1. Indrukwekkende Kathedraal
Eén van de bezienswaardigheden van Faro die echt iedereen gaat bezoeken is de Kathedraal in de Oude Stad. Die is deels verwoest door één van de veldslagen die er om dit prachtige stukje aarde werden gevoerd. Gelukkig staat de Kathedraal gewoon nog trots overeind en werd grotendeels gerestaureerd.
De buitenkant is gebouwd in de typische Iberische stijl met ronde daken en wit stucwerk, waaraan een vierkante toren vastzit die nog helemaal uit de Visigotische periode stamt. Binnenin kan je je vergapen aan eersteklas houtsnijwerk met bladgouden versieringen, het elegante azulejo-tegelwerk uit de Renaissance en knap gemaakte heiligenbeelden.
De Kathedraal is meteen één van de hoogtepunten van Faro en wordt nog altijd gebruikt voor kerkdiensten.

De kathedraal vanaf de buitenkant.

Het interieur ziet er helemaal anders uit dan kerken die wij gewend zijn!
2. Naar het strand: mijn tips
Wat te doen in Faro als je naar het strand wilt? Er zijn een paar mooie stukjes kust die aan de westkant van het strand liggen.
Op Praia de Faro kan het in het hoogseizoen dringen zijn, maar dit strand heeft wel prima voorzieningen en een goed aanbod van horeca.
Praia da Quinta do Lago is meestal een stukje rustiger en heeft zacht, lichtgeel zand en een groenblauwe zee.
Praia do Ancão is ook een vrij kalm strand van Faro en heeft een ruigere kustlijn met indrukwekkende kliffen en mooie duintjes.
Tenslotte noem ik de stranden bij het enorme natuurpark van Ria Formosa. Op de eilandjes voor de kust van dit gebied liggen een paar van de mooiste stranden van de Algarve. Je kan ze uitstekend bereiken door op een veerboot te stappen, of door een privéboot te huren. Je kijkt dan aan de ene kant uit over de oceaan, en aan de andere kant over de groene, sprookjesachtige lagune tussen het eiland en het vasteland.

Het langgerekte strand bij Faro.

Op deze luchtfoto van Ria Formosa zie je dat daar tal van prachtige stranden liggen!
3. Architectuur uit de glorietijd: Arco da Vila
Arco da Vila is één van de bekendste gebouwen in de stad en een prachtig stukje Neoklassieke architectuur. Het gebouw werd in 1812 geopend en diende als de indrukwekkende nieuwe poort van de kades naar de binnenstad.
Eerder kwam je de stad binnen via de veel bescheidener Porta Arabe van Moorse makelij, die je trouwens ook nog kunt bekijken.
Toegegeven: de Arco da Vila heeft flink wat streepjes voor op zijn voorganger. Let op het mooie steenhouwwerk aan de gevel, de sierlijke balustrades en het beeld van de wijsgeer Thomas van Aquino boven de doorgang. De goed bewaard gebleven Arco da Vila is één van de bezienswaardigheden van Faro die je in bijna elke fotoverslag van de stad tegenkomt.
Ontdek de Arco en de andere monumenten van Faro op deze begeleide stadswandeling.

Geef toe: dit is toch echt een prachtig staaltje architectuur!
4. Vissersdorpen Olhão, Fuseta en Santa Luzia
Een auto huren in Faro geeft je de gelegenheid om het binnenland van de Algarve te bezoeken. Maar ook dicht bij de stad aan de kust is er veel moois te zien. Bezoek bijvoorbeeld de volgende drie vissersdorpen, die voor een groot deel onveranderd zijn door het toerisme.
Olhão staat bekend als de hoofdstad van de Rio Formosa, het waterrijke gebied met de mooiste natuur van de Algarve. In en bij Olhão zie je vrij veel restanten van de Moorse overheersing – de doolhofachtige binnenstad doet wel wat aan een Noord-Afrikaanse kasba denken. De haven van deze vissersplaats is legendarisch en je kunt er verse vis en ander zeevoedsel eten dat linea recta van de boot afkomstig is. Deze plaats heeft ook een paar mooie stranden waar weinig toeristen komen.
Fuseta is een compact dorpje met schattige gebouwen en prachtige uitzichten over de rivier, de kust en de lagune die daartussen ligt. Bij dit dorpje kan je uitstekend wandelen en fietsen.
Santa Luzia is nóg kleiner en staat bekend om zijn visserij op octopussen – de weekdieren worden hier dan ook in verschillende restaurantjes opgediend. Bij Santa Luzia ligt het brede, verlaten strand Praia da Terra Estreita, en even verderop vind je het bizarre ‘ankerkerkhof’ van Praia do Barril.

Olhão.

Fuseta.

En Santa Luzia!
5. Natte natuur van Ria Formosa
Een artikel over Faro is niet compleet zonder het enorme natuurgebied Ria Formosa te noemen. Dit fantastische landschap strekt zich over wel 60 kilometer langs de kust van de Algarve uit en heeft een oppervlakte van 20.000 hectare.
Binnen Rio Formosa liggen stranden, heuvels, zeearmen, moerassen, lagunes en bossen. Heel veel variatie dus, en daardoor leven er ontzettend veel verschillende planten- en dierensoorten. Ria Formosa staat vooral bekend om het grote aantal vogels dat hier neerstrijkt om eten te zoeken in het ondiepe water en op de oevers. Als je hier heengaat kan je bijvoorbeeld eenden en ganzen, steltlopers, ibissen, lepelaars en de bijzondere paarse purperhoen tegenkomen.
In de watertjes spetteren kikkers, vissen, zeepaardjes, palingen en baarzen rond. Verderop kan je tussen de planten en in de bomen kleinere dieren spotten, zoals vlinders, hagedissen en zelfs kameleons.
Je kunt dit schitterende natuurgebied op verschillende manieren ervaren: er lopen wandel- en fietsroutes met verschillende lengtes doorheen, en er gaan ook verschillende boottochten vanuit Faro naartoe. Misschien wel de mooiste manier om Ria Formosa te beleven is in een ecologische zonneboot.

De prachtige natuur van Ria Formosa.

Enkele bewoners die je hier kan spotten!
6. Monumenten in de Oude Stad
In het oudste deel van Faro, de Cidade Velha, vind je huizen, monumenten en verdedigingswerken die soms wel tweeduizend jaar teruggaan in de tijd. Veel van de nieuwere bezienswaardigheden van Faro zijn op de fundamenten van oudere gebouwen neergezet, dus hou je ogen goed open! Veel van de bouwwerken uit de 19e eeuw zijn het mooist en het best bewaard.
Ik noemde al de Arco de Vila, maar het prachtige bisschoppelijke paleis of Paço Episcopal is bijna even aantrekkelijk. Probeer op je citytrip door Faro ook het gemeentehuis, het Santa Casa Da Misericordia en de Kathedraal mee te pakken.
Maar ook de kleinere huizen, winkels en de als mozaïek neergelegde straten maken een feestje van een stadstour door Faro. In de Cidade Velha vind je ook veel traditionele winkeltjes en eethuisjes, waardoor je hier een beter beeld krijgt van de cultuur van de Algarve dan in de rest van Faro.

Het prachtige centrum van Faro is bezaaid met schattige huisjes!

Het erg mooie stadhuis.
7. Lekker eten in Faro
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je op een rondreis door de Algarve bij internationale restaurants zou willen eten! De keuken van de Algarve is daar veel te lekker voor, en bovendien is een restaurantbezoek hier goedkoper dan thuis. Authentiek tafelen in het oude centrum van Faro geeft je een goed beeld van de Portugese cuisine, waarin vlees, vis, olijfolie en specerijen een belangrijke rol spelen. En natuurlijk heeft deze regio ook zijn eigen specialiteiten: de ligging aan de rijke kustgebieden levert bijvoorbeeld een overvloed van zeevoedsel op.
Probeer bijvoorbeeld caldeirada, waarin verschillende soorten vis, inktvis en schelpdieren gestoofd zijn. Of de kruidige arroz de lingueirão, langzaam gesudderde rijst met daarin scheermesheften (een schelpdier). Ook carne de porco à alentejana bevat (behalve varkensvlees en aardappelen) schelpdieren. Een geliefd drankje bij het diner is medronho (pas op: 50% alcohol!) en marsepein is het favoriete nagerecht van de Algarve.

Caldeirada. Zeker eens uitproberen!
8. Goud en gebeente in de Igreja do Carmo
Nog een kerk die de moeite waard is, maar eentje die er heel anders uitziet dan de Kathedraal. De barokke Igreja do Carmo is in de 17e eeuw gemaakt en heeft daardoor een lichtere, sierlijkere vorm dan zijn grotere zus, met balkons, een vergulde sierbalustrade, twee spitse klokkentorens en een indrukwekkende toegangsdeur. Maar de buitenkant vergeet je al snel als je binnen bent. Want de apsis aan het einde van de kerk is overbluffend, met duizelingwekkende vergulde spiralen, fresco’s, sierranden en beelden. Iets vergelijkbaars kennen wij in de Lage Landen eigenlijk niet.
Als je je ogen van deze glorieuze uitstalling kan losweken, dan heeft de Igreja do Carmo nog een andere, nogal spookachtige attractie voor je in petto. In een kapel zijn de beenderen van meer dan 1.200 monniken opgestapeld, net zoals dat in de Catacomben van Parijs is gedaan. Deze imponerende verzameling gebeente is bedoeld om je aan de vergankelijkheid van het leven te herinneren.
Als je daar op je zonvakantie in de Algarve op zit te wachten, natuurlijk. Op een leuke wandeltocht krijg je deze kerk en andere verborgen attracties van Faro te zien.

De buitenkant ziet er mooi uit, maar de binnenkant…

… herbergt een wel héél speciaal uitzicht!
9. Wat te doen in Faro op winkelgebied?
Natuurlijk wil je ook shoppen op vakantie, en Faro biedt je daarvoor verschillende mogelijkheden.
De straat Jardim Manuel Bivar heeft een mix van wat oudere en modernere winkeltjes waar je mooie artikelen én goede souvenirs kunt opduikelen.
In de Oude Stad worden er vrij veel hebbedingetjes voor de toeristen aangeboden, maar je kunt er ook mooie ambachtelijke stoffen en voedingsmiddelen vinden.
En voor de dagelijkse boodschappen kan je terecht bij het grote Forum Algarve dat net buiten het centrum ligt, en dat letterlijk van alle markten thuis is.
Verder zijn er nog twee dagmarkten in de stad: de Mercado Municipal biedt goedkope en verse etenswaren aan, en de Largo de Sa Carneiro is interessant als je op zoek wilt gaan naar lokale artikelen.

Leuke winkeltjes vind je in het centrum, maar met bovenstaande tips weet je waar je nog meer kan gaan.
10. Museum van de zee
Alles vloeit uiteindelijk terug naar de zee, is een gezegde. In Faro is de zee en al het leven dat daarvan afhankelijk is een stukje dichterbij. Het Museu Maritimo Ramalho Ortigao geeft je een indruk van de betekenis die de visserij had en heeft voor deze streek. Hier kan je modellen van vissersboten zien, naast de karvelen en naos waarmee de Portugezen in de 14e eeuw als eersten de oceanen temden.
In het Museu Maritimo Ramalho Ortigao zie je ook de gereedschappen en de bezittingen van de vissers die vaak in zware omstandigheden op de volle oceaan hun buit probeerden binnen te halen.
Dit leuke museumpje is niet groot, maar het biedt een mooi tijdverdrijf bij slecht weer, of als je even rust nodig hebt op je vakantie in de Algarve.
12. Tweeduizend jaar geschiedenis in één museum
Het Museu Municipal in de Oude Stad zou op je reisschema moeten staan als je dol bent op geschiedenis. En Faro hééft me daar een geschiedenis! In het museum zie je restanten van wapens en gebruiksvoorwerpen uit de IJzertijd, want zo lang is de plek al bewoond.
De eerste stedenbouwers hier waren de Grieken, de Carthagers en de Romeinen, en je kunt hun grafstenen, mozaïeken en sieraden in de vitrines bewonderen. Er zijn ook een groot aantal aandenkens uit de Moorse tijd en uit de tijd van Koning Manuel I, het tijdperk waarin de Portugezen de halve wereld verkenden vanaf hun zeilschepen.
Ten slotte zie je ook schilderijen en artefacten uit de Renaissance en 19e eeuw. Het Museu Municipal met zijn kleine koepel was vroeger een klein klooster en heeft een schilderachtige binnentuin. Dit is trouwens geen oud stoffig museum: de presentaties zijn up-to-date en aantrekkelijk, en het personeel spreekt heel redelijk Engels. Het kost bijna niks om er binnen te komen, maar verwacht niet dat je hier een hele dag kan besteden.

Geschiedenisfanaat? Dan móét je hier zijn!
13. Dolfijnen spotten op zee
Weet je niet goed wat te doen in Faro en houd je van dieren? Dan heb ik een tip voor je. Eén van de spannendste activiteiten in Faro is een tour naar open zee op zoek naar dolfijnen.
Vanaf Faro vertrekken boottochten waarbij je dolfijnen, walvissen en andere zeezoogdieren van dichtbij te zien krijgt. Aan boord is dan altijd een gids die uitlegt wat de dieren aan het doen zijn, hoe hun sociale orde werkt, en hoe ze onder water hun voedsel verzamelen.
Vaak dobber je bij zo’n trip dwars door de ‘pods’ van de nieuwsgierige dolfijnen heen! Dit is absoluut één van de leukste excursies in Faro voor reizigers die de natuur een warm hart toedragen.

Leuk en spannend voor jong en oud.
14. Palacio de Estoi
De negentiende eeuw was een bloeiperiode voor Portugal, en dit roze ‘pousada’-hotel stamt uit die tijd. De buitenkant én de binnenkant zijn met overdreven uitgebreide rococo-sierelementen versierd en zullen je mond doen openvallen.
Ik vind de stijl van het Palacio de Estoi zelf helemaal geweldig, maar misschien vind jij het juist verschrikkelijk kitsch. Hoe dan ook, je krijgt in dit chique landhuis (met grote terrassen, een restaurantje en een uitgebreide tuin) een indruk van hoe een rijke Portugees in 1840 leefde. Je kunt zelfs een overnachting boeken in dit paleisje!

Het Pousada Palacio de Estoi van buitenaf.

En ook de binnenkant is erg mooi!
14. Lagunes van Ria Formosa
Het park van Ria Formisa is een oorspronkelijk wetland, een type natuur dat helaas steeds meer verdwijnt in het Middellandse Zeegebied. Hier bewonder je zo’n nat natuurgebied in zijn volle glorie, en wat is het mooi!
Ria Formosa bestaat voor het grootste deel uit lagunes, ofwel ondiepe meren en slikken aan de kust. Verder zie je hier een woest samenspel van zeearmen, zandduinen, struikgewas en loofwouden. Al die biotopen scheppen levensmogelijkheden voor dieren, en je zult dan ook heel veel vogels, vissen en reptielen kunnen waarnemen tijdens je bezoek.
Er zijn verschillende activiteiten in Faro die je naar de geweldige lagunes van Ria Formosa brengen. Zo kan je een rondvaartboot boeken, maar deze kajaktour is misschien wel de leukste manier om het gebied te verkennen.

De Lagunes bij Ria Formosa. Prachtig als je van natuur houdt!
15. De rest van de Algarve verkennen
Als je de hoogtepunten van Faro allemaal gezien hebt, dan wil je vast verder weten wat er te doen in de Algarve. Meer dan genoeg, kan ik je vertellen. Natuurlijk zijn er nog meer kustplaatsen waar je kunt winkelen, luieren, lekker eten en feesten. Maar het is ook de moeite meer dan waard om het binnenland van de Algarve in te trekken en daar een paar hotspots te bekijken.
- Ten noorden van de stad vind je een landschap met wijngaarden, akkers, bossen en traditionele dorpen, dat zich leent voor een rustige wandeling vol mooie indrukken.
- Rond het Moorse dorp Alte rijd je door boomgaarden met sinaasappels en boerenland, en een trip door het eenzame heuvellandschap verder naar het noorden levert je geweldige uitzichten op.
- De plaatsen Monchique en Tavira hebben elk hun eigen prachtige architectuur en setting.

En tijdens een roadtrip kun je ook naar enkele mooie stranden rijden, natuurlijk!

Voor een dag vol kleur ga je best even Monchique bezoeken.

Tavira!
Naast tours en excursies, kun je trouwens ook makkelijk zelf een auto huren in de Algarve. Doe dat alvast online, zodat je niet voor onaangename verrassingen te staan komt.
En zo kom je nog zo vlot bij je accommodatie als je niet in het centrum verblijft. Leuke vakantieadresjes voor Portugal vind je hier.

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.