16x Bezienswaardigheden in Eindhoven + Wat te doen tijdens een weekendje

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Wil je eens een andere kant van het mooie Nederland zien? Laat de drukbezochte grachten van Amsterdam dan links liggen en verken de talrijke bezienswaardigheden van Eindhoven.
Design, shoppen, overheerlijk eten en een blik in de toekomst... Een weekendje Eindhoven wordt ongetwijfeld de meest speciale citytrip ooit!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (33 votes)

wat te doen in Eindhoven

1. Oplichten bij Motion

Eindhoven wordt ook wel de lichtstad van Nederland genoemd en tijdens een bezoek aan deze interactieve activiteit wordt meteen duidelijk waarom. Verscholen op de bovenste verdieping van het Piazza Center, kun je immers kennismaken met een aantal heel bijzondere lichtinstallaties van Motion.

Duizenden piepkleine ledlampjes of sterke lichtprojecties toveren de donkere zalen van Motion om in een soort van futuristisch Alice In Wonderland landschap. Flitsende fluokleuren worden afgewisseld met prachtige (trippy!) patronen, terwijl verleidelijke lichtkettingen je aandacht alweer elders proberen te krijgen.
En het mooiste van alles? Je kan zelf ook deel uitmaken van deze bijzondere indoor activiteit in Eindhoven!

Je kunt immers door lichtdraden wandelen, achtervolgd worden door oplichtende belletjes, kennismaken met duizenden lichtgevende versies van jezelf of gewoon heerlijk schommelen in een dromerig lichtlandschap.

Een ticket kost maar €15 per persoon en je bent hier makkelijk een uurtje of twee zoet! Vergeet in ieder geval je camera niet, want foto’s van deze spectaculaire activiteit gaan gegarandeerd likes scoren op je sociale media 😉 !

Voor mij persoonlijk was dit één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Eindhoven en ik raad deze activiteit iedereen dan ook aan tijdens een weekendje of dagje in Eindhoven.

bezienswaardigheden Eindhoven Motion

Motion is zonder twijfel één van de leukste (en meest originele!) bezienswaardigheden in Eindhoven.

Motion Eindhoven

Laat de lichten inwerken op al je zintuigen!

2. GLOW festival Eindhoven

Als je -net zoals ik- geen genoeg kan krijgen van al deze lichtinstallaties, dan plan je je weekendje Eindhoven maar beter in november. Ieder jaar vindt dan immers het Glow Festival plaats.

Tijdens de week waarin dit lichtfestival wordt georganiseerd, worden tal van bezienswaardigheden van Eindhoven in een nieuw jasje gestoken met behulp van héél wat lampjes. Daarnaast worden er ook heel wat nieuwe installaties in de stad neergepoot, waardoor je een heuse lichtwandeling kan maken.
Vergeet zeker geen warme kledij, want hoewel de Nederlandse lichtstad in een warme gloed wordt ondergedompeld, kan het best koud worden in november!

Geen idee wat je je moet voorstellen bij het Glow Festival van Eindhoven? Bekijk dan zeker deze video met beelden uit 2019:

3. Mooiste panorama in Eindhoven: Rooftop Bar Vane

Een bezoek aan Rooftop Bar Vane is (letterlijk én figuurlijk) één van de hoogtepunten van Eindhoven. Net zoals een wimpel (= ‘Vane‘ in het Engels) kan je hier immers lekker uitwaaien met een spectaculair uitzicht over de lichtstad van Nederland.

Bovenaan het NH Collection Eindhoven Centre hotel vind je deze prachtige bar (waar je ook erg lekker kan eten).
Kies bij goed weer zeker voor een plekje buiten op het terras. Je kan het gebouw helemaal rondwandelen, dus je krijgt hier echt een ongeëvenaard uitzicht over de volledige stad.

Niet alleen je oogbollen worden in de watten gelegd, want de tongstrelende cocktails zorgen ervoor dat ook al je andere zintuigen worden verwend. Deze rooftop werkt immers samen met Tess Posthumus, een internationaal bekroonde bartender die heerlijke creaties uit haar shaker tevoorschijn schudt!

Meteen nog een tip: bezoek Rooftop Bar Vane een klein uurtje voor de zon ondergaat. Zo kan je Eindhoven en haar bezienswaardigheden zien in het daglicht, tijdens valavond en wanneer de vele lichtjes beginnen fonkelen. Het is niet voor niets de lichtstad van Nederland!

Rooftop Bar Vane

Vanaf Rooftop Bar Vane krijg je het beste panorama over Eindhoven.

Rooftop Bar Vane Eindhoven cocktails

En ook de cocktails zijn niet te missen!

4. Bezoek Strijp-S

Eindhoven stond vroeger vooral bekend als de stad van Philips. Het was immers vanaf hier dat de Nederlandse broers hun beroemde merk op poten zetten en aan hun wereldverovering begonnen.

Eén wijk (Strijp-S) werd eigenlijk volledig ingepalmd door Philips en werd zelfs een verboden zone voor niet-medewerkers. Daardoor werd Strijp-S ook wel ‘de verboden stad’ genoemd. En als dat je aandacht niet weet te trekken, dan weet ik het ook niet meer!

Ook vandaag is dit Nederlandse bedrijf hier nog steeds erg aanwezig, maar veel minder dan vroeger. Daardoor kregen de voormalige fabriekspanden van Philips een andere invulling en ontstond hier één van de leukste buurten in Eindhoven (die nu natuurlijk wel door iedereen te bezoeken is). Aangezien deze plek onlosmakelijk verbonden is met Eindhoven, raad ik dan ook iedereen aan om hier een gegidste rondleiding te plannen (bovendien is het écht niet duur!) – want alleen zo leer je deze stad pas echt goed kennen.

Strijp-S is het industriële erfgoed van Eindhoven bij uitstek. De prachtige fabrieksgebouwen huisvesten nu hippe winkeltjes en heerlijke horecazaken. Maar ook aan comfortabel wonen is er aandacht besteed! De luxueuze lofts liggen immers allemaal in de buurt van prachtige (en bijzondere!) stadsparken of open ruimtes.

Ga zeker een kijkje nemen naar de ‘High Line‘ van Eindhoven, een soort van mini-versie van de High Line in New York. Nadat je hebt genoten van dit mooie uitzicht over Strijp-S, kun je duimen en vingers aflikken met een ijsje bij Intelligentia. De bekroonde lekkernijen zijn belachelijk lekker (en zó veel verschillende smaken!!), maar het prachtige interieur ziet er zo mogelijk nog heerlijker uit!!
Wil je liever een kopje koffie? Dan is het originele CoffeeLab dubbel en dik de moeite waard.

Wanneer je de nodige suikers en cafeïne in je lijf hebt gepompt, raad ik aan om de vele boetiekjes en bijzondere winkels te gaan ontdekken. In de buurt zijn er ook heel wat (gratis) tentoonstellingen die je kan meepikken.

Nog meer tips nodig voor Strijp-S in Eindhoven? Tijdens deze rondleiding word je anderhalf uur op sleeptouw genomen door een lokale gids.

wat te doen in Eindhoven Strijp-S

Strijp-S is echt heel bijzonder!

High Line Eindhoven Strijp S

De High Line van Eindhoven vind je ook in Strijp-S!

Strijp-S bezienswaardigheden Eindhoven

Strijp-S is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Eindhoven. Bezoek er dus ook enkele (gratis) tentoonstellingen.

5. Moderne kunst in het Van Abbemuseum

Als je wilt weten wat er te doen is in Eindhoven bij slecht weer, dan kan ik je vertellen dat het Van Abbemuseum je zeker enkele uurtjes zoet houdt!

Dit oude gebouw wordt prachtig gecombineerd met moderne architectuur en staat bovendien ook nog eens in een mooie groene omgeving. Toch is het vooral de indrukwekkende kunstcollectie binnenin die liefhebbers zal verbazen.
Het Van Abbemuseum heeft immers één van de belangrijkste hedendaagse kunstcollecties van het Nederlandse en Duitse taalgebied. Je vindt hier onder andere werken van Picasso, Kandinsky en Rodin. Naast deze permanente werken zijn er ook heel wat wisselende collecties.

Dit is één van de leukste indoor activiteiten in Eindhoven voor kunstliefhebbers, maar zelfs als je er niet zo veel kaas van hebt gegeten is het Van Abbemuseum bijzonder interessant. Je krijgt hier immers te zien hoe kunst onderhevig is aan de grillen van verschillende politieke regimes, een specifieke tijdsgeest of gewoon voortdurend mee veranderd door allerlei omstandigheden.

Van Abbemuseum

De collecties bij het Van Abbemusem zetten je echt aan het denken.

bezienswaardigheden Eindhoven Van Abbemuseum

De kunstwerken zijn hier vaak op een heel bijzondere manier tentoon gesteld.

6. Dompel jezelf onder in Virtual Reality

Naast lichtstad is Eindhoven ook de design-stad van Nederland. En hoe kan je deze beide kenmerken beter combineren dan tijdens een kennismaking met VR of Virtual Reality?

Tijdens een weekendje Eindhoven, moet je daarom ook Enversed bezoeken. Dit complex waar je allerlei Virtual Reality activiteiten uit kunt proberen, ligt bovendien pal in het centrum van Strijp-S.

Met behulp van een ietwat vreemde bril en twee controllers, word je geteleporteerd naar een virtuele wereld waar je een spel, escape room of nog iets anders uitprobeert. Hoewel de graphics nog steeds een beetje verraden dat dit niet echt is, worden je zintuigen toch behoorlijk om de tuin geleid! Iedere keer als je met je hoofd draait, kijk je immers ook rond in het spel en ook je controllers (die als armen dienen) dragen bij tot die totaalbeleving.

Of het nu je eerste keer is, of je al een doorwinterde expert bent: plezier is hier gegarandeerd. Er zijn verschillende arrangementen waaruit je kan kiezen, net zoals tal van verschillende spelletjes. Leuk om te weten is ook dat veel games die je hier kunt spelen ontwikkeld zijn door Enversed zelf. Je zal ze dus nergens anders tegenkomen!

Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, raad ik aan om met enkele eenvoudige spelletjes te beginnen. Zo kan je beter wennen aan VR, want als het allemaal wat te snel gaat kun je duizelig worden.

Als je Enversed met meerdere mensen bezoekt, moet je zeker aan je vrienden vragen om foto’s en filmpjes te maken terwijl jij aan het spelen bent. Het zorgt ongetwijfeld voor enkele hilarische momenten achteraf 😉 ! Om deze reden is het dan ook één van mijn favoriete indoor activiteiten in Eindhoven.

indoor activiteiten Eindhoven VR Enversed

Voor mij was dit één van de leukste en grappigste activiteiten in Eindhoven. Zeker uitproberen, dus!

7. Bezoek het Philips Museum

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, is Philips onlosmakelijk verbonden aan Eindhoven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit bedrijf de stad groot heeft gemaakt. Om die reden is het Philips museum dan ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Eindhoven en eveneens de perfecte indoor activiteit voor een regenachtige dag.

Het Philips Museum vertelt je alles over de geschiedenis van dit Nederlandse bedrijf. En dat begint al meteen met de locatie, want het bevindt zich in de allereerste gloeilampenfabriek van Philips. Terwijl je doorheen het museum stapt, maak je kennis met de broers Gerard en Anton. Zij begonnen met het ontwikkelen van een nieuw soort gloeilamp, maar natuurlijk zijn er in het museum ook vele andere ontwerpen van het bedrijf te bezichtigen.

Zo wordt er ook veel aandacht besteed aan consumentenelektronica, de elektronische snufjes die voor radio- en televisie werden ontwikkeld en medische apparaten waarop het bedrijf zich tegenwoordig op focust.

Het museum is te bezoeken voor €11 per persoon (kinderen van 6 tot en met 18 jaar krijgen een korting) en als je toevallig bij Philips werkt, dan mag je zelfs gratis binnen!

Philips Museum

In dit museum leer je niet alleen bij over Philips, maar ook over de geschiedenis van Eindhoven. © Nick Bookelaar

8. Neem een kijkje bij PSV

Ben je een voetballiefhebber? Dan mag nummer acht van dit lijstje met bezienswaardigheden in Eindhoven zeker niet op je dagplanning ontbreken!

PSV of Philips Sport Vereniging (hoe kan het ook anders…) is één van de beste voetbalclubs in Nederland en heeft daarom ook zijn eigen voetbalstadium in Eindhoven staan.
Meestal moet je erg veel geld neertellen voor een bezoekje aan een befaamd voetbalstadion, maar hier in Eindhoven kan dat helemaal gratis! Je kan de grasmat en de duizenden supporterszitjes van deze moderne voetbalclub immers grondig inspecteren vanaf eetcafé De Verlenging. Terwijl je van het uitzicht geniet (hoe houden ze dat gras toch zó mooi groen?!), staat het je vrij om een drankje en een hapje te bestellen.
Bovendien vind je bij de ingang van dit café ook een klein museumpje waarin meer wordt verteld over de geschiedenis van deze voetbalclub.

Wil je toch liever rondgeleid worden? Dan kan je ook een (betalende) stadium tour boeken. Dat is nog steeds niet duur (€7,5) en nu krijg je ook een blik op een grote collectie PSV-memorabilia, de Hall of Fame met alle grootste spelers van PSV en bovendien mag je belangrijke momenten van de club herbeleven aan de hand van video’s en foto’s.

PSV voetbalstadium

Het PSV stadion (rechts) is -natuurlijk- ook een prachtig staaltje architectuur!

bezienswaardigheden Eindhoven PSV stadion

Wil je de grasmat van PSV aanschouwen? Dat kan helemaal gratis!

9. Architectuur spotten op het 18 Septemberplein

Het 18 Septemberplein is misschien wel het belangrijkste plein van Eindhoven. Het spreekt dan ook voor zich dat je hier tal van bezienswaardigheden en activiteiten kunt ontdekken.
Van hieruit krijg je ook meteen één van de meest iconische uitzichten van de lichtstad: een panorama over de blob en de Philips toren.

Naast de blob (Binary Large Object) vind je op dit plein nog wel meer architecturale meesterwerken. Zo doet de gigantische façade van de Bijenkorf verdacht veel denken aan het Nederlandse platteland vanuit de lucht gezien (maar dan in een design jasje gestoken). Dan is er ook nog het gigantische en hypermoderne Piazza center die de harten van mening architectuurliefhebbers sneller doet slaan.
Je vindt ook nog een ‘mini-blob’ terug aan de andere kant van het plein. De ‘Bubble‘ is alleen veel kleiner en ziet er toch ook behoorlijk anders uit. Dit kleine broertje is dan ook ontworpen door een andere designer.
Ten slotte is er ook nog de futuristische toegang tot de metro en dan besef je meteen waarom het 18 Septemberplein één van de belangrijkste (architecturale) aanraders van Eindhoven is!

Wil je liefst niet alles op eigen houtje uitzoeken? Boek dan een gegidste rondleiding met een local. Zij weten alles over de mooie gebouwen die hier (en elders in de stad) staan, maar kunnen ook de meeste van je vragen beantwoorden.
Ook leuk is trouwens deze tour door Eindhoven met een lokale comedian als gids.

18 septemberplein blob philips gebouw

Het 18 Septemberplein met de blob en de Philips toren.

10. Evoluon

Als je niet in UFO’s gelooft, dan ben je nog niet in Eindhoven geweest!

Het Evoluon werd in 1966 afgewerkt als symbool voor de technologische vooruitgang en om het 75-jarige bestaan van Philips te vieren. Ook al is het gebouw ondertussen enkele tientallen jaren oud, toch ziet het er nog altijd bijzonder futuristisch uit. Nadat je design hebt gespot op het 18 Septemberplein, is dit dus de logische keuze om je architecturale rondleiding verder te zetten.

Tot en met 1989 deed deze vliegende schotel dienst als publiek museum, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als congres- en evenementencentrum. Wel is er een interessante tentoonstelling (‘RetroFuture‘) die de toekomstdenkers van het verleden aan het woord laat. Best interessant om te zien hoe enkele jaren geleden over onze toekomst werd nagedacht!
Een kaartje voor deze tentoonstelling kost €14,50 per persoon.

Het Evoluon ligt even buiten het stadscentrum, maar met de fiets ben je er zo!

Evoluon Eindhoven

Ik zei het toch al: Het Evoluon lijkt toch écht op een UFO?!

11. Word een shopaholic!

Een stad vol design gaat natuurlijk ook goed samen met heel wat winkels!

Waar je ook naar op zoek bent: je vindt het allemaal in Eindhoven.
Er zijn tal van bekende winkels zoals H&M, Zara en de Bijenkorf, maar zelf vind ik het toch net iets leuker om de kleinere boetiekjes en design winkels te ontdekken.
Ook voor wie niet op zoek is naar kledij, is er heel wat te vinden!

Hier zijn alvast enkele aanraders in Eindhoven als je van shoppen houdt:

Heb je graag veel keuze en is het weer niet denderend? Ga dan naar één van de vier shopping centers in Eindhoven: Winkelcentrum Woensel, Piazza Center (hier vind je ook Motion!), Winkelcentrum Heuvel of Urban Shopper. In deze laatste vind je vooral heel wat kleine (design) boetiekjes.

Ben je op zoek naar unieke kledij om je look helemaal af te maken? Dan zal je blij zijn om te horen dat er in Eindhoven meer dan voldoende design kledingwinkels zijn. De moeite zijn o.a. Vielgut, STED, Hutspot Eindhoven en Deense Kroon.

Ben je op zoek naar vintage spulletjes? Bezoek dan zeker LOADS 040, Throwback Classics (in Urban Shopper) en YATVA. Ben je op zoek naar tweedehands en vintage decoratie? Dan moet je naar OKER Vintage Interior.

Vergeet in ieder geval ook niet om even binnen te lopen bij Sissy Boy en America Today. Deze beide winkels zijn immers gehuisvest in de blob en de bubbel: twee van de meest unieke bezienswaardigheden van Eindhoven.

shoppen eindhoven

Eén van de vele pop-up winkels in een gallerij in Strijp-S.

12. Silly Walks-tunnel van John Cleese

Zegt ‘John Cleese‘ je wel iets? Wellicht doet hij je denken aan Monty Pyhton, het bijzonder populaire TV-programma van in de jaren 70 op de BBC.
Daarin speelde deze acteur verschillende grappige rollen, maar het was wellicht zijn sketch ‘The Ministry of Silly Walks‘ die het bekendst werd.

In deze sketch doet de acteur tal van wereldberoemde, maar vooral heel erg vreemde, loopjes (silly walks). Sinds 2016 werd de Dommeltunnel in Eindhoven voorzien van graffitikunstwerken die deze Silly Walks uitbeelden. Ideaal dus voor enkele gekke poses uit te proberen, maar let wel op… Want ze zijn niet gemakkelijk!

Silly Walks-tunnel John Cleese

Hup, hup, hup! Strek die benen maar!!

13. Street art spotten

Naast de Silly Walks-tunnel zijn er nog veel meer aanraders in Eindhoven die met street art te maken hebben.

Spring op je fiets en verken de hele stad, want in elke buurt vind je wel een meesterwerk. Voor tips raad ik aan om dit artikel van de toeristische dienst van Eindhoven door te nemen.

Als je veel van graffiti en street art houdt, dan moet je je weekendje Eindhoven in juni plannen. In deze maand wordt immers elk jaar het Step In The Arena graffiti festival georganiseerd. Honderden internationale kunstenaars komen dan de muren van een nieuw laagje verf voorzien.

aanraders Eindhoven streetart

Je vindt de streetart van Eindhoven op de meest onverwachte plaatsen!

14. Wandel door de kleurrijke Sint-Catharinakerk

Eindhoven werd bijna volledig platgebombardeerd tijden WO II en dus zijn er nog maar weinig plekjes die je iets over de geschiedenis van de stad vertellen. De Sint-Catharinakerk is daar een uitzondering op!

Dit prachtige neogothische gebouw lijkt dan wel af te stammen uit de middeleeuwen, toch werd ze pas voltooid in 1867. Er heeft hier wel altijd een gebedshuis gestaan, maar in de negentiende eeuw werd het te klein voor de vele parochiegangers en dus werd er in 1861 een nieuw gebouw neergepoot.

De buitenkant van de kerk is bijzonder indrukwekkend, maar voor mij zijn het vooral de fantastisch kleurrijke glas-in-loodramen die de show stelen. Als de zon op de gigantische ramen schijnt, lijkt het wel alsof een schilder zijn verf overal heeft zitten rondkliederen. Prachtig!

Breng zeker ook een bezoekje aan het (gratis) kleine musempje aan de rechterzijde in de kerk. Daar liggen immers enkele skeletten die in 2003 werden opgegraven, voorzien van een beetje meer informatie.

Sint-Catharinakerk

De Sint-Catharinakerk ziet er van buitenaf al erg mooi uit.

Sint-Catharinakerk Eindhoven bezienswaardigheden

Maar het lichtspel van de glas-in-loodramen is toch echt het meest indrukwekkende aan deze kerk!

15. Verwen je smaakpapillen in bijzondere restaurants

Zoals je ziet is er heel wat te doen in Eindhoven, en ook op culinair vlak valt er hier veel te ontdekken!

Veel restaurants zijn ondergebracht in een unieke locatie, waardoor zowel ogen als buik verwend worden. Denk maar aan een reusachtig fabriekspand (met schommels inclusief!), een knusse en bijzonder lekkere food market, hipster koffiebarretjes of een flashy ijssalon met bekroonde lekkernijen.

Dit waren alvast mijn favorieten:

 • Stadsbranderij – Vooraleer je begint met een dagje of weekendje Eindhoven, moet je natuurlijk wel goed wakker zijn. De beste manier om dat te doen is door een bezoek te brengen aan de Stadsbranderij. Deze hipster koffiebar schenkt heerlijke koffietjes met een speciale twist. Ikzelf drink eigenlijk geen koffie, maar toch was ik grote fan van de brew van koffie en ginger beer. In deze goed verstopte zaak kan je trouwens ook een croissantje, muffin of iets anders zoet bij de koffie bij bestellen.
  Nog een aanrader voor een verkwikkend kopje koffie, is trouwens CoffeeLab bij Strijp-S.
 • Piet Hein Eek – Nadat je een bezoek hebt gebracht aan de ateliers van Piet Hein Eek is het best mogelijk dat je honger hebt gekregen. Gelukkig hoef je niet ver te gaan om lekker en gevarieerd te lunchen. Naast de winkel vind je immers nog een ander glazen gebouw, waarin het restaurant van Piet Hein Eek zit. Het interieur is fantastisch en ziet er bijna even lekker uit als de (gezonde) gerechtjes die hier worden geserveerd.
 • Kazerne – Wil je je smaakpapillen eens stevig in de watten leggen? Dan is Kazerne één van de beste opties in Eindhoven. Dit ruime restaurant met open keuken specialiseert zich op de Italiaanse keuze en werkt alleen met de beste gerechten. Kan je niet kiezen? Doe dan zoals ik en ga voor de ‘Chef’s Choise‘: drie of vier gangen gekozen door de chef. Tongstrelend!
  Je kunt hier trouwens ook overnachten in het bijhorende hotel. Zo ben je nooit veraf van al dat lekkers!
 • Usine – Op zoek naar een snelle hap in een prachtige locatie (en vlakbij het 18 Septemberplein)? Dan moet je in Usine zijn. Je vindt dit restaurant met prachtig interieur onderaan in de Philips toren.
 • Downtown Gourmet – Een absolute aanrader in Eindhoven is de Downtown Gourmet. Het was zelfs mijn persoonlijke favoriet.
  Pal in het centrum van de stad vind je deze grote food market met 21 verschillende afhaalrestaurants. Je vindt er klassiekers zoals Amerikaanse burgers, Vietnamees en sushi, maar ook voor mensen met iets meer durf is er héél wat lekkers te vinden. Ik raad de prachtige en lekkere dumplings van House of Dumplings, de overheerlijke creaties met aardappelen van Pim’s Potatoes en de allerlekkerste sushi van Miss Temaki zeker aan.
  Echt… Dit mag je niet missen!
 • Intelligentia – Ik had het in deze blog over Eindhoven al eerder over deze zaak, maar het roze interieur en de geweldige ijsjes zijn het vermelden dan ook zeker waard. Probeer ook één van de vegan ijsjes. Je smaakt het verschil met een gewoon crèmeke niet eens!

Vind je het niet erg om wat meer uit te geven? Ga dan langs bij één van de vele sterrenrestaurants in Eindhoven. Een leuk alternatief is DOYY, waar de eerste ‘young talent award chef’ van Nederland heerlijk voor jou kokerelt.

Downtown Gourmet Eindhoven

De lekkerste food market die ik ooit bezocht: Downtown Gourmet!

Intelligentia ijssalon

Voor overheerlijke ijsjes en een spetterend interieur moet je bij Intelligentia zijn!

16. Ontdek de designwereld van Piet Hein Eek

Zoals je ziet, hebben heel wat bezienswaardigheden in Eindhoven met design te maken. Ik sluit dit lijstje dan ook af met nog één extra tip voor designliefhebbers.

Piet Hein Eek is één van de bekendste afgestudeerden aan de wereldberoemde design school van Eindhoven. Hij verwierf zijn faam in 1990 door een kast te maken uit sloophout. Na het onmetelijke succes van deze -toegegeven- erg mooie kast, maakte hij nog wel weer meubilair uit materiaal dat anders nergens meer voor gebruikt werd. Een trend die tot op de dag van vandaag nog heel populair is bij allerlei andere designers, trouwens!

Tegenwoordig is zijn business exponentieel gegroeid en houdt de man zich ook bezig met allerlei andere opdrachten. Zo ontwierp hij in 2015 nog een volledige collectie voor Ikea.

Tegenwoordig is Piet Hein Eek gehuisvest in de voormalige Philips fabriek in Strijp-R. Daar kan je de werkplaats, het kantoor, de winkel, een showroom, een kunstgallerij en een restaurants bezoeken. Geef je ogen de kost, want er staat hier echt heel veel moois! Wil je graag iets mee naar huis nemen? Zorg er dan wel voor dat je voldoende centjes op je rekening hebt staan, want het design van deze man is nu eenmaal niet goedkoop…

Piet Hein eek

De kast van sloophout waarmee Piet Hein Eek wereldberoemd werd, staat hier ook te pronken natuurlijk!

Piet Hein eek restaurant Eindhoven

Bezoek zeker ook het restaurant als je honger of dorst hebt.

Wat te doen in Eindhoven met kind?

Zoals je hierboven al kunt zien, is er heel wat te doen in Eindhoven met een kind. Er zijn tal van indoor en outdoor activiteiten die je met het hele gezin kunt doen. Dit zijn mijn aanraders:

 • Motion – Eén van de leukste bezienswaardigheden in Eindhoven voor jong en oud. Speel met lichten en projecties. Jullie houden je hier makkelijk enkele uren zoet, ook al is Motion eigenlijk niet zo groot.
 • GLOW festival – Ben je op weekend in Eindhoven in november? Plan je bezoek dan tijdens het GLOW festival. Maak een stadswandeling met je kind langs de prachtig verlichte stad, alsof jullie samen in een sprookjeswereld zijn beland.
 • Enversed – Houden je kinderen van gamen? Laat ze dan eens kennismaken met virtual reality bij Enversed. Dit wordt zonder twijfel één van de hoogtepunten in Eindhoven voor je kroost.
 • PSV – Heeft je gezin enkele voetbalfans? Dan is een bezoek aan PSV zeker een must! Het voetbalstadion is bovendien gratis te bezoeken en je kan er ook gezellig samen een hapje eten.
 • Evoluon – Hoewel de Evoluon niet in het centrum ligt, is het wel het perfecte excuus om een fietstochtje door Eindhoven in te plannen. Dit schotelvormige gebouw doet je kind gegarandeerd dagdromen!
 • Silly Walks-tunnel – Laat je kroost kennismaken met John Cleese en zijn grappige loopjes. Wie doet het het best: jij of de jongeren?
wat te doen in eindhoven met kinderen

Een VR game van Enversed is ongetwijfeld één van de leukste dingen om te doen in Eindhoven met kinderen.

Nog enkele tips voor een weekendje Eindhoven

 • Huur een fiets. Eindhoven is geen al te grote stad. Daardoor kun je met je tweewieler vlot van het ene uiteinde naar het andere fietsen in amper twintig minuten. Een stalen ros is dan ook je beste vriend om alle bovenstaande bezienswaardigheden van Eindhoven te gaan bezichtigen! Bij Velorent kan je al een stadsfiets huren voor €9 per dag en per persoon.
 • Hou evenementen in het oog. Eindhoven is een stad die leeft! Er is hier altijd wel iets te beleven. Denk maar aan het GLOW lichtfestival (november) of het Step In The Arena graffiti festival (juni). Wil je er zeker van zijn dat je geen leuke evenementen mist? Hou dan zeker de UITagenda van Eindhoven in de gaten.
 • Hou de Instagrampagina van Eindhoven in de gaten. Dat kan op @Eindhovencity. Van hieruit kan je veel inspiratie op doen en leuke weetjes over de stad bijleren.
 • Elke dinsdag is er markt in de stad. Het ideale moment om bijvoorbeeld Nederlands haring, kaas of stroopwafels uit te proberen!
  Over marktjes gesproken: elke derde zondag van de maand is er ook een feelgood market op Strijp-S.
tips Eindhoven

Klaar voor een weekendje of dagje Eindhoven? Er is in ieder geval meer dan genoeg te doen!

Video: Eindhoven in 50 Seconds!

Benieuwd naar een flitsend overzicht van de highlights in Eindhoven die ik hierboven beschreef? Bekijk dan onderstaande video van mijn bezoek aan de design stad van Nederland.

Origineel overnachten in Eindhoven

Ben je na het lezen van bovenstaande tips overtuigd om een weekendje naar Eindhoven te plannen? Dan geef ik graag ook nog enkele aanraders om te overnachten in de lichtstad van Nederland!

The Match

Driesterrenhotel The Match ligt pal in het centrum en op wandelafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden van Eindhoven. Ook al is deze accommodatie omgeven door de stad, toch is het hier heerlijk rustig door de omliggende tuin.

De kamers zijn ruim en erg modern ingericht. Het heerlijk zachte bed doet je meteen in slaap vallen na een druk dagje sightseeing in Eindhoven.

Bij dit hotel kun je ook fietsen huren. Kom je met de auto? Dan is er een betalende parkeergarage. Ga zeker ook een kijkje nemen in de toiletten in de parkeergarage. En vergeet je fototoestel niet! 😉

Per nacht kan je hier logeren vanaf €70 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel The Match

Hotel Mariënhage

Op zoek naar een spectaculaire accommodatie op wandelafstand van het centrum? Dan moet je misschien overnachten bij Hotel Mariënhage.

Dit hotel werd immers gebouwd in het voormalige Mariënhage-klooster, pal naast de bijhorende kerk die nu als ruimte voor evenementen wordt gebruikt. De combinatie tussen oud en nieuw is perfect geslaagd en door het vriendelijke personeel voel je je hier onmiddellijk welkom. Dit viersterrenhotel heeft bovendien een 24-uursreceptie, een eigen restaurant, een prachtig terras en talrijke kunstwerken doorheen het hotel. De kamers zijn sober, maar wel voorzien van alle luxe die je nodig hebt. Ook leuk zijn de verschillende kwinkslagen naar Bijbelse verhalen en taferelen in iedere kamer.

Neem gerust een kijkje doorheen het hele gebouw, want er zijn echt wel tal van schatten te vinden! Door de bijzondere locatie en de kunst doorheen het hotel, behoort Mariënhage in feite ook tot één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Eindhoven!

Ook al is dit een viersterrenhotel, toch betaal je je hier niet blauw. Een tweepersoonskamer kan immers al vanaf €70 per nacht!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Marienhage

Blue Collar Hotel

Je merkt meteen dat het Blue Collar hotel vroeger een fabriek was, want de industriële stijl is bewaard gebleven. Net zoals enkele fabriekselementen. Om die reden heerst er een bijzondere sfeer waar je geen genoeg van krijgt!

Dit trendy hotel heeft diverse overnachtingsmogelijkheden. Zo kan je er een stapelbed boeken in een slaapzaal als je niet veel geld wilt uitgeven. Voor wie meer comfort nodig heeft, zijn er ook speciale deluxe en comfort tweepersoonskamers. Welk budget je dus ook hebt, je kan hier altijd terecht.

Ook het vriendelijke personeel en de uitstekende locatie zijn interessante troeven. Het is daarnaast een goed overnachtingsplaats als je van feestjes houdt. Er worden namelijk regelmatig muziekevenementen en andere party’s georganiseerd. Er is ook een tapasbar, restaurant en nachtclub aanwezig. Hier ga je dus helemaal uit je dak!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Eindhoven Blue Collar Hotel Blue Collar Hotel Eindhoven Blue Collar Hotel

Hotel Kazerne

In Hotel Kazerne voel jij je meteen op je gemak dankzij het hartverwarmende personeel dat je verwelkomt. En ook het stijlvolle interieur tovert een glimlach op je gezicht. Maar het grootste pluspunt van deze accommodatie is ongetwijfeld de perfecte ligging. Als je zoveel mogelijk bezienswaardigheden in Eindhoven wilt meepikken, zit je hier dus goed!

In dit sfeervolle hotel zijn er vaak livemuziek en andere optreden. Bereid je alvast voor op een onvergetelijk verblijf. Er zijn daarnaast tijdelijke kunstgaleries en er worden ook wandel- en fietstochten georganiseerd. Voor iedereen valt er dus voldoende te beleven!

Ben je van plan om met het hele gezin te overnachten in Eindhoven? Dan kan je kiezen voor een familiekamer. Ook voor twee personen zijn er verschillende accommodatie types. Neem gerust je vierpotig vriendje mee als je hier verblijft, want huisdieren zijn toegestaan.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Kazerne hotel Kazerne eindhoven hotel

Wellnessverblijf Little Grand

Er is heel wat te doen in Eindhoven. Dat maakt de stad de moeite waard om te bezoeken. Maar het is ook fijn om eventjes te ontsnappen aan die stadsdrukte. Daarom is het een goed idee om te overnachten in het rustgevend Little Grand wellnessverblijf!

De accommodatie ligt in het hartje van Eindhoven. Daardoor ontdek je snel en eenvoudig de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het is daarnaast perfect als je je van kop tot teen wilt laten verwennen. Er is namelijk een sauna aanwezig en je kan er tal van schoonheidsbehandelingen krijgen.

Je huurt er een suite met een badkamer, een uitgeruste kitchenette, een kingsize bed én een vrolijk interieur. Volgens gasten heeft de accommodatie uitstekende bedden. Verblijven in dit hotel in Eindhoven is dus pure verwennerij!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Little Grand Little Grand Eindhoven Little Grand Hotel

Zoals je ziet is er heel wat te doen in Eindhoven en zeker genoeg om een weekendje te vullen. Met de trein geraak je vlot in het centrum en met een fiets trap je van het ene hoogtepunt naar het andere.
Als je de volgende keer dus op vakantie vertrekt en je auto gaat parkeren bij luchthaven Eindhoven, vergeet dan zeker niet om ook enkele van deze bezienswaardigheden mee te pikken!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (33 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>