15x Bezienswaardigheden in Egypte: Wat te doen? + Tips

Egypte is een land dat tot bijna ieders verbeelding spreekt: dit is namelijk de bakermat van de piramides, mummies en farao's. Vele duizenden jaren geschiedenis kan je hier op een toegankelijke manier bezoeken in plekken als Caïro en Luxor. Kortom: aan bezienswaardigheden in Egypte geen tekort.
Toch biedt dit land in het uiterste noordoosten van het Noord-Afrika voor elk wat wils. Snorkelen en duiken in de Rode Zee of op een avontuurlijke manier de woestijn verkennen, het kan hier allemaal. In deze reisgids geef ik je mijn vijftien hoogtepunten voor een prachtige vakantie in Egypte.

5/5 - (2 votes)

wat te doen in egypte

Hoe in Egypte raken?

Voor ik begin met het oplijsten van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte, verklap ik ook graag hoe je daar komt. Vluchten naar dit toeristisch paradijs zijn namelijk verrassend goedkoop.

Er zijn natuurlijk heel wat verschillende vliegtuigmaatschappijen die je naar de mooiste plekken van Egypte vliegen, maar TuiFly is een heel betrouwbare en ervaren touroperator. Naast de reputatie bieden ze o.a. ook nog een omruilgarantie én een laagsteprijsgarantie bovenop. Als je een beetje op voorhand boekt, kan een enkele vlucht al vanaf €60 per persoon!
Momenteel vliegen ze op Hurghada, Sharm-el-Sheikh, Luxor en Marsa-Alam.

Ben je niet alleen op zoek naar een vlucht, maar ook naar een verblijf, dan biedt TUI pakketten aan die beiden combineren aan een voordelige prijs.
Ook Corendon biedt goedkope vakantiepakketten naar Egypte aan, dus daar kan je ook eens een kijkje nemen.

Heb je geen geluk en kun je geen goede deals meer vinden? Lees dan zeker ook mijn artikel over goedkope vluchten. Zo vind je gegarandeerd een voordelige vlucht!

vluchten naar Egypte

Voor je het weet lig je aan een strand in Egypte… Of ga je op archeologische ontdekking!

1. Piramides van Gizeh – Sfinx

Als er een bezienswaardigheid is in Egypte die je niet zomaar kan overslaan, dan zijn het wel de piramides van Gizeh. Dit is het enige overblijvende van de zeven klassieke wereldwonderen en je kan de piramides vanuit Caïro erg makkelijk bezoeken.

Cheops, Chefren en Mykerinos zijn de namen van de drie grootste piramides (in dalende volgorde qua grootte) van dit complex, steeds genoemd naar de gelijknamige farao. Al 4500 jaar domineren deze prachtige bouwwerken het plateau van Gizeh vlakbij de Egyptische hoofdstad.

Wanneer je deze bezienswaardigheid nabij Caïro bezoekt, kan je niet anders dan met open mond kijken naar wat de oude Egyptenaren hier hebben neergezet. Iets verderop vind je dan ook nog eens de mythische Sfinx, de bewaker van de piramides en eveneens een van de bekendste bouwwerken uit de oudheid.

Even eerst een van mijn eerste tips voor Egypte: ik zou je wel aanraden om deze plek met een gids te bezoeken, zo haal je het meeste uit je ervaring. Anders loop je snel verloren tussen de gigantische bouwwerken en dankzij de uitleg van een professionele gids haal je echt veel meer uit je bezoek. Dit geldt overigens voor vrijwel alle historische bezienswaardigheden in Egypte.

Piramides van Gizeh Sfinx

Dit meesterwerk staat natuurlijk met stip op nummer één!

2. Luxor

Luxor is wat je zou kunnen noemen een gigantisch openluchtmuseum waarbij je een aantal van de indrukwekkendste monumenten van Egypte binnen een straal van een aantal tientallen kilometers vindt.

De tempels van Karnak en Luxor, de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet, de kolossen van Memnon … deze eindeloze lijst kan je allemaal vrij makkelijk op een dag bezoeken. Dat kan vlot met gegidste excursies vanuit o.a. Hurghada, Luxor en Caïro.

Kortom: er zijn weinig plekken ter wereld waar je zoveel indrukwekkende, duizenden jaren oude gebouwen kan zien in zo een klein gebied.

Vanwaar nu al die bezienswaardigheden in Luxor?“, vraag je je misschien af. Wel vroeger stond de stad bekend als Thebe en was het de hoofdstad van Opper-Egypte, het meer zuidelijke deel van het land dat onder Caïro begint.

Luxor tempel Egypte bezienswaardigheden

De Tempels van Luxor.

tempels van Karnak

De wereldberoemde tempels van Karnak.

kolossen van Memnon

De indrukwekkende kolossen van Memnon.

Tempel van Hatsjepsoet

De gigantische Tempel van Hatsjepsoet.

3. Aboe Simbel

Helemaal in het zuiden van het land, dichtbij de grens met Soedan, kan je één van de mooiste tempels in Egypte bezoeken.

Ter ere van zijn koningin Nefertari en (vooral) ter ere van zichzelf liet Ramses II in de dertiende eeuw v.Chr. een tempel uithakken in de bergen nabij Aboe Simbel.

Kosten noch moeite werden gespaard om het ego van de farao te strelen: de buitenzijde omvat een aantal kolossale (meer dan twintig meter hoge) beelden die hem afbeelden en ook binnen zijn er grote zuilen die zijn gedaante aannemen.

Belangrijk weetje: de tempel bevindt zich niet meer op zijn originele locatie. Toen in de jaren 1960 de Aswandam werd aangelegd, ging het hele complex onder water komen te staan. Daarom werd besloten om het hele complex naar een hoger gelegen plek te verhuizen door alles in grote blokken te zagen: een indrukwekkende maar geslaagde onderneming!

Vanuit Aswan (bekend van de dam) kan je vlot een dagtocht naar de tempels maken.

wat te doen in Egypte Aboe Simbel

Bijzonder indrukwekkend van buitenaf gezien.

Aboe Simbel binnenkant

Maar de binnenkant is misschien nog wel imposanter!

4. Islamtisch Caïro en Koptisch Caïro

Er is altijd wat te doen in Egypte en natuurlijk zeker in de hoofdstad. Caïro is een echte metropool: meer dan tien miljoen inwoners leven hier samen en nog eens tien miljoen mensen leven in de streek eromheen. Je kan het natuurlijk al raden: deze stad bruist van het leven en het kan er bij momenten echt wel ontzettend druk zijn.

Als een van de hotspots in Egypte vind je hier echter ook tal van bezienswaardigheden. Daarbij is het belangrijk om te weten dat er in Egypte niet enkel moslims wonen, maar ook een aanzienlijke groep christenen: de kopten.

In Caïro is er een wijk waar je een aantal knappe historische bezienswaardigheden van deze bevolkingsgroep kan terugvinden, zoals de Hangende Kerk en Abu Serga (een plek waar Jezus, Jozef en Maria ooit zouden geschuild hebben en waar nu een kerk is).

Na de verovering door de Arabieren werd Egypte een moslimland en dat is het tegenwoordig nog steeds. In het bijzonder de Al-Azhar moskee en het nabijgelegen gelijknamige park zijn de moeite, net zoals de Citadel van Caïro van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de uitgestrekte stad.

skyline Cairo

Er is meer dan genoeg moois te zien in Caïro!

Al-Azhar moskee Cairo egypte hoogtepunten

Kijk maar naar de prachtige Al-Azhar moskee bijvoorbeeld.

5. Snorkelen en duiken in Hurghada

Ben je op zoek naar activiteiten in Egypte die zich in of op het water afspelen, dan moet je in Hurghada zijn. Hier kan je bijna het hele jaar door naar hartenlust snorkelen tussen indrukwekkende koraalriffen en kleurrijke scholen vissen.

Ook wie het graag iets uitdagender heeft, is in Hurghada op de juiste plek. In de nabijheid van deze stad liggen een aantal wrakken die duikers graag bezoeken. Zo is het wrak van de SS Carnatic een populaire excursie vanuit deze badplaats.

Een van de bezienswaardigheden in Hurghada zelf is de gigantische, moderne El Mina-Masjid moskee. Wanneer je het iets minder religieus verkiest kan je ook naar Hurghada Marina trekken om het plaatselijke nachtleven te verkennen.

Hurghada Egypte bezienswaardigheden

Hurghada is perfect voor een relaxte strandvakantie…

duiken rode zee Hurghada

Maar ook actievelingen vinden hier hun gading!

6. Alexandrië

Genoemd naar Alexander De Grote en de voormalige thuis van Cleopatra: er zijn heel wat steden in de wereld die het met minder indrukwekkende namen moeten doen.

De op een na grootste stad van Egypte speelt tegenwoordig een minder belangrijke rol dan tweeduizend jaar geleden, maar toch loont het de moeite om ook hier eens langs te gaan tijdens een rondreis in Egypte.

Tijdens een dagtour vanuit Caïro bezoek je o.a. het Romeins amfitheater van Kom el-Dikka, de catacomben van Kom El Shoqafa en tot slot de moderne Bibliotheca Alexandrina, die de opvolger hoort te zijn van de beroemde maar verwoeste bibliotheek uit de oudheid.

haven alexandrie

De haven van Alexandrië.

hotspots Egypte moskee Alexandrie

Natuurlijk vind je hier ook heel veel mooie moskeeën.

Kom el-Dikka monumenten Egypte

Het Romeinse rijk strekte zich ooit ook tot hier!

7. Saqqara

Minder bekend maar daarom niet minder interessant is de necropolis (= grote begraafplaats) van Saqqara. Hier vind je de oudste piramides van Egypte en misschien zelfs ter wereld, al bestaat er over dat laatste nog discussie.

Er wordt alvast geschat dat de piramide van Djoser zo een zeventigtal jaar ouder is dan de piramide van Cheops. Na een renovatieperiode van ongeveer veertien jaar is die eerste sinds 2020 overigens opnieuw open voor het publiek, een niet te missen kans dus wanneer je nog op zoek bent naar een stop tijdens je rondreis in Egypte!

Vergis je overigens niet: de site is heel groot en er zijn verschillende andere bezienswaardigheden zoals mastaba’s (een soort afgevlakte piramide) en prachtig beschilderde graftombes.

piramide van Djoser mooiste tempels Egypte

De piramide van Djoser, wellicht de oudste piramide ter wereld.

Saqqara Egypte bezienswaardigheden

En ook de binnenkant kun je hier bezoeken. Indrukwekkend!

8. Varen op de Nijl

Wat te doen in Egypte als je houdt van boten? Wel, de geschiedenis en de roem van het Egyptische rijk hingen voor een groot stuk af van de Nijl, de langste rivier ter wereld.

Wat vaststaat is dat de Nijl zeker vroeger cruciaal was voor het vruchtbaar maken van landbouwgrond én voor het transport van goederen doorheen het hele land (we spreken hier natuurlijk over de periode vóór de intrede van gemotoriseerde voertuigen).

Het is ook langs de Nijl dat heel wat van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte liggen. Er bestaan natuurlijk heel wat verschillende opties. Zo kan je gaan voor een meerdaagse cruise, maar ook voor een korte boottocht op de Nijl in Caïro.
Jij bepaalt natuurlijk volledig zelf welke activiteiten in Egypte je allemaal kan doen, ik geef jou gewoon een overzicht met mijn tips voor Egypte.

Nijl boottocht activiteiten Egypte

Ook vandaag nog is de Nijl erg belangrijk voor Egypte.

boten Nijl wat te doen in Egypte

Je kunt er boottochtjes maken met kleine of grote exemplaren.

9. Katharinaklooster

Nog een indrukwekkende erfenis van toen Egypte nog christelijk was, is het Katharinaklooster in het zuiden van het Sinaï-schiereiland.

Dit klooster is een van de oudste en een van de bijzonderste ter wereld. Alleen al de ligging is spectaculair: aan de voet van de Katharinaberg en de Sinaïberg, de twee hoogste van Egypte.

Naast de unieke locatie is het klooster zelf ook erg de moeite: er zijn heel wat schitterende oude iconen (religieuze afbeeldingen geschilderd op hout) te zien en daarnaast vind je er ook manuscripten die teruggaan tot de vijfde eeuw.

Een aanrader is om ook nog de zonsopgang mee te pikken door ’s nachts de Sinaïberg te beklimmen, volgens de Bijbel de berg waar Mozes van God de Tien Geboden in ontvangst kreeg. En als dat je niets doet: hier de zon zien opkomen is gewoonweg een magisch moment.

Je had het zonder twijfel al door: het Katharinaklooster is een van de mooiste plekken in Egypte.

Katharinaklooster mooiste plekken Egypte

Een heel bijzonder klooster op een heel bijzonder plekje!

Sinaiberg zonsopkomst

De zonsopkomst van de Sinaïberg is echt betoverend mooi!

10. Egyptisch Museum in Caïro

Wanneer je beslist om met een gids de Piramides van Gizeh binnen te gaan zal je geen schatten ontdekken. Dat komt omdat alle voorwerpen van enige waarde allang uit de graftombes en andere ruimtes verdwenen zijn. Hetzij door grafrovers, hetzij door archeologen.

Een groot deel van de Egyptische schatten bevindt -of beter bevond- zich in het Egyptisch Museum in het hartje van Caïro. Denk bijvoorbeeld aan alle pronkstukken uit het graf van Toetanchamon.

Sinds 2002 al (!) is men echter begonnen met de bouw van het nieuwe Groot Egyptisch Museum in Gizeh. Een modern museum waar een groot deel van de collectie uit het oude museum zou moeten terechtkomen. De openingsdatum is echter al meerdere keren opgeschoven, dus check eens zeker voor je vertrekt of het Groot Egyptisch Museum nu eindelijk geopend is, want het ziet er echt veelbelovend uit.

Egyptisch Museum in Cairo

Eén van de poortwachters aan het Egyptisch Museum in Cairo.

Toetanchamon dodenmasker

En binnenin vind je heel wat dodenmaskers en andere belangrijke opgravingen!

11. Witte Woestijn en Zwarte Woestijn

Op drie uur rijden van Caïro kan je twee natuurlijke hoogtepunten van Egypte bewonderen waar de mens voor een keer voor helemaal niets tussen zit.

De Zwarte Woestijn kom je het eerst tegen, hier kan je een landschap vol zwarte vulkaanachtige heuvels ontdekken. In 2010 werd hier nog een skelet van een dinosaurus gevonden en sindsdien is dit een natuurreservaat.

Een misschien nog indrukwekkender landschap en echt een van de mooiste bezienswaardigheden in Egypte is de Witte Woestijn. De wind vormde hier miljoenen jaren geleden kalkrotsformaties die niet zouden misstaan in een sci-fi film.

bezienswaardigheden Egypte witte woestijn

Waaauw! Heel indrukwekkend!!

wat te doen in Egypte zwarte woestijn

En hun namen hebben ze natuurlijk ook niet gestolen. Dit is de zwarte woestijn.

12. Abydos

De Tempel van Osiris in Abydos is een van die secret tips in Egypte die ik je wil meegeven. Hier komen veel minder toeristen dan in Luxor, maar toch kan je hier een werkelijk prachtige tempel met uniek reliëfwerk bezoeken.

Dit is ook een plek waar er nog druk opgravingen worden gedaan. Kortom: ga erheen voor dit een van de zovele hotspots in Egypte wordt.

verborgen parels Egypte Tempel van Osiris Abydos

De indrukwekkende Tempel van Osiris Abydos.

Tempel van Osiris Abydos reliëfwerk

Het reliëfwerk is hier uitzonderlijk mooi bewaard gebleven.

13. Siwa

Helemaal in het westen van Egypte ligt Siwa, een oase (van rust) er weg van vele andere bezienswaardigheden in Egypte. En toch (of net daarom) is dit een van de hoogtepunten in Egypte.

Vooral het oude fort gemaakt uit gedroogde klei (Shali) en het ‘Bad van Cleopatra’ (een warmwaterbron waarin de beroemde koningin ooit zou gebaad hebben) zijn bekend, maar er zijn nog tal van andere hoogtepunten in de nabije omgeving. Deze plek zou ik zeker bezoeken met een professionele gids, omdat je hier toch wel op aanzienlijke afstand van alle andere bezienswaardigheden in Egypte zit.

Shali fort Siwa

Alsof je in een sci-fi film bent terechtgekomen! Het Shali fort in Siwa.

Siwa zoutmeer

Wil je even afkoelen na je bezoek? Dat kan in dit (toegegeven, erg warme…) zoutmeer.

14. Sharm el Sheikh

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Sharm El Sheikh die zeker de moeite zijn (zoals het Ras Mohammed Nationaal Park), maar de grootste aantrekkingskracht gaat toch uit van de ligging aan de Rode Zee.

Net zoals Hurghada is ook dit een perfecte uitvalsbasis om te duiken en te snorkelen in de kristalheldere wateren. Als je niet weet wat te doen in Egypte, dan biedt deze stad ook voldoende mogelijkheden in alle denkbare vormen van entertainment.
Een overzicht van te boeken activiteiten vind je op GetYourGuide.

Sharm el Sheikh bezienswaardigheden Egypte

Liefhebbers van zon, zee en zand zullen Sharm el Sheikh heerlijk vinden!

Sharm el Sheikh duiken

En ook hier kun je heerlijk snorkelen of duiken tussen de kleurrijke oceaanbewoners.

15. Aswan

Aswan is niet alleen een goede uitvalsbasis om Aboe Simbel te bezoeken, de stad heeft ook zelf heel wat te bieden. Een aantal hoogtepunten zijn de oude stad met de bijzondere ‘souq’ (de overdekte markt), het mini-eiland Elefantine. Tot slot is de tempel van Philae misschien wel een van de sfeervolste monumenten in Egypte.

Aswan Egypte

Aswan.

tempel van Philae Aswan

De tempel van Philae in Aswan.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam