Karlovy Vary

Karlovy Vary reisgids

Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, ligt in het westen van Tsjechië net aan de grens met Duitsland. Het stadje werd genoemd naar keizer Karel IV, maar werd pas in de achttiende en negentiende eeuw een begrip over de hele wereld. Onder de stad lopen warmwater bronnen waaraan helende en therapeutische kwaliteiten worden toegedicht. Jaarlijks komen er dan ook duizenden gasten en toeristen langs die zichzelf eens lekker willen verwennen en van deze krachtige wateren te profiteren. Verspreid over de hele stad vind je vrolijk versierde kraantjes. Deze spuwen non-stop water in de vele kannetjes die daaronder worden geplaatst en vervolgens worden ze gretig uitgedronken ter zuivering van het lichaam.
Karlsbad is ondertussen misschien een beetje vergane glorie, maar het is en blijft een gezellig stadje voor een leuke daguitstap.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

De Sadova kolonnade of Park kolonnade. Een van de vele prachtige prieeltjes in Karlsbad.

De Sadova kolonnade of Park kolonnade. Een van de vele prachtige prieeltjes in Karlsbad.

  Gemiddelde kosten in Karlovy Vary

Accommodatie – Karlovy Vary is helemaal niet duur om te overnachten. Voor een twee- of driepersoonskamer heb je al voldoende met €10 à €15 per nacht. Natuurlijk is het wel aangenamer om in een iets luxueuzer hotel te slapen in deze kokette stad. Een driesterren hotel vraagt per nacht minstens twintig euro, een viersterren hotel begint bij €25. Overdadige luxe kost je natuurlijk altijd iets meer, maar er zijn sterrenhotels genoeg om uit te kiezen! Kijk eens op Booking.com voor een uitgebreid aanbod aan hotels in Karlsbad.

Eten – Karlovy Vary mag dan wel een vrij elitair stadje zijn, het eten is er ook niet zo duur. In een klasserestaurant betaal je tussen twaalf en achttien euro voor een uitzonderlijk lekker gerecht, voor die prijs vaak zelf met een voorgerecht er bij. In gewonere restaurants betaal je tussen zes en twaalf euro voor een, nog steeds, overheerlijk gerecht.
Wil je graag een authentiek kannetje van Karlsbad? Er zijn heel wat kraampjes verspreid over de stad. Zo’n kannetje kost tussen 100 en 200 czk.

Vervoer – Karlovy Vary is klein genoeg om gewoon door rond te wandelen. Openbaar vervoer is dus echt niet nodig. Van Praag naar Karlovy Vary betaal je tussen vijf en acht euro voor een enkel ticket voor een comfortabele reisbus.

Het helende mineraalwater is een publiekstrekker in Karlsbad.

Het helende mineraalwater is een publiekstrekker in Karlsbad.

 Tips om geld te besparen in Karlsbad

Geen wisselbureau’s – Overal in Tsjechië zie je wisselbureau’s opduiken. Zo ook in Karlovy Vary. Op het eerste zicht lijken zij aantrekkelijke tarieven te hanteren om euro’s naar Tsjechische kronen om te wisselen. Maar daar komt nog eens heel wat commissie bovenop waardoor het helemaal niet zo voordelig uitkomt… Haal gewoon geld uit de automaten voor het beste tarief.

Organiseer zelf je uitstap vanuit Praag – Karlovy Vary of Karlsbad ligt op twee uur van Praag. De schoonheid van de stad lokt veel toeristen, en uiteraard ook met behulp van enkele tour operators! Betaal veel minder door je uitstapje zelf te plannen. Vanuit Praag vertrekt er bijna elk uur een bus naar Karlsbad. Veel goedkoper dan een georganiseerde excursie!

Vanuit het Diana uitkijkplatform krijg je een spectaculair uitzicht over Karlovy Vary!

Vanuit het Diana uitkijkplatform krijg je een spectaculair uitzicht over Karlovy Vary!

  Wat te doen in Karlsbad

Diana uitkijktoren – Helemaal op de rand van de stad vind je een kabellift (of héél wat trappen!) waarmee je naar de Diana uitkijktoren kan pendelen. Een heen en weer ticket voor deze kabeltram kost 80 czk.
Eens je op de top aankomt krijg je al een mooi uitzicht, maar vanuit de 25m hoge uitkijktoren wordt dat zicht nog een pak beter!

Kolonnades – De grandeur en glorie van Karlsbad is nog steeds goed te zien. Een overblijfsel daarvan zijn de vele sierlijke kolonnades. Deze langgerekte prieeltjes krullen in wit ijzer doorheen de stad en zijn een streling voor het oog. Zoek zeker naar de park kolonnade (=vridelni kolonnade), de ‘market kolonnade’ en de ‘mill kolonnade’.

Orthodoxe Sint-Pieter-en-Pauluskerk – Een beetje verscholen achter andere mooie gebouwen vind je deze mooie orthodoxe kerk terug. Het witte en babyblauwe gebouw wordt versierd met enkele goudkleurige koepels en was volgens mij een van de mooiste gebouwen van de stad. Bezoek de kerk zeker vanbinnen en wees verrast van hoe sober het er vanbinnen uit ziet in vergelijking met aan de buitenkant.

St. Maria Magdalenakerk – Nog zo’n mooie kerk in Karlovy Vary isde Maria Magdalenakerk. Deze barok kerk ligt veel centraler in de stad en is zeker een fotootje waard als je toch in de buurt bent.

Ontdek het helende water! – Ga naar een spa en laat je onderdompelen in het therapeutische water of een modderbad. Als je alles mag geloven wat ze zeggen, is het water een wondermiddel voor je huid en allerlei kwaaltjes. Als je geen zin hebt om te lang in een spa door te brengen kan je ook gewoon een Karlsbad kannetje aanschaffen en dat je hele verblijf bijvullen met het thermische water. Je keert gegarandeerd terug als een herboren persoon! Of dat denk ik dan toch…

Rondslenteren in de stad – Wandel van het moderne centrum naar het historische centrum en kuier op je gemak even rond. De mooie pastelkleurige gevels, de mooie kerkjes, de gezellige marktjes en de vele kolonnades houden je wel voor even zoet.

De orthodoxe Sint-Pieter-en-Pauluskerk in Karlsbad. Prachtig gebouw!

De orthodoxe Sint-Pieter-en-Pauluskerk in Karlsbad. Prachtig gebouw!

  Vermijden in Karlovy Vary

Verkeerde busstop naar Praag nemen – Heb je een daguitstap naar Praag geregeld? Let dan op dat je ook weer op de juiste busstop opstapt. Er zijn er immers twee, en als je vanuit Praag komt stap je wellicht af aan de eerste halte in Karlsbad. Om de bus terug naar Praag te nemen moet je een vijfhonderd meter verder, naar het centrale busstation, wandelen. De bussen stoppen immers niet aan de andere halte!

Zwempak vergeten – In de vele spa’s en sauna’s van Karlovy Vary zitten mannen en vrouwen bijna altijd samen. Een zwempak is dus verplicht!

De Alzbetiny Lazne spa in Karlsbad.

De Alzbetiny Lazne spa in Karlsbad.

Citytrips en aanbiedingen in Tsjechië

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Tsjechië

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Karlovy Vary of Karlsbad

Karlovy vary - Karlsbad, Tsjechië
Enkele locals vertelden me dat Karlsbad een leuke daguitstap vanuit Praag was, dus dat moest ik natuurlijk ook zelf eens uitpluizen. Vanuit een van de kleinere stations van Praag (Praha Florenc) regelde ik ongeveer vijf minuten voor de bus vertrok een zitplaatsje op de Student Agency bus. De
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam