1 januari, 2021

30x bezienswaardigheden in Berlijn en dingen om te doen: info, foto’s & tips

Berlijn is één van de coolste steden ter wereld. Dankzij haar rijke geschiedenis maakt de stad op elke bezoeker een onvergetelijke indruk. Het is een plek met heel wat verhalen en tragedies, maar vandaag is de Duitse hoofdstad vooral een smeltkroes van kunst, ongelooflijke feestjes en prachtige architectuur. In deze blog vertel ik je alvast over de 30 meest geweldige en interessante dingen om te doen in Berlijn.

Dingen om te doen in Berlijn

Wil je alvast enkele tours of tickets vastleggen voor tijdens je citytrip naar Berlijn? Of wil je gewoon meer inspiratie opdoen? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden bij GetYourGuide. Tickets of tours die je bij hen boekt, kan je vrijwel altijd tot 24u op voorhand gratis annuleren. Zo kan je mooi rekening houden met het weer of veranderde plannen.

Berlijn bezienswaardigheden

Tip: de Berlin Welcome Card

Berlijn is geen typisch Europese stad. De afstanden tussen de verschillende stadsdelen zijn erg groot en zijn te voet eigenlijk niet te doen. Gebruik maken van het (uitstekende) openbaar vervoer is hier dan ook een must. Met een Berlin Welcome Card krijg je een voordeliger tarief om gebruik te maken van alle vervoersmiddelen (bussen, U-bahn, S-bahn) én bovendien krijg je ook nog eens mooie kortingen op de meeste bezienswaardigheden. Natuurlijk kan je ook een Berlin Welcome Card nemen met daarin gratis toegang tot de belangrijkste hoogtepunten van Berlijn (tegen een meerprijs).
Een kaart met een geldigheid van 48 uur kost je €23 per persoon en daarnaast heb je ook mogelijkheden voor drie, vier, vijf en zes dagen (tot €47 max.). Kijk voor prijzen en beschikbaarheid eens op GetYourGuide. Bij deze officiële verkoper van de Berlin Welcome Card kan je bovendien altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.

bezienswaardigheden Berlijn Berlin Welcome Card

De Berlin Welcome Card met bijhorende gids (en kortingen) en het handige stadsplan.

30 bezienswaardigheden in Berlijn en omgeving

Klaar voor je citytrip naar Berlijn? Ik som alvast 30 hoogtepunten van deze magische stad voor jullie op:

1. Tempelhof Feld

Tempelhof Feld is een verlaten luchthaven in hartje Berlijn dat sinds 2008 niet meer wordt gebruikt. Het vliegveld is nu een openbaar park waar je allerlei activiteiten in Berlijn kan uitproberen. Je kan er picknicken, fietsen, schaatsen en zelfs kitesurfen! Je kijkt je ogen dus zeker en vast uit wanneer je een bezoekje brengt aan Tempelhof.

De toegang tot het park van Tempelhof Feld is gratis, maar je kan ook een bezoekje brengen aan de binnenkant van de oude luchthaven. Voor €16,50 kan je online een rondleiding boeken door de geheime gangen en de gigantische bunker van het vliegveld.

Berlin tempelhof verborgen plekjes Berlijn

Tempelhof field lijkt nog wel een verborgen plekje voor de meeste toeristen in Berlijn. Geweldig vind ik ‘t!

2. Fernsehturm

Je kan er niet naast kijken als je door Berlijn wandelt. De Berlijnse televisietoren, beter bekend als de Fernsehturm, bepaalt sinds het einde van de jaren ’60 de skyline van de Duitse hoofdstad. Het staat symbool van de communistische macht in Oost-Berlijn en het geeft je het een fantastisch uitzicht over de stad. De Fernsehturm is het tweede hoogste gebouw in de Europese Unie en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn, net als de Reichstag.
Als je niet alleen van het uitzicht wil genieten maar ook graag lekker wil eten, dan raad ik aan om ook een bezoek in te plannen naar het ronddraaiende restaurant van de TV-toren. Je kan er bijzonder lekker eten en de prijzen vallen erg goed mee.

Voor het mooiste uitzicht over Berlijn raad ik aan om de toren te bezoeken bij zonsondergang. Fast line tickets met toegang tot het TV Tower Restaurant zijn verkrijgbaar voor €21,50. Wil je graag een plekje aan het raam in het restaurant? Dan betaal je €24,50 per persoon.

fernsehturm Alexanderplatz Berlijn highlights

Je vindt de beroemde TV-toren van Berlijn op de Alexanderplatz. Eén van de meest iconische pleinen van de Duitse hoofdstad!

3. Sachsenhausen concentratiekamp

Dit is één van de eerste concentratiekampen in Duitsland waar de Joden werden opgesloten en vermoord. Je herbeleeft er opnieuw de verschrikkingen die de mensen hier hebben moeten ondergaan. Het is heel ontnuchterend en je wordt er erg stil van. Als je al in het concentratiekamp van Auschwitz in Polen bent geweest, weet je meteen al wat je hier kan verwachten.

Je kan voor €17 online een dagtour boeken naar het Sachsenhausen concentratiekamp. Hierin zit ook je vervoer vanuit Berlijn inbegrepen.

arbeit macht frei Sachsenhausen Berlijn

Zoals in de meeste kampen, word je hier ook ‘verwelkomd’ door het beruchte ‘Arbeit macht frei’ plakkaat.

concentratiekamp Berlijn Sachsenhaus

In deze ruimte werden gruwelijke experimenten uitgevoerd en de doden onderzocht…

4. Herdenkingsmonument voor de Joden

Op een boogscheut van de Brandenburger Tor ligt de Holocaust Memorial, een krachtig monument om de miljoenen vermoorde Joden in Europa te herdenken. Dit is volgens mij echt een plek die niemand mag overslaan tijdens een citytrip naar Berlijn. Het herdenkingsmonument bestaat uit meer dan 2.000 betonnen blokken van verschillende hoogtes waardoor je het gevoel hebt dat het monument ‘golft’. In Combinatie met de glooiende vloer geeft dit een nogal desoriënterende uitwerking op de bezoekers. En dat geeft perfect weer hoe de Joden zich in deze verschrikkelijke tijd moeten gevoeld hebben.

Sappig weetje: om te vermijden dat graffiti, algen en andere dingen zich aan de betonblokken hechten, moest dit monument behandeld worden met een speciale coating. Echter kwam al snel aan het licht dat één van de bedrijven die dit product ontwikkelen, vroeger ook Zyklon B aan de Nazi’s leverden; het gas waarmee miljoenen Joden mee werden vermoord. Het spreekt voor zich dat de bestelling bij dit bedrijf snel werd geannuleerd!

Je kan vrij rond het gedenkteken lopen, maar er is ook een ondergrondse galerij waar je meer achtergrondinformatie vindt over de slachtoffers van de Holocaust. Je kan er zelfs brieven, persoonlijke bezittingen en biografieën vinden van sommige slachtoffers. Wist je trouwens dat niet ver van het herdenkingsmonument ook de plek ligt waar Adolf Hitler zich verstopte op het einde van de Tweede Wereldoorlog? Helaas zie je daar eigenlijk niks meer van terug, buiten enkele informatieve plakaatjes.

bezienswaardigheden Berlijn herdenkingsmonument voor de joden

De bedenker van dit monument wou de desoriëntatie van de Joden tijdens WO II tastbaar maken en ik denk dat dat echt geslaagd is bij dit monument.

dingen om te doen in Berlijn herdenkingsmonument joden

Heel eenvoudig, maar tegelijkertijd met een erg sterke boodschap.

5. Overblijfselen van de Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur is één van de meest iconische en gedenkwaardige hoogtepunten van Berlijn. Doordat deze betonnen structuur kilometers lang was, zijn er nu nog heel wat restanten van de Berlijnse Muur te vinden.

Bezoek zeker de beroemde East-Side Gallery; een soort van openluchtmuseum met prachtige kunstwerken die op de Muur zijn aangebracht. Heel wat werken zijn erg politiek getint en doen je nadenken over problemen die we ook vandaag nog hebben.

Vlakbij Checkpoint Charlie vind je ook nog heel wat restanten, zoals aan de Topography des Terrors. Daarover lees je verder meer.

Het meest indrukwekkende overblijfsel, vind je volgens mij aan de Bernauer Straße: de Berliner Mauer Gedenkstätte. Op deze plek is nog 70 meter van de Muur bewaard gebleven. Nu doet het dienst als herdenkingsmonument voor de mensen die tussen 1961 en 1989 om het leven kwamen toen ze proberen de grens tussen Oost- en West-Berlijn over te steken.
Als je even stil staat aan de Berlijnse Muur, bezoek dan zeker ook het bezoekerscentrum aan de overkant van de straat. Je leert er meer over de lange geschiedenis van de muur: van de opbouw over het gebruik tot de val van de Muur. Als je wat tijd over hebt, kan je ook de observatietoren bezoeken zodat je het effect van de scheidingslijn echt even kan ervaren.

Doorheen Berlijn vind je nog veel meer plekken waar je restanten of eerbetonen aan de Muur kan vinden. Vaak wordt dat aangegeven door een lijn op de grond, kasseien die in de straat zijn verwerkt of gewone gedenkplaatjes.

Ben je gefascineerd door de Berlijnse Muur en wil je er meer over leren? Boek dan een leuke gegidste tocht. Er zijn fietstochten, wandeltochten en zelfs rondleidingen met een originele Trabi (Oost-Duitse wagen). Een rondleiding kan al vanaf twee euro per persoon, dus voor het geld moet je het zeker niet laten.

east side gallery Berlijn

Prachtige kunstwerken vind je op de overblijfselen die nu zijn omgedoopt tot de East Side Gallery.

dingen om te doen Berlijn Gedenkstätte Berliner Mauer

De ‘Gedenkstätte Berliner Mauer’ is een groot park met heel veel informatie en een bijzonder eerbetoon aan de Muur en het regime.

6. Checkpoint Charlie

Waar de Friedrichstraße en de Zimmerstraße elkaar kruisen vind je de legendarische grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Op deze plek gebeurden heel wat tragedies. Het meest bekende verhaal is dat van de tiener, Peter Fechter, die het leven liet toen hij probeerde over te steken van Oost naar West. Deze derde grensovergang van de geallieerden dankt zijn naam aan het fonetische alfabet waarbij Charlie staat voor C.

Vandaag zijn het wachthuisje en de zandzakken in het midden van de straat zeker een foto waard als je er langskomt. Voor €14,50 kan je het Berlijnse Muurmuseum bij Checkpoint Charlie bezoeken. Van daaruit krijg je trouwens ook een mooi bovenaanzicht over deze grensovergang.

activiteiten Berlijn Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie spreekt duidelijk tot de verbeelding, want hier vind je altijd wel enkele poserende toeristen!

7. Rondvaart op de Spree

Wil je in Berlijn geen wandeltocht doen die uren duurt? Geniet dan van een ontspannende boottocht op de rivier de Spree. Tijdens de boottocht kan je de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn eens vanuit een ander perspectief bewonderen. Zeker in de zomer wanneer het mooi weer is, is het zalig ontspannen op een boottocht op het water.

De meeste cruises op de Spree duren ongeveer één à anderhalf uur. Hiervoor betaal je gemiddeld €15. Als je de voorkeur geeft aan een langere boottocht, dan kan je ook cruise van twee en een half uur boeken voor €20.

berlijn rondvaart spree

Tijdens een rondvaart op de Spree krijg je in één klap heel wat van de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn te zien.

8. Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is volgens mij één van de mooiste dingen om te doen in Berlijn. Op dit prachtige openbare plein vind je verschillende historische gebouwen, zoals de Franse en Duitse (tweelings)kerken en het imposante Konzerthaus. De plaats werd genoemd naar de Franse gendarmes en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Gelukkig zie je daar nu niet meer veel van en kan je hier relaxen met een (duur!) drankje op één van de vele terrasjes.

Op het plein worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd. In de winter krijgt de Gendarmenmarkt een vleugje magie over zich wanneer de kerstmarkt hier plaatsvindt, terwijl je in de zomer kan genieten van een reeks klassieke muziekconcerten. Flaneren op de Gendarmenmarkt is helemaal gratis en zeker de moeite waard als je graag de barokke architectuur van de omliggende gebouwen wilt bewonderen.

bezienswaardigheden Berlijn Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is voor mij persoonlijk één van de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn.

9. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is waarschijnlijk één van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Berlijn en zelfs van heel Duitsland! Het is een krachtig monument die heel wat emoties en betekenis bevat. Al sinds de achttiende eeuw siert de Brandenburger Tor de Duitse hoofdstad en doorstond het de Tweede Wereldoorlog en de gevaren rond de Berlijnse Muur tijdens de Koude Oorlog. Na de val van de Muur werd ook hier de wereldberoemde speech van John F. Kennedy gegeven: “Ich bin ein Berliner”. Deze majestueuze stadspoort is één van de belangrijkste highlights van Berlijn, dus zorg ervoor dat het bovenaan je lijstje staat wanneer je er op citytrip bent!

Brandenburger Tor bezienswaardigheden Berlijn

De Brandenburger Tor is een erg belangrijk monument in de geschiedenis van Berlijn.

10. Reichstag

Nog een andere historische bezienswaardigheid in Berlijn is de Reichstag, wat wij eigenlijk beter kennen als het parlement. Het is een prachtig gebouw waarbij de glazen koepel de politieke transparantie van de stad weerspiegelt. De Reichstag werd gebouwd in 1894 en heeft in de twintigste eeuw heel wat mee gemaakt. Zo brandde het parlement in 1933 bijna helemaal uit en werd het pas na de val van de Berlijnse Muur gerestaureerd. Deze (aangestoken) brand was trouwens het begin van WO II. Van een gebouw met historische belangrijkheid gesproken…

Je kan de Reichstag gratis bezoeken, maar je moet je bezoek wel ruim op voorhand boeken op de officiële website. Als je liever door een gids rondgeleid wordt in het gebouw, kan je online al tickets vinden voor €14 (vaak moet je dan ook minder lang op voorhand boeken, maar aarzel toch niet té lang). Voor €80 kan je trouwens ook dineren op het dakrestaurant van de Reichstag.

reichstag bezoeken dingen om te doen in Berlijn

Wil je de Reichstag ook vanbinnen bezoeken? Wees dan op tijd met je tickets te bestellen! Vaak zijn ze weken op voorhand al uitverkocht.

reichstag berlijn bezienswaardigheden

Vanaf de koepel van de Reichstag krijg je een bijzonder uitzicht over het parlement maar ook een mooi panorama over de stad!

11. Siegessäule

Als je echt van een episch uitzicht over Berlijn wilt genieten, dan moet je eens naar de top van dit verborgen plekje in Berlijn klimmen. Voor amper €4 krijg je een prachtig panorama over de Duitse hoofdstad.
Hoewel het niet zo verborgen is, denk je er misschien op het eerste gezicht niet onmiddellijk aan om de Siegessäule te bezichtigen. Dit mooie monument wordt ook wel de Victory Column genoemd en staat symbool voor heel wat Duitse oorlogsoverwinningen, zoals de Deens-Pruisische Oorlog.

Vroeger stond de Siegessäule vlak voor de Reichstag, maar in 1838 werd het monument verplaatst naar de huidige locatie in het midden van een rondpunt. De verhuis van de Siegessäule maakte deel uit van Hitler’s ambitieuze plan om van Berlijn de wereldhoofdstad te maken.

Voor €14 kan je de hoogtepunten van Berlijn wandeltocht volgen. Hierin zit ook een tussenstop aan de Reichstag, de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie inbegrepen.

Siegessaüle Berlijn bezienswaardigheden

Je ziet dit grootste monument van bijna overal in het Tiergarten park.

12. Berghain en het bruisende nachtleven van Berlijn

Ben je als een echte party animal op zoek naar dingen om te doen in Berlijn? Dan ben je aan het juiste adres, want de Duitse hoofdstad staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Als je een echt feestbeest bent, ga je je in Berlijn zeker niet vervelen want het heeft enkele van de beste nachtclubs ter wereld en je kan er elke dag van de week wel ergens heen.

Een club die je zeker eens moet bezoeken is Berghain. Het is één van de beroemdste clubs in de stad en eigenlijk ter wereld! Je hebt er vast al wilde verhalen over gehoord. Binnen raken in Berghain is trouwens geen koud kunstje, want de buitenwipper is héél streng. Zelfs Britney Spears werd ooit de toegang ontzegd. Enkele tips om je kansen op een feestje in de club te vergroten: wees geen overduidelijke toerist, haal je smartphone niet te veel boven, praat niet te veel (of toch niet te luid) en trek zoveel mogelijk zwarte kleren aan. Nu is dit zeker geen vereiste, want ik hoorde ook van mensen die zich helemaal anders kleedden dat ze nog steeds binnen raakten.

Eens je binnendeurs bent, plakken ze op ieders smartphone een sticker. Je mag binnen immers geen foto’s maken, anders word je onverbiddelijk buiten gezet. En na zo lang aanschuiven, lijkt me dat echt niet leuk…

Als je het geluk hebt om Berghain te mogen aanschouwen, dan kan je van vrijdagavond tot maandagochtend aan één stuk door je beste moves bovenhalen op de beste technobeats die er bestaan. Verder is de club gewoon seks, drugs en rock ’n roll (nu ja… eerder techno): waar je ook kijkt, zie je wel mensen wild met elkaar kussen… Of meer! Als je jezelf wel open minded vindt, ga dan zeker eens rondneuzen, want er zijn hier enkele héél interessante ruimtes te bezoeken.

Mocht je Berghain niet binnen raken, dan kan je nog altijd eens proberen bij Watergate. Deze andere bekende Berlijnse club vangt de afgewezen feestgangers van Berghain op. Ook Sisyphos is één van de beroemde en beruchte nachtclubs van Berlijn. LGBT’ers kunnen voor wilde en open-minded feestjes terecht in de KitKat Club. Hier kan je zelfs een plonsje wagen in het indoor zwembad van de nachtclub!
Als je niet zo houdt van ‘extreem’, dan is Klunkerkranich, een coole bar met een fantastisch uitzicht over Berlijn. Een andere leuke club is Yaam Beach waar je bananenbier kan drinken!

Berghain nachtleven Berlijn

De beroemde Berghain nachtclub. Volgens sommigen de beste (techno)club ter wereld!

13. Museum Insel

Het Museum Insel is eigenlijk een combinatie van bezienswaardigheden in Berlijn. Het is beter bekend als het Museumeiland en ligt in het midden van de rivier de Spree. Het eiland staat trouwens ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt er heel wat verschillende musea. Hieronder vind je alvast wat extra info over enkele van de toppers:

  • Nieuwe Museum – Voor iedereen die geïnteresseerd is in Oud-Egyptische kunst.
  • Pergamon Museum – Dit is één van de populairste musea in Europa. Je kan hier onder andere de Marktpoort van Miletus, Islamitische kunst en de Ishtar Poort bezichtigen.
  • Oude Museum – Als je houdt van Griekse, Romeinse en Etruskische kunst is dit een heel interessante plek. Ook de buitenkant van dit gebouw is bijzonder indrukwekkend.
  • Bode Museum – Ontdek heel wat indrukkende beeldhouwwerken uit de Byzantijnse kunstwereld.
  • Oude Nationale Galerie – Het nationale museum voor neoklassieke, romantische, vroegmoderne en impressionistische kunst.

Als je graag alle vijf musea wilt bezoeken, dan kan je voor €46 de Berlin Welcome Card aanschaffen. Hiermee krijg je toegang tot de vijf musea op het eiland en kan je 72 uur gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

altes museum Berlijn dingen om te doen

Het Altes Museum ligt bovendien op een prachtige locatie, vlakbij de Dom van Berlijn.

14. De verkeerslichten in Oost-en West-Berlijn

Over de Ampelmännchen (de verkeerslichten) in het oosten en het westen van de stad kan ik je ook nog wat vertellen. Ondanks de val van de Berlijnse Muur zijn er toch nog wat kleine verschillen tussen beide delen van de stad. Zo zijn de verkeerslichten een grappige bezienswaardigheid in Berlijn, tenminste… Als je het gezien hebt!

Als je aan het rondwandelen bent in de Duitse hoofdstad en je weet niet in welk deel van de stad je je bevindt, moet je eens naar de Ampelmännchen kijken. Als het licht een grappig mannetje is, dan ben je in Oost-Berlijn. Is het een normaal licht? Dan ben je in West-Berlijn. Wie had gedacht dat een simpel verkeerslicht zo leuk kon zijn?!

Ampelmännchen Berlijn dingen om te zien

Het hoeven niet altijd grootste monumenten te zijn die ons over de geschiedenis van Berlijn vertellen.

15. Berlijnse dom

Als je je nog steeds afvraagt wat te doen in Berlijn, dan mag een bezoek aan deze prachtige kathedraal zeker niet ontbreken. Het staat zelfs in de top tien van de meest bezocht bezienswaardigheden van Duitsland. De Berliner Dom is een prachtige klassieke kerk in neorenaissancestijl en werd gebouwd in 1905.

De Berlijnse dom heeft een prachtige koepel, die je kan bewonderen vanop het Museumeiland. Je kan de top van de kathedraal ook bezoeken als je een ongelooflijk uitzicht over Berlijn wilt. De toegang hiervoor is €7 en kan alleen online via de website van de Berliner Dom gekocht worden of ter plekke. Met de Berlin Welcome Card krijg je twee euro korting (€5).

Berlijnse dom bezienswaardigheden

De dom staat trouwens op een erg mooie, centrale locatie.

hoogtepunten Berlijn dom binnenkant

De binnenkant van de dom is prachtig!! Het is die zeven euro dan ook meer dan waard.

16. Topography des Terrors

Heb je een beperkt budget? Dan zijn er ook heel wat gratis activiteiten in Berlijn. Zo is de Topography des Terrors helemaal voor niets te bezoeken. De gedenkplaats is gelegen op de voormalige locatie van de Gestapo en de SS, twee namen die je onmiskenbaar doen terug denken aan de meest beruchte periode in de Duitse (en Europese) geschiedenis.

Het hoofdkwartier van deze moorddadige instellingen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en daarna afgebroken. Wat er nu overblijft, is een monument die een ontnuchterende boodschap brengt aan de huidige en toekomstige generaties. Je kan aan de Topography of Terror ook een openluchttentoonstelling bezoeken waar je meer leert over het leven in nazi-Duitsland.

De Topography des Terrors staat langs een stukje (nagebouwde) Berlijnse muur.

Topography of terror Berlijn

Ga zeker ook even binnen in het museum voor meer interessante feiten en weetjes.

17. Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche is eigenlijk een moderne kerk die gebouwd werd als herdenking aan de oorspronkelijke Keizer-Wilhelmskerk uit 1890. Deze raakte bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog heel zwaar beschadigd. Toen de oorlog afgelopen was ontstond er een enorme discussie of de kerk afgebroken of herbouwd moest worden.

Uiteindelijk werd in 1957 besloten dat er gewoon een nieuwe, hedendaagse kerk zou gebouwd worden naast de ruïnes van de oude kerk. Het uiteindelijke resultaat is echt prachtig en de nieuwe kerk heeft maar liefst 20.000 blauwe gebrandschilderde glas-in-loodpanelen. De buitenkant lijkt nogal grauw, maar wacht tot je deze kerk binnen gaat!
Het enige overblijfsel van de oude kerk is trouwens de toren waar je nu een anti-oorlogse tentoonstelling kan bezoeken.

Gedächtniskirche Berlijn Bezienswaardigheden

Wat een prachtig lichtspel! Dit is zonder twijfel één van de meest bijzondere kerken die ik al ooit zag!

Kaiser Wilhem Gedächtniskirche

De binnenkant van de zwaar gebombardeerde Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ziet er trouwens ook niet mis uit, he?

18. Kaufhaus des Westens

Berlijn is niet alleen een walhalla voor kunstliefhebbers en feestbeesten, maar shopaholics kunnen ook hun hartje ophalen in de Duitse hoofdstad. Het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) is een gigantisch groot warenhuis en telt maar liefst acht verdiepingen. Geen wonder dus dat dit het bekendste shoppingcenter van Duitsland is en het tweede grootste van Europa.

Op de eerste drie etages kan je naar hartelust shoppen met op het gelijkvloers een Luxury Boulevard, met tal van luxe winkels. Foodlovers kunnen dan weer smullen op het zesde verdiep van het warenhuis waar je heel wat banketbakkers en andere Duitse specialiteiten kan vinden. Helemaal boven is er een prachtige wintertuin met een gezellig zelfbedieningsrestaurant, ideaal als pauze tijdens het shoppen.

kaufhaus des Westens Berlijn

Van luxeproducten tot voeding. Je vindt hier alles!

berlijn bezienswaardigheden KADEWE

Ben je op zoek naar een lekkere Duitse wijn (of van elders, natuurlijk), dan ben je hier ook aan het juiste adres!

19. DDR Museum

Ondanks de geschiedenis heerst er een heuse nostalgie naar de DDR (Duitse Democratische Republiek) in Oost-Berlijn. Daarom opende in 2006 rechtover de Berliner Dom een museum als throwback naar de DDR. Het is een leuk en speels museum waar je op een kitscherige manier geconfronteerd wordt met het goede en het slechte uit deze periode in Duitsland.

Als je dus niet weet wat te doen in Berlijn als het regent, is dit wel een leuke uitstap. Je kan er onder andere het typische meubilair en inrichting bewonderen en ervaren hoe het voelde om in een Trabant te rijden. Skip-the-line tickets voor het DDR Museum kan je online boeken voor €12 per persoon. Ik raad ook echt aan om dit te doen, want dit is één van de populairste attracties in Berlijn.

DDR museum berlijn wachtrijen

Ik raad trouwens echt aan om voorrangstickets aan te kopen voor het DDR museum. Wachtrijen kunnen lang zijn!

20. De Berlijnse Zoo

Net als Pairi Daiza in Bergen is de Berlijnse Zoo één van de grootste en mooiste dierentuinen van Europa. Als je met kinderen op reis bent in de Duitse hoofdstad, is deze zoo dus zeker de moeite waard. Ze weten vast niet waar eerst te kijken, want de zoo telt meer dan 1.300 diersoorten en er leven in totaal meer dan 20.000 dieren. Dit park heeft zelfs de meeste diversiteit aan dieren ter wereld!
Voor de kinderen – en stiekem ook voor volwassenen – is deze geweldige dierentuin zeker een hoogtepunt in Berlijn.
Wist je trouwens dat dit de enige dierentuin in Duitsland is waar je ook panda’s kan bezichtigen?

Als je voor €20 de Berlin Welcome Card hebt gekocht, krijg je tot 50% korting op je toegangsticket voor de zoo. Anders betaal je per volwassene €15,50 en voor kinderen €8.

zoo berlijn

Het leuke aan de zoo van Berlijn is dat de dieren hier echt wel ruimte hebben.

Berlijnse Zoo pelikanen

Vogelliefhebbers zitten hier trouwens ook goed. Er zijn hier heel wat van onze gevederde vrienden te bezichtigen!

21. Treptower Park

Een dagje in het Treptower Park is één van de leukste dingen om te doen in Berlijn wanneer het zomer is. Het park ligt vlak aan de Spree waar het de rivier zo’n vier kilometer lang volgt. Het is de ideale plek om in Berlijn een wandeltocht te maken. Daarnaast kan je in het park ook een bootcruise nemen op de rivier of gewoon even relaxed picknicken.

Het Treptower Park werd in 1884 aangelegd en is volledig in Engelse stijl ontworpen. In totaal is het zo’n 84 hectare groot en vind je er heel wat gezellige plekjes waar je kan chillen, voetballen of gewoon kan lopen. In het park liggen trouwens ook 80.000 Sovjet-soldaten begraven die om het leven kwamen in de Slag om Berlijn. Het passende Russische monument is voor mij ook meteen één van de prachtigste herdenkingsmonumenten in de stad.

treptower Park Berlijn

Dit Russische monument vind je ook in het Treptower Park en was voor mij één van de mooiste plekjes in deze groene oase.

22. Tiergarten

Nog een andere leuke bezienswaardigheid in Berlijn is Tiergarten. Dat er zoveel parken zijn in de Duitse hoofdstad is toch echt een meerwaarde volgens mij, want je vindt altijd wel een plekje om even te ontsnappen aan de drukte. Dit park is het grootste van Berlijn en is maar liefst 500 hectare groot. Dat kan wel tellen voor een wandeling in het groen! Bovendien vind je hier in de buurt ook heel wat mooie monumenten. De Siegessaüle, Brandenburger Tor, Berliner Dom, … liggen allemaal in de buurt van deze groene long. Tijdens een wandeling door dit park kom je ook heel wat herdenkingsmonumenten tegen.

Naast wandelen, kan je in Tiergarten ook een boot huren, picknicken of gewoon gezellig genieten van een fris Duits biertje in de biertuin. Bovendien ligt de Berlijnse Zoo op wandelafstand van het park als je zin hebt om even wat exotische dieren te spotten.

Berlijn wandeltocht Tiergarten

Heb je nood aan een fikse wandeltocht? Bezoek dan de Tiergarten! Mooi in elk seizoen.

tiergarten Park Berlijn

Doorheen de Tiergarten lopen enkele belangrijke banen van Berlijn. Van daaruit zie je steevast de Fernsehturm, de Brandenburger Tor en de Siegessaüle.

23. Oberbaumbrücke

Deze bezienswaardigheid in Berlijn is er eentje die zo op een postkaartje kan staan en misschien ken je de brug al uit films als The Bourne Supremacy en Run Lola Run. De Oberbaumbrücke was tijdens de Koude Oorlog een gewapende controlepost om van west naar oost te gaan. De brug gaf tegelijk ook de grens aan tussen het westerse gedeelte en het oostelijke gedeelte van de stad. Na de val van de Muur in 1989 kon het verkeer op de brug weer hervat worden en kreeg het terug haar prachtige gotische uitstraling.

Oberbaumbrücke wat te doen in Berlijn

Londen heeft de Tower Bridge, Berlijn heeft de Oberbaumbrücke.

24. Hackesche Höfe

Middenin één van de hipste shoppingbuurten van Berlijn, vind je de Hackesche Höfe. Dit binnenplein is vooral mooi omwille van zijn prachtige art-nouveau façades die de winkeltjes, bars en hippe coffee shops nog net dat tikkeltje meer geven.
Je kan hier heerlijk ontsnappen aan de drukke stad die achter de hoge gevels stevig verder raast. Slenter gerust wat rond, want je vindt hier tal van verborgen schatten en ook heel wat groen!

highlights Berlijn Hackesche Höfe

Het lijkt wel op een stad binnenin een stad. Je komt helemaal tot rust in de Hackesche Höfe!

hackesche höfe Berlijn

Met tal van leuke restaurants en bars ben je hier trouwens wel even zoet.

25. De Nieuwe Synagoge

Niet ver van de Hackesche Höfe ligt de erg imposante Nieuwe Synagoge. Zoals je natuurlijk wel weet, hebben Joden het allesbehalve makkelijk gehad in de geschiedenis van Berlijn. Als je je geschiedenislessen nog herinnert, dan weet je misschien nog dat op 9 november 1938 alle synagoges in Duitsland werden afgebrand. Dit was ook het plan voor de Nieuwe Synagoge, maar gelukkig werd daar een stokje voor gestoken door een moedige politieagent die dit niet toeliet door het historische karakter van dit gebouw. Helaas mocht dit niet baten, want tijdens Wereldoorlog Twee werden grote delen van de Synagoge alsnog verwoest. Na de val van de Muur, werd alleen de gevel en de magnifieke gouden koepel hersteld. De andere delen waren te zwaar beschadigd om nog te redden.

Deze synagoge speelt vandaag de dag terug een erg belangrijke rol in het dagdagelijkse leven van Joden in Duitsland. Voor toeristen speelt dit vergulde gebouw vooral een informatieve rol, maar laat ons eerlijk zijn… Het gebouw is gewoon ook echt prachtig!

dingen om te doen in Berlijn Nieuwe Synagoge

Ik liep hier toevallig langs, maar wees eerlijk… Voor zo’n grandioos gebouw zou je toch ook even stoppen!

26. Panoramapunkt

Vlakbij de beroemde Potsdamer Platz ligt het Panoramapunkt. Voor €7,50 mag je gebruik maken van de snelste lift in Europa, die je in ongeveer twintig seconden naar de bovenste verdieping katapulteert. Van hieruit krijg je een onverstoord uitzicht over de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn. Zo kan je in de verte de Fernsehturm zien, maar ook de Dom van Berlijn, de musea van het Museum Insel, de Gedächtniskirche, het herdenkingsmonument voor de vermoorde Joden, … Het zijn trouwens niet alleen deze monumenten die een bezoek aan het Panoramapunkt leuk maken. Vanaf deze hoogte zie je pas echt hoe gigantisch groot Berlijn is en het is best leuk om alles in miniatuurvorm te zien. Het zal je ook meteen opvallen hoe groen deze stad is!
Om je bezoek nog interessanter te maken, kan je op het onderste platform ook heel wat bijleren over de Berlijnse muur, de opkomst van de SS en nog meer weetjes over de geschiedenis van Berlijn. Er staat hier zelfs een klein stukje van de Berlijnse Muur!
Vergeet niet om ook de tweede etage te betreden voor nog een beter uitzicht over de Duitse hoofdstad. Na afloop kan je je opwarmen aan een lekkere kop koffie op thee in het panorama café.

hoogtepunten Berlijn panoramapunkt

Het Panoramapunkt is letterlijk één van de hoogtepunten van Berlijn!

Panoramapunkt Berlijn dingen om te doen

Je krijgt vanop dit gebouw een onverstoord uitzicht over de Duitse hoofdstad.

27. VEB Orange: souvenirwinkel met communistische spulletjes

Tweedehandswinkeltjes zijn er genoeg in Berlijn, maar er zijn er maar weinig met zo’n unieke voorraad als de VEB Orange. In deze originele handelszaak vind je alleen maar hebbedingen die afkomstig zijn uit de jaren ’60 en ’70 uit Oost-Duitsland. Originele pamfletten en propaganda, vergeelde postkaarten, een collectie aan oranje prullaria waar Nederlanders jaloers op zouden kunnen worden, poppen die mij kippenvel deden krijgen, … Dit is echt een museum op zich!

VEB orange Berlijn tweedehandswinkel

VEB Orange is geen typisch tweedehandswinkeltje!

Oost-Duitsland tweedehands Berlijn VEB Orange

Deze winkel verkoopt originele Oost-Duitse spullen uit de jaren ’60 en ’70. Een museum en kringloopwinkel tegelijk!

28. Mauerpark

Ooit verdeelde de Berlijnse Muur deze locatie in twee grauwe stadsdelen, maar na de val ervan duurde het niet lang voordat het Mauerpark werd opgericht. Een deel van de muur is hier trouwens nog steeds te zien en wordt nu duchtig gebruikt om graffiti kunstwerken op tentoon te stellen: een dikke middelvinger naar het strenge regime van vroeger. Het was toen immers volledig verboden om tekeningen op de muur aan te brengen.

Op weekdagen is het Mauerpark een erg gezellig plekje om rustig door te wandelen, maar het is vooral tijdens het weekend dat deze groene long tot leven komt.
’s Zondags zit het park vaak afgeladen vol en dat heeft maar met twee dingen te maken: Flohmarkt en Karaoke!

Het hele park wordt op deze dag ingepalmd door verkopers van tweedehandsspulletjes of artiesten die hun kunstwerken verkopen, maar voor mij is het toch vooral de karaoke in het amfitheater die hier de moeite is. Soms zitten hier wel 2000 mensen tezamen te luisteren naar het gekweel van hun medemensen. Wil je zelf ook meezingen? Meld je dan vroeg aan, want de wachtrijen worden alsmaar langer en langer!

Mauerpark Berlijn bezienswaardigheden

Het Mauerpark staat vol met graffiti en maakt de vrije sfeer hier onmiddellijk duidelijk.

29. Charlottenburg paleis

Net als andere paleizen in Europa, ligt het Charlottenburg paleis net buiten de Duitse hoofdstad. Gelukkig is het kasteel goed bereikbaar met de metro. Bezoek trouwens ook het Charlottenburg Park als je de tijd hebt. Dit park is helemaal gratis en het is open tot zonsondergang. Het park en het kasteel worden beschouwd als één van de prachtigste bezienswaardigheden in de omgeving van Berlijn.

In het paleis worden regelmatig concerten van klassieke muziek gegeven. Als je dit graag wilt meemaken samen met een rondleiding door het slot, dan kan je voor €95 tickets boeken voor een onvergetelijke ervaring.

bezienswaardigheden omgeving Berlijn Charlottenburg

Het Charlottenburg Paleis ligt in de omgeving van Berlijn, maar is echt wel de moeite om te bezoeken.

30. Sanssouci paleis

Mocht je niet weten wat te doen in Berlijn als het regent, dan moet een daguitstapje naar het Sanssouci paleis zeker op je lijstje staan. Het paleis werd gebouwd toen er nog een koninklijke familie in Duitsland woonde! Het gebouw doet je waarschijnlijk wat denken aan Versailles en heeft prachtige tuinen met gigantische fonteinen.

Schloss Sanssouci ligt in Potsdam en het is een enorme populaire bezienswaardigheid in de omgeving van Berlijn. Vanuit de hoofdstad kan je vanaf €46 gemakkelijk een excursies naar Potsdam en het Sanssouci paleis boeken.

sanssouci Paleis wat te doen in Berlijn

Het Sanssouci Paleis hoeft niet onder te doen voor Versailles en ligt vlakbij Berlijn!

Tickets, tours en excursies boeken?

Ga je binnenkort naar Berlijn en wil je alvast tickets of tours boeken? Goed idee! Want de Duitse hoofdstad wordt jaarlijks bezocht door miljoenen mensen. Wachtrijen kunnen dus lang zijn en tours zijn soms al enkele dagen op voorhand uitverkocht.
Of wil je gewoon wat extra inspiratie krijgen voor je bezoek? Kijk dan zeker eens naar de tours van GetYourGuide. Bovendien kan je bij hen altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.

6x De beste hotels van Berlijn

Als je van de bezienswaardigheden van Berlijn wil genieten, dan moet je natuurlijk ook een plekje hebben om even tot je positieven te komen. Hieronder lijst ik zes hotels op in alle prijscategorieën.

Circus Hostel

Tijdens mijn laatste verblijf in Berlijn, verbleef ik in dit hippe hostel. Laat je niet meteen afschrikken door ‘hostel’, want je kan hier ook privé kamers boeken vanaf €58 per nacht. De kamers zijn ruim, voorzien van alle gemakken en ook de locatie van deze accommodatie is top. Voor €5 extra per nacht krijg je een (basic) ontbijt, zodat je goed aan je dag kan beginnen.
Vind je het niet erg om in een gedeelde kamer te slapen? Dan betaal je hier amper €16 per nacht!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

circus hostel Berlijn

Mijn private kamer in het Circus Hostel.

Die Fabrik

Heb je maar een beperkt budget om op citytrip naar Berlijn te gaan? Dan is Die Fabrik vast iets voor jou. Voor €55 per nacht logeer je in een sfeervolle en kunstzinnige herberg in een vooroorlogse steenfabriek. Deze karakteristieke plek heeft een gezellig café, een binnenplaats en je kan er ook met een hele groep vrienden logeren in een slaapzaal. Dit hotel ligt bovendien in de buurt van verschillende bezienswaardigheden in Berlijn.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

die fabrik hostel Berlijn

© Die Fabrik

Hüttenpalast

Hüttenpalast is een eigenzinnig hotel met 18 unieke en originele kamers, gelegen in de rustige Neukölln-wijk. Je kan er logeren in caravans, blokhutten of comfortabele, moderne kamers. De accommodatie ligt vlakbij honderden hippe bars, trendy restaurants en hippe clubs. Eén nacht kost je hier €69 en schenkt je de perfecte uitvalsbasis om Berlijn te verkennen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Huttenpalast Berlijn bezienswaardigheden hotel

© Hüttenpalast

Michelberger Hotel

Je vindt er alles wat je nodig hebt in het Michelberger hotel. Deze hippe, stedelijke, jeugdige accommodaties verhuurt kamers met elk een apart en uniek thema, denk maar aan het interieur van een bibliotheek of een chalet. Het hotel is bovendien ook nog eens goed gelegen om de belangrijkste monumenten van Berlijn te bewonderen. Voor een nacht in een tweepersoonskamer betaal je €84.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Michelberger hotel Berlijn

© Michelberger Hotel

The Yard Berlin

Dit chique designhotel ligt in een rustig deel van een hippe wijk in Friedrichshain-Kreuzberg, met een sterrenrestaurant en een gezellige bistro in Scandinavische stijl. Dit thema wordt verder getrokken in de stijlvolle kamers van het hotel waar je kan overnachten vanaf €103 in een tweepersoonskamer. In de buurt vind je heel wat van de hipste highlights van Berlijn.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

the yard Berlin

© The Yard Berlin

Hotel Zoo

Voor ongeveer €200 kan je een nachtje stijlvol logeren in het eigenzinnige Hotel Zoo. Het ligt in de prestigieuze Kurfürstendammstraat, op een boogscheut van de Berlijnse Zoo. De kamers zijn uniek en heel erg luxueus. De accommodatie heeft ook een goed restaurant, een chique bar en een fitnesscentrum. Hotel Zoo is trouwens heel erg geliefd bij heel wat beroemdheden.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

hotel Zoo Berlijn

© Hotel Zoo

Ik hoop dat deze 30 hoogtepunten van Berlijn een inspiratiebron mogen zijn voor je must-see list tijdens je citytrip. De Duitse hoofdstad is zó groot dat je vast ook nog andere pareltjes ontdekt wanneer je in de stad rondwandelt. Heb je nog tips? Laat ze dan zeker achter in de comments.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
  1. Rita Nijs says:

    Klein foutje volgens mij : 9. Brandenburger Tor – “Ich bin ein Berliner” was in de speech van J.F. Kennedy (1963) en niet Ronald Reagan.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam