Chiang Mai

Chiang Mai reisgids

De grootste toeristische plek in het noorden van Thailand is ongetwijfeld Chiang Mai. Als je van het zuiden of het centrum naar Chiang Mai vliegt, kan je al gauw een verandering in het landschap zien. Chiang Mai staat dan ook bekend om zijn eerder bosrijke omgeving en ook wel een beetje voor de laid-back, sommige zeggen zelfs hippie, cultuur. Van de luchthaven is het maar even rijden met de tuk-tuk voor je aankomt in het bruisende centrum van de stad. Het centrale punt van de stad bevindt zich achter de omwalling. Hier vind je het meeste te doen, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om ook daarbuiten eens te gaan ontdekken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 14 juni, 2017

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Kies voor ethisch olifantentoerisme in Chiang Mai. Vermijd om op de dieren te zitten of ze kunstjes te laten doen.

Kies voor ethisch olifantentoerisme in Chiang Mai. Vermijd om op de dieren te zitten of ze kunstjes te laten doen.

  Gemiddelde kosten in Chiang Mai

Accommodatie – Zelf verbleef ik in een hostel toen ik in Chiang Mai was. Chiang Mai is dan ook een hemel voor backpackers. Er zijn heel wat fijne jeugdherbergen te vinden en tegen een erg lage prijs. Zelf zat ik in het centrum van Chiang Mai omdat van daaruit alles iets toegankelijker was. Daarvoor betaalde ik per nacht iets meer dan 100 THB. Prijzen lopen op tot zo’n 300 THB per nacht.
Voor een budget hotel betaal je tussen 250 en 350 THB per nacht.
Wil je liever wat meer luxe? Dan moet je kijken naar een luxehotel of ressort. Een hotel of ressort met vier of vijf sterren kost je tussen 700 en 3000+ THB per nacht.
Een volledig overzicht aan accommodaties in Chiang Mai vind je op deze pagina en via trivago.

Eten – Net zoals in de rest van Thailand staan er ook hier overal karretjes met heerlijk eten. De vele marktjes zorgen trouwens voor veel concurrentie onder elkaar, waardoor je vaak nog goedkoper kan eten. Prijzen beginnen daar al bij 25 THB.
Voor een restaurant betaal je tussen 100 en 200 THB.

Vervoer – Er is niet echt openbaar vervoer te vinden in Chiang Mai. Je beste keuze is dus om een tuk tuk of taxi te nemen. Korte ritjes kosten je 50 – 100 THB.
Als je met een groep bent, of even kunt wachten, dan zijn er ook songthaew beschikbaar. Dit zijn taxibusjes die je deelt met anderen en ten slotte de prijs samen deelt. In de stad zelf kost dat je 20 THB als je met voldoende veel mensen bent. Ga je naar bijvoorbeeld Doi Suthep, dan kost je dat 50 tot 200 THB per persoon.

Het noorden van Thailand, Chiang Mai, staat bekend om de vele marktjes, tempels en het natuurschoon.

Het noorden van Thailand, Chiang Mai, staat bekend om de vele marktjes, tempels en het natuurschoon.

   Tips om geld te besparen in Chiang Mai

Street food – Om goedkoop en toch lekker te eten kan je met een gerust hart de street carts afschuimen. Goedkoop en overheerlijk. Maaltijden beginnen al bij 25 THB.

Afdingen – Eigenlijk een regel voor in volledig Thailand. Afdingen lukt altijd! Bij souvenirs, marktjes, tuktuk’s, … Alleen bij vastgestelde toegangsprijzen kan je natuurlijk niets van de prijs krijgen. Hoewel… In Chiang Mai weet je maar nooit!

Overal in Chiang Mai staan kraampjes met streetfood! Spotgoedkoop en OVERHEERLIJK!

Overal in Chiang Mai staan kraampjes met streetfood! Spotgoedkoop en OVERHEERLIJK!

   Wat te doen in Chiang Mai

Tempels, tempels, tempels – Overal in Thailand staan natuurlijk tempels. Maar in Chiang Mai zag ik er toch héél veel. Breng zeker een bezoekje aan Doi Suthep voor een uitzonderlijk uitzicht, maar ook Wat Phra Kaew en Phra Sing vond ik de moeite waard.

Huur een fiets – Toch als je met het drukke verkeer om kan. Op de fiets geraak je snel van tempel tot tempel en kan je veel meer zien dan te voet Chiang Mai verkennen. Het is trouwens ook veel goedkoper om een fiets te huren in plaats van telkens een tuktuk aan te houden.

Martkjes – Terwijl ik er aan terug denk krullen mijn lippen nog steeds om in een warme glimlach. Er zijn heel veel marktjes te doen in Chiang Mai. Sommige zijn permanent, sommige zijn slechts eenmaal / tweemaal in de week toegankelijk. Absolute toppers zijn de zaterdagse en zondagse marktjes. Goed voor iedereen die heerlijk wil smullen en leuke hebbedingetjes in z’n reistas wil proppen.

Trekking – Chiang Mai staat bekend voor zijn mooie en weidse natuur. Ga zeker één of meerdere dagen op trektocht door de mooie jungle van Chiang Mai. Kom er in contact met oude lokale stammen en laat je verwonderen door hun levenswijze.

Olifantenkampen – Een olifant van dichtbij zien en aanraken is iets wat op ieders bucket list zou moeten staan. Deze gentle giants zijn zeker een bezoekje waard. Als je naar een olifantenkamp gaat, kies er dan wel eentje die respectvol met hun reuzen omgaat.
Bull hooks zijn een no-go. Probeer ook tours waar olifanten kunstjes doen of schilderijen maken te vermijden. Wil je echt op een olifant zitten? Kies dan voor een organisatie die je op de nek van de olifant laat zitten. De olifant kan immers niet zo veel gewicht verdragen op zijn rug.
Ik zelf ging langs bij de Elephant Jungle Sanctuary, waar je niet op de olifant kon zitten maar er wel een modderbad en bad aan kon geven.

Chiang Rai – Houd zeker een dagje vrij voor een bezoek aan Chiang Rai. Deze stad ligt op enkele uren van Chiang Mai en huist enkele prachtige tempels. De meeste Karen Long Neck People (ethnische stam met verlengde nekken) leven ook aan deze kanten. Absoluut een bezoekje waard!
Uitgebreid lezen over Chiang Rai kan hier.

De Doi Suthep tempel in Chiang Mai.

De Doi Suthep tempel in Chiang Mai.

   Vermijden in Chiang Mai

Onethische olifantenkampen – We kunnen het niet genoeg benadrukken. Olifantenkampen moeten leuk zijn voor zowel de dieren als de bezoekers. Gelukkig zijn er alsmaar minder onethische kampen, maar toch opletten geblazen. Olifanten zijn dan wel groots, toch kunnen ze weinig gewicht dragen op hun rug. Schilderende of kunstjes uitvoerende olifanten kunnen echt niet. Om dit alles te doen zijn ze jarenlang getraumatiseerd. Als jij dan naar zo’n show gaat blijft deze onvriendelijke toeristische attractie nog jarenlang doorgaan. Terwijl het veel leuker is om gewoon speels om te gaan met de olifanten. Ik hoorde trouwens telkens weer vertellen dat het heel erg onaangenaam is om een ritje te maken op een olifant.

Loop niet in zwemkledij – Of in ieder geval niet met een ontbloot bovenlichaam. Tanktops, T-shirts en shorts zijn allemaal OK, maar de locals vinden je belachelijk als je half naakt loopt te paraderen. Waarom zou je ook? Het dichtstbijzijnde strand is enkele honderden kilometers verder…

De Doi Ithanon tempels zijn een populaire daguitstap vanuit Chiang Mai.

De Doi Inthanon tempels zijn een populaire daguitstap vanuit Chiang Mai.

Reizen en aanbiedingen Thailand

 Meer info over Chiang Mai

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  


Ethisch omgaan met olifanten in Thailand

Thailand ethisch olifanten rijden
  Vooraleer ik begin met deze verschrikkelijke mishandeling van olifanten aan te kaarten, wil ik ook wel melden dat sommige reisorganisaties actief handelen in het afschaffen van allerlei onethische tours met dieren. Tui (vluchten en reizen) besliste nog niet zo lang geleden dat zij ni
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam