13 Bezienswaardigheden in Boedapest + 5x de beste hotels!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

In twee gesplitst door de Donau vormen het heuvelachtige Buda en de met boulevards bezaaide Pest, de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hoewel er tijdens de eerste eeuw op dezelfde plaats een Romeinse nederzetting was, is de stad Boedapest pas officieel ontstaan in 1873. Sindsdien is het het culturele, politieke en commerciële hart van Hongarije. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaarlijks miljoenen reizigers naar hier komen voor een citytrip naar Boedapest.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 votes)

Tip: de Budapest Card

Vooraleer we beginnen met het opsommen van de allermooiste bezienswaardigheden in Boedapest, wil ik jullie toch ook deze tip nog meegeven.
Excursies kosten al snel veel geld per persoon en dus is de Budapest Card een erg voordelig alternatief, want hier krijg je meteen meerdere excursies en toegangstickets aan een veel betere prijs (€21,99)!
Met deze pas krijg je gratis openbaar vervoer, gratis gegidste tours (2), gratis toegang tot de thermen van St. Lukácks, gratis toegang tot 8 musea en allerlei andere kortingen

dingen om te doen in Boedapest

Dingen om te doen in Boedapest

In dit artikel vind je ook mijn favoriete tours en uitstapjes met GetYourGuide. Ik gebruikte deze site ook om inspiratie te krijgen voor mijn citytrip naar Boedapest. Het is makkelijk in gebruik en je kan bijna iedere tour en vrijwel elk toegangsticket tot 24u op voorhand wijzigen of annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

1. De Grote Synagoge van Boedapest

De Grote Synagoge van Boedapest wordt door veel mensen gezien als de allermooiste ter wereld. Het is bovendien de grootste synagoge van Europe en de tweede grootste ter wereld! Dit heilige bouwwerk heeft een erg belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Boedapest, maar ook mensen die interesse tonen in architectuur zullen dol zijn op deze highlight in de Hongaarse hoofdstad.
Breng na je bezoek aan de synagoge ook wat tijd door in het herdenkingspark, ter nagedachtenis van de vele Joodse slachtoffers. De Levensboom die daar staat is werkelijk adembenemend mooi en doet je ook eens goed nadenken.

Om deze prachtige plek binnen te mogen moet je wel een ticket aanschaffen. Online kan dat voor net geen €14 per persoon. In dat toegangsbewijs zit ook een rondleiding inbegrepen en een bezoek aan de begraafplaats. Vergeet niet dat de Grote Synagoge van Boedapest op zaterdagen en Joodse feestdagen is gesloten en vergeet ook niet om gepaste kledij te dragen bij je bezoek.

bezienswaardigheden boedapest synagoge

De tweede grootste synagoge ter wereld!

grote synagoge boedapest binnenkant

En de binnenkant is ook niet mis!

2. Het Parlement van Boedapest

Dit gigantische gebouw valt meteen op als je langs de Donau aan het wandelen bent. Dit volledige gebouw is maarliefst 268 meter lang en op het breedste punt 118 meter. Als je de buitenkant al indrukwekkend vindt, wacht dan maar tot je het interieur van dit grandioze parlement hebt gezien. Tijdens een tour van ongeveer 45 minuten word je in vanuit de prachtige ontvangsthal verder geleid naar de koepel en de zaal van het Hongaarse Hogerhuis.
Voor een rondleiding door het parlement betaal je €11,95 per persoon. Wil je je bezoek aan het parlement meteen combineren met een cruise op de Donau? Dan betaal je €24 per persoon.

parlement boedapest bezienswaardigheden

Grandioos vanbuiten en fenomenaal vanbinnen!

bezienswaardigheden boedapest parlement binnen

Het parlement vanbinnen is misschien nóg indrukwekkender. Bestel je tickets op voorhand, want tours zijn vaak volzet!

3. Burcht van Boeda

Van de vele bezienswaardigheden in Boedapest is de burcht van Boeda ongetwijfeld de blikvanger. Ontegensprekelijk is de burcht een van de hoogtepunten van Boedapest en dus mag een bezoek zeker niet aan je reisplanning ontbreken. Het historische kasteelcomplex is gelegen op een heuvel en wordt met de Kettingbrug van de rest van de stad gescheiden. Vooral ‘s avonds hangt er een sprookjesachtige sfeer rond de burcht.
Met de de Budapest Card (€22) krijg je een gratis gegidste wandeling rond de burcht van Boeda.

burcht van boeda dingen om te doen in boedapest

De statige burcht van Boeda is mooi van uit de verte en nog mooier eens je er door loopt!

4. Thermische baden

De thermische baden behoren tot de meest ontspannende activiteiten van wat te doen in Boedapest. De vele ondergrondse thermische bronnen hebben ervoor gezorgd dat er tientallen themische baden zijn, verspreid over de hele stad. Het Széchenyibad is het grootste medicinale kuuroord in Europa en door de indrukwekkende architectuur voelt het aan alsof je in een paleis zwemt. Dat het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest is, is makkelijk af te leiden uit de grote massa die vaak aanwezig is.
Boek je tickets op voorhand online en je mag meteen binnen. Een skip-the-line ticket kost €19 per persoon.
Met de de Budapest Card (€22) mag je het St. Lukácks bad gratis betreden en krijg je korting op de andere baden.

boedapest bezienswaardigheden széchenyi bad

Er zijn heel wat thermische baden in Boedapest, maar het bekendste is wellicht het Széchenyi bad.

5. Donau cruise

Wat te zien in Boedapest als je slechts een weekend in Boedapest verblijft? Wat dacht je van alles? Met een Donau cruise zie je niet alleen de volledige stad op een dag, maar doe je het nog eens op een erg leuke manier. Een bootcruise op de rivier is een uitstekende manier om de stad overdag te verkennen, maar evengoed ‘s avonds wanneer de lichten de stad in een magische plaats veranderen. Onderweg zie je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest, maar ook de verschillende bruggen die de verbinding maken tussen Buda en Pest zoals de Kettingbrug, Vrijheidsbrug en Elisabetbrug.
Een cruise op de Donau kan al voor €9 per persoon.

bezienswaardigheden boedapest donau cruise

Een overgetelijke ervaring met de mooiste uitzichten over Boedapest.

6. Het Heldenplein

Het Heldenplein is een van de hoogtepunten in Boedapest die je niet mag missen. Dit plein is gelegen op het einde van de De Andrássyboulevard en wordt gedomineerd door het Millenniummonument. Dat monument bestaat uit een hoge zuil met op de top de aartsengel Gabriel die de nationale symbolen van Hongarije vasthoudt. Voor de zuil staan de standbeelden van zeven Hongaarse stamhoofden. In de halve cirkel staan standbeelden van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis met daaronder een reliëf van een belangrijke episode uit de geschiedenis van Hongarije. Het Heldenplein wordt beschouwd als een van de niet te missen bezienswaardigheden van Boedapest.

heldenplein boedapest bezienswaardigheden

Het Heldenplein is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van de Hongaren. Misschien ook van jou?

7. Margaretha Eiland

Het Margaretha Eiland is een eiland gelegen in het midden van de Donau in Boedapest. Op het eiland rondwandelen wordt beschreven als een van de leukste activiteiten als je je afvraagt wat te doen in Boedapest. Het eiland behoort niet meteen tot de meeste bezochte plaatsen door toeristen die een citytrip in Boedapest doorbrengen, maar is een leuke afwisseling van de drukke stad als je langer dan een weekend in Boedapest verblijft. De aangelegde tuinen, heerlijke zwembaden en ruïnes van een oud klooster zijn vaak ook de plaats waar de lokale inwoners even komen genieten bij heerlijk weer.

bezienswaardigheden boedapest margaretha eiland

Wil je even ontsnappen aan de drukte van Boedapest? Dan is deze groene oase de perfecte plek!

8. Grote Markthal

Of je nu op zoek bent naar verse ingrediënten om goulash te maken (een Hongaars vleesstoofpotje) of gewoon wil shoppen bij de locals, de Grote Markthal is een leuke manier om je voormiddag in de Hongaarse hoofdstad door te brengen. Het is de grootste overdekte markthal en direct ook een van de populairste bezienswaardigheden in Boedapest. Je vindt er onder andere een groot aantal soorten worst, vlees, kazen, fruit en groenten. Op de tweede verdieping zijn er zelfs plaatsen waar je meteen enkele lokale gerechten kunt proeven. Wie een stad echt wil ervaren, kan niet anders dan een bezoek aan de Grote Markthal toevoegen aan zijn of haar lijst van wat te doen in Boedapest.

hoogtepunten boedapest - grote markthal

Niet zo bekend onder de grote massa. De Grote Markthal was voor mij een van de hoogtepunten van Boedapest!

9. Andrássyboulevard

Andrássyboulevard, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is een boulevard die werd aangelegd om de stad te verbinden met het stadspark. De boulevard kan worden vergeleken met de Champs-Elysées in Parijs, gezien het ook heel wat architecturaal sterke gebouwen heeft, maar vooral ook de plaats is waar de duurste merkwinkels hun vestiging hebben genomen. Zelfs al heb je het budget niet om deze dure spullen aan te schaffen, dan nog is een namiddagje window-shoppen een van de hoogtepunten van Boedapest.

wat te zien in Boedapest? Andrassyboulevard

Zeggen dure merken je niks? Ga dan gewoon wat mensen kijken. Altijd leuk!

Andrassyboulevard boedapest

Liefhebbers van architectuur zullen verzot zijn op deze straat!

10. Gellértberg

Wie komt om heel wat te zien in Boedapest, zal op zoek gaan naar de beste locaties om een fantastisch uitzicht te hebben over de stad. En hoeveel beter kan je panorama op de stad worden dan vanaf het hoogste punt, Gellértberg. Een wandeling naar de top van de berg, gelegen in het Budagedeelte, kan je bijvoorbeeld op de eerste dag plannen. Zo krijg je meteen een live-kaart van Boedapest voor je neus geschoven. Vanaf het hoogste punt kun je immers alle belangrijke bezienswaardigheden van Boedapest herkennen.

hoogtepunten boedapest gellertberg

Vanuit de Gellertberg krijg je een prachtig uitzicht over Boedapest. Bespaar jezelf de moeite bij mist, want dan zie je de overkant niet zo goed…

11. Night of the Museums

Bij iedere stedentrip alle musea aflopen op zoek naar die extra portie cultuur kan op de duur vervelend worden. Zeker als je reist met kinderen. Daarom kan het interessant zijn om je verblijf in juni te boeken, tijdens het jaarlijkse evenement ‘Night of the Museums’. Met een enkel toegangsticket krijg je toegang tot vrijwel ieder museum in Boedapest. Spendeer de avond of nacht in een van de vele musea en kom zelf te weten of alles in het museum ‘s nachts echt tot leven komt. Dit moet zowat het leukste zijn wat te doen is in Boedapest.

Als je trouwens van musea houdt, dan is de Budapest Card misschien wel iets voor jou. Voor €22 mag je alle musea in Boedapest bezoeken én krijg je ook nog eens gratis toegang tot de Lukács thermale baden.

hoogtepunten boedapest : night of the museums

Altijd al eens een nacht in een museum willen doorbrengen? Ga naar Boedapest tijdens dit evenement!

12. Aggtelek National Park

Bezienswaardigheden in Boedapest zijn er genoeg, maar mocht je toch nog wat dagen over hebben, dan kan je deze misschien spenderen in de omgeving van de hoofdstad. Om even te ontsnappen aan de betonnen jungle, kun je bijvoorbeeld naar het Aggtelek National Park trekken, zo’n twee en een half uur rijden van Boedapest. De hoofdattractie hier is de Baradlagrot, een van de meest indrukwekkende grottenstelsels van Europa. De volledige grot is zo’n 25 kilometer lang en toont je het resultaat van regendruppels die al duizenden jaren naar beneden druppen.

aggtelek national park grotten daguitstap boedapest

Als je al denkt dat de Grotten van Han indrukwekkend zijn, zal je verrast zijn door de grotten in het Aggtelek National Park!

13. Szentendre

Het stadje Szentendre ligt zo’n twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad en is een ideale daguitstap als je even genoeg hebt van de vele bezienswaardigheden van Boedapest. In het kleine dorpje hangt een mediterrane sfeer waar heel wat toeristen op af komen. Dat er heel wat geschiedenis in de romantische kasseien straatjes hangt is natuurlijk leuk meegenomen. Spendeer je tijd in een van de musea of cafeetjes, afhankelijk van waar je voorkeur ligt. De rustgevende setting met traditionele huizen, windmolens en kerken zal je ongetwijfeld de drukte van de Hongaarse hoofdstad even doen vergeten.
Vanuit Boedapest kan je een halve dagtour doen naar dit gezellige stadje voor ongeveer €40 per persoon met vervoer en lunch inbegrepen.

szentendre boedapest bezienswaardigheden omgeving

Voor een leuke excursie vanuit Boedapest raad ik aan om naar Szentendre te trekken.

5x de beste hotels in Boedapest

Om al deze prachtige plekjes met je eigen ogen te zien, moet je natuurlijk wel een paar dagen in Boedapest verblijven. Gelukkig zijn er hier heel wat mooie en comfortabele hotels! Ik som er alvast vijf voor je op:

Lanchid 19 Design Hotel

Wie krap bij kas zit, hoeft heus niet altijd stijl en comfort op te offeren. In het Lanchid 19 Design Hotel in Boedapest krijg je voor een klein budget heel wat luxe. Geen enkele kamer en suite is hetzelfde in deze accommodatie. Bovendien krijg je bij je boeking gratis een prachtig uitzicht over de Donau en de Koninklijke Burcht van Buda. Het restaurant, de bar en de woonruimten bestaan uit leuke, moderne ruimtes. Er is trouwens ook een fantastische spa in het Lanchid 19.

Vanuit het hotel kijk je niet alleen uit op de verschillende bezienswaardigheden van de stad, maar ze zijn ook nog eens gemakkelijk te bereiken. Op minder dan één kilometer van het Lanchid 19 vind je het Historisch Museum, de Kettingbrug en de Vidgadó Concertzaal. Mocht je Boedapest bezoeken tijdens de eindejaarsfeesten, zit je hier ook goed om een bezoekje te brengen aan de kerstmarkt op het Vörösmarty-plein.

In het Lanchid 19 Design Hotel betaal je voor één nacht in een tweepersoonskamer slechts €63.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Lanchid 19 design hotel Boedapest

© Lanchid 19 Design Hotel

Corinthia Hotel

Dit hotel is een historische grand dame die luxe en klasse uitstraalt. De elegante interieurs zijn een stijlvolle mix van originele elementen en de modernste snufjes. Het Corinthia Hotel heeft een verbluffend mooie Royal Spa met onder andere verschillende sauna’s, een fitnessruimte en een fantastisch binnenzwembad. Bovendien vind je in de accommodatie ook nog maar eens drie verschillende restaurants met elk hun eigen specialiteit en een gezellige bar.

Het Corinthia Hotel ligt vlak aan de Grote Boulevard (Nagykörút) en bij tal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest. Zo vind je praktisch om de hoek van het pension verschillende theaters. Andere attracties zoals de Sint-Stefanusbasiliek, de Buda Burcht en de Grote Markthal bevinden zich op een kleine twintig minuten wandelen van het hotel.

Je kan al vanaf €120 per nacht logeren in een tweepersoonskamer van het Corinthia Hotel.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

bezienswaardigheden Boedapest Corinthia hotel

© Corinthia hotel

Art’Otel Budapest

Het Art’Otel is een strakke eigentijdse accommodatie aan de Donau met een fantastisch uitzicht op Pest. Het hotel heeft grote moderne kamers en familiesuites met strakke lijnen en moderne faciliteiten. Er is een goed restaurant waar je kan proeven van de lokale keuken en als gast heb je gratis toegang tot de fitness en de sauna. Over het hele hotel hangen maar liefst 600 kunstwerken van de Amerikaanse Donald Sultan. Iemand van het hotel geeft je er maar al te graag meer uitleg over.

Dit fantastisch hotel in Boedapest ligt op een fantastische locatie in het centrum van de stad. De verkeersvrije winkelstraat ligt slechts op tien minuten wandelen van het Art’Otel. Bezienswaardigheden, zoals het Visserbastion, de Matthiaskerk en het Hongaars parlementsgebouw, liggen allemaal vlak bij de accommodatie. Daarnaast vind je in de nabije omgeving ook tal van leuke restaurants en bars waar je gezellig kan tafelen.

Voor één nacht in een tweepersoonskamer in het Art’Otel Budapest betaal je gemiddeld €95.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Art'Otel Boedapest bezienswaardigheden

© Art’Otel

Casati Superior Hotel

Dit moderne boetiekhotel is een kunstzinnige oase speciaal voor volwassenen. De kamers in het hotel zijn ingericht in vier unieke stijlen, die elk een andere sfeer oproepen: Heaven, Classic, Natural en Cool. Bij aankomst word je verwelkomd met een gratis cocktail. (Laat) ontbijten en ontspannen kan in het romantische atrium op de binnenplaats. In 2019 won het Casati Superior Hotel trouwens de prijs voor het Hongaars Hotel van het jaar.

De populairste bezienswaardigheden van Boedapest vind je allemaal op loopafstand van het hotel. Dat maakt van het Casati Superior Hotel de perfecte uitvalsbasis om de Hongaarse hoofdstad te ontdekken. De Sint-Stefanusbasiliek, de vele theaters op Pesti Broadway en de Opera vind je allemaal op een kwartiertje wandelen van de accommodatie. De buurt van het Casati Superior Hotel is ook ideaal om te genieten van de Hongaarse keuken.

Een nacht in Casati Superior Hotel kost je zo’n €148 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Casati Superior hotel Boedapest

© Casati Superior Hotel

Aria Hotel

Dit hedendaagse en weelderige vijfsterrenhotel ligt pal in het hart van Boedapest. De neoklassieke kamers zijn allemaal ontworpen rond een muzikaal thema en zijn gevuld met prachtige kunstwerken. Vanop het dak van het Aria Hotel heb je een subliem uitzicht over de Hongaarse hoofdstad. ’s Morgens wordt er elke dag een fantastisch uitgebreid buffet voorzien. Daarnaast verwent de accommodatie je nog met een grandioos restaurant, een gezellige bar, een relaxerende en ondergrondse spa en een verkwikkend overdekt zwembad.

Het Aria Hotel ligt in de buurt van de verschillende bezienswaardigheden in Boedapest. Op slechts 100 meter van de accommodatie vind je de Sint-Stefanusbasiliek. Wat verder vind je de Opera en ook de bekende Kettingbrug. Als je het lijstje met dingen om te doen in Boedapest die ik hier opsom al snel hebben afgewerkt, dan geeft het vriendelijke personeel van het hotel je maar al te graag enkele extra persoonlijke tips.

Voor een nacht in het Aria Hotel betaal je ongeveer €275 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Aria hotel Boedapest bezienswaardigheden

© Aria Hotel

Excursies in Boedapest

Wil je graag tickets kopen voor de thermale baden in Boedapest? Of wil je graag een gegidste rondleiding? Misschien wil je wel een daguitstap vanuit Boedapest regelen? Kijk eens naar deze opties:

» Alle tours en excursies in Boedapest

Citytrip naar Boedapest

De stad aan de Donau is erg in trek bij citytrippers. Dat heeft natuurlijk veel te zien met de spotgoedkope tarieven die je vaak vind bij het zoeken naar een citytrip. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>