Auswitch bezoeken vanuit Krakau: Tips & mijn ervaring


Auschwitz bezoeken: tips, info & mijn ervaring

De poolse stad Oświęcim (Auswitch of Auschwitz) werd in 1940 door de Duitsers ingenomen. Eens alle oorspronkelijke inwoners waren weggejaagd, werden er op deze plek verscheidene doorvoer- en vernietigingskampen neergepoot. Oorspronkelijk was het de bedoeling om andere Poolse gevangenissen bij te staan met het opnemen van de vele gevangenen, maar we weten allemaal hoe dat uiteindelijk is uitgedraaid... Het oorspronkelijke kamp voor 10.000 gevangenen groeide uit tot Auswitch-Birkenau en heel wat subkampen. Daar werden miljoenen mensen naartoe gebracht en ter dood opgeschreven.
Wat je te zien krijgt als je Auswitch gaat bezoeken, laat niemand ongedeerd. Iedere bunker zit vol met verhalen, foto's en voorwerpen die je doen terugdenken aan deze gruwel. Dit is tegelijkertijd één van de indrukwekkendste en meest trieste musea ter wereld. Ik vertel je alles wat je moet weten over Auswitch.
Wil je graag meer weten over hoe je de kampen zelf kunt bezoeken? Lees dan ook dit artikel: Auschwitz bezoeken vanuit Krakau.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 16 november, 2021

4.9/5 - (40 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Auswitch Checkoutsam

Korte geschiedenis Auschwitz

De meeste (zo niet alle) lezers zijn wel bekend met het verloop van de Tweede Wereldoorlog dus daarop moeten we niet dieper ingaan. Wat je misschien niet wist, is dat Auschwitz oorspronkelijk (in mei 1940) werd gebruikt als gevangenis voor Poolse politieke gevangenen.

Pas toen het Joodse vraagstuk (lees: de systematische vernietiging van het Joodse volk) ter sprake kwam, besloot men ook Joodse gevangenen naar Auschwitz te sturen. In totaal kwamen één miljoen van hen (zes miljoen mensen in totaal) om het leven in het beruchte Poolse concentratiekamp. Daarnaast werden ook vele zigeuners, homoseksuelen, getuigen van Jehova en heel wat andere nationaliteiten vermoord. Het grootste deel van hen kwam om in de gaskamers, maar er stierven ook heel wat vanwege besmettelijke ziektes, executies, hongersnood of uitputting.

Daarbovenop voerde dokter Josef Mengele (die bekend stond als de ‘Engel des doods’) ook vreselijke en lugubere medische experimenten op hen uit.

In totaal werden 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd en maar liefst 1,1 miljoen van hen overleefden het niet

Auswitch bezoeken met of zonder gids?

Een vraag die heel vaan aan mij wordt gesteld is de volgende: kan ik Auschwitz ook bezoeken zonder gids?

Uiteraard is dit mogelijk. Maar sta me toe om hier even duiding bij te geven.

De kracht van een bezoek aan Auswitch zit niet alleen in wat je ziet, maar ook wat je hoort. Jaren na mijn bezoek blijven niet alleen de beelden van de gaskamers en ovens me bij, maar ook de verhalen die ik te horen kreeg. Als ik aan sommige van deze terugdenk, krijg ik weer kippenvel.
Als je ervoor kiest Auschwitz te bezoeken zonder gids, loop je het risico de horror niet ten volste te begrijpen en blijven sommige gebouwen (zeker in Birkenau) “maar” gebouwen.

Zo heel duur is een rondleiding met gids niet (vanaf veertien euro per persoon inclusief vervoer!), dus voor het geld moet je het zeker niet laten. Bedenk ten slotte dat je toch niet helemaal naar Polen bent afgereisd om licht te gaan over je bezoek? Enfin, iedereen staat uiteindelijk vrij om te kiezen wat hij of zij doet, ik kan je alleen maar aanraden om Auschwitz met gegidste rondleiding te bezoeken.

Hieronder zijn nog enkele andere interessante rondleidingen:

Auschwitz I, het oorspronkelijk enige kamp van Auschwitz. Het zat al gauw overvol en nieuwe kampen werden bijgebouwd.

Auschwitz I, het eerste en oorspronkelijk enige kamp van Auschwitz. Het zat al snel overvol en nieuwe kampen werden bijgebouwd.

  Wat kost een bezoek aan Auswitch?

Een bezoek aan de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau is eigenlijk gratis, maar natuurlijk moet je eerst wel naar Polen en daar alle regelen.
Daarom heb ik hieronder een overzicht samengesteld van waar je aan moet denken:

Lokaal geld

In Polen betaalt men met de Zloty. Voor actuele wisselkoersen ten opzichte van de euro kan je kijken op Travelex. Op deze website kan je meteen ook enkele Poolse zloty omwisselen zonder commissie en vervolgens het geld afhalen in een wisselkantoor of op de luchthaven. Volgens mij is dat geen slecht idee, want de Poolse wisselkantoren durven hoge commissies te vragen. Natuurlijk kan je ook in de bank geld afhalen, maar daar worden ook extra kosten voor aangerekend.

Accommodatie

De grootste kampen van Oświęcim (Auschwitz I en Birkenau) zijn een populaire dagtour vanuit Krakau (vanaf €24 pp). Volgens mij is het zeker mogelijk om beide kampen grondig te verkennen in één dag. Veel langer wil je hier trouwens ook niet doorbrengen, want het doet echt wel wat met je gemoed!
Probeer je uitstap naar Auswitch daarom ook te combineren met andere activiteiten. Ga na je bezoek in ieder geval niet meteen terug naar je kamertje, maar ga nog een wandeling maken of verwen jezelf in een lekker restaurant.

Een jeugdherberg voor avontuurlijke zielen kost in Krakau nog geen €10 per persoon. Een basic tweepersoonskamertje kan al voor €20. Heb je liever wat meer luxe? Vijfsterrenhotels kosten tussen €90 en €200. Vier sterren kunnen al vanaf €65. Kijk voor de beste prijzen in Krakau naar de zoekresultaten op Booking.com en Trivago.

Wil je in Auswitch zelf verblijven? Deze stad is verrassend groot en er zijn heel wat overnachtingsmogelijkheden. Een tweepersoonskamertje kost rond €25 per nacht, en voor diezelfde prijs kan je zelfs al een appartement huren.
Kijk op Booking.com voor alle beschikbare plekken in Oświęcim.

Eten

Binnenin de kampen kan je niet eten. Aan de ingang van Auschwitz I is er wel een klein winkeltje waar je snacks en hapjes kan kopen, maar het best ga je in het centrum zelf voor een degelijk restaurant. Of je neemt natuurlijk een lunchpakket mee, die je ‘s middags buiten het concentratiekamp kan opeten.

Vervoer naar Auschwitz

Vanuit Krakau is het ook erg makkelijk om je uitstap zelf te plannen. Dat kan ofwel met de bus, ofwel met de trein.

Zelf raad ik niet aan om met de trein te gaan. Dit vervoersmiddel doet er veel langer over en zet je vrij ver af van beide kampen. Na je treinrit zal je dus nog een taxi of bus moeten nemen om Auswitch te bezoeken. Wil je toch liefst met de trein naar Auschwitz pendelen? Dan kan je die rit online al vastleggen voor €3,5 per persoon.

Beter zijn de rechtstreekse bussen. Een enkel ticket kost dan 15 zloty (€4) en een enkele rit duurt één uur.
Er zijn verschillende tijdstippen van vertrek.
Probeer op tijd aan het punt van vertrek te zijn, want bussen zitten vaak vol (zeker ‘s morgens).

Dit zijn de vertrektijden van deze bussen die je online al kan vastleggen:

 • Bushalte G1: 06:20u, 08:05u, 08:40u, 10:10u, 14:45u en 16:15u.
 • Bushalte G2: 09:10u en 14:20u.
 • Bushalte G3: 09:40u en 15:15u.
 • Bushalte G4: 07:10u, 11:10u en 12:30u.
 • Bushalte G6: 12:00u en 13:30u.

Vanuit Auschwitz I kan je terug pendelen naar Krakau om 10:10u, 11:00u, 12:15u, 13:45u, 15:30u, 16:10u, 16:40u, 17:10u, 18:45u en 19:45u.

Tussen beide kampen (Auswitch I en Birkenau) rijden gratis pendelbussen. Te voet is het zo’n drie kilometer wandelen.

Als je uitgebreider wilt lezen hoe je naar de concentratiekampen geraakt met behulp van het openbaar vervoer raad ik aan dit artikel ook te lezen.

Vervoer met gids

Wil je liever een live gids om al jouw vragen te beantwoorden? Dan kan je ook een dagexcursie vanuit Krakau regelen. Dat kost je €20 tot €35 per persoon. Voor tickets voor Auschwitz met een Nederlandse gids betaal je €31,50 als je online boekt.
Vooral voor Birkenau raad ik een gids aan. Hier staan immers geen extra informatiebordjes.

Auswitch bezoeken vanuit een andere Poolse stad

De meesten onder ons zullen kiezen voor een excursie naar Auschwitz vanuit Krakau, maar uiteraard is dit ook perfect mogelijk vanuit andere Poolse steden. De meest voor de hand liggende keuze is Warschau. Voor 120 euro per persoon is er een begeleide daguitstap per trein naar Auschwitz, voor een goeie 30 euro meer (153 euro in totaal) heb je dezelfde uitstap met privé-vervoer. Als het nog iets meer mag zijn, heb je voor 274 euro een privé-excursie van zowel Auschwitz als het historische centrum van Krakau.

Vanuit Lodz kost een daguitstap naar Auschwitz 205 euro per persoon, vanuit Katowice is dit 65 euro per persoon.

Goedkope vluchten naar Polen

Om Auschwitz te bezoeken, moet je natuurlijk wel eerst in Polen geraken. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Krakau. Een enkel vliegtuigticket van België naar Krakau kan al voor €15 als je een beetje flexibel bent.
Zelfs tijdens de vakantieperiodes ben je nog niet veel geld kwijt. Een enkel ticket is dan nog steeds mogelijk voor €26 à €40. Kijk voor prijzen zeker eens op Skyscanner of Momondo.
Hoe ik altijd de goedkoopste vluchten vind, lees je hier.

Excursies

Het is geen slecht idee om je bezoek te combineren met een andere optie. Zo kun je je zinnen namelijk wat meer verzetten…

Wil je Auschwitz bijvoorbeeld combineren met de beroemde zoutmijn van Krakau, de Wieliczka zoutmijn, dan betaal je ongeveer €70 per persoon.

Het Auschwitz I kamp. Hier was plaats voor 10,000 gevangenen. Al gauw werden het er honderdduizenden...

Het Auschwitz I kamp. Hier werden honderdduizenden mensen gevangen gehouden.

 Tips om geld te besparen in Auswitch

Regel je uitstap zelf – Een daguitstap naar Auswitch is één van de meest populaire excursies vanuit Krakau. Voor je vervoer en een gids betaal je tussen €20 à €35 per persoon, een Nederlandse gids met vervoer kan dan weer voor €31,50 pp.
Als je liever alles zelf regelt, dan kan je al vervoer regelen voor zeven euro heen-en-terug. Zeker als je met meerdere mensen naar Auschwitz reist, kan het zo veel goedkoper worden.

Neem je lunch mee – Spijtig genoeg zijn er in de buurt van beide kampen niet veel eetgelegenheden. De weinige winkeltjes die er al zijn, hebben niet veel keuze en vragen ook hoge prijzen. Daarom raad ik aan om zelf een lunch mee te nemen of in de stad op zoek te gaan naar een restaurant.

Een van de tentoonstellingen in het museum van Auswitch. Hier zie je een gigantisch boek met bijna alle joodse slachtoffers van de kampen.

In één van de bunkers hangt een gigantisch boek met alle namen van joodse slachtoffers in beide kampen.

  Zeker zien tijdens een bezoek aan Auswitch

Allereerst moet je weten dat Auschwitz eigenlijk niet één groot concentratiekamp was, maar deel uitmaakte van een netwerk van maar liefst 40 concentratiekampen. Daarbij zijn er drie hoofdkampen waarvan Auschwitz I logischerwijze het belangrijkste was.
Dit ligt Oswieçim zelf en is ook deels ingericht als museum. Dit is dus de plek waar de bus je afzet (als je tenminste via GetYourGuide je kaartjes hebt geboekt).

Auschwitz II is beter bekend als Birkenau en dit kamp ligt op drie kilometer van het eerste. Omdat er in de loop der tijd niet genoeg plaats was voor alle gevangenen, besloten de Duitsers Birkenau te bouwen. Er lag ook een spoorlijn die tot in het kamp zelf liep waardoor de gedetineerden rechtstreeks naar de gaskamers konden worden gebracht.

Je hebt ook nog het derde kamp, namelijk dat van Monowitz. Dit was geen concentratiekamp maar een werkkamp waar men synthetisch rubber maakte.

Auschwitz I

Zoals ik hierboven al aangaf, begint je bezoek bij het eerste kamp. De beruchte ‘Arbeit Macht Frei’ poort zal meteen je aandacht grijpen, daarna zal je onmiddellijk opvallen dat Auschwitz relatief klein is. Het bestond uit 28 bunkers/barakken (versus 174 in Birkenau) die elk 700 gevangenen konden herbergen (maar in de realiteit met bijna het dubbele werden gevuld).

Auschwitz I is nu ingericht als museum dus de voormalige barakken doen nu dienst als expositieruimte. Zo worden er voorwerpen tentoongesteld die men na de bevrijding van het kamp aantrof, gaande van kookpotten, brillen en schoenen tot mensenhaar.

Het wordt nog gruwelijker, want er is ook een zogenaamd doodsblok waar de Duitsers voor het eerst het vreselijke Zyklon B-gas uittestten. In totaal kwamen er 850 mensen op deze verschrikkelijke manier om het leven, alvorens men de gaskamer naar crematorium I verplaatste. Deze barak (nummer 11) deed overigens ook dienst als gevangenis/martelkamer, dus ze is niet geschikt voor gevoelige zieltjes, getuige ook de executiemuur die hier vlakbij ligt…

In een andere bunker (7) kan je zien in welke gruwelijke omstandigheden de gevangenen moesten proberen te overleven. Velen van hen waren ook kinderen en in blok 27 kan je heel wat tekeningen bewonderen die men nadien aantrof bij de bevrijding. Alsof dit nog niet hartverscheurend genoeg is, ligt hier ook een boek van één meter hoog en enkele meters lang, dat de namen van de miljoenen slachtoffers van de Holocaust bevat.

Uiteraard valt er nog zoveel meer te zien in Auschwitz I en valt er ook nog zoveel meer over te vertellen, vandaar dat ik je niet genoeg op het hart kan drukken om Auschwitz te bezoeken met gids.

Auschwitz I, bunker 5 – Dit is één van de meest aangrijpende bunkers van het volledige kamp. Achter grote glazen ramen zie je een bonte verzameling van achtergelaten of gevonden voorwerpen uit de kampen. Honderden brillen, duizenden schoenen, tienduizenden kookpotten en pannen, … De tweede verdieping toont zelfs een griezelige collectie van tonnen afgeschoren haren…

Auschwitz I, bunker 7 – Dit werd gebruikt als het sanitaire blok en de slaapkamers. Toen dit kamp nog niet uit zijn voegen was getreden, sliepen gevangenen in deze kamers op stro. Niet veel later, werden stapelbedden geïnstalleerd om het plaatsgebrek deels op te lossen. Natuurlijk was dit maar een druppel op een hete plaat, want de vele ziektes die hier uitbraken maken duidelijk dat de levensomstandigheden hier onmenselijk waren.
De badkamers werden nauwelijks onderhouden en waren zo de ideale voedingsbodem voor ziektes. Bovendien kreeg iedere gevangene slechts enkele minuten de tijd om zijn of haar hele ochtendroutine af te werken.

Auschwitz I, bunker 11 – Dit was wellicht de meest gevreesde bunker: het ‘Death block’. Het beruchte Cyclon B gas werd hier voor het eerst gebruikt om mensen te vergassen.
Deze bunker werd vakkundig dichtgemetseld en afgesloten met houten panelen. Dit was met de bedoeling om de gevangenen helemaal hopeloos te maken, maar voornamelijk om ze af te schermen van de aanblikken die zich naast deze ruimte afspeelden. Daar ligt immers een klein pleintje. Aan de achterkant daarvan, werd een griezelig uitziende doodsmuur gemetseld. Duizenden onschuldige slachtoffers werden hier zonder pardon doodgeschoten.

Auschwitz I, Bunker 20 – De benedenverdieping van deze bunker gaat dieper in over de jodenvervolgingen in Frankrijk en hoe de nazi’s daar aan de macht raakten. Op de tweede verdieping, vind je een kamer die alleen maar over het terreurbewind en de vervolgingen in België praat.
Kijk naar de verschrikkelijke foto’s, lees de propaganda die onder de nazi’s werd verspreid of wees verbaasd van de walgelijke en willekeurige wetten die zij verkondigden.

Auschwitz I, bunker 21 – Dit deel van het museum spreekt over de vervolgingen in Nederland. Deze bunker hangt vol met mooie en minder mooie foto’s en heel wat interessante stukjes tekst. Vooral de stukjes poëzie vond ik heel erg mooi. Zeker omdat deze ook vandaag nog van toepassing kunnen zijn… Uiteraard gaat een groot deel van de tentoonstelling ook over Anne Frank.

Auschwitz I, bunker 27 – Bij deze bunker kon ik het moeilijk droog houden. Op de benedenverdieping hangt een reusachtig boek terug waarin alle namen van alle joodse slachtoffers staan geschreven. Dit boek is verscheidene meters dik, en het lettertype is bijzonder klein. En dan nog kan je niet vatten hoeveel namen hier staan geprint!
In de kamer ernaast vind je enkele interessante documentaires met verhalen die worden verteld van voormalige gevangenen.
De bovenverdieping exposeert dan weer een lugubere kunstcollectie. Kindertekeningen die in Auswitch werden gevonden werden zorgvuldig gekopieerd en op de witte muur getekend.

schoenen auswitch

Eén van de meest hartverscheurende plekken in Auschwitz I: bunker nummer 5.

Auschwitz II of Birkenau

Daarnaast mag je Auschwitz II oftewel Birkenau, dat zoals eerder vermeld drie kilometer verderop ligt, zeker niet overslaan tijdens je excursie naar Auswitch. Als je Auschwitz bezoekt met de auto is deze verplaatsing heel snel gemaakt, maar geen zorgen als je niet over eigen vervoer beschikt. Om de tien-vijftien minuten vertrekt er namelijk een gratis shuttlebus.

Wanneer we denken aan de Holocaust is één van de beelden die op het collectief netvlies gebrand staat dat van een trein die hulpeloze gevangenen aanlevert tot in het kamp, waarna deze meteen naar de gaskamers gestuurd werden. Dit was dus het geval in Birkenau, waar gedetineerden bij aankomst in twee groepen werden verdeeld: dwangarbeiders en zij die bestemd waren voor de gaskamer. Die laatste groep bestond uit maar liefst 90% van de mensen. Al had die kleine minderheid het niet veel beter: als ze zich niet doodwerkten, eindigden ze niet veel later alsnog in de gaskamer…

In tegenstelling tot Auschwitz I, vind je in Birkenau nergens bordjes met meer informatie. Als je de horror van deze gruwelijke plaats dus ten volste wil begrijpen, kies je best voor een excursie naar Auswitch met gids.

concentratiekamp Birkenau

Wat een verschrikkingen hebben zich hier afgespeeld…

   Vermijden in Auschwitz

Geen respect tonen voor de vele slachtoffers – Er zijn hier miljoenen mensen om het leven gekomen. Het spreek dan ook voor zich dat je ten alle tijde sereen bent en respect toont voor de slachtoffers.

Zonder gids / informatieboekje verkennen – Een gids is aangeraden, maar niet noodzakelijk nodig. Tijdens je bezoek borrelen duizenden vragen in je op, en dan is het wel handig dat je een gids bij je hebt die ze allemaal kan beantwoorden. Bovendien hebben zij ook vaak contact gehad met overlevers van de kampen, waardoor zij (verschrikkelijke) verhalen en details kunnen overleveren naar hun toehoorders. Anderzijds, kan je je ook altijd voorbereiden met behulp van documentaires of boeken.
In het bezoekerscentrum van zowel Auschwitz I als Birkenau vind je (Nederlandstalige!) boeken over Auschwitz-Birkenau. De informatieve gids kost ongeveer twee euro. Ik kocht hem ook zelf, maar vond de vertaling nogal ouderwets en niet bijzonder informaties. Gelukkig zijn er ook andere boeken en verhalen die je hier kan aanschaffen om je kennis uit te breiden.
Toch liever een gids? Een begeleide excursie vanuit Krakau kan al voor €25.

Slechts één kamp bezoeken – Het spreekt voor zich dat je beide kampen moet bezoeken. Het is misschien zwaar, maar je móét zowel Auswitch I als Birkenau gezien hebben. Beide kampen zijn volledig verschillend en je kan pas echt snappen hoe het leven in een concentratiekamp was als je beiden hebt bezocht. Je kan tussen de kampen pendelen met een gratis bus.

Wees niet gehaast – Er is heel veel te zien in beide kampen. Wellicht breng je het grootste deel van je dag door in Auschwitz I, omdat hier het meeste te zien valt, maar ook in Birkenau kan je enkele uren doorbrengen. Met een gids ben je ook minstens een halve dag weg. Eventueel kan je je uitstap ook combineren met een andere uitstap, zoals een bezoek aan de zoutgrotten van Wieliczka.

In de bunkers van Auschwitz I vind je informatieve musea die je gegarandeerd een krop in de keel zullen bezorgen.

In de bunkers van Auschwitz I vind je informatieve musea die je gegarandeerd een krop in de keel zullen bezorgen.

 Begeleid Auswitch bezoeken (gids & vervoer)

Wil je de meest beruchte concentratiekampen ter wereld met eigen ogen aanschouwen? Voor een vlot verloop van de dag raad ik aan om een gegidste uitstap te regelen. Bovendien krijg je bij de meeste van deze tours ook nog een interessante gids die je alles vertelt over beide vernietigingskampen.

Interessante combinatiebezoeken met Auschwitz

Zoals je ondertussen al kon lezen, is een Auswitch tour best een heftige ervaring die je zeker niet onberoerd zal laten. Uiteraard is dit een beetje de bedoeling, maar je wilt tijdens je citytrip naar Krakau (en Auschwitz) toch niet heel de dag gedeprimeerd rondlopen?
Daarom is het een uitstekend idee om een rondleiding door Auschwitz te combineren met een andere (iets lichtere) bezienswaardigheid.

De eerste die daarbij in het oog springt is de prachtige Wieliczka zoutmijn. Dit combinatiebezoek kost 72 euro per persoon en dat lijkt misschien veel, maar je krijgt er wel een professionele gids bij (zowel voor Auschwitz als voor de Wieliczka zoutmijn), net als een lunch én je wordt opgepikt en weer afgezet aan je hotel.

Als je helemaal in de ban bent van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, mag je ook zeker de fabriek van Oskar Schindler niet missen. Deze man, die je wellicht kent van de film van Steven Spielberg, redde zo maar even meer dan 1000 levens! Zijn voormalige fabriek doet nu dienst als museum en voor 70 euro per persoon kan je dit samen met Auschwitz begeleid bezoeken. Je kan dit uiteraard ook afzonderlijk doen, dan kost het net geen 20 euro per persoon.

Drie boeken over Auschwitz

Het kan zeker geen kwaad om je vooraf al een beetje in te lezen over de vreselijke geschiedenis van Auschwitz. Ikzelf lees liever historische non-fictie dan de meer droge non-fictie, dus daarom deze drie boeken over Auschwitz die je zeker gelezen moet hebben.

 • De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne)
  Deze roman ken je misschien al van de gelijknamige verfilming, beiden zullen je sowieso niet onberoerd laten. Het is het verhaal van een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee jongens die uit twee totaal verschillende werelden komen, maar toch nog gelijk zijn.
 • De tatoeëerder van Auschwitz (Heather Morris)
  Zoals je wellicht weet werden de gevangenen in Auschwitz gebrandmerkt met een serienummer en deze roman vertelt het verhaal van een tatoeëerder die verliefd wordt op een van de vrouwen die hij moet brandmerken. Een inspirerend en ontroerend verhaal over de alles overwinnende kracht van liefde.
 • Maus (Art Spiegelman)
  Deze graphic novel is één van mijn lievelingsboeken en kan ik blijven herlezen. Art Spiegelman vertelt het verhaal van zijn vader, die Auschwitz overleefde. Maar naarmate je kennismaakt met hem en zijn trauma’s, begin je jezelf af te vragen of zijn vader het wel echt overleefd heeft. Bekroond met een Pulitzer.

Drie films over Auschwitz

Als je geen boekenwurm bent, zijn er nog altijd heel wat fantastische films over Auschwitz. Hier zijn er alvast drie die je niet mag missen.

 • Schindler’s List
  Ik kan moeilijk anders dan beginnen met deze klassieker. Eerder vermeldde ik al dat je de voormalige fabriek van Oskar Schindler nog kan bezoeken (vanaf 19,90 euro per persoon) en als je dit van plan bent, moet je zeker de film gezien hebben.
 • Denial
  Je kan echt niet begrijpen dat er nog mensen zijn die de Holocaust ontkennen en deze aangrijpende film gaat over een proces tegen een van die Holocaust-ontkenners.
 • Son of Saul
  De Nazi’s dwongen een aantal Joden om hen te helpen bij het vernietigen van hun eigen volk (het zogenaamde ‘Sonderkommando’) en deze film vertelt het verhaal van Saul, die op een dag het onmogelijke probeert te realiseren. Wat dat precies is, moet je zelf ontdekken in deze fantastische film.

