Kutna Hora

5/5 - (1 stemmen)

Kutna Hora reisgids

Kutna Hora is een beetje een vreemde eend in de bijt. Hoewel het een mooi stadje is, is ze bijlange niet zo groot en imposant als Praag. Toch kan ik ze iedereen aanraden als een geweldige dagexcursie vanuit Praag. Hier vind je immers enkele prachtige kathedralen en kerken terug, maar het allerleukste (en ook meteen het meest lugubere) is toch wel het ossuarium of de bottenkapel van Sedlec.
Een klein kerkje met een wel erg uniek interieur! De botten van de slachtoffers van oorlogen en ziektes werden zorgvuldig bij elkaar gespaard en vormen nu het decor van deze naargeestige gebedsplek. Neem gerust je tijd, maar vergeet ook niet het pittoreske stadje daarna te gaan verkennen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Een opeenstapeling van botten achter een hek met een wapenschild van botten. Waarom ook niet?

Een opeenstapeling van botten achter een hek met een wapenschild van botten. Waarom ook niet?

  Gemiddelde kosten in Kutna Hora

Accommodatie – Eigenlijk hoef je hier niet noodzakelijk één nacht te blijven, maar als je alles zelf regelt kan het je dag wel een beetje minder stressvol maken. Bovendien zijn kamers hier ook veel goedkoper dan in Praag. Je kan dus makkelijk wat geld besparen.
Tweepersoonskamers beginnen rond €25 per nacht.
Accommodaties in Kutna Hora zijn eerder beperkt, maar via Booking.com vind je zo’n 30 resultaten terug.

Eten – Kutna Hora ligt een uurtje van Praag en je voelt meteen dat het hier stukken goedkoper is. In een restaurant betaal je voor een hoofdgerecht tussen 120 en 200 kronen (€5 à €10). Een snelle hap in een broodjeszaak kost je amper €2 à €3.

Vervoer – Vanuit Praag naar de bottenkapel pendelen doe je het best met de trein. Voor een ticket van Praag Naar Kutna Hora Mesto betaal je 200 kronen heen-en-terug (€7,50).
Vergeet niet dat je voor de bottenkapel moet overstappen in Kutna Hora hl. n. naar de trein die je naar Kutna Hora Sedlec brengt. Van daaruit is de kapel nog vijf minuten wandelen.
Als je het prachtige stadje van Kutna Hora ook wilt gaan bekijken neem je vanuit Kutna Hora hl. n. de trein of de bus (24 Czk). Wandelen vanuit de kapel kan ook. Op ongeveer een half uurtje kom je aan in het dorpscentrum.

Excursies – Een daguitstap naar Kutna Hora is één van de leukste excursies vanuit Praag en dus zijn er uiteraard ook vele tours die je kan boeken. Ze zijn zeker een pak comfortabeler, want de Tsjechische treinen zijn traag en de toeristische infrastructuur is niet echt optimaal te noemen.
Voor €30 of €40 kan je een excursie boeken waarin vervoer van en naar Praag, de entree prijs en een bezoek aan het stadje zit inbegrepen.

Toegangsprijs – De toegangsprijs voor het ossuarium van Sedlec is 100 Czk of €4.
Voor de Sint-Barbarakerk betaal je 60 Czk.

De inkomsthal van de 'bottenkapel van Praag' of het osuarium van Sedlec.

De inkomsthal van de ‘bottenkapel van Praag’ of het osuarium van Sedlec.

 Tips om geld te besparen in Kutna Hora

Organiseer zelf je uitstap – Je verliest er meer tijd mee, maar het kost je wel een pak minder! Een treinticket kost je immers maar €7 à €8 per persoon en de toegang tot de kapel kost ongeveer €4. In totaal dus maar €12. Een daguitstap kost je minstens €30.

Studentenkaart – Heb je een studentenkaart? Haal ze dan maar boven! Je krijgt aardige kortingen op zowel je treinritjes als de toegangskaarten voor de verschillende bezienswaardigheden.

Ga lunchen – Een warme maaltijd is veel goedkoper als je ze tijdens de middag nuttigt. Een bezoek aan een restaurant is niet erg duur in Kutna Hora, maar tijdens de lunch krijg je vaak nog een voorgerecht en drankje in de prijs inbegrepen.

De stenen fontein van Kutna Hora. Een van de vele gotishe bouwwerken in dit dorpje.

De stenen fontein van Kutna Hora. Een van de vele gotishe bouwwerken in dit dorpje.

  Wat te doen in Kutna Hora

Het ossuarium van Sedlec / de bottenkapel – De reden waarom je naar Kutna Hora wilt reizen is waarschijnlijk de bottenkapel of het ossuarium van Sedlec. Even aanschuiven en al gauw kan je afdalen naar de benedenverdieping van deze fenomenale kerk. De muren werden behangen met menselijke botten die keurig als wapenschilden of emblemen werden gedecoreerd en de lusters werden voorzichtig uit knoken op elkaar gestapeld. Neem gerust je statief mee voor mooie foto’s, want het is hier erg donker en een lange sluitertijd is geen slecht idee.
Een enkel ticket kost je 100 Czk.

Sint-Barbara kathedraal – In een klein dorp als Kutna Hora zou je het nooit verwachten, maar er staat wel degelijk een gigantische gotische kathedraal. Het kerkelijk gebouw torent hoog uit boven de stad en is van alle kanten bereikbaar. Stap zeker eens naar beneden om ook van daar een erg mooi zicht over de domkerk te krijgen.

Rondwandelen in de stad – Het stadje (eigenlijk dorp) is niet zo groot maar heeft wel heel wat charmante huisjes, winkeltjes en bouwwerken. Slenter rond en geniet van de mooie uitzichten.

De prachtige, gotische kathedraal van Sint-Barbara. Van hier krijg je ook een prachtig uitzicht over de rest van het dorp.

De prachtige, gotische kathedraal van Sint-Barbara. Van hier krijg je ook een prachtig uitzicht over de rest van het dorp.

  Vermijden in Kutna Hora

Niet op voorhand plannen – Er is niet heel veel op voorhand vast te leggen, maar kijk zeker al eens naar de treintabellen als je beslist om deze uitstap zelf te regelen. Er zijn niet heel veel treinen van Praag naar Kutna Hora, en de weinige treinen zitten vaak helemaal vol met mensen.
Deze excursies geraken snel volzet, dus boek ook op voorhand als je die mogelijkheid hebt.

Naast de Sint-Barbara kathedraal ligt nog zo'n mooi gebouw. Het Jezuïeten college.

Naast de Sint-Barbara kathedraal ligt nog zo’n mooi gebouw. Het Jezuïeten college.

Citytrips en aanbiedingen in Tsjechië

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Tsjechië

5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  

Ossuarium van Sedlec in Kutna Hora

Het ossuarium van Sedlec, Kutna Hora, Tsjechië
Vanuit Praag zijn er heel wat touroperators die excursies naar Kutna Hora aanbieden. Op zich geen slecht idee, want de treinen in Tsjechië hebben oneindig veel vertraging en de aansluitingen om de bottenkerk te zien zijn belachelijk slecht. Als je weinig tijd hebt, of gewoon geen zin om v
Lees verder  

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam