10x Bezienswaardigheden in Doornik / Tournai: Wat is er te zien en te doen?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Doornik, één van de oudste steden van België verdient minstens één keer in je leven een bezoekje. Tournai is een gezellig maar klein stadje met heel wat leuke plekjes die geweldig zijn om te bewonderen. Er staan historische kerken, boeiende musea en er is een prachtig park om door te wandelen. Ik geef je in deze blog alvast een virtuele rondleiding langs de 10 leukste bezienswaardigheden van Doornik.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (22 votes)

bezienswaardigheden Tournai

1. Beklim het Belfort van Doornik

Er valt heel wat te zien in Doornik en tot die lijst behoort zonder twijfel het schitterende Belfort. Het is één van de 56 belforten in België en Frankrijk die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat is dus hét bewijs dat het gebouw gewoonweg fantastisch moet zijn om te bezoeken tijdens een weekendje weg. Bovendien is dit exemplaar ook nog eens het oudste van dit kleine Belgenlandje. Eén van de bezienswaardigheden in Doornik die je niet mag missen, dus!

De saga van het Belfort start rond 1188, nadat Filips II van Frankrijk een stadscharter aan de stad toekende. Daarin stond dat er in het centrum een belfort mocht opgericht worden. De toren werd vooral gebruikt als uitkijkpunt om vijanden al van ver te zien aankomen.

Het Belfort is zo’n 72 meter hoog. Als je de top wilt bereiken, moet je eerst de 257 treden beklimmen. Op het einde wordt het een beetje claustrofobisch, maar ik beloof je dat het echt de moeite waard is. Eenmaal aan de top geniet je namelijk van een sensationeel uitzicht over Doornik en zijn verrassend groene omgeving. Zorg er wel voor dat je er voor 16.15 uur bent, anders mag je niet meer naar boven.

Wat te zien in Doornik belfort

Je ziet het Belfort van Doornik over de hele stad uittorenen.

uitzicht Belfort Tournai

Eens je boven bent, krijg je een fenomenaal uitzicht. Hier zie je de Onze Lieve Vrouwekathedraal.

Belfort Doornik details

Let ook eens op de details. Deze gouden windwijzers op het dak van het Belfort zijn prachtig!!

2. Bezoek één van de vele musea

Mocht je niet meer weten wat te zien in Doornik dan heb ik goed nieuws voor je: de stad heeft nog heel wat musea voor je in petto!

Eén van de meest indrukwekkende musea is het Museum voor Schone Kunsten. Dat is te danken aan de sublieme architectuur en zijn eclectische collectie. Het gebouw werd door enige echte Belgische meester van de Art Nouveau ontworpen, namelijk Victor Horta. Het museum is een ongelooflijke mix tussen zijn specialiteit en het Modernisme. Binnenin kan je kunstwerken van de Vlaamse Primitieven – zoals Bruegel – bewonderen, maar er hangen ook werken van hedendaagse kunstenaars. Je zal hier zonder twijfel enkele uren rondhangen als je gek bent op kunst.

Als kunst niet zo je ding is, kan je het Musée d’Histoire Naturelle bezoeken. In 2028 viert het zijn 200ste verjaardag en dan staat er vast iets speciaals op de planning, maar ook vandaag is de expo een bezoek waard. Het museum voor natuurgeschiedenis brengt vooral de evolutie in de dierenwereld in kaart, maar er is ook een interessant rariteitenkabinet uit de negentiende eeuw. De kers op de taart – vooral voor jongere bezoekers – is het Vivarium. Hier vind je levende Chinese alligators, kameleons, vogelspinnen en nog veel andere reptielen waar je normaal van gaat sidderen en beven…

In Doornik moet je trouwens sowieso Maison Tournaisienne verkennen. In dit folklorisch museum kom je alles te weten over de inwoners in een zeventiende eeuws huis aan een steegje van de Grote Markt. Kruip in het hoofd van de adel, de ambachtslieden of de Doornikse weeskinderen. Er zijn maar liefst 23 zalen waarin je kennis maakt met lokale tradities zoals carnaval, mode, religieuze gebruiken en het onderwijs.

Daarnaast kan je ook nog het Musée de la Tapisserie (Tamat) en het Museum van Archeologie terugvinden in Doornik. In het eerste museum kom je alles te weten over het tapijtweven dat een belangrijke activiteit was in de vijftiende en zestiende eeuw. In het Musée d’Archélogie ontdek je dan weer enkele belangrijke Gallo-Romeinse en Merovingische vondsten die opgegraven werden in de stad.

Ik denk dat je voorlopig wel goed zit met musea, of niet soms? 😉

3. Onze Lieve Vrouwekathedraal

Doornik wordt wel eens ‘de stad van de vijf klokkentorens’ genoemd en dat heeft het te danken aan de enorme Onze Lieve Vrouwekathedraal. De omvang van de kerk en de mix van verschillende stijlen (Romaanse en gotische elementen worden moeiteloos met elkaar gecombineerd) zijn zo speciaal dat de kathedraal zelfs een plaatsje scoorde op de befaamde Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kathedraal werd nog niet zo lang geleden helemaal gerestaureerd dus het is écht de moeite om de kerk even binnen te gaan. Bewonder zeker de schatkamer die boordevol onschatbare kunstwerken zit, zoals een Arras-tapijt uit de veertiende eeuw, kostbaar ivoor en nog andere oogverblindende stukken van goudsmeedkunst.

bezienswaardigheden Tournai Onze Lieve Vrouwekathedraal

De Onze Lieve Vrouwekathedraal ziet er van buitenaf al imposant uit…

Onze Lieve Vrouwekathedraal Tournai

Maar het gigantische orgel en de glas-in-lood ramen binnenin stelen pas echt de show!

4. Bekijk de Citadel van Doornik

Eén van de opvallendste dingen wat er te zien is in Tournai, is de Citadel. Jammer genoeg blijft er niet meer veel van over buiten de Tour Henri VIII. Hij liet het fort bouwen in 1513 op de rechteroever van de Schelde nadat hij had ingepalmd met zijn leger. De Engelse koning liet een citadel bouwen voor zijn soldaten en liet het versterken met een gracht en een muur. Uiteindelijk bleven ze maar vijf jaar in Doornik…

Hoewel de citadel nooit werd gebombardeerd, zijn er nog enkel ruïnes te zien van het gebouw. Dat komt omdat Henri VIII heel wispelturig was en regelmatig gebouwen liet neerhalen. En daar zat deze citadel dus ook bij. Ondanks dat het vandaag slechts een ruïne is, loont het de moeite om eens een kijkje te nemen op de site. Van hier heb je namelijk een leuk zicht over het centrum van Doornik.

5. Bezoek de dokken en de Pont des Trous

In de haven van dit kleine stadje kan je geweldige wandelingen maken. Je zal snel merken wat er te zien is in Doornik op deze plek. Zo zijn de dokken een populaire plek bij de locals, omdat er heel wat cafés te vinden zijn. Zoals in veel andere steden speelde de rivier ook hier in het verleden een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad, maar vandaag vormen de dokken vooral het perfecte decor voor een ontspannende wandeling.

Als je dan toch hier bent, moet je zeker naar L’Oiseau Rare gaan, een droom die uitkomt voor vintage liefhebbers. Het is een superleuke winkel die werd opgericht door drie gepassioneerde mensen. De ene gaat op zoek naar toffe oude meubelstukken, de andere zoekt naar oude fietsen en mannenkledij en de laatste vindt altijd weer prachtige vintage kleding voor vrouwen.

Na een toertje door L’Oiseau Rare, kom je op je wandeling de heel bijzondere Pont des Trous tegen. Het werd gebouwd tijdens de Gouden Eeuw van Doornik, ergens in de twaalfde en dertiende eeuw, tijdens dezelfde periode waarin de Kathedraal en het Belfort gebouwd werden. Dankzij de enorme poorten werd de brug gebruikt om de toegang tot de stad via het water te verhinderen – handig om vijanden tegen te houden. Vandaag zijn er nog maar enkele restanten van dergelijke middeleeuwse militaire architectuur in de hele wereld, dus geniet ervan terwijl het er nog steeds is!

Pont des Trous Doornik bezienswaardigheden

Deze brug is een echt meesterwerk!

6. Uitstapje naar kasteel van Antoing

Hoewel er heel wat te zien is in Tournai, is het kasteel van Antoing een uitstapje waard. Het paleis staat ook wel bekend als Château d’Antoing of Château des Princes de Ligne en ligt in de gelijknamige stad, op zo’n vijf minuutjes rijden van Doornik. Het kasteel dateert uit de tiende eeuw toen hier, op de rechteroever van de Schelde, een houten motte- en baileykasteel werd gebouwd door de graaf van Vlaanderen.

Ontdek tijdens een rondleiding in het kasteel hoe heel wat belangrijke momenteel het gebouw nog meer karakter gaven. Denk maar aan de Honderdjarige Oorlog en de Bourgondische periode. Het paleis was jarenlang privé, maar nu kan je het dus bezoeken. Ontdek met je eigen ogen het fantastisch bouwwerk, de ondergrondse kerkers, de ridderzaal en de top de van de toren.

7. Bewonder de Lakenhal van Doornik

Wanneer je op de Grand Place ontspant met een biertje, zal je oog ongetwijfeld een keer of twee vallen op de rijkelijk versierde lakenhal op de zuidkant van het martkplein. Dit gebouw is één van de mooiste bezienswaardigheden van Doornik en is dus zeker een bezoekje waard.

Het handelspand werd gebouwd in 1610 nadat zijn voorganger – een houten zaal uit de dertiende eeuw – instortte tijdens een storm. Vandaag kan je dus naar een magnifiek pand kijken met héél veel goud op de gevel – helemaal in renaissancestijl met een vleugje gotiek. Wandel via de doorgang naar de formidabele binnenplaats uit 1616 waar destijds de lakenhandelaars stond.

Doorheen de eeuwen heeft het gebouw heel wat te verduren gekregen. Zo stortte het in 1881 helemaal in elkaar en werd het in 1940 ook nog eens door brandbommen getroffen. Gelukkig werd de Lakenhal van Doornik intussen helemaal gerestaureerd en wordt het nu gebruikt als tentoonstellings- en evenementenruimte.

Lakenhal Doornik bezienswaardigheden

Let vooral op de prachtige details langs de buitenkant. Waauw!

8. Wandeling langs ruïnes van Vaulx

De ruïnes van Vaulx behoren tot de meest geliefde bezienswaardigheden van Doornik. Niet omwille van de prachtige binnenkant, maar wel om de formidabele omgeving waar je erg mooie wandelingen kan maken. En als je hier toch in de buurt bent, kan je het Château César beter eens een bezoekje brengen.

Het oude kasteel van Vaulx is een militaire constructie uit het einde van de dertiende eeuw. Het staat op een rots aan de rand van de Schelde zodat ze van ver eventuele tegenstanders zouden zien komen. Het paleis bestaat uit een vierhoek en op elke hoek staat een cilindervormige toren. De meest imposante was waarschijnlijk de woning van de kasteelheer. Beeld je maar eens in hoe indrukwekkend het geweest moet zijn om op deze prachtige locatie te mogen wonen…

9. Ontspannen in Parc Communal

Het stadspark verdient zonder twijfel ook een plaatsje in deze lijst met de leukste bezienswaardigheden van Tournai. Het park maakte vroeger deel uit van de Sint-Maartensabdij, maar sinds 1821 is het geopend voor publiek. Het is de perfecte plek voor een ontspannende wandeling of een picknick.

De indeling van het park dateert uit 1859 en sindsdien is er weinig veranderd. Het werd ontworpen door Bruno Renard en het doet je misschien denken aan Frankrijk. Er staan twee gigantische fonteinen in het midden van het park. Wanneer het in de zomer lekker warm is, is het heel verleidelijk om hier eens door te lopen.

10. Wandel over de Grand Place

De Grand Place – of Grote Markt – is het epicentrum van Doornik. Hier komt de stad helemaal tot leven. Je vindt hier heel wat belangrijke bezienswaardigheden van Tournai, maar het driehoekige hoofdplein is vooral een gezellig plek om lekker te relaxen. Het plein werd zo’n 2000 jaar geleden al aangelegd toen de stadsmuren nog niet eens opgetrokken waren.

In die tijd was de Grote Markt van Doornik eigenlijk een Gallo-Romeinse begraafplaats. Het werd pas een marktplaats rond de achtste eeuw. In 1940 werd het nog gebombardeerd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar van die schade is vandaag gelukkig niets meer te zien. Op een zonnige dag zie je hier alle inwoners genieten van een drankje en gezelschap op één van de vele terrasjes.

En zelfs als de zon niet schijnt, is de Grand Place één van de mooiste bezienswaardigheden van Doornik. Kijk vooral naar omhoog en bewonder de ontelbare historische gevels die je omsingelen!

Grote Markt Doornik

Op de Grote Markt van Doornik word je omringd door prachtige en authentieke huisjes!

5x Leuk overnachten in Doornik

Zoals je ziet is er heel wat te doen in Doornik! Om er een ontspannen citytrip van te maken, is het dus geen slecht idee om hier ook even te overnachten..
Ik geef je alvast vijf leuke adresjes!

Gezellig appartement in hartje centrum

Dit gezellige appartement midden in het centrum van Doornik is een goede optie om te overnachten als je met het openbaar vervoer reist. Het treinstation ligt namelijk op slechts één kilometer afstand. Leuke bezienswaardigheden van Doornik zoals de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal en het Archeologiemuseum zijn op loopafstand te bereiken vanaf de accommodatie.
Daarnaast ben je omringd door restaurants, cafés en winkels, dus qua locatie zit je sowieso goed.

De appartementen zijn voorzien van een moderne keuken met een vaatwasser en microgolfoven, een flatscreen-tv met satellietzenders, strijkfaciliteiten, een kledingkast en een zithoek. Tevens is er een volledig uitgeruste eigen badkamer met een douche en haardroger aanwezig. Daarnaast heeft iedere accommodatie een eigen buitenterras waar je met mooi weer lekker buiten kan zitten. Een overnachting is al te boeken vanaf €130 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Doornik Le Fort Rouge

Le Fort Rouge Doornik

Overnachten in een charmant kasteel

Overnachten in Doornik en slapen in een echt kasteel is mogelijk bij B&B Château de Ramegnies-Chin. Deze accommodatie heeft een buitenzwembad, een gemeenschappelijke lounge, een tuin, een barbecue en een terras. De kamers zijn ruim en uitgerust met een privébadkamer en gratis toiletartikelen. Afhankelijk van welke kamer je precies boekt, heb je soms een eigen balkon waar je lekker een kopje thee of koffie drinkt en geniet van het mooie uitzicht.

Het kasteel is gelegen in een bosrijk gebied net buiten het centrum van Doornik, dus het is hier lekker rustig. Wandelen en fietsen in de natuur is er prima mogelijk. Overnachten doe je hier vanaf € 100 per nacht en de prijs is inclusief een uitgebreid continentaal ontbijt.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Doornik Chateau de Ramegnies-Chin

BB Chateau de Ramegnies-Chin

Logeren in een historisch pareltje

Hôtel d’Alcantara is gesitueerd in een historisch gebouw van ruim 200 jaar oud. De accommodatie combineert oude elementen met moderne faciliteiten. Zo oogt het restaurant met de bijbehorende bar erg hip met leuke stoelen en lage tafeltjes, terwijl je elders in het gebouw nog een oude open haard en de originele houten balken aan het plafond ziet.

Rondom het hotel is er ook heel wat te doen in Doornik: de Grote Markt ligt 250 meter verderop en het Museum voor Schone Kunsten zit op tien minuten wandelafstand. Qua locatie zit je dus goed centraal. Een overnachting boek je hier vanaf €104 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel d-Alcantara

wat te zien in Doornik Hotel d'Alcantara

Heerlijk slapen in een modern designappartement

La camuche de François Joseph Peterinck heeft recentelijk gerenoveerde appartementen waar je een overnachting in stijl vanaf €155 per nacht boekt. De accommodatie zit boven een hip restaurant (The Wich) in het centrum van de stad. In The Wich staat “slow food” en experimenteren met gerechten centraal, dus een aanrader als je naar een unieke culinaire ervaring in Doornik zoekt.

De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal zit op slechts een paar honderd meter lopen, net als het Musée de Folklore et des Imaginaires. Ieder appartement is voorzien van een eigen patio, een slaapkamer, een grote moderne keuken met een bar, een vaatwasser en een microgolfoven, een flatscreen-tv, een zithoek en 1 badkamer met een douche.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

overnachten Doornik

La Camuche Doornik

Luxe wellness overnachting

ONIRO is een modern hotel in Doornik met wellness mogelijkheden, dus het sluit perfect aan bij de relaxte sfeer die dit stadje uitstraalt. Bij deze accommodatie is het namelijk mogelijk om een suite met privé spa van 95 m² groot te boeken die je geheel tot je eigen beschikking hebt! De spa heeft een grote hottub en sauna waar je lekker kunt ontspannen na een hele dag door de stad te hebben geslenterd.

Gezien de wellness mogelijkheden in deze suite geheel privé en alleen voor jou is, betaal je wel een flinke prijs: vanaf €462 per nacht. Vind je dit toch te duur? Dan zijn er ook minder luxueuze kamers te boeken (vanaf €175 per nacht). Iets goedkoper dus, maar uiteraard nog steeds voorzien van alles wat je nodig hebt (moderne badkamer, douche, groot tweepersoonsbed) voor een fijn verblijf!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

ONIRO hotel Doornik

ONIRO Wellness

Naast al deze bijzondere bezienswaardigheden in Doornik, heeft de stad ook nog enkel nieuwe, hippe plekken die je moet ontdekken. En hoe doe je dat beter dan wanneer je door het centrum wandelt op weg naar één van deze hoogtepunten van Tournai?!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (22 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>