Hotels in Krakau en Auschwitz

Een bezoek aan Auschwitz is bijzonder vermoeiend. Zorg er dus voor dat je uitgerust bent! Ook na afloop is een beetje rust en comfort wenselijk. In dit lijstje som ik twee hotels op bij de concentratiekampen zelf, maar ook vijf hotels in Krakau. Want daar is ook heel wat van deze vreselijke geschiedenis te ontdekken!

Hotel Olecki (Auschwitz)

Hotel Olecki is een rustig en sereen hotel in Auschwitz. De kamers van de accommodatie zijn heel sober ingericht, ideaal wanneer je even wilt bekomen aan je bezoeken aan Auschwitz-Birkenau. ’s Morgens wordt er een fijn ontbijt geserveerd en in het hotel is ook een restaurant aanwezig. De menu is beperkt, maar je kan er zowel typische Poolse als Europese gerechten bestellen.

Hotel Olecki is ideaal gelegen als je naar Polen bent gereisd voor een bezoek aan Auswitch. Het oude concentratiekamp ligt amper op 200 meter stappen. Het centrum van de stad ligt op twee kilometer wandelen. Wil je ook graag Krakau bezoeken? Dan kan je het openbaar vervoer nemen aan het treinstation van Babenhausen.

Logeren in Hotel Olecki kan al voor zo’n €44 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Olecki Auschwitz

© Hotel Olecki

Hotel Imperiale (Auschwitz)

Als je een bezoek aan Auswitch plant, is hotel Imperiale een comfortabele uitvalsbasis. De kamers zijn bekleed met warme, gezellige kleuren voor een goede nachtrust voor of na je uitstap naar Auschwitz-Birkenau. Het personeel zorgt elke ochtend voor een stevig ontbijt dat je goed kan gebruiken als je een hele dag gaat wandelen. Hotel Imperiale heeft ook een bar waar je kan bekomen na je bezoek aan het staatsmuseum.

Dit rustige hotel ligt vlak aan Auschwitz en naar Birkenau is het nog een kwartiertje wandelen. Vergeet ook niet dat je, om van kamp tot kamp te gaan, altijd gebruik kan maken van de gratis pendelbussen. In de stad Auschwitz valt er verder niet veel te bezoeken. Als je er langer dan twee dagen verblijft, kan je even verderop wel naar het sport- en recreatiecentrum gaan.

In Hotel Imperiale betaal je €71 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Auswitch bezoeken hotel Imperiale

© Hotel Imperiale

Hotel Nowa Panorama (Krakau)

Nowa Panorama is een comfortabel, net hotel in Krakau. De kamers zijn heel sober ingericht, maar toch is alles aanwezig wat je nodig hebt voor je overnachting. Elke ochtend voorziet het hotel een lekker ontbijt zodat je de dag goed kan starten. Als je met de auto naar Krakau bent gereisd, is er gratis parkeergelegenheid in het Hotel Nowa Panorama. Verder vind je er ook een rustige ontspanningsruimte en bar.

Het hotel is omgeven door heel wat groen, maar ligt tegelijk toch in het centrum van Krakau. De oude binnenstad is dan weer wel iets meer dan drie kilometer verwijderd van de accommodatie. Gelukkig vind je vlakbij een tram- en bushalte waarmee je het historisch centrum snel kan bereiken. In de buurt van de accommodatie vind je wel het Heiligdom van de Goddelijke Genade dat zeker een bezoekje waard is.

Je kan al vanaf €35 per nacht een tweepersoonskamer boeken in het Nowa Panorama hotel.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Nowa Panorama Krakau Auswitch

© Hotel Nowa Panorama

Benefis Boutique Hotel (Krakau)

Bescheiden, maar toch modern. Zo kan je het Benefis Boutique Hotel omschrijven. Als je van plan bent om Krakau of Auschwitz te bezoeken met een grote groep, dan zit je hier goed. De kamers zijn comfortabel met in elke suite een statement kunstwerk. Er is een sfeervol restaurant met voor ieder wat wils op het menu, ideaal om te ontspannen na een vermoeiende uitstap.

Het kleinschalige boetiekhoetel ligt op loopafstand van veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. De Koninklijke Burcht, het centrale marktplein en het oude centrum liggen op minder dan tien minuten wandelen va de accommodatie. Geen slecht idee, als je nog even je zinnen wil verzetten.
De sympathieke medewerkers van Benefis Boutique Hotel geven je bovendien heel graag tips over wat je allemaal kan bezichtigen en hoe je het best tickets kan regelen voor de bezienswaardigheden.

Een nacht in het bescheiden Benefis Boutique Hotel kost je ongeveer €76 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Auswitch hotel Krakau Benefis Boutique hotel

© Benefis Boutique hotel

Hotel Amber (Krakau)

Hotel Amber is een indrukwekkend hotel in een rustige straat in het historisch centrum van Krakau. De accommodatie heeft een elegante roze-witte renaissance gevel waar je onmiddellijk verliefd op wordt. Hierdoor lijkt het pension een pak duurder dan het werkelijk is. De kamers zijn een gezellige mix van moderne interieurs met neutrale tinten en Art Deco invloeden. ’s Morgens geniet je van een een heerlijk ontbijt en als gast mag je gratis gebruikmaken van de sauna en fitness.

Dit hotel in Krakau is een onberispelijke en vriendelijke uitvalsbasis voor het verkennen van de stad. De Grote Markt, het Oude Theater en de Pryzmat Art Gallery liggen op minder dan een kwartier wandelen vanuit Hotel Amber. Als je ’s avonds graag wilt dineren in één van de nabijgelegen restaurants helpt het personeel van het hotel je maar al te graag met een reservatie.

Overnachten in een tweepersoonskamer van Hotel Amber kan vanaf €109 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Amber Krakau

© Hotel Amber

Hotel Pod Różą (Krakau)

Dit is Krakau’s eerste hotel in het hart van het oud historisch centrum. De originele erfgoedkenmerken met hun traditionele Europese elegantie zijn mooi samen gesmolten met moderne luxe. Onder een glazen dak op de prachtige voormalige binnenplaats van Hotel Pod Różą zijn er twee restaurants waar je kan kiezen tussen Poolse of Italiaanse gerechten. De accommodatie is een luxueuze uitvalsbasis om de stad te verkennen.

Dankzij de centrale ligging van dit hotel in Krakau vind je in de buurt heel wat populaire bezienswaardigheden die je niet wilt missen tijdens je verblijf in Polen. Op een boogscheut van Hotel Pod Różą vind je de Grote Markt en het Koninklijk Kasteel van Wawel. Bezoek ook eens de Joodse wijk Kazimierz waar je helemaal ondergedompeld wordt in de geschiedenis. Hier kan je je wellicht al een beetje voorbereiden op je bezoek aan Auswitch.

Per nacht betaal je in Hotel Pod Różą €109 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Pod Roza Krakau

© Pod Różą

Hotel Copernicus (Krakau)

Hotel Copernicus is echt bijzonder met haar renaissance fresco’s, gebeeldhouwde stenen portalen en gotische kamers met donker hout en fluweel. Het hotel heeft een prachtig dakterras met bar en adembenemend uitzicht over het oude centrum van Krakau. In de gewelfde kelders van de accommodatie is er een zwembad en sauna. Vergeet zeker niet te dineren in het bekroonde Poolse restaurant van Hotel Copernicus.

Vanuit deze 5-sterrenaccommodatie is het slechts drie minuten wandelen naar het Koninklijk Paleis op de Wawel. De Grote Markt en de Joodse Wijk van Kazimierz liggen ook op een steenworp van het pension. In de omgeving van het hotel vind je trouwens ook heel wat kunstgalerijen en musea.

Vanaf €188 per nacht kan je logeren in een tweepersoonskamer in Hotel Copernicus.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

hotel Copernicus Krakau Auschwitz

© Hotel Copernicus

 Meer info over Auswitch

Virtueel bezoek aan Auswitch

Ben je benieuwd geworden naar Auschwitz-Birkenau, maar kan je momenteel niet naar daar reizen? Dan is deze interactieve video misschien wel leuk!
Sleep je muis naar links en rechts om je uitzichtpunt te veranderen (met telefoon of tablet gewoon links of rechts swipen). Tijdens deze virtuele rondleiding krijg je ook al interessante feitjes en weetjes te horen over beide kampen.

4.9/5 - (40 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Rondreis in Polen

Rondreis Polen
Polen is een gigantisch land en er valt ontzettend veel te ontdekken. Toch kan je je vakantie zo lang maken als je zelf wilt. Een rondreis door Polen hoeft geen verschillende weken in beslag te nemen! Met één week in dit Oost-Europese land kan je al heel wat zien. Regel je liefst alles
Lees verder  


In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam