig de Arctische kathedraal of ga even aan de winderige stranden van Troms zitten.

Tromso Polarmuseum.
Vermijden in Tromsø
Weinig kledij – Tromsø is ijzig koud in de winter. In de zomer is het er een pak warmer, maar nog steeds niet erg warm. Zorg dus dat je voldoende kledij mee hebt. In de winter wordt aangeraden om minstens zes lagen kledij aan te doen voor je buitenkomt. Neem zeker en vast ook waterdicht schoeisel mee. Als je op veilig wilt spelen kan je ook ‘crampons’ aanschaffen (ijzers voor niet uit te glijden).
auto huren in de winter – Tenzij je gewend bent van door één meter hoge sneeuw te ploegen, spekgladde ijzige wegen te cruisen en immer donkere wegen te rijden. De locals weten hoe het moet. Zet jezelf niet voor schut en regel een shuttlebus of een tour.
Statief thuislaten – Iedereen die de prachtige aurora borealis op de gevoelige plaat wilt vastleggen: een statief is noodzakelijk. Geen statief? Geen foto’s.
Om het noorderlicht te fotograferen heb je een erg lange sluitertijd nodig. Zet daarop je camera op een statief en breng bij voorkeur ook een afstandsbediening mee zodat je camera geen onnodige bewegingen maakt.

Tromsø walvis safari.