15x Bezienswaardigheden Curaçao + Wat te doen ? Excursies + hoogtepunten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De Caraïben zijn een bestemming die tot de verbeelding spreekt, maar welk van de vele honderden eilanden is de ideale vakantiebestemming? Curaçao is alvast een prima kandidaat.
Dit eiland dat tot 2010 samen met Aruba en Bonaire behoorde tot de Nederlandse Antillen heeft de beste stranden, prachtige natuur en ook nog eens een bijzonder interessante cultuur en geschiedenis.
In deze travel blog over Curaçao vertel ik je graag meer over de allerbeste plekjes en de leukste activiteiten van dit mooie eiland.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 votes)

wat te doen op Curacao

Curaçao: een streepje geschiedenis

Curaçao heeft een rijke geschiedenis die al begon vele duizenden jaren vóór de kolonisatie van het eiland. Op het eiland zijn zo al sporen teruggevonden die meer dan vierduizend jaar terug in de tijd gaan.

Er waren dus al heel wat activiteiten op Curaçao aan de gang, lang voor er sprake was van kolonisten en (veel later) toeristen.

Toen Columbus echter eind vijftiende eeuw in de Caraïben aankwam, was dit natuurlijk het begin van een nieuw tijdperk voor de hele regio en bij uitbreiding het hele continent.

Eerst waren de Spanjaarden ‘aan de beurt’ op Curaçao, daarna de Nederlanders, die het eiland samen met het naburige Aruba en Bonaire vanaf 1634 tot 1954 in hun macht hadden. Ze lieten een aantal mooie bezienswaardigheden achter op Curaçao, maar de natuurpracht was er natuurlijk al veel langer.

vakantie curacao

Een vakantie naar Curaçao heeft alles wat je maar kan wensen!

1. Willemstad – Historische forten

Als hoofdstad van het eiland is Willemstad de uitgelezen plek om kennis te maken met een aantal historische bezienswaardigheden op Curaçao.

De forten in en rond Willemstad met poëtische namen als Fort Waakzaamheid, Fort Beekenburg en Fort Amsterdam (minder poëtisch, maar wel het mooiste) bieden je de gelegenheid om kennis te maken met de koloniale geschiedenis.

Zo had je over het hele eiland wel tientallen forten om aanvallen van rivalen zoals de Engelsen en de Spanjaarden af te weren. Tegenwoordig zijn er nog een achttal bewaard gebleven en Fort Nassau is zelfs een restaurant.

Fort Amsterdam bestaat al sinds 1635 en is een prachtig gebouw dat aan de historische Handelskade ligt, een erg kleurrijke plek die helemaal terecht vaak prijkt op de lokale postkaarten.

Wat vaststaat is dat veel van de bezienswaardigheden in Curaçao gelinkt zijn aan de boeiende geschiedenis van het eiland en dat het zeker de moeite loont om deze plekjes te ontdekken.

Wat te doen op Curacao Willemstad

Kleurrijke huisjes en boten in Willemstad.

Rif Fort Curacao

Maar ook veel forten, zoals het Rif Fort!

2. Willemstad – Koningin Emmabrug

Deze 168 meter lange pontonbrug verbindt het oostelijke (Punda) en het westelijke deel (Otrobanda) van de stad. Wat deze brug uit 1888 zo bijzonder maakt is dat het de enige houten, drijvende draaibrug ter wereld is, wat het een van de bijzonderste bezienswaardigheden van Curaçao en Willemstad maakt.

Concreet betekent dit dat de brug volledig naar de kant van Otrabanda wordt gevaren wanneer er een schip moet passeren.

Geen zorgen echter, de brug werd in 2006 nog volledig gerenoveerd en als voetganger kan je dus veilig de overkant bereiken.

Koningin Emmabrug Willemstad bezienswaardigheden Curacao

En vanop deze brug krijg je ook nog eens de mooiste uitzichten over Willemstad!

3. Willemstad – Kura Hulanda museum

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Curaçao is het Kura Hulanda museum. Dit museum dat onder andere focust op de duistere geschiedenis van de slavenhandel met Afrika, opende een twintigtal jaar geleden haar deuren.

Dat is niet meteen het makkelijkste onderwerp, maar ik vind het wel belangrijk om deze plek te vermelden.

4. Playa Porto Mari

Wat te doen op Curaçao als je houdt van zon, zee en strand? Wel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een van de leukste uitstapjes is een dagje op het strand van Porto Mari. Volledig ingesloten door de bomen, hagelwitte stranden en kristalhelder water: de noodzakelijke elementen voor een echte Caribbean beach experience zijn alvast aanwezig.

Porto Mari heeft echter nog een aantal andere troeven in petto. Wil je graag een actieve vakantie op Curaçao, dan kan je kan hier namelijk prima snorkelen en duiken.

Nog een laatste troef: je kan op het domein van Porto Mari (een voormalige plantage) en ook vanaf het strand een aantal leuke hikes doen die je bijvoorbeeld een erg mooi uitzicht geven over de hele baai.

Ook al hoort dit populaire strand bij de drukkere plekken van het eiland, toch wordt een dagje Porto Mari beschouwd als een van de hoogtepunten op Curaçao.

Tip: kom als je kan vroeg genoeg om zeker te zijn van een goed plaatsje op het strand.

Playa Porto Mari mooiste stranden Curacao

Playa Porto Mari is één van de mooiste stranden op Curacao.

5. Klein Curaçao

Een mooie excursie vanuit Curaçao is een tocht naar Klein Curaçao. Dit piepklein en onbewoond eiland dat amper twee vierkante kilometer groot is, ligt ten zuidoosten van het hoofdeiland.

De Arowakken (de oorspronkelijke bewoners van deze gebieden) bezochten het eiland om schildpadden te vangen. Tijdens de koloniale periode deed het eiland dan weer dienst als quarantaineplek voor zieke slaven.

Tegenwoordig is het nog altijd een broedplaats voor verschillende soorten schildpadden en kan je ook erg goed snorkelen en duiken in de ondiepe wateren rond het eiland. Dit is dus zonder twijfel een van de bijzonderste bezienswaardigheden nabij Curaçao.

Klein Curacao bezienswaardigheden

Snorkelen of een onbewoond eiland ‘experience’ meemaken? Voor beiden zit je hier goed!

6. Christoffel Nationaal Park

Op een van de meest westelijke punten van het eiland ligt meteen ook een bestemming die niet te missen is op Curaçao.

In 1978 werden drie plantages samengevoegd om zo de fauna en flora voor zowel inwoners als toeristen toegankelijker te maken.

Missie geslaagd, want je vindt hier acht verschillende wandelpaden en je kan er bijvoorbeeld ook een jeep safari doen of vogels kijken onder begeleiding van een van de park rangers.

Een van de favoriete activiteiten in Curaçao van heel wat bezoekers is de hike naar de top van de Christoffelberg. Dit is het hoogste punt van het eiland (372 meter) en van hieruit heb je bij helder weer (heel vaak dus) een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Let wel: je zal misschien wat vroeger uit de veren moeten want de hike naar Christoffelberg wordt niet toegestaan na tien uur ‘s ochtends uit veiligheidsoverwegingen (lees: de ongenadige hitte).

Christoffel Nationaal Park

Christoffel Nationaal Park met in de achtergrond de Christoffel berg.

7. Playa Gipi

Wil je graag een van de meer verborgen plekjes op Curaçao ontdekken? Op een kwartiertje rijden van Christoffel ligt er een stukje aards paradijs voor de lucky few die dit plekje kennen.

Een korte wandeling waarvoor je best gepast schoeisel draagt (geen flip-flops dus) brengt je naar een afgelegen strand tussen de rotsen.

Opgelet wel: omwille van de zeer sterke stroming en de locatie raad ik je ten sterkste af om hier te zwemmen, al zal je wel snel zelf tot dit besluit komen bij het zien van de krachtige golven.

8. Watamula Hole

Vlakbij Playa Gipi vind je ook Watamula Hole, en als je dan toch in de buurt bent dan moet je deze natuurlijke bezienswaardigheid op Curaçao zeker eens gaan bezichtigen.

Dit is een van de plekken op het eiland waar je de kracht van het water het best kan ervaren, wanneer de golven woest beuken tegen de rotsen en zich een weg proberen te banen door het natuurlijk gevormde gat dat doorheen de tijd ontstaan is.

9. Hato grotten

Wat te doen op Curaçao met slecht weer? Heel af en toe laten de weergoden ook dit prachtige eiland in de steek, en als je dan niet in je logement wilt blijven, zijn de Hato grotten een interessant uitstapje.

Deze grotten werden driehonderdduizend jaar geleden gevormd en waren al bekend bij de vroegste bewoners van het eiland, wat blijkt uit de rotstekeningen van meer dan duizendvijfhonderd jaar oud die werden aangetroffen hier.

Ook tijdens de duistere jaren van de slavenhandel speelden deze grotten een rol, want hier verscholen ontsnapte slaven zich soms maanden aan een stuk om te ontsnappen aan hun lot.

Sinds 1991 is dit een volwaardige toeristische bezienswaardigheid op Curaçao, al doet de ietwat kitschy overdreven verlichting wel wat af aan de ervaring.

Wil je deze plek die vlakbij de luchthaven ligt graag bezoeken, dan moet je wel op voorhand je bezoek reserveren, want de plaatsen zijn telkens beperkt.

ondergrondse grotten

Stalagmieten en stalactieten… Wat was het verschil ook weer?

10. Kokomo beach

Nog een leuk uitstapje op Curaçao is Kokomo Beach, een klein en gezellig strand ten westen van Willemstad. Als je van daaruit vertrekt is de kans ook groot dat je langs de Flamingo Habitat rijdt, waar je deze mooie, roze waadvogel kan spotten.

Het strand is ‘gratis’ (maar je eigen eten en drinken meenemen is niet toegelaten want er is een bar/restaurant) en je kan er ook prima snorkelen. Ben je hier nog tegen de avond, pik dan zeker de zonsondergang mee, want Kokomo Beach is hiervoor een prima plekje.

11. Shete Boka Nationaal Park

De noordelijke kust van het eiland is wat ruiger dan het zuidelijke deel en dat merk je gegarandeerd in Shete Boka Nationaal Park. Het park grenst aan Christoffel Nationaal Park, dus als je een huurauto op Curaçao hebt kan je beide parken makkelijk combineren tijdens een uitstapje.

De aantrekkingskracht van dit park komt enerzijds voort uit de vele spectaculaire baaien waar de zee tegen het eiland beukt. Boka Pistol, Boka Wandomi en Boka Tabla zijn een aantal van die plekken waar je de kracht van water en wind ten volle kan aanschouwen.

Naast de indrukwekkende baaien is Shete Boka ook een belangrijk reservaat voor zeeschildpadden. Weetje: zeeschildpadden staan erom bekend terug te keren naar de plek waar ze geboren werden, om dan op hun beurt eieren te leggen.

Tijdens het broedseizoen dat loopt van mei tot december, kan je hier dus mogelijk ook een of meerdere zeeschildpadden spotten die van dichtbij gemonitord worden door de mensen in het park.

De ruigere noordkust van het eiland is ook de regio waar je nog een aantal verborgen plekjes op Curaçao kan ontdekken.

Shete Boka Nationaal Park

Misschien wel het bekendste nationale park van Curaçao!

12. Curaçao Sea Aquarium

Wat is er te doen op Curaçao voor kinderen? Naast de vele stranden kan je met het gezin ook eens naar het Curaçao Sea Aquarium trekken.

Best bijzonder aan dit aquarium is dat men werkt met een zogenaamd ‘Open Water Systeem’, waarbij de natuurlijke habitat van de dieren wordt gerecreëerd door het zeewater doorheen alle aquaria te laten stromen.

Sea Aquarium Curacao

Je kunt hier zelfs in een duikbootje stappen om het onderwaterleven te zien.

13. Grote Knip

Grote Knip is een van de mooiste maar daarom ook een van de duurste stranden (reken op tien euro per persoon) op het eiland. Toch is een dagje op dit strand voor vele mensen iets dat niet te missen is op Curaçao.

Veel mensen noemen dit zelf zonder verpinken “the best beach ever”, maar zelf vond ik dat wel ietwat overdreven ;-). De locatie is wel heel idyllisch en net zoals vele andere stranden op het eiland is dit geen megastrand, waardoor de ervaring toch weer net dat tikkeltje meer bijzonder is.

grote knip Curacao

Eén van de bekendste stranden op dit eiland. Het is dan ook een pareltje!

14. Joods erfgoed tour

Misschien een minder voor de hand liggende activiteit op Curaçao (maar daarom zeker niet minder interessant) is een tour van een halve dag waarbij je meer leert over de fascinerende joodse geschiedenis van het eiland.

Uit schrik voor vervolging in Europa kwamen hier tijdens de zeventiende eeuw bij de kolonisatie van de Nederlandse Antillen joodse gemeenschappen terecht, die tot op de dag van vandaag nog steeds op het eiland wonen en hun geloof beoefenen.

joodse tour Curacao

Ontdek de verrassende geschiedenis tijdens een tour of wandeling!

15 Santa Martha

Wat te doen op Curaçao als je houdt van schitterende uitzichten? Ga naar de baai van Santa Martha en dan vooral naar het uitzichtpunt.

Misschien is dit wel de mooiste plek om de zon te zien ondergaan van het hele eiland.

Santa Martha uitzichtpunt Curacao

Zonder twijfel het beste uitzichtpunt op dit eiland!

Hoe verplaatsen in Curaçao?

De kans dat je hier met eigen vervoer bent is redelijk klein, dus geef ik je graag even een aantal verschillende suggesties over hoe je je kan verplaatsen op het eiland.

Auto:

Door een auto te huren in Curaçao geef je jezelf de mogelijkheid om op je eigen tempo het op zich relatief kleine eiland (444 km²) te verkennen.

Via Sunny Cars kan je al vanaf minder dan 50 euro per dag een auto huren. Daar zitten ook alle verzekeringen inbegrepen (net zoals gratis annulatie tot een uur op voorhand), dus je hebt geen gedoe ter plaatse.

Chauffeurs zijn over het algemeen iets agressiever in het verkeer en er durft heel soms wel eens een ezel of een geit in het midden van de weg staan (in de uithoeken van het eiland), maar over het algemeen is rijden hier veilig en aangenaam.

Taxi:

Bij gebrek aan bedrijven als Uber en Lyft ben je aangewezen op taxi’s voor privé-vervoer. Taxi’s zijn niet goedkoop en hebben geen meters, dus onderhandel altijd op voorhand een prijs. Je kan taxi’s herkennen aan de letters ‘TX’ op hun kentekenplaat.

Bus:

Op Curaçao rijden er lijnbussen (de zogenaamde ‘Konvooi’) en kleinere busjes, te herkennen aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat. Die eerste soort heeft vaste haltes en stops, de kleinere busjes kan je overal doen stoppen. Dit is de goedkoopste manier van reizen, maar natuurlijk ook de meest tijdrovende. Als je echter zin hebt in wat avontuur en vooral niet gehaast bent, is het openbaar vervoer zeker ook een goede optie.

Zo zie je: voor elk budget en elke manier van reizen is er wat te doen op Curaçao.

hoe verplaatsen in Curacao

Een vakantie naar Curaçao wordt hoe dan ook onvergetelijk!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>