15x Bezienswaardigheden in Dinant: Wat te zien? + dingen om te doen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Verstopt op het Belgische platteland vind je het ongelooflijk schilderachtige Dinant. Omgeven door water en hoge valleien is dit Waalse dorpje de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Het ligt op zo’n 90 kilometer van Brussel, maar heeft met zijn rijke geschiedenis - de saxofoon werd hier uitgevonden - en de hardste koekjes van Europa heel wat te bieden aan zijn bezoekers. In dit artikel ontdek je alvast de 15 leukste dingen om te doen en bezienswaardigheden in Dinant.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (24 votes)

Dinant bezienswaardigheden

1. Citadel van Dinant

De Citadel is letterlijk één van de hoogtepunten van Dinant. Deze trekpleister is namelijk gelegen hoog boven de stad waardoor het onmiddellijk opvalt als je aankomt. Het is een magnifieke plek om te genieten van het adembenemende uitzicht over de omgeving, maar vroeger werd de rotswand vooral gebruikt als uitkijkpost om potentiële vijanden al van ver te zien aankomen.

De originele Citadel werd eigenlijk gebouwd in de elfde eeuw, maar in de loop der jaren raakte de vesting zo beschadigd dat het opnieuw werd gebouwd in 1815. In het begin van de twintigste eeuw liep het monument terug schade op, maar gelukkig werd dat intussen allemaal hersteld waardoor je vandaag nog steeds deze fantastische plek kan bezoeken.

Je kan op maar liefst drie manieren naar de top gaan om het sprookjesachtige uitzicht bovenop de rotswand te bewonderen en om het museum te bezoeken. Als je een beetje sportief bent, waag je je aan de 400 treden die je naar boven leiden. Als je graag geniet van het zicht dan is een rustig ritje op de kabelbaan de moeite waard.
Je kan natuurlijk ook gewoon de auto naar de site nemen, alleen mis je dan een formidabele ervaring.
Houd er wel rekening mee dat je tijdens het laagseizoen de kabelbaan enkel in het weekend kan nemen.

Als je eenmaal boven op de berg bent, krijg je een foldertje voor een rondleiding op het prachtige domein. In de zomer kan je ook een begeleide tour volgen. Een bezoekje aan het Citadel van Dinant duurt ongeveer een uurtje maar als je je laat betoveren door het uitzicht, blijf je ongetwijfeld langer hangen…

Tip: neem wat snacks en drankjes of een picknick mee en geniet boven op de top van de idyllische omgeving.

uitzicht citadel Dinant

Dit prachtige uitzicht krijg je vanaf de Citadel van Dinant.

2. Kijk eens binnen in Maison Leffe

Als je wel eens van een Belgische trappist houdt, dan heb je vast ooit wel Leffe gedronken. Dit bier is zo bekend dat het zelfs wereldwijd wordt geëxporteerd en verkocht. Maar wist je dat Leffe voor het eerst werd gebrouwen in Dinant?! Dat gebeurde al in 1240 toen de monniken van de abdij van Leffe het eerste brouwsel schonken.

Leffe is ongetwijfeld één van de oudste bieren in België. Wist e dat de monniken toen bier brouwden omdat water niet veilig was om te drinken? Om bier te maken moet je namelijk water verwarmen en dat doodt dus ook alle bacteriën en microben. Ze wisten dus wel zeker dat ze van een goede pint niet gingen sterven – in tegenstelling tot een glaasje water in die tijd. Als dat geen mooi excuus is om af en toe een glaasje achterover te slaan… ;-).

De monniken van de abdij bleven tot in 1952 het bier zelf brouwen. Daarna werd het brouwsel opgekocht en gecommercialiseerd door Stella Artois. Sindsdien wordt Leffe dus gebrouwen in Leuven. Gelukkig kan je in Maison Leffe wel nog de geschiedenis opsnuiven.

In het Leffe Museum, loop je door acht eeuwen brouwgeschiedenis. Je kan de interactieve expo op je eigen tempo verkennen door de barcodes te scannen. Ontdek hoe je het bier kan brouwen en welke ingrediënten je precies nodig hebt.

Op het einde van je rondleiding kan je in de lounge bar relaxen en genieten van de verschillende soorten Leffe bier. Aan de overkant van de zaal kan je trouwens ook de vroegere kapel van het voormalige klooster van Bethleem bezoeken – een geweldig decor overigens om de magie van deze sublieme trappist te proeven.

Het museum bevindt zich in het hotel La Merveilleuse en kan je tussen april en oktober bezoeken van dinsdag tot zondag. In de winter is de expo enkel open van vrijdag tot zondag.

maison leffe

Maison Leffe: een museum en hotel tegelijkertijd!

hoogtepunten Dinant maison Leffe

Dit is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Dinant, want je krijgt vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad!

3. Kijk binnen in de abdij van Leffe

Na een bezoekje aan het Leffe Museum kan je niet anders dan eens binnen springen in de abdij die ons deze beroemde trappist heeft geschonken. Je vindt deze interessante bezienswaardigheid in Dinant aan de rechteroever van de Maas.

De voormalige thuisbasis van Leffe werd gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw en is sindsdien altijd actief geweest, behalve tussen 1784 en 1903 als gevolg van de Franse Revolutie. Net daarvoor – in 1466 om precies te zijn – werd een deel van de Abbaye Notre-Dame de Leffe verwoest tijdens de Luikse oorlogen. Gelukkig is dit intussen allemaal heropgebouwd zodat je alles kan bezoeken.

Eén van de meest bijzondere ruimtes in het gebouw is het vertrek van de abt. De kamer heeft een grote open haard, meubilair dat nog dateert uit de Renaissance en talrijke portretten en beelden. Je zal sowieso onder de indruk zijn van dit vertrek.

Je kan de abdij van Leffe enkel tijdens de zomermaanden bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag.

abdij van leffe dinant wat te doen

Wie weet vind je in de abdij wel het geheime recept zodat jij zelf een Leffe kan brouwen!

4. Steek de Charles-de-Gaulle brug over

Eén van de leukste dingen om te doen in Dinant, is een wandeling over de beroemde Charles-de-Gaulle brug – ook wel bekend als de Saxofoonbrug. Dit is misschien wel één van de meest unieke bruggen die je ooit zal oversteken in je leven. Waarom? Omdat over de hele brug verschillende saxofoonbeelden staan die veel groter zijn dan de echte!

De saxofoon is namelijk een trotse verwijzing naar het feit dat het instrument in Dinant werd uitgevonden. Elke kleurrijke, artistieke saxofoon staat voor een land in de Europese Unie. Je kan tijdens de wandeling dus ook nog eens je aardrijkskundige kennis oefenen ;-).

De Charles-de-Gaulle brug staat in het midden van de stad en je kan er dus onmogelijk voorbij lopen zonder de oversteek naar de andere kant te maken. Niet alleen de saxofonen zijn de moeite waard om te zien, ook het uitzicht van de brug over de stad is fenomenaal!

Charles-de-Gaulle brug Dinant wat te zien

Deze brug is niet alleen prachtig, maar heeft ook een boeiende geschiedenis!

Dinant bezienswaardigheden Charles de Gaulle brug

En deze saxofoons zorgen altij wel voor een vrolijke noot in de stad!

5. Wandelen in het Parc de Furfooz

De Lessevallei is een echte lust voor het oog en het is dan ook heel moeilijk om te weerstaan aan de aantrekkingskracht van de oogverblindende natuur rondom de stad. Het Furfooz park maakt deel uit van een uitgestrekt natuurgebied. Dus als je niet weet wat te zien in Dinant dan is een wandeling in het park zeker de moeite waard.

De vier kilometer lange wandelroute is zonder twijfel een echte aanrader als je een natuur- en geschiedenisliefhebber bent. Je loopt langs rivieroevers en door een groenblijvend bos. Om die reden wordt het Parc de Furfooz vaak vergeleken met de mooie Provence. Tijdens de wandeling voert een trap je ook door grotten waar ooit mensen woonden, maar er is ook een replica van een oud Romeins bad en een plateau dat in de Middeleeuwen werd versterkt.

parc de Furfooz uitzicht kasteel Walzin

Vanuit het Parc de Furfooz krijg je enkele adembenemende uitzichten! Als je weet waar je moet zoeken, dan toch 😉 !

6. Bewonder de Collégiale Notre-Dame

Een eerste blik op de kathedraal tegen de rotswand met het Citadel er net boven is een prachtig wow-moment. Als je een beetje op mij lijkt, zal je mond openvallen van verbazing. Hoewel het een kerk is, komt de Notre-Dame wat duister en dreigend over maar tegelijk is het gebouw gewoon heel erg mooi. Dus als je niet weet wat te zien in Dinant, is deze plek misschien wel goed om mee te starten.

Dit is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende gotische kerken die ik ooit heb gezien. Dat is vooral te danken aan zijn donkere buitenkant en de zwarte bolvormige klokkentoren. Het heeft wat weg van Zweinstein in het laatste deel van de Harry Potter boeken wanneer Voldemort aan de macht is. De Notre-Dame van Dinant wordt ook wel eens de Collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw genoemd. Ze werd in de dertiende eeuw gebouwd langs de oevers van de Maas.

Waar je ook bent in de stad, je kan de kathedraal altijd bewonderen in de skyline. Het is dan ook een kenmerkend symbool van de stad. Als je van plan bent de kerk te bezoeken, vergaap je je aan de torenhoge plafonds en torens. De ontwerpers van de Notre-Dame gingen duidelijk voor dramatisch en impactvol. Dat is hen goed gelukt, vind je niet?

P.S.: Let vooral ook op de gedetailleerde glas-in-lood ramen, vooral de grootste aan de rechterkant van het altaar is impressionant!

Collégiale Notre-Dame Dinant attracties

Mooi, he! En vooral de glas-in-lood ramen zijn erg mooi.

Collegiale Notre-Dame Dinant bezienswaardigheden

De buitenkant is ook prachtig in combinatie met de Citadel van Dinant!

7. Breng een bezoek aan Grotte La Merveilleuse

De mooiste grotten van België? Check! Die vind je gewoon tijdens je weekendje weg in Dinant, op korte wandelafstand van het station en vlakbij hotel Maison Leffe. Het is ronduit één van de meest betoverende bezienswaardigheden in Dinant. De grot heeft zijn naam zonder twijfel niet gestolen!

Wandel langs de drie niveaus en bewonder de prachtige stalagmieten en de druipende stalactieten in roze, blauw, bruin en helder wit terwijl je op de achtergrond de ondergrondse watervallen hoort vallen. Je hoeft je trouwens niet te warm aan te kleden in de grot, want het is hier het hele jaar door 13°C – zelfs in de winter!

8. Verken het kasteel van Freÿr en zijn tuinen

Het meest sprookjesachtige kasteel van Dinant is zonder twijfel dat van Freÿr. Je krijgt er onmiddellijk het gevoel dat je een prins of prinses bent. Het Château de Freyr ligt op slechts enkele minuten ten noorden van Dinant. En als je een boottocht op de Maas maakt, is de kans groot dat je een tussenstop maakt en een bezoekje brengt aan het paleis.

Deze geweldige plek dateert uit de Middeleeuwen in de veertiende eeuw en is de thuisbasis van de hertogen van Beaufort-Spontin. Zelfs vandaag woont de familie er nog steeds. Bewonder de glorieuze plafondschilderingen in Lodewijk XV-stijl en bekijk de mooie muurschilderingen van Frans Snyders (1579-1657). Maar de kers op de taart aan je bezoek aan deze plek zijn ongetwijfeld de magnifieke terrastuinen met zijn eeuwenoude sinaasappelbomen en de rijkelijk versierde paviljoen. Ze worden niet voor niets vergeleken met de tuinen van Versailles!

kasteel van Freyr tuinen

Voel je vorstelijk tijdens een bezoek aan het kasteel van Freÿr!

9. Ervaar de wereld van Adolphe Sax

Verstopt tussen de weelderige bossen en steile kliffen, vind je in de fantastische wirwar van geplaveide straatjes en kleurrijke huizen aan het water; het huis van Adolphe Sax. La Maison du Monsieur Sax is een klein, gratis museum waar je ondergedompeld wordt in het leven van de uitvinder van de saxofoon. Het huisje is vast en zeker een waardevolle stop: aanbied het prototype van het originele ontwerp van het muziekinstrument terwijl op de achtergrond heerlijke jazz muziek speelt.

Vergeet na je bezoek aan dit muzikale museum niet even naast Adolphe Sax himself te zitten op de bank rechtover het museum. Dit is zeker een foto waard voor je Instagram account!

La Maison du Monsieur Sax

Meneer Sax is wereldberoemd in Dinant en je kan zijn huisje gratis bezoeken!

10. Proef van verschillende Dinantse lekkernijen

Net zoals bijna elke Belgische stad, heeft ook Dinant zijn eigen overheerlijke specialiteiten. Wanneer je hier bent, moet je zeker eens een Flamiche geprobeerd hebben. Dit is een erg lekkere taart, gemaakt van boter, eieren en boulette de Romedenne – een hele vette kaas. Het recept zou ontstaan zijn toen een boerin met een zak vol deze ingrediënten gevallen was. Heb je de smaak te pakken? Neem dan op 1 september deel aan de wedstrijd “om ter meest Flamiches eten”.

Een andere lekkernij uit de stad is Couque de Dinant. Misschien heb je er al over gehoord, want het koekje heeft nogal een reputatie…
Je wil er namelijk onmiddellijk in bijten, maar voor je het weet heb je een gebroken tand! Je breekt dus best een stukje van de Couque de Dinant af, plaatst het in je mond om vervolgens het speeksel in je mond deze traktatie te laten verzachten. Je zal snel merken hoe heerlijk zoet dit koekje is.

Couque de Dinant

En natuurlijk is de ‘Couque de Dinant’ ook te koop in de vorm van een saxofoon!

11. Ga naar de Bayard rots

Als je niet meer weet wat te zien in Dinant is een flinke wandeling naar de Bayard rots misschien wel een leuke activiteit. De indrukwekkende rots staat op de rechtoever van de Maas tussen Anseremme en Dinant en is maar liefst 40 meter hoog.

De iconische klip staat langs een epische bergkam van kalksteen die aan de kant van de Lessevallei doorloopt. De weg die doorheen rots Bayard loopt, leidt je langs de noordelijke kant van de Rue Defoin.

Er bestaat een heuse folklore over hoe de Bayard rots precies in twee werd gesplitst. Misschien heb je wel al over het Ardennenverhaal van de Vier Zonen van Aymon gehoord? De mythe vertelt dat de kloof ontstond door de hoeven van hun magische paard, Bayard, toen het de ridder Renaud de Montauban en zijn drie broers uit de handen van Karel de Grote redde.

Bayard rots

Wat denk jij? Hoe is de rots van Bayard echt ontstaan?

12. Verken Dinant vanop het water

Als je het aan mij vraagt, is één van de leukste manieren om Dinant te verkennen een tochtje op het water. Boek dus zeker een boottochtje op de Maas om de bezienswaardigheden van de stad vanop een afstand te bewonderen. Tussen mei en september worden er heel wat rondvaarten georganiseerd op de rivier, maar ook in het laagseizoen kan je aan boord stappen van een minicruise.

Je kan kiezen tussen twee tochten. De ene duurt zo’n 45 minuten en brengt je van Dinant naar Anseremme waar je de Priorij van Anseremme te zien krijgt. De andere rondvaart is twee uur lang en brengt je naar Freÿr waar je de kans krijgt om het sprookjesachtige kasteel te bezoeken.

Maar als het erg warm is en je nood hebt aan verfrissing, kan je natuurlijk ook kajakken op de nabijgelegen rivier de Lesse! Het is zonder twijfel één van de leukste dingen om te doen in Dinant. Er zijn verschillende routes beschikbaar (van drie en vijf kilometer) en terwijl je aan het peddelen bent, geniet je van de adembenemende natuur. Zorg er wel voor dat je in de zomer op tijd deze activiteit boekt, want kajakken is heel populair onder de Belgen ;-).

boottocht Maas Dinant

Voor één van de mooiste uitzichten over Dinant, moet je op het water zijn!

13. Bewonder de watertuinen van Annevoie

Als je de Maas wat verder volgt kom je terecht bij een kasteel dat omringd wordt door een unieke watertuin. Les Jardins d’Annevoie is één van de mooiste bezienswaardigheden nabij Dinant en staat bekend om zijn elektriciteitsvrije waterpartijen van meer dan 250 jaar oud!

De magnifieke tuin werd op vraag van de familie Montpellier aangelegd in het midden van de achttiende eeuw. Helemaal in Franse stijl – met hier en daar wat Italiaanse en Engelse accenten – zijn les Jardins d’Annevoie de perfecte plek om je vriend(in) ten huwelijk te vragen. (Hint, hint)

Het water voor deze zee van vijvers, fonteinen en watervallen komt rechtstreeks uit de Rouillon rivier. Ze wordt niet kunstmatig opgepompt, maar stroomt op een natuurlijke manier door de tuinen. Indrukwekkend, niet?

Het kasteel van Annevoie is helaas meestal gesloten voor het publiek, maar van eind maart tot begin november kan je eindeloos ronddwalen in de schoonheid van de watertuin. Als je echt een onvergetelijk bezoek wilt beleven, moet je hier het derde weekend van mei zijn. Dan veranderen de tuinen in het podium van een Venetiaanse maskerade – compleet met extravagante kostuums en Italiaanse hapjes.

Watertuinen Annevoie

De watertuinen van Annevoie liggen niet ver weg van Dinant en zorgen ongetwijfeld voor een mooi dagje uit!

Tuinen van Annevoie bezienswaardigheden Dinant omgeving

En zelfs bij slecht weer zijn deze ‘jardins’ nog de moeite!

14. Binnenkijken in het kasteel van Celles-Vêves

Op zo’n 25 minuten rijden van Dinant, vind je het prachtige vijftiende eeuwse kasteel van Vêves. Het paleis staat al sinds de zevende eeuw (of langer) op een rotsachtige uitloper. Het huidige ontwerp van dit château dateert al van het begin van de jaren 1400 en in sindsdien weinig veranderd. Met zijn vijf ronde torens lijkt het kasteel van Celles-Vêves wel rechtstreeks uit een Disney-film te komen.

Doorheen de jaren werden er wel regelmatig veranderingen doorgevoerd aan de geweldige binnenplaats van het paleis. Het bestaat uit twee niveaus en één van de gevels is helemaal in Lodewijk XV-stijl uit de 18de eeuw – alsof je even helemaal in Frankrijk bent.

Als je al betoverd bent door de buitenkant van het château, wacht dan maar tot je binnen stapt. Bewonder de eeuwenoude kunst, decoratie en historische hebbedingetjes, zoals portretten, keramiek en zelfs meubels en waan je even een koning(in)! Je zal snel door hebben waarom dit één van de meest schitterende bezienswaardigheden bij Dinant is.

kasteel celles veves bezienswaardigheden in de buurt van Dinant

Het kasteel van Celles-Vêves lijkt uit een sprookjeswereld te komen, of niet soms?!

15. Maak een wandeling langs de Maas

De Maas is het hart van Dinant, de plek waar het stadsleven écht tot leven komt. Het is ook het drukste deel van het stadje waar veel te zien is. Het is de moeite waard om eens langs beide kanten van de rivier te lopen, want het uitzicht is zowel aan de linker- als rechteroever buitengewoon mooi.

Vooral het zicht op de kathedraal en de citadel zijn episch. Het zijn dan ook de meest gefotografeerde uitzichten op Dinant. Probeer zelf ook eens om de citadel, de kathedraal en de kleurrijke huisjes aan de voet van de klif en de Maas vast te leggen. Wedden dat het je instant heel veel likes oplevert?

Naast het prachtige uitzicht op de bezienswaardigheden van Dinant, is een wandeling langs de Maas de perfecte activiteit om wat te bewegen en je hoofd leeg te maken. Zeker wanneer je in december op bezoek bent in de stad, is deze plek magisch. Dan vind je langs de Maas verschillende kerstkraampjes zodat je zeker in feeststemming komt.

wandeling Maas Dinant dingen om te doen

Je zal versteld staan van hoeveel mooie uitzichtpunten je krijt langs de Maas!

Er zijn dus al minstens vijftien redenen waarom Dinant heel wat ‘sax appeal’ heeft ;-). Welke bezienswaardigheden staan zeker op jouw to do-lijstje als je op bezoek komt?
In de buut van deze kleine stad liggen trouwens nog meer mooie plekjes om te ontdekken. Lees dus ook deze artikels: Bezienswaardigheden in Namen, bezienswaardigheden in Doornik (Tournai) en bezienswaardigheden in de Ardennen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (24 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>