Puerto Rico

Puerto Rico reisgids

Puerto Rico is een pareltje in de Caraïben. Het land behoort tot de Verenigde Staten, maar eigenlijk ook weer niet. Het wordt beschouwd als ‘national territory’, maar ze hebben wel niet dezelfde rechten of plichten als de Amerikanen op het vasteland. Toch hebben ze ook een Amerikaans visum en zijn het dus wel degelijk Amerikaanse burgers.
Het eiland is best groot en er is dus ook heel wat te bezichtigen. Elk deel van het eiland heeft zijn eigen kenmerken en op amper enkele uurtjes rijden kan je al heel wat verschillen in de natuur en de steden waarnemen. Door de Amerikaanse invloeden voelt Puerto Rico aan als een erg westers land, maar dan gemixt met de heerlijke Caraïbische en Latino invloeden van zijn omringende eilanden. Voor mij was Puerto Rico een absolute topbestemming.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 30 mei, 2020

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in Puerto Rico

 San Juan

Kleurrijke huizen sieren het oude stadsgedeelte van de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan.

Kleurrijke huizen sieren het oude stadsgedeelte van de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan.


  Gemiddelde kosten in Puerto Rico

Accommodatie – De prijzen in Puerto Rico zijn erg gelijklopend met West-Europe of Amerika. De goedkoopste mogelijkheid om te overnachten is een jeugdherberg of hostel. Prijzen liggen daar tussen $15 en $30 per nacht.
Een tweepersoonskamer begint bij ongeveer $50 per nacht. Als je de voorkeur geeft aan een iets luxueuzere kamer, betaal je minstens $70.
Voor accommodatie in San Juan kan je hier kijken. Voor Vieques hier en voor Rincon hier.
Prijzen en beschikbaarheid vergelijken kan via deze website.

Eten – De prijs van voeding hangt af van wat je graag wilt eten en hoeveel je er voor wilt besparen. Als je zelf wil of kan koken, kan je dat erg goedkoop doen. Als je liever uit eten gaat, kan dat nog steeds vrij goedkoop.

De meeste Amerikaanse fastfood ketens zijn goed vertegenwoordigd in Puerto Rico, en daarnaast zijn er ook heel wat rondrijdende foodtrucks of pinchos standjes langs de wegen. Deze bieden overheerlijk, authentiek eten aan tegen erg lage prijzen.
Voor een lekkere pincho (varken of kip op een stokje) betaal je tussen $2 en $3. Voor fastfood betaal je tussen $6 en $12.
Wil je liever in een restaurant eten? Reken dan op $20 per persoon (eten + drankje + tip).

Vervoer – Doorheen de Caraïben is openbaar vervoer niet bestaand of behoorlijk slecht. Puerto Rico is hierop een uitzondering. In de grote steden is er een goed busnetwerk die je op de meeste plekken kan brengen. Prijzen voor een enkele busrit zijn $0,75 (grote bussen) of $1 (kleine bussen).

Er zijn ook heel wat taxi’s voor handen, maar deze zijn vrij duur.

Zelf huurde ik geen auto in Puerto Rico, maar ik denk wel dat het goed te doen is. De inwoners rijden soms een beetje wild, maar uiteindelijk volgt iedereen wel de regels en zijn de straten in goede staat.

Tours – Tours zijn vaak nogal prijzig in Puerto Rico. De bekendste tours zijn die naar El Yunque (het regenwoud) en de Bio bay. De goedkoopste die ik vond voor een daguitstap waren $60, maar die zijn vaak uitverkocht en dan zijn er alleen nog de opties van $90 of meer over. Daarom raad ik aan om alvast tours online te boeken als je de mogelijkheid hebt.

Het El Yunque regenwoud is een populaire daguitstap vanuit San Juan.

Het El Yunque regenwoud is een populaire daguitstap vanuit San Juan.

 Tips om geld te besparen in Puerto Rico

Eet streetfood – Het is goedkoop en overheerlijk! Langs de wegen vind je vaak wel enkele food trucks staan die lokale specialiteiten verkopen voor geen geld. In een restaurant betaal je vaak het driedubbele.

Drink kraantjeswater – Het water dat hier door de kranen stroomt is drinkbaar en bespaart je al gauw enkele tientallen dollars. Je moet immers heel wat drinken in dit warme en vochtige klimaat!

Neem de bus – Waarschijnlijk land je in San Juan als je in Puerto Rico aankomt. In deze stad is er uitstekend openbaar vervoer en hoef je dus geen tientallen dollars neer te tellen voor een ritje naar een van de vele bezienswaardigheden hier.

Drink lokale biertjes – Lokale biertjes zijn altijd veel goedkoper dan geïmporteerde merken. Het bekendste bier in Puerto Rico is Medalla. Lekker en helemaal niet duur!

Puerto Rico maakt deel uit van de Caraïben. Prachtige stranden met warme oceanen verzekerd dus!

Puerto Rico maakt deel uit van de Caraïben. Prachtige stranden met warme oceanen verzekerd dus!

  Wat te doen in Puerto Rico

El Yunque – Op sommige momenten zijn er veel te veel toeristen, dus probeer zo vroeg mogelijk te gaan. Het El Yunque is het enige regenwoud dat tot de Verenigde Staten behoort en het is zeker de moeite waard om te bezoeken.
Je kan er eenvoudig door rijden en al heel wat zien. Als je liever ook even onder een waterval wilt zwemmen, kan je een van de tientallen paden volgen die je door het regenwoud loodst. Je hoeft niet bang te zijn voor gevaarlijke of giftige beestjes. Het enige wat je ziet zijn vogels, kikkers en slakken.

La Cueva del Indio – Een van de mooiste natuurfenomenen die ik al zag. Deze gigantische rotsformatie is hol vanbinnen en werd enkele honderden jaren geleden gebruikt als schuilplaats voor de oorspronkelijke bewoners van het eiland; de indianen. Als overblijfsel vind je daar nog enkele rotstekeningen van terug.
Daal af in deze mystieke plek, maar vergeet zeker ook niet om verder over de rots te lopen wanneer je terug boven komt. Hoe verder je weg stapt van de grot, hoe mooier het uitzicht wordt. Uiteindelijk kom je uit bij een klein strandje van waar je weer weg kan stappen.
De toegang tot dit nationale monument is gratis, maar de dichtstbijzijnde parking en toegang zijn in private handen. Per persoon vragen ze $5. Als je dit niet wilt betalen, doe je het best een kleine omweg naar het strand en klim je zo op de rotsen.

Oud San Juan – Het meest authentieke en oorspronkelijke deel van San Juan ligt helemaal in het noorden van de stad. Het eiland is perfect toegankelijk via enkele verbindingswegen en er zijn heel wat bussen die hier stoppen.
Wandel gewoon een beetje rond om de heerlijke atmosfeer te kunnen proeven en de leuke pleintjes te bezichtigen. Ga zeker ook een kijkje nemen in het Castillo de San Cristóbal en het Castillo San Felipe del Morro. Beide forten speelden een ongelooflijk belangrijke rol in het verdere bestaan van Puerto Rico en ze zijn perfect onderhouden. Heerlijk om zo’n middeleeuws kasteel in een Caribische setting te kunnen aanschouwen.

Eilanden bezoeken – Puerto Rico is een eiland op zich, maar heeft ook heel wat kleine eilandjes van zichzelf. Vieques en Culebra zijn het populairst en hebben enkele van de mooiste stranden in de Caraïben. Er zijn regelmatige ferries die je naar deze eilanden kunnen brengen.

Het Castillo de San Felipe del Morro, één van de twee grote forten in San Juan.

Het Castillo de San Felipe del Morro, één van de twee grote forten in San Juan.

  Vermijden in Puerto Rico

ESTA vergeten aanvragen – Puerto Rico maakt deel uit van de Verenigde Staten en dus is het een verplichting om een ESTA aan te vragen. Dit visum kost je $14 en is voor twee jaar geldig.

Met een ESTA kan je tot 90 dagen in Puerto Rico of de Verenigde Staten verblijven.

Vraag dit enige tijd op voorhand aan, want het kan makkelijk een week duren voor je ESTA wordt goedgekeurd. Je kan dit gewoon on-line aanvragen via de officiële website van de Amerikaanse overheid.

Regenseizoen – Vanaf eind mei of begin juni is het regenseizoen in Puerto Rico. Dan is het goed mogelijk dat je iedere dag kletsnat wordt geregend en dus niet zo kan genieten van je reis. Het regenseizoen houdt de hele zomer aan, dus kijk eerder naar deze vakantiebestemming voor andere vakantieperiodes.

De 'Cueva del Indio' of de Indian Caves. Een prachtig stuk, woeste, natuur in het ongerepte Puerto Rico!

De ‘Cueva del Indio’ of de Indian Caves. Een prachtig stuk, woeste, natuur in het ongerepte Puerto Rico!

 Meer info over Puerto Rico

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Rondtoeren in Puerto Rico

Cuevo del Indio, Puerto Rico
’s Avonds waren er nog enkele nieuwe mensen aangekomen, waaronder Steve. Een Ier die nu in New York woonde. Hij wou heel graag mee op de tour waarmee we enkele bezienswaardigheden van Puerto Rico zouden zien. Bovendien werd de kost van mijn tour zo meteen in tweeën gedeeld. Leuk! Wanneer we d
Lees verder  

Dag twee in Puerto Rico

Puerto rico kasteel san felipe
Ik had ze gisteren al van buiten kunnen bezichtigen, maar vanbinnen waren ze nog veel interessanter. Eerst ging ik naar het Castillo San Felipe del Morro. Een gigantisch kasteel dat vroeger dienst deed om piraten en andere dieven te weren uit San Juan. Het fort staat volledig op het uitein
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam