16x Bezienswaardigheden bij Comomeer: Wat te doen? Tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Wat is er te doen rond het Comomeer? Deze populaire vakantiebestemming in Noord-Italië heeft echt van alles te bieden. Hier huur je een bootje, bezoek je monumentale villa’s, en ga je op uitjes naar nostalgische dorpjes. Ik laat je kennismaken met de beste bezienswaardigheden rond het Comomeer.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

1. Paradijselijke Villa Carlotta

Eén van de bezienswaardigheden rond het Comomeer waar iedereen heen wil is een monumentale villa. Villa Carlotta ligt bij het dorpje Tremezzo en is gebouwd door een familie die goed in de slappe was zat. Deze 18e-eeuwse villa is geweldig mooi, en luxe ingericht met sierlijke meubels, schilderijen en fresco’s, antieke tapijten en meer moois. Ook het statige exterieur en de botanische tuin van 17 hectare bij de villa mogen er wezen.

Het is zelfs mogelijk om een kamer in dit landhuis te boeken, maar bereid je dan voor op een fiks prijskaartje. Gelukkig kan je deze onrealistisch mooie villa gewoon op een dagtripje bewonderen. Neem het mij niet kwalijk als je na je bezoek je eigen huis meteen compleet op de schop wilt nemen!

Villa Carlotta tips Comomeer

De prachtige Villa Carlotta.

hotspots Comomeer Villa Carlotta

De uitzichten vanaf hier zijn betoverend romantisch.

2. Unieke bouwstijl van Villa Monastero

Meteen nog maar een villa. Bij Varenna aan de oostelijke kant van het meer ligt Villa Monastero, één van de hoogtepunten van het Comomeer. Inderdaad, het gaat hier om een voormalig klooster dat in de negentiende eeuw flink onder handen is genomen en in een villa is omgetoverd. Dat is gedaan in de eclectische stijl, waardoor de villa een soort experimentele mengelmoes van verschillende architectuurstijlen is geworden.

Dat heeft goed uitgepakt, want Monastero is schitterend. Het gebouw is versierd met marmer, keramieken decoratie en stucco, en je vindt er prachtige antieke kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de 19e en vroege 20e eeuw. Ook in de monumentale siertuin met palmen en zuilengalerijen vraag je je onwillekeurig af wat de vraagprijs van zo’n landhuis zou zijn – en of dat binnen jouw budget valt.

Villa Monastero is van maart tot november elke dag geopend.

Villa Monastero

Villa Monastero.

3. San Giacomo en Bellagio

San Giacomo is één van de bezienswaardigheden van het Comomeer en omgeving voor de liefhebbers van mooie kerkjes. Dit bouwwerk is opgetrokken in de romaanse stijl en heeft ook barokelementen. Wat San Giacomo écht de moeite waard zijn de grote en gedetailleerde mozaïeken die in sprankelende kleuren op de muren en daken zijn aangebracht. Het kan wel een stukje omrijden zijn, want het dorpje Bellagio waar San Giacomo staat, ligt op de zuidelijke landtong aan het Comomeer.

Dit dorpje is zelf ook één van de bezienswaardigheden rond het Comomeer. Pal aan het water liggen schitterende hotels en restaurants, de gracieuze binnenstad met zijn trappetjes en steegjes leent zich goed voor een wandeling, en je vindt in Bellagio ook een soort tempeltje waar Frans Liszt ooit klassieke muziekstukken componeerde.

Bellagio highlights Comomeer

Bellagio is een prachtig stadje aan het Comomeer.

4. Kloof van Bellano

Heb je zin in een stukje wandelen en zoek je wat te doen rond het Comomeer? Eén van de leukste routes loopt door een kloof. De Orrido di Bellano strekt zich uit tussen de plaatsen Bellano en Taceno, en is voorzien van prima wandelpaden. Hier is het groen, heeft het water grillige vormen en grotten in het kalksteen uitgesleten, en stroomt fris water omlaag van rotsen en watervallen.

De kloof van Bellano is één van de natuurlijke hoogtepunten van het Comomeer en geeft je de kans om prachtige foto’s – en herinneringen – te maken. Zeker als de zon begint te zakken kunnen het licht en het water samen spectaculaire licht- en kleureffecten opleveren.

Wees trouwens wel voorbereid op wat klimwerk over de trappen en vlonders die in de kloof zijn aangebracht om hem begaanbaar te maken.

Kloof van Bellano excursies Comomeer

Een heerlijk verkoelend natuurplekje!

5. Stadsbezoek aan Lecco

Lecco is na Como de grootste stad aan het Comomeer, en is vooral bekend omdat het het eindpunt van de moderne Ronde van Lombardije is. Het is ook één van de mooiste steden bij het Comomeer en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.

In de Renaissance was het strategisch gelegen Lecco de inzet van verschillende oorlogen tussen Milaan en andere stadstaten: de deels verwoeste stadsmuren zijn daar nog de stille getuigen van.

Lecco is ook een moderne stad waar je lang kunt wandelen en winkelen in de charmante straatjes. Er zijn twee winkelgebieden, een paar kleinere musea en een aantal monumentale bouwwerken.

Lecco is ook het aangewezen startpunt voor excursies bij het Comomeer. Ga bijvoorbeeld de zonsondergang tegemoet op deze begeleide hike. Daarbij proef je de lekkere ambachtelijke biertjes van de streek. Want waar Zuid-Italië verslingerd is aan de wijn, lusten ze in het noordelijkere Lombardije net zo graag een pilsje!

Op GetYourGuide vind je nog meer ideeën voor leuke excursies en activiteiten bij het Comomeer.

Lecco

Zoals je ziet is dit allesbehalve een klein stadje!

6. Mooi en leerzaam: Zijdemuseum

Zijde, dat komt uit China en omstreken, toch? Nope, want in de middeleeuwen werd de techniek van het zijdeweven, die streng geheim werd gehouden door China, naar Italië gesmokkeld door ontdekkingsreizigers.

Rond het Comomeer ontstond daarna een bloeiende zijde-industrie met prachtige meesterwerken – een soort Italiaans designkleding avant la lettre dus.

Het verhaal van dit bijzondere ambacht zie je terug in het Museao Didattico della Seta, een zijdemuseum dus. Leuk als je geïnteresseerd bent in deze kunstvorm, en je ziet ook het dagelijks leven van de arbeiders in de zijdefabrieken. Dit museum geeft je meteen ook wat te doen bij regen rond het Comomeer.

7. Comomeer per boot

Een bootje huren is één van de leukste activiteiten bij het Comomeer. Vaar het meer op, dobber een uurtje rond en ervaar de rust op deze uitgestrekte waterspiegel. Bekijk de waterkant van de schilderachtige dorpjes, de exquise villa’s en de hoge bossen. Duik het frisse water in als de zomerzon zijn tol begint te eisen. Een lekkere picknickmand met Italiaanse specialiteiten erbij, en je hebt een vakantiedag waar jij en je partner of vrienden nog lang over zullen napraten.

Dan even over de praktische kant van een boot huren. Er zijn verschillende boottypes te huur, van lange motorsloepen, zeilbootjes en kleinere motorboten tot kano’s en kajaks. Veel boten worden verhuurd inclusief een verzekering, brandstof en extra’s zoals handdoeken, zwemvesten en drinkwater. Je kunt je boot per uur, dag of week huren.

Er zijn verschillende verhuurbedrijven rond het meer: je kan onder andere terecht in Varenna, Tremezzo, Menaggio, Bellagio, Lezzeno, Cremia en natuurlijk in Como zelf.
En als je het niet ziet zitten om zelf een boot te besturen, boek dan een zeiltocht onder begeleiding van een ervaren schipper.

Comomeer per boot

Zelf achter het stuur of mee met een boottocht? Alles kan!

8. Kabelbaan naar Brunate

Zoek je wat te doen rond het Comomeer en heb je geen hoogtevrees? Neem dan de kabelbaan vanuit Como naar het veel hoger gelegen dorpje Brunate. Deze verbinding takelt je maar liefst 500 meter omhoog en vertrekt elk kwartier. Voor de bewoners van het dorpje is dit natuurlijk een noodzakelijke verbinding met Como. Voor jou en mij is het een superleuke attractie, van waaruit je voor een paar euro een geniaal mooi uitzicht over Como, het meer en de rotskliffen boven de stad krijgt.

Brunate zelf is ook één van de bezienswaardigheden bij het Comomeer in de buurt. Het was vroeger een belangrijke toeristische attractie, maar het aantal bezoekers is teruggelopen, en dat zie je. In Brunate kan je panden in de Jugendstil- en Art Nouveau-stijlen bewonderen en een aantal mooie, deels charmant vervallen gebouwen uit de 19e eeuw tegenkomen.

In plaats van de kabelbaan kan je ook op en/of neer naar Como via een aantrekkelijk wandelpad – vroeger een ezelspad en de enige verbinding van Brunate met het Comomeer. Vanuit Brunate kan je ook een hike maken onder begeleiding van een lokale gids.

Kabelbaan naar Brunate

Het uitzicht op Como. Mooi, he?!

9. Megalomane Forte Montecchio Nord

In de negentiende en vroege twintigste eeuw hadden de Italianen nog de illusie dat ze een machtig rijk bezaten. Het land vocht dan ook in de twee wereldoorlogen mee, met jammerlijke gevolgen voor de gewone Italiaan. Deze bewogen geschiedenis zie je ook rond het Comomeer terug.

Forte Montecchio Nord dateert uit de Eerste Wereldoorlog en is gigantisch. Het fort was bedoeld om een heel regiment soldaten te huisvesten en aanvallende troepen te bestoken met kanonnen en geweervuur.

Forte Montecchio Nord is één van de bijzonderste bezienswaardigheden ten noorden van het Comomeer. Het fort is uniek omdat het nooit aangevallen is – daardoor verkeert het bijna nog in zijn oorspronkelijke conditie. Bij en in het fort zie je de machtige gepantserde muren en koepels, de duistere barakken waarin de verdedigers sliepen, en de kruitkamer die 60 meter die in de rotsen is uitgehakt.

Het hoogtepunt van het fort zijn de gigantische kanonnen, die nog ronddraaien alsof er elk moment een vijandelijk leger wordt verwacht. Fort Montecchio Nord is te bezichtigen bij rondleidingen die om het uur beginnen.

10. Zwemmen in het Comomeer

Natuurlijk ga je niet naar een Italiaans meer om er vervolgens niet lekker in te zwemmen! Er zijn een paar plekken met stranden die een prima plek zijn om een dagje te zwemmen in het Comomeer.

Bij Gera Lario ligt één van de zeldzame zandstranden van de omgeving, wat natuurlijk leuk is als je met je kids op vakantie bent. Op andere plekken moet je het stellen met kiezelstenen en ligweiden. Dongo, Gravedona, Dervio en Domaso zijn een paar plaatsen waar je terecht kunt voor een dagje waterplezier.

Voor je eigen veiligheid moet je wel met een paar zaken rekening houden als je gaat zwemmen in het Comomeer. Zorg om te beginnen dat je uit de buurt blijft van de boten die over het meer varen. Als je zelf een duik neemt vanuit je eigen huurbootje, blijf dan in de buurt van je boot – en zorg bij voorkeur dat er iemand aan boord blijft. En zwem liever niet bij de mondingen van de rivieren die in het Comomeer uitkomen, omdat hier flinke stromingen staan.

zwemmen comomeer

Zwem je liever niet in het meer? Op sommige plekken vind je ook zwembaden!

11. Como, winkelen en dineren

Como zelf is meteen één van de mooiste steden bij het Comomeer. De stad werd lang geleden door Julius Caesar gebouwd – daarvoor liet hij eerst een moeras dempen. Veel gebouwen uit de stad hebben Romeinse funderingen, en je kunt er ook een paar Romeinse ruïnes bezoeken. Ook interessant zijn de nieuwere gebouwen die in de Renaissance en de eeuwen daarna opgericht zijn. Die liggen aan brede pleinen, aan smalle, steile steegjes en natuurlijk aan het meer zelf. Het centrum van Como is vrij van auto’s en dus perfect geschikt voor een lange ontdekkingstocht.

Uiteraard kan je in deze stad leuke traditionele artikelen en designproducten van Italiaanse makelij inslaan. Er zijn veel plekken waar je een uitstekende pizza, pasta, of gerechten uit de wat stevigere Lombardijse cuisine kunt bestellen. Je kan zelfs een hapje eten bij lokale bewoners thuis, die hun unieke kookkusten in alle gastvrijheid met jou delen.

Como mooiste steden Comomeer

Er is meer dan genoeg te doen in Como zelf!

12. Kerken van Gravedona

In het dorpje Gravedona vind je twee kerken waar je een kijkje zou moeten nemen. De kerk van Santa Maria del Tiglio is één van de highlights van het Comomeer. De kerk is in Romaanse stijl gebouwd met zwarte natuursteen en wit marmer en heeft een uniek gevormde klokkentoren. Binnenin de kerk zie je een paar fresco’s uit de Renaissance, waarvan de verbeelding van het Laatste Avondmaal de beroemdste is. Ook het kruisbeeld van de kerk, een houtsnijwerk, is één van de attracties.

Vlak naast deze kerk ligt de nog oudere kerk van San Vincenzo. Waarschijnlijk is dit heiligdom gebouwd op de fundamenten van een oudere Romeinse tempel – het huidige bouwwerk dateert uit de 11e eeuw. Deze kerk herbergt een paar aantrekkelijke schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Ook staan hier rijk versierde beelden, antieke kerkboeken en altaarstukken die zeker een foto waard zijn. Via een trappetje kan je ook in de duistere crypte van de kerk afdalen. Ga dus naar Gravedona als je nog wat te doen rond het Comomeer zoekt en van monumentale bouwwerken houdt.

Santa Maria del Tiglio Gravedona hoogtepunten Comomeer

De kerk van Santa Maria del Tiglio.

13. Hiken op de Greenway

Ben je (een beetje) sportief? Ga dan een stel van de mooiste bezienswaardigheden rond het Comomeer te voet opzoeken. De Greenway del Lago di Como-route is de perfecte manier om dat te doen. Deze hike van in totaal tien kilometer brengt je naar een paar van de mooiste hotspots van het Comomeer, waaronder de dorpen Colonno, Sala Comacina, Ossuccio, Lenno, Mezzegra, Tremezzo en Griante. Ook liggen er groene parken, oeroude basilieken en fantastische villa’s op je weg.

Deze wandelroute is goed aangegeven en opgedeeld in zeven etappes. Het is geen extreem zware hike, maar sommige etappes vereisen wat klimwerk – en wandelen met hoogteverschillen is toch net wat vermoeiender dan een eindje lopen door het vlakke land van Nederland en België. Gelukkig kom je op de Greenway ook restaurantjes en terrasjes tegen!

San Giacomo activiteiten Comomeer Ossuccio

De San Giacomo kerk in Ossuccio.

Tremezzo

En ook Tremezzo passeer je tijdens deze wandeling.

14. Allerlei activiteiten bij het Comomeer

Niet zo’n zin om met veel moeite elke dag nieuwe monumenten op te sporen? Het is jouw vakantie, dus geef de regie even uit handen. Door één van de excursies vanaf het Comomeer te boeken bijvoorbeeld.

Dit is een toeristisch gebied, dus lokale operators staan te springen om jou een dag(deel) vermaak te bieden. En om je facetten van de streek te laten zien die je zelf nooit zou hebben ontdekt!

Wat is er te doen in de omgeving van het Comomeer?

Je kan bijvoorbeeld alles te weten komen over de wijnmakerij rond het meer. Op deze tour mag je natuurlijk proeven ook welk Lombardisch wijntje jou het best bevalt.

Een privérondvaart langs de allermooiste gebouwen en dorpjes aan het meer is ook ontzettend leuk, en je hebt alle tijd om met je vrienden te lachen en te genieten van de sights & sounds.

En bij deze halve dagactiviteit ga je zelf op zoek naar de lekkerste streekproducten op de markt van Como. Daarmee ga je, onder begeleiding van een Italiaanse kok, een prachtig Lombardisch gerecht bereiden.

15. Uitstapje naar Milaan

Na Como en Lecco ben je vrij snel door de mooiste steden bij het Comomeer heen – er liggen vooral veel kleinere dorpjes rond het water. Wil je graag een grotere Italiaanse stad bezoeken? Milaan is dan de aangewezen plaats. Deze beroemde en oude stad is de hoofdstad van Lombardije en is één van de modernste plekken van Italië. Ook vallen er meer dan voldoende monumenten te bewonderen, want Milaan bestond al in Pre-Romeinse tijden. De stad ligt op zo’n 30 kilometer van Como en is dus een aanrader als je een autovakantie naar het Comomeer maakt.

Het schitterende Domplein met de kenmerkende Dom van Milaan is het startpunt voor een dagje uit.
In het Castello Sforzesco vind je verschillende musea met kunstwerken uit de Italiaanse Renaissance. Verder is Milaan ook één van de hotspots voor Italiaans kledingdesign – hier staan de hoofdkwartieren van Versace en Armani. In de grote winkelstraten van de stad kan je behalve hun dure designmode een flink aantal hippe, bijzondere en traditionele producten kopen. En tenslotte kan je als voetbalfan een kleine bedevaart ondernemen naar het gedeelde stadion van AC en Inter Milan.

Dom van Milaan wat te doen omgeving Comomeer

De prachtige dom van Milaan.

bezienswaardigheden Comomeer omgeving Milaan

Castello Sforzesco.

16. Wegdromen in Villa del Balbianello

De laatste van mijn tips voor het Comomeer het Comomeer is wéér een villa. En wát voor eentje. Villa del Balbianello is in de 18e eeuw gebouwd door een rijke kardinaal en kijkt uit over het eiland Comacina. De imposante gebouwen van de villa worden omringd door perfect onderhouden landschapstuinen die misschien wel de mooiste zijn van alle bezienswaardigheden rond het Comomeer. Zo mooi in feite dat Villa del Balbianello een favoriete trouw- en filmlocatie is – er zijn hier zelfs scenes voor de Star Wars-films opgenomen.

Ook in de villa is van alles te zien: van exotische standbeelden tot de snoepige kamers die je in een rijk landhuis verwacht. Op de bovenste verdieping vind je een expositie over de Italiaanse avonturier Guido Monzini, die de Mount Everest beklom en de Noordpool bereikte. Ook vind je hier fraaie kunstwerken van beschilderd glas. Deze villa geeft je dus ook wat te doen bij slecht weer rond het Comomeer.

Villa del Balbianello

Villa del Balbianello.

Villa del Balbianello

Geniet van de prachtige uitzichten!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>