Krakau

Krakau reisgids

Krakau is een van de enige Poolse steden die de voortdurende bombardementen tijdens wereldoorlog twee heeft kunnen doorstaan zonder veel van zijn mooie gebouwen te verliezen. Het oude stadscentrum is bijna perfect bewaard gebleven en staat nu zelf op de UNESCO werelderfgoed lijst. Volgens velen, mezelf incluis, is Krakau een van de mooiere Europese steden. In Krakau vind je heel wat gezellige groene parkjes en vanuit de stad kan je enkele interessante dag excursies regelen. Geschiedenisfanaten, food lovers en shopaholics vinden de stad ongetwijfeld ook in de smaak vallen. Krakau is perfect voor een goedkope citytrip.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 25 juni, 2020

5/5 - (6 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrip aanbiedingen

wieliczka zoutmijn krakau

De Wieliczka zoutmijnen. Een onderaards gangenpad met prachtige ondergrondse sculpturen!

  Gemiddelde kosten in Krakau

Lokaal geld – Aangezien Krakau in Polen ligt, wordt hier ook betaald met de Poolse zloty (PLN). Eén euro is ongeveer 4 Poolse zloty waard, maar wisselkoersen kunnen stevig schommelen dus ik raad aan om deze pagina te checken voor actuele tarieven. In Poolse wisselkantoren worden hoge commissies aangerekend! Ik raad dus aan om je geld al op voorhand te bestellen via bvb. Travelex (zonder commissie).

Accommodatie – Krakau is erg goedkoop. Als je je verblijfplaats al enige tijd op voorhand kan vastleggen vind je spotgoedkope deals. Een jeugdherberg begint al bij €5 per nacht. Een budget eenpersoonskamer kost ongeveer €20. Voor drie sterren betaal je in Krakau minstens €35 per nacht. Vier sterren begint bij €70 per nacht en vijf sterren bedraagt op ongeveer €100 per nacht. Een volledig overzicht aan hotels, appartementen en hostels in Krakau vind je op Booking.

Eten – In een goed restaurant betaal je tussen 55 en 60 zloty (€12,5 à €14) voor een hoofdgerecht, dessert en een frisdrank.
Een kleine honger kan je bevredigen met een belegd broodje. Mozarella en groentes kost je ongeveer €1,20.
Als je van het Poolse uitgaansleven wilt genieten, dan betaal je iets minder dan 15 zloty voor een biertje van 450 ml. Doe je aan predrinks? Dan kan je al flessen (kwaliteit!) vodka kopen voor vijf à tien euro.

Vervoer – Het openbaar vervoer in Krakau is uitstekend en vaak heb je niet meer nodig dan een ticket dat geldig is voor één zone. Voor dit ticket betaal je 3,80zł, ongeveer vijfentachtig eurocent. Een ticket voor twee zones (bvb. de Wieliczka zoutmijnen) ongestoord rond te reizen koop je voor 4 zł.
Een vierentwintig uur ticket kost je 15 zloty, 48u 24 zloty en 72u ticket 36 zloty.
Vergeet zeker ook niet om de Uber app te downloaden in Krakau. Het is hier spotgoedkoop en je reist snel en in comfort naar je eindbestemming. (Via deze link krijg je een gratis rit met een maximum waarde van twintig euro.)
Voor een taxi betaal je zes zloty als startbedrag en daar komt dan nog eens 1,80 zloty per kilometer bij.

Goedkope vluchten – Niet alleen Krakau zelf is spotgoedkoop, ook de vluchten er naartoe zijn helemaal niet duur. Als je flexibele data hebt kan je vanuit België al voor €15 enkel (€30 heen-en-terug) naar Krakau vliegen. Drukkere periodes, zoals de zomervakantie, kosten je €25 à €40 per vlucht. Kijk eens op Skyscanner of Momondo voor de goedkoopste vluchten naar deze mooie stad.

Excursies – Er zijn vanuit Krakau heel wat uitstapjes of tours te regelen! Van de luchthaven naar Krakau met een busje kost je amper €4 per persoon. Een daguitstap naar Wieliczka kan al voor €27, en het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau een bezoek brengen kan voor €30 per persoon. Kijk voor alle excursies, prijzen en beschikbaarheid eens op websites zoals Getyourguide.

De winkelstraten in Stare Miasto, het oude stadsgedeelte van Krakau.

De winkelstraten in Stare Miasto, het oude stadsgedeelte van Krakau.

 Tips om geld te besparen in Krakau

Kraantjeswater – De meeste bezienswaardigheden liggen niet erg ver uit elkaar, maar als je alles wilt zien in Krakau leg je toch wel wat kilometers af. Om je vochtgehalte op peil te houden drink je dus maar beter voldoende water! Het water dat door de Poolse leidingen stroomt is perfect drinkbaar, dus waarom niet gewoon flesjes opvullen?

Gratis musea – Fans van geschiedenis en kunst kunnen hun hartje ophalen in Krakau. Met tientallen musea kan je Krakau als een erg cultureel interessante stad beschouwen. Kijk tijdens je verblijf zeker of er geen gratis entree is voor bepaalde musea. Het museum in Schindler’s fabriek, de oude synagoge en het apotheek museum is bijvoorbeeld gratis op maandagen (10:00 tot 14:00). Ook op dinsdagen of tijdens speciale evenementen doen veel musea gratis de deuren open.

Openbaar vervoer – Van uit de luchthaven kan je naar het stadscentrum pendelen met lijnverbindingen 208, 292 en 902. Een ticket kost vier zloty. Een taxi of privé-transfer kost al snel 100 zloty.
Ook een excursie naar Auschwitz of de Wieliczka zoutmijnen bezoeken kan je veel economischer door bussen of treinen te gebruiken.

Milk bars – Een melkbar is een typisch Pools fenomeen. Het is een soort van cafetaria waar de locals komen lunchen of snacken van enkele typisch Poolse specialiteiten. De gerechten hier zijn spotgoedkoop en het is het uitgelezen moment om je meteen te laten onderdompelen in de typische keuken van het Poolse rijk.

Sukiennice of de lakenhallen van Krakau met op de voorgrond enkele van de romantische koetsen die door Krakau trekken.

Sukiennice of de lakenhallen van Krakau met op de voorgrond enkele van de romantische koetsen die door Krakau trekken.

  Wat te doen in Krakau

Stare miasto of de oude stad – Bijna alle bezienswaardigheden van Krakau zijn binnenin de oude stadsmuren gebundeld. Slenter op je gemak rond en aanschouw de monumentale bouwwerken vanbinnen en vanbuiten. Ga zeker binnen in de lakenhallen (Sukiennice) en de daartegenover liggende Mariakerk.

Wawel kasteel – Net op de rand van de oude stad ligt ook het Wawel kasteel. Een indrukwekkend fort dat op een verhoog werd geplaatst. Op dit grote domein kan je verscheidene musea bezoeken maar de wawel kathedraal vond ik persoonlijk het mooist. Met een interieur dat aan Vaticaanse kerken doet denken is het wel zonde dat je binnenin geen foto’s mag maken. Een ticket voor deze mooie bezienswaardigheid kost €4,55 per persoon.

Kazimierz – De oude joodse buurt onderging een vreselijk lot tijdens wereldoorlog twee en daar zie je nu nog wel enkele restanten van. Zoek geschiedkundige plekjes op of loop gewoon rond in deze fijne buurt. Hier vind je ook heel wat leuke clubs, pubs en overheerlijke restaurants.

Planty park – Rondom de oude stad ligt de groene long van Krakau. Het planty park is een gigantisch stadspark die vooral tijdens de zomer opleeft. Geniet van een picknick of ga mensen kijken en haal tegelijkertijd een frisse neus op.

Oscar Schindler’s fabriek – Waarschijnlijk heb je wel al gehoord van ‘Schindler’s list‘. Deze film werd gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oscar Schindler, een man die de joodse gemeenschap eerst als een gigantisch economisch voordeel gebruikte maar door de oorlog zijn winstbejag stopzette en zo veel mogelijk joden probeerde te redden. In de voormalige fabriek van deze man vind je nu een informatief museum over de holocaust en de nazi’s in Polen tijdens WO II.
De toegang kost 21 zloty. Op maandag is het museum tot 14:00u gratis te bezoeken. Een rondleiding door de fabriek kan voor €18 per persoon.

Auschwitz-Birkenau – Auschwitz of Auswitch is één van die gedenkplaatsen die je gezien moét hebben als je in Krakau bent. Van Krakau is het nog een klein uurtje rijden, maar het is die korte rit absoluut waard. Ofwel regel je je vervoer zelf (€3,60 voor een busticket) ofwel ga je met een gegidste excursie vanuit Krakau (vanaf €24 per persoon of €31 voor een tour vanuit Krakau met Nederlandse gids).
In het eerste kamp (Auschwitz I) leidt het beruchte ‘Arbeit macht frei’ bord je naar de kille bunkers waar zo veel leed heeft plaatsgevonden. Nu zijn de stenen bunkers omgebouwd tot interessante musea die je soms naar adem doen happen. Vanuit Auswitch I kan je met de bus gratis naar Auswitch II (Birkenau) pendelen.
Dit vernietigingskamp is een pak groter en stelt veel minder informatie ten toon, maar de grimmige sfeer en de gedenkmonumenten die er zijn maken maar al te duidelijk dat dit mensonterende stukje geschiedenis nooit meer kan. (Lees hier het blogbericht)

Wieliczka zoutmijnen – Immens populair onder Polen en toeristen tegelijkertijd is de zoutmijn van Krakau, of Wieliczka. Dit ondergrondse gangen netwerk van verschillende honderden kilometers langs kan met een gids worden bezocht, maar let op want het kan er erg druk worden. De zoutsculpturen en uiteraard de prachtige ondergrondse kathedraal van zout laten je kaak gegarandeerd op de grond vallen!
Excursies kosten iets meer dan €30 (vervoer en entreebewijs), als je met het openbaar vervoer naar daar reist betaal je €18 entree en €1,5 voor de bus.

Auswitch en Birkenau (afbeelding) kamp liggen op een uurtje van Krakau. Ongelooflijk waar de mensheid toe in staat is!

Auswitch en Birkenau (afbeelding) kamp liggen op een uurtje van Krakau. Ongelooflijk waar de mensheid toe in staat is!

  Vermijden in Krakau

Bustickets niet valideren – Er is geen universeel systeem voor bustickets, dus even een snelle waarschuwing. Vergeet je buskaartje niet te valideren op de bus als je opstapt. Word je gecontroleerd en is je ticket niet gevalideerd? Dan krijg je een fikse boete.

Naast het zebrapad oversteken – In België is er een gedoogbeleid tegen voetgangers die naast het zebrapad oversteken. In Polen… Iets minder! Kijk de politie net jouw richting uit als je deze verschrikkelijke overtreding begaat dan betaal je 500 zloty.

De fabriek van Schindler, een held tijdens wereldoorlog twee! Een prachtig museum met interessante tentoonstellingen.

De fabriek van Schindler, een held tijdens wereldoorlog twee! Een prachtig museum met interessante tentoonstellingen.

 Uitstapjes naar Krakau

Krakau heeft enkele top bezienswaardigheden! Ik somde er al enkele op in dit artikel, maar er is nog veel meer te zien en te ontdekken. Tickets, tours en excursies kan je online regelen. Kijk eens naar deze uitstapjes:

 

 

Citytrips en aanbiedingen in Polen

 Meer info over Krakau

Er is nog meer te zien in Polen!

Tijdens een citytrip naar Krakau plan je gemakkelijk enkele dagen vol. Maar als je graag een heuse rondreis door Polen wilt maken, dan zal je blij zijn om te horen dat hier nog veel meer te ontdekken valt!

De toeristische dienst van Polen maakte vijf korte filmpjes om verborgen schatten en toeristische pareltjes in hun land wat meer op de kaart te zetten. Benieuwd geworden naar hoe divers Polen is? Kijk dan zeker eens naar deze filmpjes:

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Rondreis in Polen

Rondreis Polen
Polen is een gigantisch land en er valt ontzettend veel te ontdekken. Toch kan je je vakantie zo lang maken als je zelf wilt. Een rondreis door Polen hoeft geen verschillende weken in beslag te nemen! Met één week in dit Oost-Europese land kan je al heel wat zien. Regel je liefst alles
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam