Tsjechië

Tsjechië reisgids

Sinds 1993 heeft Tsjechië zich losgescheurd van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Het voormalige oostblokland heeft zich uitzonderlijk hersteld van de communistische dictatuur en is tegenwoordig een van de best bezochte bestemmingen van Europa. Dat Praag werd uitgeroepen tot een van de mooiste steden van Europa heeft daar ongetwijfeld veel mee te maken. Toch is er veel meer te zien dan alleen Praag. Doorheen de Tsjechische Republiek vind je nog tal van mooie, schattige en mysterieuze steden en dorpen maar ook de groene natuur is geschikt om een frisse neus in op te halen. 's Winters kleuren de vele bergtoppen wit, waardoor Tsjechië ook nog eens een uitstekende skibestemming wordt.
Goedkoop, mooi, lekker eten, vriendelijke mensen en heel wat te zien. Nogal wiedes dat Tsjechië de chouchou van oost-Europa is!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.2/5 - (5 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 Plaatsen in Tsjechië

Karlovy Vary  |  Kutna Hora  |  Praag

Het prachtige Karslbad of Karlovy Vary. Een leuke dag excursie vanuit Praag.

Het prachtige Karslbad of Karlovy Vary. Een leuke dag excursie vanuit Praag.

  Gemiddelde kosten in Tsjechië

Accommodatie –Tsjechië is een voormalig oostblok land, waardoor je er erg goedkoop kan verblijven. Praag kreeg de afgelopen jaren een gigantische toerisme toename, waardoor de hoofdstad wel duurder is ten opzichte van de andere Tsjechische steden. Gelukkig is er heel wat concurrentie voor accommodaties waardoor de prijzen laag kunnen blijven. Voor een hostel in praag betaal je nog steeds maar tussen vijf en vijftien euro. Voor een driesterrenhotel beginnen de prijzen aan dertig euro per nacht. Complete luxe in een vijfsterrenhotel begint al vanaf €85 à €100 per nacht.
In minder drukbezochte steden heb je viersterren hotels vanaf €60 en hostels vanaf tien euro.
Zoek je hotel in Tsjechië via Booking.com voor de laagste prijs.

Eten – Restaurants zijn wel iets duurder in Praag. Voor een restaurant betaal je tussen 150 en 350 Czk (+/- €5,5 en €13) terwijl je in kleinere steden kan eten voor een bedrag tussen €5 en €9. Een broodje in de hoofdstad kost je al snel 80 Czk. In kleinere steden eerder 50 Czk.

Vervoer – Het openbaar vervoer in de steden wordt geregeld met bussen, trams en treinen. Voor een bus of tram betaal je 24 Czk voor een korte rit of 32 voor een ticket van negentig minuten. Treinen zijn heel goedkoop en tickets kan je ter plekke of online aanschaffen. Kijk ook zeker eens naar de lange afstandsbussen voor uitstapjes. Ze zijn spotgoedkoop en bieden Wi-Fi, comfortabele zitjes en ingebouwde TV-schermpjes. Voor een rit van twee uur betaal je niet veel meer dan vijf euro. 

Naast prachtige dorpen en steden is er ook heel wat te zien voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Naast prachtige dorpen en steden is er ook heel wat te zien voor natuurliefhebbers en wandelaars.

 Tips om geld te besparen in Tsjechië

Drink kraantjeswater – Het kraantjeswater in Tsjechië is volkomen drinkbaar. Neem dus gerust een heropvulbare fles mee om regelmatig je vochtniveau aan te vullen.

Neem trein en bus – Uitstapjes maken in Tsjechië is makkelijk want er is een uitstekend bus- en treinnetwerk. Bovendien zijn ze spotgoedkoop en heel comfortabel. Bespaar geld aan excursies door zelf alles te regelen met behulp van het openbaar vervoer, langeafstandsbussen en treinen.

Tsjechisch eten – De restaurants in Tsjechië werden sterk beïnvloed door het grote aantal toeristen. Hierdoor zie je heel wat Italiaanse of Amerikaanse eethuizen waar de kostprijs voor voedsel ook vaak heel wat hoger ligt. Probeer eens wat Tsjechische spijzen. Sta versteld van hoe lekker ze zijn en vaak tegen veel minder geld.

Studentenkaarten – Bijna overal waar je wat moet betalen zijn er ook studententarieven. Door je studentenkaart even tevoorschijn te halen kan je tot vijftig procent op elk kaartje uitsparen.

De Karelsbrug van Praag. Prachtig om naar te kijken en heerlijk om over te lopen!

De Karelsbrug van Praag. Prachtig om naar te kijken en heerlijk om over te lopen!

  Wat te doen in Tsjechië

Praag – De hoofdstad van de Tsjechische Republiek werd al verscheidene malen uitgeroepen tot de mooiste stad van Europa. Of dat zo is, laat ik in het midden. Maar natuurlijk is de hoofdstad van Tsjechië zeker een bezoek waard! De rode daken en de goudgele huisjes, de rijke historische binnenstad, de karelsbrug, de Praagse burcht, de gezellige sfeer in ieder seizoen, … Praag houdt je makkelijk enkele dagen zoet! Lees zeker ook dit artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Praag.

Karlovy Vary – Met de bus geraak je binnen twee uur in Karlovy Vary of Karlsbad. Deze prachtstad staat tjokvol met pastelkleurige herenhuizen. Sip even van het helende water of ga kopje onder in de vele thermale baden. Een dag vol relaxen, wellness en een beetje sightseeing? Dan is Karlovy Vary een ideale daguitstap!

Ossuarium van Sedlec (bottenkapel) – Wil je iets heel uniek zien? Ga dan zeker naar het ossuarium van Sedlec. Het interieur van deze kapel is bijna volledig bedekt met menselijke botten en schedels. Deze plek is tegelijkertijd luguber, fascinerend en eigenlijk ook wel mooi. Vergeet niet om achteraf ook een bezoek te brengen aan het schattige dorpje ernaast (Kutna Hora).

Cesky Krumlov – Vanuit Praag is een bezoek aan Cesky Krumlov een van de meest ondernomen daguitstappen. Het middeleeuwse dorpje en kasteel staan op de UNESCO werelderfgoed lijst en is makkelijk in één dag te bezoeken.

Šumava Nationale Park – Natuurliefhebbers en wandelaars zullen blij zijn met het grootste nationale park van Tsjechië. Šumava ligt aan de Oostenrijkse grens. In het uitgestrekt gebied vind je prachtige wandelroutes, steile heuvels en prachtige meren. Wie weet zie je wel enkele van de schattige lokale fauna langslopen.

Wintersport in Tsjechië – Wintersport hoeft niet onbetaalbaar te zijn. In Tsjechië wordt een vakantie op skilatten veel betaalbaarder en bovendien heb je nog steeds prachtig besneeuwde bergen om af te glijden. De meeste skiressorts liggen op de noordelijke en westelijke grens van het land.

Naast de Sint-Barbara kathedraal ligt nog zo'n mooi gebouw. Het Jezuïeten college.

Kutna Hora is vooral bekend voor zijn lugubere bottenverzameling in het ossuarium van Sedlec, maar het dorp zelf is ook heel mooi!

  Vermijden in Tsjechië

Alleen in Praag blijven – Praag is natuurlijk een prachtige stad, maar er zijn zo veel andere parels in Tsjechië! Gebruik Praag gerust als je uitvalsbasis, maar doe ook enkele dag excursies naar nabij gelegen steden en dorpen, of laat je verrassen door de uitgebreide natuur van de Tsjechische Republiek.

Geld niet natellen – Probeer meteen een beetje bekend te zijn met het geld en de waarde ten opzichte van de euro. Het valt regelmatig voor dat je te weinig geld terug krijgt. Soms slechts enkele centjes, maar soms ook meteen enkele euro’s…

Wisselbureau’s – Overal waar ook maar een beetje toeristen zijn, zie je wisselbureau’s. Laat de euro’s in je portemonnaie zitten en haal liever wat biljetten af uit een bankautomaat. De wisselkoers is een pak beter en bovendien betaal je geen (of veel minder) commissie op het bedrag.

Er is veel meer te zien dan enkel Praag! Ceski Krumlov is nog zo'n op en top gezellig stadje in het Tsjechische rijk.

Er is veel meer te zien dan enkel Praag! Cesky Krumlov is nog zo’n op en top gezellig stadje in het Tsjechische rijk.

 Meer info over Tsjechië

4.2/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
Check Out Sam

Check Out Sam