Sint Maarten

Sint-Maarten reisgids

Sint-Maarten maakt deel uit van de Nederlandse Antillen, maar men spreekt er nauwelijks nog Nederlands. Het eiland is er, een beetje zoals België, onderverdeeld in een Nederlands en Frans gebied. Langs de Nederlandse kant spreekt men vooral Engels en als je veel geluk hebt een beetje Nederlands. Aan de Franse kant hoor je het meest Frans.
Het eiland is vrij klein en je hoeft er zeker niet lang te blijven als je graag wat bezienswaardigheden wilt gaan bezichtigen. Alles ligt immers heel dicht bij elkaar en de mooiste plekjes kan je in één of twee dagen bezichtigen.
Zelf vond ik dat er een erg grote kloof was doorheen het volledige land. De Nederlandse en Franse kant zijn erg anders, maar ook de rijkdom en armoede van het eiland staan in schril contrast met elkaar. Sint Maarten of Saint Martin is leuk als een tussenstop, maar voor mij niet genoeg de moeite om speciaal naar dit verre oord af te zakken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 15 mei, 2017

5/5 - (1 vote)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De bekendste plek van Sint Maarten: Maho Beach!

De bekendste plek van Sint Maarten: Maho Beach!


  Gemiddelde kosten in Sint Maarten

Accommodatie – Een goedkope verblijfplaats in Sint Maarten vinden is niet altijd even eenvoudig. Je wilt immers ook niet te ver van het centrum zitten… Maar die plekjes zijn vaak net heel duur.
Voor een erg eenvoudige hostel dat een beetje ver van het centrum lag, betaalde ik reeds $27 per nacht. Veel te duur, als ik het later bekijk. Want de buurt was een beetje gevaarlijk als ik aan enkele locals vertelde waar ik verbleef. Ik raad dan ook aan om niet in of rond Phillipsburg te verblijven. Er is niets te zien buiten de dijk en de winkels. Marigot (de hoofdstad van de Franse kant) is veel gezelliger en mooier.
Er zijn maar enkele hostels op Sint Maarten en daardoor ligt hun prijs relatief hoog in vergelijking met de rest van de Caraïben. Voor een enkel bed in een kamer van zes of tien betaal je tussen twintig en dertig dollar per nacht. Kijk op voorhand zeker een beetje uit in welke buurt je hostel ligt. Als je telkens nog extra moet betalen om ergens te geraken komt een hostel natuurlijk ook niet goedkoper uit.
Wie liever wat meer luxe heeft kan natuurlijk zijn eigen kamertje huren. Dat kan vanaf 40 tot 60 dollar per nacht, luxehotels of ressorts beginnen bij 80 tot 100 doller per nacht.
Een overzicht van alle hotels, hostels en accommodaties vind je terug op deze pagina en op trivago.
Via hostelsclub vind je een overzicht terug van alle jeugdherbergen op het eiland.

Eten – Er komen heel wat rijke toeristen naar Saint Martin. Dat betekent dan ook dat de prijzen voor voeding niet zo goedkoop zijn. Voor een eenvoudige, maar lekkere, burger in een restaurant betaal je tussen $9 en $15. Als je liever wat uitgebreider en gezonder eet betaal je al gauw rond $20 per persoon.
Een frisdrankje kost je tussen $2 en $3 en een biertje tussen $2 en $5.

Vervoer – Het openbaar vervoer is erg beperkt en niet heel duidelijk voor toeristen. Van uit de luchthaven zijn er heel wat taxi’s, maar deze kosten al gauw veel geld. Een enkele rit van de luchthaven naar Phillipsburg kost je rond $22.
Als je niet te veel baggage bij hebt en het niet erg vinden om wat langer in een auto te zitten kan je de openbare busjes nemen.
Deze mogen niet stoppen aan de luchthaven, dus je moet de luchthaven uitwandelen en daar gewoon aan de uitgang staan wachten.
De kleine busjes zijn niet te missen, want ze hebben voorin een groot plakkaat liggen met daarop hun bestemming.
In de meeste gevallen is dat Maho Beach, Phillipsburg, Marigot of het Quartier d’Orleans.
Zie je er eentje? Steek dan je hand op.
Van de luchthaven naar Phillipsburg kost je $2, hetzelfde geldt voor Marigot.

De rollende golven van Mullet Beach, het strand naast Maho beach.

De rollende golven van Mullet Beach, het strand naast Maho beach.

 Tips om geld te besparen in Sint Maarten

Neem het openbaar vervoer – Voor toeristen lijkt het soms een beetje moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Vanuit het centrum van Phillipsburg en Marigot (en ver daarbuiten!) vertrekken heel wat kleine busjes met achter de ruit een plakkaat met hun bestemming.
Steek je hand op en ze stoppen meteen. Van Phillipsburg naar het befaamde Maho Beach kost je ongeveer vijfenveertig minuten.
Lange ritten kosten $2, korte ritten $1.

Zelf koken – Overal in Sint Maarten heb je wel enkele kleine of grote supermarktjes. Daarin heb je voldoende levensmiddelen om niet te veel geld uit te geven aan dure restaurants.

Drink kraantjeswater – Het is belachelijk dat ze op sommige plekken in Saint-Martin $4 durven vragen voor een eenvoudig flesje water. Spaar in plaats daarvan je fles uit de supermarkt en vul die op met kraantjeswater. Perfect gezuiverd en drinkbaar!

Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Saint-Martin.

Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Saint-Martin.

  Wat te doen in Sint Maarten

Maho Beach – Het staat op heel wat mensen hun bucket list en dat hoeft niet te verwonderen! Dit kleine strand ligt vlak achter de internationale luchthaven van Sint Maarten. Doordat het zo’n klein vliegveld is zijn de vliegtuigen verplicht om erg laag te landen of om erg dicht bij dit strand op te stijgen. Dagelijks staan er dan ook enkele tientallen of honderden toeristen op dit strand om de vliegtuigen boven hun hoofden te zien langs scheren.

Het allerleukste blijft toch wanneer er zo’n groot vliegtuig vertrekt. Houd je goed vast en houd spullen zoals petjes, flip-flops en dergelijke goed vast, want ze worden gegarandeerd weggeblazen. Let ook op met je camera want het rondvliegende zand zou de lens wel eens kunnen worden beschadigt.

Marigot – Marigot is de hoofdstad aan de Franse zijde van het eiland. Dit kleine stadje is erg gezellig en voelt erg Europees aan. Ga zeker naar de Franse markt en poseer even bij het I <3 Sint Maarten bord. Het allerleukste vond ik het St. Louis fort. Helemaal bovenaan de stad torent een oud fort uit met een uitstekend uitzicht over de rest van het eiland.

Bezoek de rondom liggende eilanden – Bijna dagelijks zijn er ferries die je naar de rondom liggende eilanden kunnen brengen. Bekend zijn o.a. Anguilla, St. Barths en Saba.
Elk van deze kleine eilanden is anders dan Saint-Martin en dus zeker een bezoek waard. Als je niet zo veel tijd hebt kan je ook een vlucht regelen naar deze eilanden, maar deze zijn vaak veel duurder en minder gezellig.

Sint-Maarten, de voormalige Nederlandse kolonie heeft veel moois te bieden!

Sint-Maarten, de voormalige Nederlandse kolonie heeft veel moois te bieden!

  Vermijden in Sint Maarten

Lang verblijf – Als je alleen in Sint-Maarten blijft heb je genoeg aan een viertal dagen om alles te zien als je elke dag goed benut. Ben je van plan om de boot te nemen naar enkele andere eilanden? Dan mag je gerust wat langer boeken.

Vliegtuig aankomsten niet nakijken – Je wilt ongetwijfeld naar Maho Beach om de vliegtuigen te zien landen. Grote jets van verre bestemmingen zijn het allerleukst en mogen dus niet vergeten worden! Kijk daarom op voorhand al na om welk uur deze landen. Vaak zijn er in de voormiddag en vroege namiddag een pak meer dan ’s avonds.

Verblijf in Sucker Garden – Sucker Garden is een beetje het ‘ghetto’ van Phillipsburg. De buurt is ongelooflijk ongezellig en vroeger was er heel wat criminaliteit. Ik ondervond er niet echt problemen, maar op je gemak rondlopen doe je er toch niet.

Fort St. Louis in Marigot.

Fort St. Louis in Marigot.

Reizen en aanbiedingen Sint-Maarten

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Sint Maarten

5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Vliegtuigen op Maho Beach

Maho Beach Sint-Maarten
Dit keer bereidde ik me iets beter voor en bekeek ik online al de landingstijden van de vliegtuigen. Hoewel het type vliegtuig er nooit bijstond, lette ik er op dat ik zeker daar zou zijn als vliegtuigen van lange afstanden zouden landen. Deze waren immers gegarandeerd de grotere vliegtuigen! En w
Lees verder  

Marigot en auto ongelukken

Maho beach sint maarten
Anke had een huurauto en dus vroeg ik wat ze vandaag van plan was. Ze had nog niet echt plannen gemaakt en dus stelde ik voor om samen wat aan sightseeing te gaan doen. Cliff had ook niets anders te doen en dus kwam hij ook gewoon mee. Ik had voorgesteld om Marigot, de hoofdstad van het Fran
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam