17x Bezienswaardigheden in Dijon + Wat te doen in de omgeving?

Op weg naar het zuiden rijden veel toeristen langs Dijon, maar weinig mensen stoppen ook in de hoofdplaats van de Bourgognestreek, en dat is helemaal onterecht. Dankzij haar rijke geschiedenis zijn er echt tal van toeristische bezienswaardigheden in Dijon.
In deze gids kom je echter meer te weten over welke de niet te missen hoogtepunten zijn en wat er te doen is in Dijon. Daarnaast krijg je ook een aantal tips over wat je zoal kan beleven in de omgeving rond deze prachtige stad.

5/5 - (3 stemmen)

wat te doen in Dijon

Bezienswaardigheden in Dijon centrum

We beginnen dit lijstje met bezienswaardigheden in Dijon centrum of daar vlakbij. Verder in dit artikel lees je ook nog enkele leuke dingen om te doen in de omgeving van Dijon.

1. Verken de stad via het Uilenpad

De beste manier om een relatief compacte stad als Dijon te verkennen is vaak te voet. Via deze zelfgeleide standswandeling verken je het historische centrum terwijl je wandelt langs de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Dijon.

De naam ‘Uilenpad’ kent zijn oorsprong in het uiltje (“la chouette“), dat het symbool is van de stad. Tijdens de wandeling kom je ook in de Rue De La Chouette, waar je op een van de hoeken van de kerk een uiltje zal vinden dat is uitgehouwen in steen. Volgens de inwoners van Dijon mag je een wens doen als je met je linkerhand over het uiltje wrijft, wat meteen ook verklaart waarom het uiltje zo afgesleten is!

Handig: deze stadswandeling is ook beschikbaar in het Nederlands.

Rue De La Chouette uiltje

Binnen enkele jaren zie je nauwelijks nog dat het om een uiltje gaat!

2. Museum voor Schone Kunsten van Dijon

Een van de absolute hoogtepunten in Dijon is het Museum voor Schone Kunsten, dat zich bevindt in het imposante Paleis van de Hertogen van Bourgondië. Na een jarenlange renovatie is het museum (een van de grootste in Frankrijk!) sinds 2019 weer open voor het grote publiek. Hier vind je een indrukwekkende collectie aan kunstwerken terug, gaande van Egyptische sarcofagen tot hedendaagse kunst.

De hoogtepunten van het museum situeren zich echter in de tijd van de Bourgondische hertogen. In dit museum vind je onder andere het portret van Filips De Goede, geschilderd door Rogier Van Der Weyden, dat ook de cover siert van het populaire boek ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo.

Misschien wel het absolute hoogtepunt zijn de indrukwekkende praalgraven van Jan Zonder Vrees, zijn vrouw Margaretha van Beieren en dat van Filips De Stoute in de Grote Zaal, die je meteen nog eens duidelijk maken hoe rijk en machtig deze hertogen waren. Nog een meevaller: dit museum kan je helemaal gratis bezoeken, net zoals de meeste musea en bezienswaardigheden in Dijon.

Museum voor Schone Kunsten Dijon

Het Museum voor Schone Kunsten in Dijon.

Museum Schone Kunsten Dijon bezienswaardigheden

Er is hier meer dan alleen prachtige schilderijen!

3. Toren van Filips De Goede

In het paleis kan je ook de toren van Filips De Goede beklimmen. Na 316 trappen heb je een panoramisch uitzicht over de hele stad en de omgeving rond Dijon. Zorg er wel voor dat je op voorhand eens langsgaat bij de toeristische dienst vlak naast de toren. Je kan de toren maar negen keer per dag bezoeken en het maximale aantal bezoekers is beperkt tot achttien per bezoek. Een unieke ervaring dus, maar zorg er wel voor dat je er op tijd bij bent.

wat te doen in Dijon Toren van Filips De Goede

Een indrukwekkende toren en van bovenaf krijg je een prachtig panorama!

4. Place de la Libération

Dit plein in de vorm van een halve cirkel is ongetwijfeld een van de mooiste pleinen van Frankrijk. Je kan hier in alle rust – het plein is volledig verkeersvrij – genieten van het uitzicht op het Hertogelijk Paleis en de dansende fonteinen die het plein nog wat extra charme geven.

Op een mooie dag kan je hier ook buiten op een terrasje even uitblazen terwijl je nipt van een glaasje Kir (een aperitief op basis van witte wijn en crème de cassis).

Weetje: deze alom bekende cocktail dankt zijn naam aan de voormalige burgemeester van de stad, Félix Kir. Wanneer er hoog bezoek was op het stadhuis serveerde hij steevast dit drankje aan zijn genodigden.

Place de la Liberation Dijon bezienswaardigheden

Het mooiste plein van Dijon, als je ’t mij vraagt!

5. Notre Dame van Dijon

Deze kerk is al meer dan achthonderd jaar oud en wordt beschouwd als een van de top bezienswaardigheden in Dijon. Begin je bezoek buiten aan de westelijke gevel, waar 51 waterspuwers de indrukwekkende façade sieren. Volgens de legende werden de waterspuwers snel na de bouw verwijderd, na een dodelijk ongeluk waarbij een man tijdens zijn trouwceremonie omkwam door een vallende waterspuwer. Ondertussen werden ze gelukkig in volle glorie hersteld.

Helemaal rechts bovenaan zie je ook de bekende ‘Jacquemart’ van Dijon, een mechanisme waarbij verschillende poppetjes om de beurt een bel luiden om het tijdstip aan te geven. Oorspronkelijk bevond deze Jacquemart zich in het Vlaamse Kortrijk, maar in 1382 bracht hertog Filips De Stoute deze mee naar Dijon als oorlogsbuit nadat hij de stad had geplunderd.

Neem zeker ook eens kijkje binnen in de kerk. Hier vind je een van de oudste houten beelden van Frankrijk, de Notre-Dame de Bon-Espoir, uit de twaalfde eeuw. Wanneer je in de kerk om je heen kijkt kan je ook het best de kleurrijke, gedetailleerde glasramen bewonderen, waaronder zelfs een aantal originele die bij de bouw van de kerk in de twaalfde eeuw werden geplaatst.

Notre Dame Dijon

Spectaculair van buitenaf.

notre dame Dijon hoogtepunten

Maar ook prachtig vanbinnen!

6. Les Halles

Of je nu een foodie bent of niet, een bezoek aan de mooie overdekte markt Les Halles zal sowieso een van de hoogtepunten van je bezoek aan Dijon zijn. Op dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagvoormiddag bulkt het hier van gepassioneerde plaatselijke producenten die je maar al te graag willen laten kennismaken met hun etenswaren.

Al het beste dat Frankrijk en de Bourgogne in het bijzonder te bieden heeft, vind je hier onder een dak. Proef eens een stukje Époisses, een pittige, lopende en zeer smaakvolle kaas en dé streekspecialiteit. Indien je houdt van fijne vleeswaren, probeer dan zeker eens de jambon persillé van slagerij Alviset, een lokale specialiteit. Mogelijk moet je even aanschuiven, want ook de locals komen hier shoppen, maar het is het wachten zeker waard.

Les Halles markt Dijon

Hou je van leuke marktjes? Dan moet je zeker naar Les Halles.

7. Rue de la Verrerie en Rue des Forges

De Rue de la Verrerie dankt haar naam aan de glasmakers die zich vroeger onder de bogen van de vakwerkhuisjes bevonden. Vandaag vind je hier nog een aantal knappe voorbeelden van deze vijftiende-eeuwse huisjes die je een idee geven van hoe de straten van Dijon er meer dan vijfhonderd jaar geleden moeten hebben uitgezien. Stop zeker eens bij de huizen van nummer 8 tot 12 om naar het knappe houtsnijwerk te kijken.
In de nabijgelegen Rue des Forges kan je naast de typische vakwerkhuisjes ook een aantal imposantere herenhuizen spotten. De renaissancegevel van Maison Maillard op nummer 38 is misschien wel de indrukwekkendste.

vakwerkhuizen bezienswaardigheden Dijon

Prachtige vakwerkhuizen in het centrum van de stad!

8. Moutarderie Edmond Fallot

Al sinds 1840 produceert de familie Fallot overheerlijke dijonmosterd. Verscholen achter een mooie middeleeuwse gevel, kan je hier tientallen verschillende soorten mosterd met soms verrassende smakencombinaties proeven.

Deze familie maakt de mosterd ook nog steeds als een van de weinigen op de traditionele manier met een stenen molen. Dat dit een echt instituut is, werd onlangs bewezen toen Emmanuel Macron en Angela Merkel hier – letterlijk dan – hun mosterd haalden na een bezoek aan de winkel van de familie Fallot in het stadje Beaune, in de omgeving van Dijon.

wat te doen in Dijon mosterd

Proeven van de lekkerste mosterd? Dat kan hier!

9. Jardin Darcy

Tussen het historisch centrum van de stad en het treinstation vind je dit kleine maar fijne park waar de inwoners van Dijon graag afspreken met vrienden of uitrusten na een drukke dag. De majestueuze trappen en balustrades zorgen ervoor dat je jou op een zonnige dag heel even veel zuidelijker waant. Maar zelfs tijdens de donkerdere herst- en winterdagen loont het de moeite om eventjes de seizoenen te aanschouwen in dit netjes onderhouden park.

Wanneer je het park binnengaat, word je overigens begroet door een standbeeld van een ijsbeer, een replica van een werk van François Pompon, een bekende beeldhouwer uit de Bourgogne. Het origineel kan je bezichtigen in het prachtige Musée d’Orsay in Parijs, dat je zeker eens moet bezoeken wanneer je in de Franse hoofdstad bent.

Jardin Darcy

Als je even wilt ontsnappen aan het centrum, dan is dit de perfecte plek.

ijsbeer jardin darcy

Zelfs ijsberen hebben het hier naar hun zin!

10. Mozesput

Op een halfuurtje wandelen van de Place de la Libération en dus eventjes buiten het stadscentrum vind je een van de van de mooiste bezienswaardigheden in Dijon. Op de plek waar vroeger het klooster van Champmol stond en nu een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd is, kan je in een apart gebouw een van de knapste beeldhouwwerken van de middeleeuwen gaan bekijken: de Mozesput van de Haarlemse beeldhouwer Claus Sluter.

Dit zeshoekig beeldhouwwerk met de zes profeten uit het Oude Testament (waaronder Mozes) ziet er zo ontzettend realistisch uit dat je niet anders kan dan met open mond en vol bewondering te kijken naar dit werk waar Sluter bijna tien jaar lang aan gewerkt heeft.

11. Musée de la Vie Bourguignonne

Keer je graag even terug in de tijd (laat ons zeggen ongeveer honderdvijftig jaar geleden), dan is het Musée de la Vie Bourguignonne zeker iets voor jou. Het gratis te bezoeken museum, dat is ondergebracht in een oud klooster, geeft je een idee van hoe het leven voor de inwoners van Dijon er aan het eind van de negentiende eeuw uitzag.

Op een van de verdiepingen werden met oorspronkelijke materialen hele winkels en handelszaken (gaande van een apotheker tot een snoepwinkel) heropgebouwd, zodat je op slag nostalgisch wordt naar de tijd toen de winkelstraten er minder schreeuwerig uitzagen. De uitleg is overal in het Frans, maar aan de receptie kan je een Engelstalige brochure verkrijgen.

Musee de la Vie Bourguignonne

Tips nodig om een echte Bourgondiër te worden? Dan moet je naar dit museum!

12. Lac Kir

Als je even niet weet wat te doen in Dijon en je zin hebt in een ontspannende activiteit, dan is Lac Kir een echte aanrader. Op een gebied van meer dan dertig hectaren vind je een meer waarin je tijdens de zomermaanden onder supervisie kan zwemmen. Rond het meer is er onder andere een strand en een heel aanbod aan allerhande activiteiten op het water en ernaast.

Een leuke sport die je er kan beoefenen is disc golf. Dat is een combinatie van frisbee en golf, waarbij je jouw frisbee in zo weinig mogelijk beurten in een metalen mand probeert te werpen. Let wel op met wie je de uitdaging aangaat, want de voorzitter van de disc golf club in Dijon is in een recent verleden nog Frans kampioen geweest!

13. Mulot & Petitjean

Beschouw je jezelf als een zoetekauw, dan is een bezoek aan Mulot & Petitjean misschien wel een van de leukste activiteiten in Dijon om jezelf eens te verwennen. Hier moet je zijn voor de befaamde pain d’épices de Dijon, een iets kruidigere variant van de ontbijtkoek of peperkoek die wij kennen, en waarvan het hoofdingrediënt honing is.

Een andere specialiteit van het (peperkoeken) huis(je) zijn de nonnettes de Dijon: ronde peperkoekgebakjes met een smeuïge vulling van bijvoorbeeld sinaasappel of abrikoos en een geglazuurde topping. Er zijn verschillende filialen, maar de mooiste winkel is gelegen aan de Place Bossuet, in een 15e-eeuws pand.

Mulot et Petitjean

Enkele lekkernijen achter het raam van Mulot & Petitjean.

14. Archeologisch museum

Net zoals het Museum voor Schone Kunsten bevindt ook het archeologisch museum zich in een mooi historisch gebouw, namelijk een oude abdij die grenst aan de kathedraal van Dijon. Terwijl je door de vroegere schrijfzaal en de slaapzaal van de monniken wandelt, word je ondergedompeld in de geschiedenis van de streek van de prehistorie tot de middeleeuwen.

Het pronkstuk van de collectie is een bronzen beeldje van de Keltische riviergodin Sequana, aan wie de alombekende rivier die door Parijs stroomt (de Seine dus) haar naam dankt. Loop je hier gewoon graag eens binnen om de sfeer op te snuiven dan kost je dat niets, want ook dit museum is net zoals vele andere bezienswaardigheden in Dijon helemaal gratis.

15. Kathedraal van Saint Bénigne

De kathedraal van Saint-Bénigne kan je al van ver herkennen door de typische geglazuurde dakpannen met hun gekleurde patronen. Al sinds het einde van de dertiende eeuw steken de twee torens van de kathedraal boven de huizen in Dijon uit. De kathedraal is gewijd aan de heilige Beningnus, een martelaar uit de derde eeuw. In de kerk kan je ook zijn crypte bezoeken, die maar in de negentiende eeuw werd ontdekt. Het kost je een paar euro, maar deze ondergrondse ruimte met haar lage gewelven is zeer sfeervol en is tevens een sterk staaltje van de romaanse bouwstijl (de voorganger van de gotiek).

Kathedraal Saint Bénigne Dijon activiteiten

Het dak is vooral heel speciaal!

Kathedraal Saint Benigne

De binnenkant is natuurlijk ook even een bezoekje waard.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van Dijon

Zoals je al kon lezen is er heel wat te doen in Dijon zelf, maar er zijn ook voldoende leuke activiteiten en bezienswaardigheden rond Dijon. Net onder de stad vind je bijvoorbeeld de wereldberoemde wijngaarden van de Côte de Nuits.

16. Wijnproeftour vanuit Dijon

In de hele Bourgognestreek zijn er meer dan duizend wijnmakers, dus het is zeker interessant om te kiezen voor een professionele gids die je laat kennismaken met de topwijnen uit de streek. Tijdens deze tour kan je de stad even achter jou laten terwijl je de prachtige wijngaarden verkent. Je proeft heel wat verschillende wijnen met de nodige uitleg en je kan ook nog eens proeven van de heerlijke kaas en charcuterie. Niet twijfelen dus, gewoon doen!

Bourgognestreek bezienswaardigheden omgeving Dijon

Als je dan toch in de buurt bent…

17. Fietstocht en proeverij in de wijngaarden

De omgeving rond Dijon is ook heel fietsvriendelijk. Ben je liever wat actiever, dan kan je kiezen voor een fietstocht dwars door de wijngaarden, waarbij je de wijn proeft tussen de wijnranken. Tijdens deze tocht doorkruis je charmante dropjes met mythische namen zoals Marsannay-la-Côte en Gevrey-Chambertin. Je hoeft ook helemaal geen geoefende fietser te zijn om deze activiteit te doen, de route is werkelijk voor iedereen die kan fietsen toegankelijk.

wijngaarden bezienswaardigheden rond Dijon

Naast lekkere wijnen, is de omgeving hier ook gewoon heel erg mooi!

Hoe Dijon te bereiken

Met de auto vanuit Brussel doe je er ongeveer vijf à zes uur om Dijon te bereiken, vanaf Amsterdam mag je toch eerder rekenen op zeven à acht uur rijden. Via deze website kan je makkelijk checken (klik op ‘Groene zone’) waar je gratis kan parkeren. Dijon is ook een ideale tussenstop op weg van of naar het zuiden, dus waarom niet gewoon je vakantie even verlengen met een korte citytrip?

Je kan ook met de trein vanuit Brussel of Amsterdam naar Dijon reizen. Reken dan wel op een tussenstop in Parijs. Met de trein reis je zelfs sneller dan met de auto, maar hiervoor betaal je wel – afhankelijk van de gekozen datum – tussen vijftig en honderd euro.

Kies je voor een busreis, dan betaal je vaak vijftig euro of minder voor een reis van meer dan een halve dag. Bekijk wel eens wanneer de bus dan precies aankomt in het busstation: veel bussen vertrekken rond de middag, waardoor je pas ’s nachts aankomt in Dijon.

hoe dijon bereiken

Veel plezier in verrassend Dijon!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Andere interessante berichten...

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam