3 juni, 2020

5/5 - (7 stemmen)

13 Bijzondere bezienswaardigheden in Bologna en dingen om te doen in de buurt

Bologna wordt bij een doorreis door Italië vaak overgeslaan. Onterecht, vind ik. Want het is echt een prachtige plek. De stad is makkelijk op één of twee dagen te bezoeken, en naast tal van prachtige bezienswaardigheden vind je er volgens velen ook het culinaire hart van Italië terug. Heerlijk eten, prachtige bezienswaardigheden en een gezellig centrum. Wat wil je nog meer?!
In dit artikel bespreek ik mijn persoonlijke favorieten in en net buiten de stad.

5/5 - (7 stemmen)

twee torens Bologna checkoutsam

Groetjes vanop de twee torens!

1. De twee torens van Bologna

In de tijd van Dante en andere Italiaanse poëten was Bologna de stad van de torens. Hoe meer torens een stad had, hoe rijker die werd beschouwd. Tientallen gigantische schouwen sierden de skyline van Bologna en zorgden ongetwijfeld voor een magisch uitzicht. Spijtig genoeg zijn de meeste van deze torens afgebroken of weggehaald, en blijven er nu nog ‘maar’ een twintigtal van de bijna 180 exemplaren over.
Voor vijf euro per persoon kan je de bekendste en hoogste toren van Bologna beklimmen (97 meter): de Asinelli toren. Deze mooie toren staat trouwens naast nog zo’n prachtexemplaar: de Garisenda toren. Wist je trouwens dat deze toren schever staat dan de toren van Pisa?!

Denk je dat je honger zal krijgen na deze serieuze inspanning? Boek dan tickets voor de toren met een proeverij. Online kan dat vanaf €15 per persoon.

Vanuit het hoogste punt van de Asinelli toren krijg je een oogverblindend mooi uitzicht over Bologna. Tickets kan je kopen in het infopunt op de Piazza Maggiore. Daar krijg je een bepaald tijstip toegewezen, en vervolgens mag je een klein uurtje op het hoogste punt van de stad doorbrengen. Voor mij was dit één van de leukste dingen om te doen in Bologna, maar vergeet niet dat je er 498 tredes voor moet beklimmen.

bezienswaardigheden Bologna twee torens

Beklim de hoogste van de twee torens en je wordt beloond met een fenomenaal uitzicht over de mooie stad.

2. Basilica di San Petronio

Op het prachtige Piazza Maggiore van Bologna vind je de indrukwekkende Basilica di San Petronio. Deze atypische basiliek is gigantisch groot! Het gebouw is 66 meter breed en 132 meter lang, en daarmee is het de tiende grootste kerk ter wereld!
De vreemde façade lijkt wel uit twee verschillende bouwstijlen te bestaan, maar eigenlijk is dit uitzicht gewoon het gevolg van eeuwige discussie tussen verschillende architecten en aannemers. Ik vind het wel iets hebben!
Je kan de kerk gratis bezichtigen, maar om ook foto’s van het interieur te nemen moet je twee euro betalen.

De Basilica di San Petronio

De Basilica di San Petronio is gigantisch! Vind je ook niet dat deze kerk er een beetje speciaal uitziet?

3. Piazza Maggiore

Het Piazza Maggiore (waar de Basilica di San Petronio staat) is op zich al een bezienswaardigheid in Bologna. Dit hele plein wordt omringd door mooie gebouwen, gezellige straatjes en overheerlijk geurende restaurants. Vooral ’s avonds komt het plein tot leven, wanneer er heel wat mensen gezellig samen komen om wat te kletsen, een pick-nick houden of om gewoon mensen te kijken. De vele straatmuzikanten zorgen nog voor dat extra tikkeltje sfeer op dit plein.
Onder de overkapping rechtover de basiliek vind je trouwens ook het toeristische infopunt van Bologna terug. Hier kan je met al je vragen terecht, en kan je ook tickets kopen voor het beklimmen van de Asinelli toren.

piazza maggiore bologna bezienswaardigheden

Zowel overdag als ’s avonds bruist het hier van het leven. Ga zeker naar hier tijdens een weekend. Alleen zo ervaar je het echte Bologna!

4. La Piccola Venezia

Als je in de buurt bent van de Via Piella, kan je een snelle tussenstop maken aan de ‘Piccola Venezia’. Vroeger leek Bologna een klein beetje op Venetië, en waren er ook hier heel wat kanaaltjes die door de stad liepen. Eéntje daarvan vind je in Via Piella. Als je goed kijkt, zie je een open raam waar je nog zo’n kanaal kan zien. Bijlange niet zo indrukwekkend als Venetië, maar het toont je wel een leuk stukje van de geschiedenis van deze stad.

La Piccola Venezia Bologna

Eén van de laatste kanaaltjes die door Bologna loopt. Maar wees gerust, Bologna heeft andere troeven om mooi te zijn!

5. Complesso di Santo Stefano of de ‘Zeven kerken’

Italië heeft natuurlijk heel wat religieuze bouwwerken staan die de moeite waard zijn. En ook heel wat van de bezienswaaridgheden in Bologna zijn kerkjes. Van de tientallen kerkjes vond ik ook de Complesso di Santo Stefano heel erg mooi. Alleen al het pleintje waarop deze kerk staat is de moeite om naar hier te stappen. Hoewel het ‘Sette Chiese’ (zeven kerken) wordt genoemd, vind je er niet alleen een aaneenschakeling van kerkjes, maar ook binnenplaatsen en een prachtige kapel. De bouw van deze kerk moest doen denken aan de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Je hoeft niet te betalen om deze kerk te bezoeken, maar een offer wordt wel gewaardeerd.

complresso di santo stefano of de zeven kerken van Bologna

De zeven kerken stellen heel wat moois tentoon, maar ik vond dit indrukwekkende spreekgestoelte in de kapel toch het mooist!

6. Biblioteca comunale dell’Archiginnasio

Oude bibliotheken vind ik altijd fascinerend om te zien. Spijtig genoeg mag je een groot deel van de Archiginnasio bibliotheek niet bezichtigen als toerist, maar voor drie euro mag je wel twee mooie kamers binnenkijken.
Het ‘Anatomisch theater’ is een zaaltje waarin vroeger de lessen anatomie werden gegeven.De volledige zaal bestaat uit houten sculpturen, waar je de gedetailleerde anatomie van een mens goed kan bestuderen.
Iets verder mag je ook de Stabat Matter hoorzaal bezoeken. Vooral de muren en vloeren zijn hier erg fraai. Het uitzicht dat je vanuit deze zaal krijgt op één van de boekenzalen van de oude bibliotheek is volgens mij wel het mooist.

dingen om te doen in Bologna Biblioteca comunale dell'Archiginnasio

Bibliotheken kunnen soms echt prachtig zijn, en het stuk dat je kan zien in Bologna is zo’n prachtexemplaar!

anatomisch theater bibliotheek bologna

Gedetailleerde houten sculpturen palmen de houten zaal van het Anatomisch Theater in.

7. Via Drapperie

Vlak naast het Piazza Maggiore vind je de Via Drapperie. Volgens mij één van de gezelligste straatjes in Bologna. Dit smalle straatje herbergt tientallen kruideniers, typisch Italiaanse restaurantjes en overdag vind je er een lekker ruikend fruit en groentemarktje. ’s Avonds (en vooral in het weekend) lijkt dit ook de plek te zijn waar mensen samen wat gaan drinken en bijpraten.
In deze straat zitten trouwens heel wat Salumeria’s en Osteria’s. Dit zijn kleine Italiaanse bistro’s waar je overheerlijke panini’s en broodjes kan eten met typisch Italiaans beleg (vooral kazen en vlees). Ga zeker langs bij Salumeria Simoni. Het interieur is adembenemend, maar de broodjes zijn pas echt onbeschrijfelijk lekker!

via drapperie bologna bezienswaardigheden

Eén van de smakelijkste bezienswaardigheden van Bologna is de Via Drapperie. Al je zintuigen zullen genieten van de kleuren, geuren en smaken van deze straat.

8. Certosa di Bologna

Misschien lijkt een bezoek aan een begraafplaats niet meteen leuk om te doen, maar geloof me: je kijkt er je ogen uit! Dit kerkhof ligt vrij ver weg van de andere bezienswaardigheden in Bologna, maar je kan er makkelijk een poosje doorbrengen. Het lijkt wel alsof deze begraafplaats bestaat uit verschillende stijlen. Bepaalde stukjes doen denken aan een typisch Vlaams of Nederlands kerkhof, anderen deden me denken aan een Sovjet omgeving, en weer andere stukken waren ontegensprekelijk prachtig Italiaans met rijkelijk versierde graftombes en beeldhouwwerken.

certosa di Bologna

Prachtige -maar toch ook een tikkeltje angstaanjagende- beelden en sculpturen. De begraafplaats van Bologna lijkt wel een museum!

9. Andere kerkjes

Bologna heeft tientallen kerkjes, basilieken, kathedralen en kapellen. Sommigen al mooier dan de andere. De Basilica di San Petronio en de Sette Chiese zijn het indrukwekkendst, maar zelf bezocht ik ook de Cattedrale di San Pietro en de Basilica San Francesco. Mooi en zeker aan te raden als je genoeg tijd hebt. Maar zeker geen ‘must’.

Cattedrale di San Pietro Bologna interieur kerken bologna

Het interieur van de Cattedrale di San Pietro. Erg mooi, maar er zijn zo veel kerkjes in Bologna dat je ze niet allemaal kan zien…

10. Eet!!!

Het eten van Bologna is een bezienswaardigheid op zich (nee, serieus. Het is niet alleen goddelijk lekker, het ziet er ook nog eens ontzettend goed uit!)
Als er één tip is die je ter harte moet nemen is het wel deze: prop jezelf helemaal vol in Bologna!
Het eten in deze stad is ontzettend lekker. Doordat de stad ook niet al te toeristisch is, zijn de prijzen van restaurants bovendien heel betaalbaar.
Probeer enkele typische gerechten uit van Bologna, en sla de lekkere geharde ham of de lokale kazen zeker niet over. Lees zeker ook mijn artikel over enkele overheerlijke restaurants in Bologna als je op zoek bent naar aanbevelingen.

eten in Bologna lekker

Na mijn rondreis door Italië moet ik de locals van Bologna gelijk geven: het lekkerste Italiaanse eten vind je hier.

Bezienswaardigheden net buiten Bologna

Een bezoek aan Bologna wordt vooral gezellig door de leuke atmosfeer, het lekkere eten en de kleine hoeveelheid aan bijzondere bezienswaardigheden. Maar doordat dit een vrij kleine stad is, kan je voor meer activiteiten misschien ook een kijkje nemen net buiten Bologna.

11. Ferrari Museum in Modena en Maranello

In en rond Bologna zal een liefhebber van snelle auto’s en motors zijn gading snel vinden!
Het Ferrari museum van Modena ligt op een korte treinrit (20 minuten) van het centrale station, en van daaruit kan je de shuttle nemen naar het museum in Modena. Museum is misschien niet het juiste woord, want je ziet er vooral een grote collectie aan peperdure Ferrari’s. Slechts een klein stukje van dit gele, moderne gebouw praat over de geschiedenis van Ferrari. Na je bezoek aan Modena kan je daarom je tocht verderzetten naar Maranello. Daar vind je een tweede museum van Ferrari, dit keer met zowel informatie, interessante tentoonstellingen en een hele resem luxewagens.
Een bezoek aan beide musea is niet goedkoop! Voor een combiticket betaal je €26. Als je alleen naar het museum in Modena gaat, betaal je €16. Bezoek je alleen het museum van Maranello? Dan betaal je ook €16 per persoon.
In beide musea kan je ook nog bijbetalen voor een ritje op een F1 simulator. Dit kost je €25 voor 7 minuten.
Meer info over beide musea vind je in dit artikel.
Wil je graag meer zien dan alleen Ferrari’s? Waarom breng je dan ook geen bezoek aan Ducati en/of Lamborghini? Deze twee bedrijven liggen nog net iets dichter bij Bologna.

Ferrari museum Bologna

Op amper dertig minuten van Bologna liggen twee Ferrari musea! Eentje in Modena en eentje in Maranello.

12. Castello di Rocchetta Mattei

De Apennijnen liggen op een boogscheut van Bologna. Deze bergketen is op zich al een leuke activiteit, maar als je dit kan combineren met een bezoek aan het Castello di Rocchetta Mattei zou ik dat zeker doen. Dit kasteel is een mengelmoes van allerlei stijlen. Middeleeuwse architectuur wordt er moeiteloos gecombineerd met de Moorse bouwkunst. Zowel vanbinnen als vanop een afstand is dit kasteel prachtig!
Spijtig genoeg is dit kasteel enkel op zaterdagen en zondagen te bezichtigen. Dat kan van 09:30u tot 13:00 en van 15:00 tot 17:30u. Om alles nog een beetje ingewikkelder te maken moet je je bezoek reserveren (ten laatste ’s vrijdags). Een bezoek aan het Castello di Rocchetta Mattei kost €10 per persoon.

Castello di Rocchetta Mattei

Het Castello di Rocchetta Mattei is vanbuiten mooi, maar vanbinnen word je pas echt overdonderd!

13. Dozza imolese Bologna

Ongeveer 50 minuutjes van Bologna ligt Dozza. Deze pittoreske stad wordt gezien als een van de mooiste kleine steden van Italië. Het dorpje lijkt van ver misschien op een typisch Italiaans gehucht, maar eens je de binnenstad verkent zal je snel anders denken. De muren van alle huizen zijn immers versierd met prachtige tekeningen, schilderijen en fresco’s. Zowel ’s avonds als overdag is dit plekje prachtig om te bezoeken.
Iets dichterbij kan je trouwens ook de Piazza betlemme San Giovanni in Persiceto bezoeken. Eén van de pleintjes hier is ook prachtig gedecoreerd met mooie muurschilderingen.

dozza imolese schilderwerken

In Dozza vind je een iets verfijndere vorm van graffiti. Het past perfect bij de kleurrijke huisjes!

Excursies in Bologna

Ga je naar Bologna en wil je alles al op voorhand regelen? Of wil je gewoon niet te veel tijd verliezen? Dan is het goed om je uitstapjes al vooraf te plannen. Er is bovendien veel meer te doen in Bologna dan wat ik in deze lijst opsom.
Benieuwd naar enkele andere ideetjes? Kijk eens naar deze aanbiedingen:

5x Hotel in Bologna

Om al de schitterende bezienswaardigheden van Bologna te zien, blijf je hier best enkele dagen. Er is meer dan genoeg te doen en een relaxte citytrip is altijd leuker! Hier zijn alvast de vijf beste hotels van deze prachtige Italiaanse stad.

We Hotel

Deze geweldige accommodatie is een fantastische plek als je houdt van een hotel waar wat te beleven valt. In de ene helft van dit industrieel-chique gebouw wonen studenten terwijl je in de andere kant de goedkoopste kamers van de stad vindt. Het We Hotel is dus één van de goedkopere hotels in Bologna, maar ligt wel wat afgelegen van het centrum. Gelukkig maken het vrolijke personeel en het heerlijke ontbijt met lokale producten dat ruimschoots goed.

Je kan bij het We Hotel boeken vanaf €15 per nacht en kiezen voor een zacht bed in een vierpersoonskamer, ideaal als je met vrienden in Bologna bent. Er is ook de mogelijkheid om vanaf €40 te overnachten in een tweepersoonskamer. In het We Hotel kan je in de zomer genieten van concerten en denderende dj-sets. Om in het centrum te raken kan je er ook fietsen huren.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

We Hotel Bologna

© We Hotel Bologna

Unahotels Bologna Centro

Unahotels Bologna Centro is de juiste keuze als je op zoek bent naar een modern en chic hotel in het centrum van Bologna. Het ligt vlak naast het Centraal Station waardoor het de perfecte uitvalsbasis is als je van plan bent om de regio van Emilia-Romagna te verkennen met de trein. De magnifieke tweepersoonskamers zijn allemaal uniek ingericht en kosten slechts €85 per nacht.

In de zomer kan je relaxen en genieten van een gezellige aperitief op het schitterende zomerterras. Dankzij de fantastische locatie ligt Unahotels op wandelafstand van heel wat bezienswaardigheden in Bologna. Het Montagnolapark bijvoorbeeld is slechts vijf minuten wandelen vanuit de accommodatie. In de buurt vind je trouwens tal van leuke bars, hippe winkels en geweldige restaurants als je even een break wil van alle attracties.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Unahotel Centro Bologna bezienswaardigheden

© Unahotels Bologna Centro

Hotel Touring

Als je op zoek bent naar rust en stilte en tegelijk graag in het hart van Bologna wilt logeren dan is dit bescheiden familiehotel het juiste adres. Dankzij de kleinschaligheid van Hotel Touring ben je sinds 1950 verzekerd van een warm onthaal. Het ligt op een boogscheut van de San Domenico basiliek, het grandioze shoppingcenter Galleria Cavour en verschillende gezellige pleintjes zoals het Piazza Maggiore.

Voor een kamer in dit superieure hotel in Bologna betaal je gemiddeld €107 per nacht. Met een beetje geluk krijg je een suite met balkon en een subliem uitzicht over de bezienswaardigheden en de heuvels van de stad. Tussen juni en september kan je na een dagje sightseeing geweldig ontspannen in de hot tub op de vijfde verdieping.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Touring Bologna

© Hotel Touring

I Portici

Achter de gigantisch grijs-roze gevel en de prachtige arcades, schuilt er een enorm stijlvolle accommodatie. Vanaf het moment dat je de ruime lobby betreedt, weet je al dat je hier met luxe zal worden overspoeld. Voor zo’n €120 per nacht kan je kiezen tussen een klassieke of moderne kamer, elk voorzien van luxueuze faciliteiten waardoor je verblijf nog aangenamer wordt. Sommige suites hebben een mooi uitzicht over het Montagnolapark en vanuit andere kamers kijk je uit over de Via Indipendenza.

I Portici is geweldig gelegen als je op zoek bent naar een locatie vlakbij veel dingen om te doen in Bologna. De befaamde torens van Bologna, het Piazza Maggiore en het historische Quadrilatero district zijn allemaal dichtbij. Net als in andere Italiaanse steden kan je ook hier lekker eten, maar vergeet zeker het sublieme Michelin-sterrenrestaurant van I Portici geen kans te geven tijdens je verblijf.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel I Portici

© I Portici

Art Hotel Orologio

Dit uitstekende hotel in Bologna ligt op een fantastische locatie om de stad en de buurt te verkennen. Omdat het zich midden in een voetgangersgebied bevindt, heb je geen last van voorbijrijdende auto’s. Vanaf €197 logeer je in één van de 33 individueel ontworpen kamers in traditionele Italiaanse stijl. De zware gedrapeerde gordijnen, de warme tinten en de grote schuiframen geven de suites de nodige elegantie.

Het Art Hotel Orologio is goed gelegen met een feeëriek uitzicht op het historische centrum van Bologna en op wandelafstand van de vele bezienswaardigheden. Zo vind je rechtover de accommodatie de klokkentoren en het Piazza Maggiore. Je kan er gratis fietsen huren om door de stad te fietsen en het personeel geeft je met veel plezier meer informatie over de attracties.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Art Hotel Orologio

© Art Hotel Orologio

Reis naar Italië

Bologna wordt vaak over het hoofd gezien bij het kiezen van een citytrip. De stad is niet bijzonder groot, maar de charme en het overheerlijke eten zijn voor mij al reden genoeg om naar hier af te zakken. Daar komen dan nog enkele uitzonderlijke bezienswaardigheden bovenop, et voila… Je zit met een perfecte citytrip!
In de omgeving liggen beroemdere steden zoals Florence en Pisa, maar een daguitstap (of meerdere dagen!) naar Bologna moet je zeker inplannen.
Benieuwd? Kijk eens naar deze citytrips:

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam