Thailand

Thailand reisgids

“Sawadi Krap!” slaat je rond de oren eens je het koninkrijk Thailand betreedt. Deze Thaise versie van ‘Hallo’ of ‘Welkom’ wordt altijd vergezeld door een vriendelijke glimlach. Thailand staat dan ook bekend als het land van de glimlach. Thailand, dat tot 1939 Siam heette, heeft bijna 70 miljoen inwoners en de overheersende religie is het Boeddhisme. Dat Boeddhisme vind je dan ook overal terug in Thailand. Over het hele land zijn duizenden tempels en monumenten verspreidt ter ere van het Boeddhisme en hun goden. Het voormalige Siam bestaat uit 76 provincies, maar de bekendste toeristische plekjes liggen verspreid in noord-, zuid- en centraal-Thailand. Ieder van deze trekpleisters ziet er trouwens helemaal anders uit. Thailand is dan ook een erg groot land. Het bosrijke noorden is aanzienlijk koeler in vergelijking met het zuiden waar vooral tropische stranden te vinden zijn.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.3/5 - (3 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Citytrip aanbiedingen

Plaatsen in Thailand

Bangkok  |  Chiang Mai  | Chiang Rai  |  Koh Phi Phi  |  Krabi  |  Phuket

Gebruik je gezond verstand: doe aan ethisch olifanten toerisme.

Gebruik je gezond verstand: doe aan ethisch olifanten toerisme.

  Gemiddelde kosten in Thailand

Accommodatie Thailand is grotendeels goedkoop. Het noorden (rond Chiang Mai) is over het algemeen wel een pak goedkoper dan de zuidelijke eilandjes van Krabi.
Backpackers betalen gemiddeld 100 THB tot 200 THB per nacht voor gedeelde kamers.
Een enkele kamer in een guesthouse of klein hotelletje kost je tussen 200 en 300 THB per nacht, in de minder drukke regionen zelfs tussen 150 en 200 THB.
Een mooi hotel kost je al gauw 1300 THB. De resorts (vooral op de eilanden) kosten je rond 1700 THB per nacht.
Een overzicht aan hotels, prijzen en aanbiedingen vind je op booking.com en trivago.

Kijk ook eens naar de rondreizen van Asia Direct. Deze tour operator biedt erg voordelige reizen naar Thailand aan, alleen de vluchten moet je nog zelf boeken. Hotels en tours zitten ook inbegrepen.

Eten Voor overheerlijk voedsel tegen de laagste prijs kan je vrijwel overal in Thailand terecht. De wereldbefaamde Thaise gerechtjes kosten je nog niet eens wat je thuis zelf zou uitgeven voor een maaltijd te bereiden!
Street food is het goedkoopste (en vaak ook het lekkerst!). Even zoeken en je vindt al eten vanaf 20 THB. Meestal ligt het eten iets hoger: tussen 30 en 70 THB.

In een restaurantje betaal je 100 tot 200 THB. Voor westerse keuken betaal je vanaf 200 THB.

Vervoer Openbare bussen in Thailand zijn spotgoedkoop maar onbetrouwbaar. Treinen en metro’s zijn dan weer wel betrouwbaar en goedkoop. Bussen kosten je 8 THB per ritje, de metro’s en treinen schommelen tussen 15 en 50 THB.

Een populairdere vorm van transportatie is de Tuk Tuk. Probeer zeker op voorhand al een prijs af te spreken, want anders betaal je ongetwijfeld veel te veel.
Taxi’s zijn in sommige gevallen goedkoper doordat ze een meter hebben.
Een korte rit met de tuktuk kost je tussen 100 en 200 THB. Een taxi verreweg hetzelfde of iets goedkoper.

Activiteiten Zelf tours ondernemen in Thailand is ingewikkeld. Ik moet bijvoorbeeld toegeven dat ik bijna altijd de voorkeur gaf aan tours. Zelf rijden in Thailand leek me te gevaarlijk als ik alle andere toeristen hun verhalen hoorde. Afhankelijk van de regio en de tours die je neemt betaal je vanaf 400 THB. De prijs kan oplopen tot 2000 THB, maar alles hangt af van de tour die je onderneemt. Kijk zeker eens naar de excursies op GetYourGuide. Zij hebben een erg groot aanbod en je kan bijna alles tot 24u op voorhand gratis annuleren. Je weet maar nooit dat plannen wijzigen of dat het weer niet mee zit.
Meerdaagste activiteiten kosten natuurlijk meer. Populair zijn bijvoorbeeld duikcursussen (beginnen bij 9500 THB) of een bezoek aan een olifantenpark. (begint bij 3000 THB per dag.)

Het koninklijk paleis van Bangkok is een gigantische publiekstrekker temidden van de moderne hoofdstad.

Het koninklijk paleis van Bangkok is een gigantische publiekstrekker temidden van de moderne hoofdstad.

   Tips om geld te besparen in Thailand

Hoewel Thailand op zich al vrij goedkoop is, is het geen slecht idee om nog wat extra te proberen besparen op kleinere dingen.

Kies geen luxevakantie Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je je laten verwennen in Thailand. Maar daarom heb je echt geen nood aan een luxe ressort, klasse restaurants en dure massages. Voor een pak minder geld heb je bijna net dezelfde kwaliteit, want wees eerlijk: heb je echt zo’n gigantisch grote kamer nodig die er een beetje beter uitziet? Uiteindelijk slaap je er toch alleen? Als je een rondreis bij een tour operator wil boeken, raad ik aan om eens bij Asia Direct te kijken. Zij bieden de goedkoopste vakanties aan naar Thailand die ik al zag.

Laat je roaming kosten niet oplopen Niets vervelender dan je foto’s niet kunnen delen op alle sociale media. Voorkom dit probleem door een prepaid simkaartje te kopen in Thailand. Wacht tot je in een grote stad komt, want aan de luchthaven worden vaak duurdere simkaartjes verkocht. Een simkaartje van de drie bekendste operators kan je eenvoudig aanschaffen in de 7/11 winkels verspreid over het hele land. Tegenwoordig is het ook mogelijk om alvast een kaartje online aan te kopen. Dat kan al voor €7.
Het is zelf mogelijk om een sim kaartje te kopen voor maar twee weken.

7/11 Nee, niet het populaire liedje van Beyonce. Wel de meest populaire winkelketen van het land. Als je een snelle en goedkope hap wilt kan je hier twee lekkere croque monsieurs (tosti’s voor onze noorderburen) aanschaffen voor nog net geen 70 eurocent. Ook bier en andere alcoholische drankjes zijn hier aanzienlijk goedkoper dan aan de bar. Alcohol is immers het enige dat heel duur is in de uitgaansgelegenheden in Thailand.

Eén van de mooiste eilandengroepen ter wereld ligt in Thailand! De Similan eilanden.

Eén van de mooiste eilandengroepen ter wereld ligt in Thailand! De Similan eilanden.

   Wat te doen in Thailand

Tempels – Met bijna 41,000 tempels verspreidt over het hele land heb je heel wat mogelijkheden. De mooiste tempels staan in of rondom grotere steden zoals Bangkok, Phuket en Krabi. Toch zijn sommige tempels ietsje verder ook zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen.
Wissel je vakantiedagen goed af. Als je meteen te veel tempels gaat doen, gaan ze al gauw vervelen.

Thaise gerechtjes – Probeer zo veel mogelijk Thaise gerechten uit! Soms verschillen gerechten of bereidingswijzes van de gerechten, afhankelijk van de regio waar je je bevindt.
Het is een goed idee om de minst pikante variant van het voedsel te vragen. Zelf als ik een ‘non-spicy dish’ vroeg, stond ik in sommige eetgelegenheden nog in vuur en vlam.

Blijf niet op één plek – Met goedkope vliegtuigmaatschappijen zoals Air Asia kan je goedkoop van het noorden naar het zuiden vliegen of omgekeerd. Als je enkele weken vakantie in Thailand hebt geboekt raad ik je dit zeker aan.
Het noorden is een beetje alternatiever en heeft wat meer bebossing dan het zuiden. In Krabi kan je genieten van parelwitte stranden, azuurblauwe kusten en heerlijke versgeperste drankjes.
Het centrum van het land is een beetje een mengeling van dit alles, met als hoogtepunt ongetwijfeld de hoofdstad van dit uitgestrekte zuidoost Aziatische land.

Uitgaan – Voor de jongere bezoekers aan het land een must! Overal zijn er wel leuke feestjes aan de gang. Als je in een kustregio verblijft, kijk dan zeker eens naar de full moon of half moon parties. Een gigantisch feest op het strand, te gek toch?!

De vele prachtige eilanden zijn alleen te verkennen met bootjes.

De vele prachtige eilanden zijn alleen te verkennen met bootjes.

   Vermijden in Thailand

Bepaalde vormen van olifanten tourisme – Misschien wel leuk voor je vakantiefoto’s, maar denk na vooraleer je zo’n olifantentour doet. Heel wat olifantentours zijn immers dierenmishandeling.
Een olifant zijn rug is niet geschikt om hele dagen toeristen op mee te zeulen. Als je dan toch op een olifant wilt zitten, boek dan een tour waar je op de nek van de olifant kan zitten. Daar kan de olifant veel meer gewicht verdragen.
Vermijd tours waar olifanten schilderen, olifanten kunstjes doen, olifanten een zware bank op hun rug meezeulen om toeristen op te vervoeren.
Een ontmoeting met deze reuzen is zeker de moeite, dus zoek een tour uit waar je de olifanten mag aanraken, knuffelen, een modderbad met hen mag nemen, … Maar waar wel wordt gegarandeerd dat ze geen toeristen vervoeren of kunstjes opvoeren.

Speciale aanbiedingen van tuktuk chauffeurs – Bepaalde tuktuk chauffeurs (een tuktuk is een klein brommertje of wagentje dat als goedkope taxi functioneert.) nemen je gratis mee naar allerlei monumenten omdat het een nationale feestdag is. Of dat zeggen ze toch…
Na één of twee monumenten te hebben bezocht, brengen ze je van infocenter naar infocenter om daar tours te boeken. Vervolgens brengen ze je naar plekken waar souvenirs worden gemaakt, … Je snapt het al. Wanneer dit gebeurt, bedank je gewoon vriendelijk en stap je weg van de tuktuk.

In Thailand zie je heel veel boeddhistische gedenkplaatsen en tempels.

In Thailand zie je heel veel boeddhistische gedenkplaatsen en tempels.

 Uitstapjes in Thailand

Van in het noorden tot het aan het zuiden… Thailand is een prachtig land! Er is echt voor iedereen iets te doen of te beleven. Boek je uitstappen en excursies op voorhand en regel zo de perfecte vakantie naar Thailand! Via GetYourGuide heb je vaak ook de mogelijkheid om 24u op voorhand gratis te annuleren.

 

Reizen en aanbiedingen Thailand

Wil je graag een (rond)reis naar Thailand boeken? Kijk dan zeker eens naar deze aanbieders.
Ik raad aan om ook eens bij Asia Direct te zoeken, want zij bieden al rondreizen aan vanaf €120 per persoon. Vluchten zitten niet inbegrepen, maar daardoor krijg je ook meteen veel meer vrijheid!

 Meer info over Thailand

4.3/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam