16x Bezienswaardigheden in Alicante: Wat te doen? Tips + info!

Met meer dan driehonderdduizend inwoners is Alicante veruit de grootste stad aan de Costa Blanca. Op ongeveer vijftig jaar tijd verdubbelde het aantal inwoners van de stad bijna en dat hoeft niet te verbazen: de zomers zijn warm, de wintermaanden zijn erg zacht en het regent er amper.
Toch is er heel wat te doen in Alicante naast zonnebaden. De geschiedenis van de stad gaat al terug tot in de derde eeuw voor Christus en ook de natuur in het binnenland is werkelijk prachtig. In deze gids laat ik je graag kennismaken met de bezienswaardigheden van Alicante en de omgeving!

5/5 - (3 stemmen)

1. Castillo de Santa Bárbara

Het Castillo de Santa Bárbara kan je moeilijk negeren wanneer je het centrum van de stad begint te verkennen. Gelegen op de berg Benacantil, op 166 meter boven de zeespiegel, torent het kasteel met zijn imposante omwallingen hoog boven de stad uit. Het is dan ook één van de meest onmisbare bezienswaardigheden van Alicante.

Zoals je wel al kon vermoeden, speelde deze vesting een cruciale rol in de geschiedenis van Alicante. Tijdens de Moorse overheersing van Spanje in de middeleeuwen werd hier een kasteel gebouwd. Dat kasteel werd slechts vele eeuwen later (in 1248) heroverd op de feestdag van de heilige Barbara (vandaar dus de naam) door Alfonso X, de koning van Castilla y León.

Wat nu overblijft is een mengelmoes van gebouwen uit de veertiende, zestiende en achttiende eeuw omdat het fort doorheen de eeuwen ook een aantal keren gebombardeerd werd.

Nog een bijzonderheid aan de rotsformatie van Benacantil is ‘la cara del Moro’, letterlijk vertaald ‘het gezicht van de Moor’. Met een beetje verbeelding kan je namelijk het gezicht van een man (inclusief kroon) herkennen onder het zuidelijke deel van het kasteel. Over wie die man dan precies wel mag zijn doen er – zoals je wel kon raden – allerhande legendes de ronde. Wat zeker is: what has been seen, cannot be unseen.

Tip: zoals bij vele bezienswaardigheden in Alicante en Spanje in het algemeen, kan het overdag ontzettend warm zijn hier. Gelukkig kan je tijdens de hete zomermaanden ook ’s avonds het fort bezoeken.

Indien je geen zin hebt om helemaal tot boven te wandelen, kan je ook een lift nemen beneden, al kost je dit wel € 2,70.

Castillo de Santa Barbara

Dit fort torent hoog uit boven Alicante.

uitzicht Castillo de Santa Bárbara

En ook het uitzicht vanaf hier is fenomenaal.

2. Barrio Santa Cruz

Wanneer je ervoor kiest om volledig op eigen houtje naar het Castillo de Santa Bárbara te trekken, wandel je sowieso door de Barrio Santa Cruz, het oude stadsgedeelte van Alicante.

Dit is de meest authentieke en traditionele buurt van Alicante en je ziet ook dat de inwoners enorm trots zijn op hun buurt. Zo contrasteren de typische witte huisjes in de smalle straatjes mooi met de kleurrijke bloemen en planten die hier rijkelijk aanwezig zijn.

Laat de amateurfotograaf in jezelf los want achter elke straathoek is er wel een beeld dat de moeite waard is en waarmee je de charme van deze wijk kan vatten.
Wanneer je even wilt uitblazen kan je hier ook voldoende goede restaurantjes en bars vinden om rustig iets te eten en/of te drinken.

Barrio Santa Cruz Alicante

Heel gezellig ook voor een avondwandeling!

hoogtepunten Alicante Barrio Santa Cruz

Kijk toch eens hoe charmant!

3. Playa del Postiguet

Het leuke aan een citytrip naar Alicante is dat het strand gewoon altijd vlakbij is! Afhankelijk van waar je verblijf zich bevindt en welke sfeer je verkiest, pik je gewoon la mejor playa uit.

Veel dagjestoeristen verkiezen Playa del Postiguet omdat het vlak aan Alicante centrum ligt. Het is niet het grootste strand, maar de ligging is wel uniek: tussen de haven en de promenade, met zicht op de rots van Benacantil en het Castillo de Santa Bárbara.

Let wel op: tijdens de zomermaanden is Postiguet letterlijk én figuurlijk een van de hotspots van Alicante, dus zorg ervoor dat je op tijd naar het strand trekt voor een goed plekje én dat je voldoende gewapend bent tegen de brandende zon.

Playa del Postiguet

Eén van de leukste en mooiste stranden in Alicante!

4. Explanada d’Espanya

Parallel met de haven loopt de Explanada d’Espanya, een promenade langs het water. Dit is echter niet zomaar de zoveelste promenade in een zuiderse badplaats. Ongeveer zes miljoen marmeren tegels in drie verschillende kleuren vormen een prachtig 3D-achtig patroon dat extra sfeervol aanvoelt door de twee rijen palmbomen waartussen ze liggen.

Er is altijd wat te doen in Alicante, maar hier bruist het de hele dag van de activiteit, dus zorg dat je hier zeker eens langsgaat, want dit is een van de top bezienswaardigheden in Alicante.

Ook leuk: halverwege de promenade vind je ‘La Concha’, een podium in de vorm van een gigantische schelp, waar tijdens de zomermaanden regelmatig optredens plaatsvinden.

Explanada d'Espanya Alicante bezienswaardigheden

Heerlijk om op ieder moment van de dag op rond te kuieren!

5. Mercado Central

De Mercado Central is helemaal terecht een van de hotspots van Alicante. Verdeeld over twee verdiepingen vind je in dit gebouw uit 1912 al het lekkers uit de regio en heel Spanje.

Dit is dan ook de perfecte plek om op zoek te gaan naar een aantal lokale specialiteiten. Ben je een zoetebek, dan is de plaatselijke nougat (’turrón de Alicante’) misschien wel iets voor jou.
Eet je graag vis, dan moet je misschien eens de ‘mojama de atún’ proberen, een soort gezouten tonijn.
Spreekt geen van deze twee lokale specialiteiten jou aan: geen nood, ik garandeer je dat er voor iedereen die houdt van lekker eten meer dan voldoende lokale en Spaanse specialiteiten te vinden zijn op deze overdekte markt.

Deze bijzonder bezienswaardigheid in Alicante kan zeker de vergelijking doorstaan met de mercados van Barcelona en Valencia, dus maak hier zeker eens wat tijd voor vrij in je planning. Onthoud wel: de markt is geopend van ’s ochtends vroeg tot 14.30 u. want daarna is het siësta-tijd!

Heb je zin in een (half) dagje shopping in Alicante, dan zijn de straten rond de Mercado Central ook een perfect startpunt, aangezien je hier veel winkeltjes vindt met lokale producten (zowel ‘food’ als ‘non-food’).

wat te doen in Alicante Mercado Central

Hou je van shoppen en authentieke marktjes? Dan moet je hierheen!

6. Ocean Race museum

Ook al zeil je niet (of voor het eerst), dan nog is het Ocean Race museum een van die bezienswaardigheden in Alicante die vele bezoekers kan bekoren.

De ‘Volvo Ocean Race’ (Volvo is sinds een tiental jaar de sponsor) is een van de meest prestigieuze zeilbootraces ter wereld. Verschillende teams nemen het hierin tegen elkaar op om zo snel mogelijk rond de wereld te varen.

Alicante is nu al meer dan een decennium de startplaats van de race en sinds 2012 vind je in de haven een gratis (!) interactief museum waarbij je onder andere kan ervaren hoe het voelt om zo een boot te besturen.

Ocean Race museum Volvo Ocean Race

Ben je hier tijdens de Ocean Race? Kijk dan zeker hoe de zeilboten uit de startblokken schieten!

7. Santa Maria basiliek

De Santa Maria basiliek is de oudste kerk van de stad en deze bezienswaardigheid in Alicante dateert al uit de veertiende eeuw.

Vooral de uitgehouwen barokke portalen langs de buitenkant getuigen echt wel van een sterk staaltje vakmanschap. Ook bijzonder: de twee klokkentorens zijn niet helemaal symmetrisch. De verklaring is echter best simpel: de ene dateert al uit de veertiende eeuw, de andere uit de achttiende eeuw.

Alicante bezienswaardigheden Santa Maria basiliek

De gedetailleerde toegangspoort.

Santa Maria basiliek Alicante dingen om te doen

En het vrij sobere interieur! Tot je het altaar ziet, natuurlijk!

8. Cabo de las Huertas

De rotsen en de stranden van Cabo de las Huertas zijn ongetwijfeld een van de verborgen parels van de Costa Blanca. Als je de drukte van populaire stranden zoals Postiguet of San Juan wilt vermijden, moet je hier zijn.

Een van de redenen waarom het hier minder druk is, is omdat de stranden hier net iets minder makkelijk bereikbaar zijn. Eens je er bent, tref je wel een uniek ‘rotsstrand’ aan het water aan.

Let wel: wegens de afgelegen ligging is deze plek ook populair bij nudisten. Het is dus helemaal aan jou om te bepalen of je daar comfortabel mee bent, maar zo hoef je niet te schrikken wanneer je plots achter een of andere rots een aantal wel heel schaars geklede lijven ziet liggen.

Verder is dit hele gebied ook populair bij duikers en snorkelaars door het kristalheldere water.

9. El Palmeral

Ten zuidwesten van de stad ligt El Palmeral, een mooi aangelegd park vol met palmbomen die voor de nodige schaduw zorgen. De vijvers, mini-watervallen en bruggen maken het park dan weer net iets meer de moeite dan een doordeweeks stadspark.

Het park is erg populair bij de locals omdat het park groot genoeg is voor een fijne ochtend- of avondwandeling wanneer de zon niet op haar hoogste punt zit.

wat te doen in alicante El Palmeral

El Palmeral van bovenaf gezien.

El Palmeral mooiste plekken alicante

Het lijkt soms wel alsof je hier in een jungle rondloopt!

10. Lucentum

Tijdens je stedentrip in Alicante zal je zeker gemerkt hebben dat het een moderne stad is, maar de archeologische site van Lucentum neemt je tweeduizend jaar mee terug in de tijd.

In het oosten van de stad, dichtbij het strand van Albufereta, kan je op een site van 2,5 hectare een stukje Alicante uit de klassieke oudheid ontdekken. Toen heette de stad nog Lucentum (‘plaats van het licht’), wat niet hoeft te verbazen gezien de hoeveelheid zonlicht die de inwoners van de stad ook toen al zonder twijfel kregen.

Het feit dat je doorheen duizend jaar oude ruïnes loopt met zicht op modern appartementsblokken is een speciale ervaring die deze plek sowieso tot een van de top 10 bezienswaardigheden in Alicante maakt.

11. Museo Arqueológico de Alicante (MARQ)

Indien je af en toe moeite hebt om je verbeelding te laten werken op zo een archeologische site als Lucentum (en toegegeven, het is soms ook echt niet vanzelfsprekend), dan biedt het MARQ de oplossing.

Dit archeologisch museum is echt een voorbeeld van hoe een museum tegenwoordig hoort te zijn: helder en informatief maar ook vooral interactief. In 2004 werd het zelfs verkozen tot Europees Museum van het Jaar.

Heel wat informatieborden zijn ook in het Engels (naast het Spaans en Valenciaans), zodat je niet verloren loopt als je een mondje Engels spreekt.

12. Uitgaan in Alicante

Prima nieuws als je al graag je beste dance moves te voorschijn haalt: Alicante wordt algemeen beschouwd als een van de beste plekken voor nightlife aan de Spaanse kust.

De ‘chiringuitos’ van Postiguet en San Juan, een soort van kiosken op het strand, zijn tijdens de zomermaanden altijd erg levendig. Ook in ‘El Barrio’, de oude wijk van de stad met smalle straatjes, barst het van de gezellige bars en cafés.

uitgaan alicante

13. Paragliding

Wat is er verder te doen aan de Costa Blanca? Een van de bijzonderste activiteiten in Alicante en een absolute aanrader is paragliden. Soms ben je weleens jaloers wanneer je een vogel ziet vliegen, maar hier kan je zelf even ervaren hoe het voelt om zo vrij als een vogel door de lucht te zweven.

Onder begeleiding van een uiterst ervaren en professionele piloot zie je de bezienswaardigheden van Alicante en haar omgeving vanuit een heel ander perspectief.

Alicante Paragliding

Op deze manier krijg je even mooie uitzichten als een drone!

Bezienswaardigheden omgeving Alicante

Zoals je al kon lezen, is er heel wat te doen in Alicante, maar het loont zeker ook de moeite om de regio rond de stad te verkennen. Hieronder geef ik je nog een aantal tips voor andere bezienswaardigheden aan de Costa Blanca.

14. Watervallen van Algar

In Alicante zijn de watervallen beperkt tot de schattige kunstmatige mini-watervallen in El Palmeral. Op een uurtje rijden van Alicante vind je echter de Fonts de l’Algar. Deze watervallen zijn erg populair, maar ook erg de moeite.

Tijdens de zomermaanden kan je hier ook even plonsen in de natuurlijke zwembaden die gecreëerd werden doorheen de tijd. Vergeet dus je zwemkledij niet!

Algar watervallen bezienswaardigheden omgeving Alicante

Lekker verfrissen in deze natuurlijke omgeving vlakbij Alicante!

15. Guadalestvallei

Nog iets verder landinwaarts ligt de Guadalestvallei. Het gelijknamige dorpje van nog geen tweehonderd inwoners heeft een prachtig uitzicht over de lager gelegen vallei.

Als je hier bent moet je ook zeker de ruïnes van het fort bezoeken, dat gebouwd werd tijdens de Moorse overheersing. Ik zeg bewust ‘ruïnes’, omdat een aardbeving en een explosie vele eeuwen geleden een groot deel van de vesting vernietigd hebben.

Voor je activiteiten in Alicante zelf heb je echt geen auto nodig. Wil je echter op eigen houtje naar de watervallen van Algar en de Guadalestvallei, lees dan zeker ook deze tips voor een auto te huren in Alicante.

Een andere optie is een gegidste tour waarbij je het stuur uit handen geeft aan een ervaren gids.

Guadalest bezienswaardigheden omgeving Alicante

Geef toe; dit ziet er toch sprookjesachtig mooi uit?!

Guadalestvallei wat te doen in buurt van Alicante

Van dichtbij is het dorpje trouwens extra charmant.

16. Villajoyosa en Altea

Twee uiterst charmante stadjes ten oosten van Alicante zijn Villajoyosa en Altea. In het eerste stadje ga je voor de charme van de kleurrijke huisjes en de plaatselijke chocolade (een specialiteit), in het tweede stadje moet je zijn voor de schitterende sneeuwwitte huisjes en de charme van de hoger gelegen oude stad.

Of je deze bezienswaardigheden nabij Alicante zelf wenst te ontdekken of tijdens een begeleide dagexcursie is natuurlijk helemaal jouw eigen keuze, maar deze stadjes vallen alvast relatief makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Alicante.

Villajoyosa

Villajoyosa, een stadje vol kleur!

Altea

Minder kleurrijk, maar nog steeds prachtig. Of niet soms?!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam