Verenigde Staten

Verenigde Staten reisgids

De Verenigde Staten, ‘The land of opportunity’ of het land van de mogelijkheden. Voor vele Europeanen een droombestemming. En door de grote internationalisering nu dichterbij dan ooit! Amerika is een van ’s werelds grootste landen. Het spreekt dan ook voor zich dat er heel wat te doen, te bezichtigen en te beleven is. Ikzelf woonde meer dan twee jaar aan de westkust van Amerika en snap helemaal waarom de VS zo’n populaire vakantiebestemming is. De steden, mensen en de natuur zijn zo ongelooflijk verschillend in iedere staat. Zelfs in eenzelfde staat zijn er zo immens veel verschillen te aanschouwen dat je een leven lang nodig hebt om de Verenigde Staten van Amerika helemaal te kunnen zien. De populairste trekpleisters voor reizigers zijn de gigantische steden, de indrukwekkende natuur, maar ook de wereldbefaamde pretparken en cultuur zijn meer dan goede redenen voor vele Belgen om naar deze indrukwekkende werelddeel te trekken.

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

4.8/5 - (5 votes)
Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Plaatsen in de VS

Chicago  |  Key West  |  Las Vegas  |  Los Angeles  |  Miami  |  New Orleans  |  New York  |  Orlando  |  Phoenix  |  San Francisco  |  Washington D.C.

Het Crate Lake National Park in Oregon is één van de bekendste kratermeren ter wereld.

Het Crate Lake National Park in Oregon is één van de bekendste kratermeren ter wereld.

  Gemiddelde kosten in de VS

Accommodatie – Verwacht dezelfde prijsklasse als in Europa. Hostels of jeugdherbergen beginnen bij 20 USD per nacht.
Kijk naast budgethotels ook eens naar motels. Naar Europese normen zijn deze kamers vaak heel groot en vrij luxueus. Voor een budgethotel of motel betaal je tussen 45 en 70 USD. Mooiere hotels beginnen bij 90 USD en lopen op tot in de honderden dollars.
Bovenstaande prijzen zijn eerder richtprijzen. In het centrum van grootsteden zoals New York en Los Angeles verblijven kost vaak een pak meer.
Het uitgebreidste overzicht aan hotels vind je terug op booking en trivago.
Voor hostels kan je terecht op HostelsClub.

Eten – De prijzen zijn vrij vergelijkbaar met wat je in Europa voor gelijkaardige maaltijden spendeert. Voor een hoofdgerecht, dessert en frisdrank betaal je iets meer dan 20 USD.
Fastfood prijzen liggen tussen 5 en 15 USD per maaltijd; drankje inbegrepen. (drankjes worden gratis bijgevuld.) Bij restaurants wordt verwacht dat je minstens 15% fooi geeft op het totaalbedrag. Bij fastfoodketens is dit ongebruikelijk.

Vervoer – Het openbaar vervoer doorheen de Verenigde Staten is vrij goed. Prijzen voor een enkel busticketje verschillen nogal, maar liggen tussen 0,75$ en 2,5$.
Langeafstandsbussen zoals MegaBus en Greyhound zijn het goedkoopst als je ze enige tijd op voorhand boekt. Zo kan je soms al tickets boeken voor 1$!
De meeste grote steden hebben ook een metrosysteem. Prijzen zijn gelijklopend met de bussen.
Taxi’s zijn eigenlijk alleen interessant in New York City. Andere steden zijn vaak een pak duurder.

Installeer zeker ook de app Uber of Lyft op je smartphone. In Europa een beetje controversieel, maar wijd gebruikt in de meeste delen van Amerika. Uber of Lyft is gemiddeld 50% goedkoper dan een taxi.

Het leven in New York city staat nooit stil.

Het leven in New York city staat nooit stil.

  Tips om geld te besparen in de VS

auto huren of Uber – de USA is een groot land. Als je meer dan alleen een citytrip doet is het aangeraden om op voorhand een auto te huren in de Verenigde Staten. Ben je bang van het drukke verkeer? Doe dan beroep op langeafstandsbussen zoals Greyhound en MegaBus. Voor korte afstanden zijn er de apps Lyft en Uber. Locals verzorgen hier het transport tegen kleine prijsjes, leuk meegenomen!

Relocation – Ben je van plan een camper of mobilhome te huren in de VS? Goed idee! Maar dit kan je wel wat kosten… Tenzij je kiest voor relocation! Door een tekort aan mobilhomes op een bepaalde plek, vragen ze aan een andere zaak (via jou) om een camper naar hen toe te brengen. Als je geluk hebt betaal je maar $1 per dag, maar meestal kost het rond tien dollar. Nog steeds niet veel als je vergelijkt met wat er anders wordt aangerekend…

Gratis mobilhome parking – Als je met een grote Amerikaanse mobilhome op weg bent is het soms moeilijk om ‘s nachts te overnachten. De kampeerplekken zijn erg duur, of je zit in the middle of nowhere. De gigantische supermarktketen Walmart help toeristen en locals door heel wat van hun parkeerplekken gratis beschikbaar te stellen aan avonturiers die dringend slaap nodig hebben.

Niet overal tippen – Toeristen weten vaak wel dat het ‘verplicht is om te tippen, maar vaak bestaan er wel twijfels over waar en wanneer wel en wanneer niet.
Restaurants, bars en uitgaansgelegenheden wel. Fastfoodketens niet. Natuurlijk hoef je ook niet te tippen als je inkopen doet, naar een pretpark gaat of op de bus gaat. Gidsen hoeven niet altijd te worden getipt, maar ze appreciëren het ten zeerste.

Couchsurfing – De term is tegenwoordig ook al goed doorgedrongen tot het Europese vasteland. Couchsurfing werd uitgevonden in Amerika en betekent letterlijk te gast zijn bij een Amerikaans gezin of persoon. Vaak hoef je heel weinig te betalen en bovendien krijg je een leuk inzicht in de Amerikaanse cultuur.

Alles in één passen en tickets – Ga je naar de stad of naar de natuur? Er bestaat altijd wel een mogelijkheid om een speciaal ticket aan te schaffen die verschillende populaire plekken bundelt, zodat je altijd een fikse korting krijgt op de te bezoeken monumenten of nationale parken.

Koop alcohol op voorhand – Of ga naar een preparty. Alcohol in een bar kost heel veel geld. Voor een eenvoudig biertje betaal je al snel 8$. Als je dan toch alle remmen los wilt gooien, drink je maar beter op voorhand een beetje.

Ga de grootste bomen ter wereld, de sequoias, bezoeken in de Muir Woods. Vlakbij San Francisco.

Ga de grootste bomen ter wereld, de sequoias, bezoeken in de Muir Woods. Vlakbij San Francisco.

  Wat te doen in de Verenigde Staten

Citytrips – Met zoveel grote steden in een land kan je een of meerdere citytrips regelen. De klassiekers zoals New York en Los Angeles zijn zeker de moeite waard, maar bezoek zeker ook eens naar Washington D.C., New Orleans en Chicago.
Als je minder belang hecht aan cultuur en bezienswaardigheden is een bezoek aan Miami om te ontstressen en/of feesten zeker aan te raden.

Natuurparken – Met net geen 60 National parks in de VS is er meer dan voldoende te zien voor de natuurliefhebber.
De meeste Nationale parken zijn te vinden in Alaska en Californië, maar eigenlijk is er in iedere staat (buiten Delaware) minstens één beschermd nationaal park te bezoeken. Aanraders zijn Yellowstone, Yosemite, Grand Canyon, Adirondacks National Park, Everglades, Death Valley, Sequoia national park, Rocky Mountain National Park en nog veel… Véél meer!

Monumenten – Hoeveel wereldbekende monumenten zijn er niet te vinden in de US? Bewonder de spitsvondigheid van de Amerikanen en laat je fototoestel overuren draaien.

Shoppen – Heeft dit verduidelijking nodig? SHOP ’TIL YOU DROP.

Fastfood – Burgers, frietjes, pizza’s, … Het is maar een kleine greep uit de honderden fastfoodmogelijkheden in Amerika.
Fastfood betekent echter niet altijd ongezond of niet bepaald lekker. In Europa kennen wij maar enkele fastfoodketens, maar ketens zoals Wendy’s, In N Out Burger en Chick-fil-A zijn overheerlijk en goed verspreid doorheen de Verenigde Staten.

Burrito’s eten – Doorheen de VS is Is de Mexicaanse cultuur wijd verspreid. Dat komt door de vele inwijkelingen van Mexico. Daardoor zijn er heel smakelijke typische Mexicaanse gerechten mee overgekomen; zoals de burrito.
Elke keer als ik terug naar Amerika ga, snel ik meteen naar Chipotle. Een Mexicaans-Amerikaans-foodhouse mix dat overheerlijke burrito’s klaarmaakt voor nog geen 10 USD. (Vraag zeker een beetje heerlijke guacamole, het is de extra prijs zeker waard!)

Pretparken – Wie denkt dat pretparken alleen voor kinderen en jongvolwassenen zijn, denkt verkeerd. Pretparken zijn overal in Amerika te vinden. Verschrikkelijk enge rollercoasters, kindvriendelijke disneyparken of grandioze filmpretparken.

Uitgaan – Als je wilt feesten moet je dat zeker doen in de VS. Geweldige muziek, een geweldige crowd en een niet zo Europese atmosfeer die zeker de moeite waard is om te ontdekken.
Hou er wel rekening mee dat de meeste clubs al sluiten om 02:00u ’s nachts omdat men later geen alcohol meer mogen reserveren.
Doe gerust aan pre-drinking (thuis of op hotel al een beetje drankjes sippen.) want een biertje of shotje kost je al gauw $7!

Los Angeles! De stad van film- en muzieksterren.

Los Angeles! De stad van film- en muzieksterren.

   Vermijden in de Verenigde Staten

Laat uitgaan – Hoewel de Verenigde Staten uitstekende feestjes geeft, is er toch één ding dat me mateloos irriteerde… Bijna overal stoppen de feestjes om klokslag 02:00u ’s nachts.  Waarom? Omdat de bars en clubs maar een drankvergunning hebben die tot dit uur loopt.

Discussiëren met Amerikanen – Amerikanen zijn nogal betweterig. Op vlak van politiek, Europa, geld, … eigenlijk weten zij alles wel beter. Wees slim en bemoei je niet. Volgens hen is Amerika het beste land in de wereld.

Rascistische opmerkingen maken – De USA is een vrij nieuw land en raciale geschillen liggen er erg gevoelig. Bij ons kunnen grapjes over uiterlijke kenmerken en geloof nog wel door de beugel. Maar in Amerika… Not so much.

Slechte buurten – Gelukkig ver buiten de centra van de grootsteden gelegen, maar toch opletten. Iedere stad heeft wel probleemwijken waar je beter niet langsgaat. Zelf ondervond ik nooit problemen, maar je weet maar nooit.

De Colorado River draait zich in ongeziene bochten! De Horseshoe bend is gigantisch en adembenemend!

De Colorado River draait zich in ongeziene bochten! De Horseshoe bend is gigantisch en adembenemend!

Reizen en aanbiedingen Verenigde Staten

 Meer info over de VS

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Gerelateerde artikels

Bekijk alles  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Check Out Sam

Check Out Sam