22+ Bezienswaardigheden in de Filipijnen en dingen om te doen + foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

Voor mij zijn de Filipijnen één van de mooiste landen ter wereld. Dat heeft te maken met de vriendelijke, goedlachse en grappige mensen maar natuurlijk ook met de bezienswaardigheden in de Filipijnen. Denk daarbij aan ’s werelds mooiste stranden, ongerepte regenwouden en buitenaards mooie landschappen.
Er is heel wat te doen in de Filipijnen. Tijdens mijn rondreis door deze paradijselijke bestemming bezocht ik verschillende eilanden en ik vertel jullie graag wat je daar zeker moet zien.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (9 votes)

bezienswaardigheden filipijnen

De Filipijnen bestaan uit honderden grote en kleine eilandjes. Om sommige hoogtepunten van dit land te zien, moet je dus de boot of het vliegtuig nemen. Tijdens mijn rondreis bezocht ik uiteraard niet alle eilandjes, daarom som ik alleen de bezienswaardigheden op die ik echt de moeite vond op de volgende plaatsen:

Bezienswaardigheden in Bohol

Bohol is één van de grotere eilanden en het wordt ook erg vaak bezocht door toeristen omwille van de mooie natuur. Stranden zijn er ook maar als ik eerlijk ben zijn er véél betere te vinden in andere delen van de Filipijnen.

Vanuit Cebu geraak je hier het snelst door de ferry te nemen. Eerst moet je wel nog naar de haven van Cebu pendelen (met de taxi kost dat je tussen 300 en 400 pesos voor een enkele rit). Van daaruit is het nog een boottocht van twee uur naar Tagbilaran (+/- 500 pesos + 100 pesos voor je bagage + 20 pesos haventax). Daar kan je taxis of tricycles huren om je naar je hotel te brengen.

Chocolate Hills

Volgens mij zijn de Chocolate Hills in de Filipijnen ook meteen één van de beroemdste bezienswaardigheden van het land. Deze gigantische molshopen creëren een erg uniek landschap in eender welk seizoen, maar in de hete zomers kleurt het gras net zo bruin als chocolade en dat verklaart ook meteen de naam.
Het beste uitzicht over deze heuvels krijg je vanop een verhoog. Om het uitkijkplatform te bereiken moet je wel eerst nog een fiks aantal trappen op, maar de uitzichten van zo hoog zijn dan ook adembenemend.

chocolate hills filipijnen bezienswaardigheden bohol

De beroemde Chocolate Hills!

Tarsier Sanctuary

In de tropische regenwouden van de Filipijnen leven natuurlijk niet alleen bloemen en planten. Er zijn ook heel wat dieren te bespeuren! Eén van de schattigste dieren die je in de Filipijnen vindt is helaas ook met uitsterven bedreigd… Door de jacht op hun pels of gewoon omdat de mens deze cuties als huisdier wilde houden zijn er nog maar enkele honderden tarsiers over. Deze piepkleine dieren (ze zijn amper een vuist groot!) zijn erg stressgevoelig en plegen zelfmoord als ze te veel worden lastig gevallen.

Gelukkig zagen de lieve Filipijnen in dat er iets moest gebeuren om deze dieren te helpen en dus werd er op Bohol een ‘Tarsier Sanctuary’ opgericht. In dit kleine afgeschermde stukje regenwoud wordt rust en vrijheid aan de tarsiers gegeven. Voor een kleine bijdrage mag je het bos betreden en word je meegenomen door een gids die je de tarsiers toont. De plek waar je de beestjes met hun gigantische ogen kan zien wordt beperkt tot een kleine oppervlakte en de gids zorgt ervoor dat de toeristen nooit te luid worden en dat ze niet te dichtbij komen.

tarsier sanctuary bohol filipijnen dingen om te doen

Een wilde tarsier. Schattig beestje, he?

Panglao

Eigenlijk is dit al een ander eiland, maar het wordt verbonden met Bohol door een brug en dus is het erg eenvoudig om hier ook wat hoogtepunten van de Filipijnen te spotten.

Dit eilandje lijkt te zijn overgenomen door Chinezen en Koreanen, maar gelukkig zijn de mooie stranden nog steeds ongerept. In het zuidwesten vind je het gezellige -maar toeristische- Alona Beach. Hier vind je wit zand dat zo zacht is als poeder en omringd wordt door turquoise oceaan waarin het heel goed duiken is. In het doorzichtige water vind je prachtige koraalriffen, gigantische zeeschildpadden, walvishaaien en grote scholen vissen: je kan zelfs tussen miljoenen sardienen snorkelen! En geloof me… Dat is verdomd indrukwekkend!

Voor de rest in Panglao eiland vooral een heel relaxed eiland. Geniet van vers fruit en een cocktail op één van de mooie stranden of wees avontuurlijk en spring van één van de kliffen rechtstreeks in zee. Avontuur verzekerd!

panglao bohol bezienswaardigheden filipijnen

Eén van de stranden op Panglao Island. Een hemels stukje strand in de Filipijnen!

panglao beach filipijnen

En het strand houdt hier maar niet op!

Bezienswaardigheden in Siargao

Als je op zoek bent naar het paradijs, dan moet je naar Siargao. Rust, prachtige natuur, fantastische stranden en lieve, behulpzame en kortom geweldige inwoners. Ik moet toegeven dat dit één van mijn favoriete plekken ter wereld is geworden. En dat wil toch wel iets zeggen!

Drie eilanden tour

Als er één dagtour is die je niet mag overslaan in Siargao, dan is het wel de ‘three islands tour’.

Met een banga (de typische bootjes van de Filipijnen) scheur je door het helderblauwe water en meer je aan bij Guyam Island, Naked Island en Daku Island.

Guyam Island is piepklein en picture perfect. Naked Island is -helaas voor liefhebbers van bloot- een kaalgeplukte zandbank. Het grootste en volgens mij ook meest indrukwekkende eiland is Daku Island. Wuivende palmbomen verwelkomen je en eens je aan land gaat merk je pas echt hoe uitzonderlijk mooi de stranden hier zijn. Het sneeuwwitte zand wordt omgewoeld door helder water in honderden tinten turquoise en maakt deze plek ongetwijfeld tot één van de mooiste bezienswaardigheden in de Filipijnen.

Tijdens je three islands tour maak je onderweg ook nog een stop tussenin de eilanden om een beetje te snorkelen. Afhankelijk van waar je stopt krijg je mooie koralen te zien. Veel vis zag ik niet, maar een beetje verkoeling doet hier ook altijd deugd!

Ik raad aan om een privé boot te huren (+/- 1500 pesos en je kan tot vier mensen meenemen.) want voor een tour betaal je al +/- 1700 pesos per persoon (hier zit wel lunch inbegrepen, maar dan nog is het veel duurder)…

Deze boten vertrekken vanuit General Luna. Ik raad aan om op het lokale marktje ook meteen wat fruit en misschien zelfs verse vis te kopen. Op het grootste eiland (Daku Island) word je lunch dan voor jou klaargemaakt tegen een kleine prijs. Op Guyam Island kon je toen ik er was ook hamburgers kopen, maar meestal begin je je dagtour met dit kleine eiland en om acht uur ’s ochtends heb je misschien nog niet zo veel zin in een hamburger… Op Naked Island kan je geen eten kopen.

guyam island siargao bezienswaardigheden siargao filipijnen dingen om te doen

Het kleinste eiland van de drie: Guyam Island.

bezienswaardigheden filipijnen drie eilanden tour siargao daku

De puppies toveren het hier natuurlijk helemaal om tot het aards paradijs!

Siargao bezienswaardigheden Filipijnen

En natuurlijk moet je hier ook enkele foto’s maken om je vrienden en familie thuis jaloers te maken 😉 !

Maasin Bridge Palm Tree Swing

“Sir, look there!” – Als de vriendelijke locals mij deze plek niet hadden getoond dan was ik er vast iedere keer voorbijgereden. Vlak naast de rode Maasin Bridge (twintig minuutjes van General Luna) staat een ietwat aparte bezienswaardigheid van de Filipijnen.

Eén van de palmbomen is immers in een heel erg vreemde vorm gegroeid. Deze mastodont groeit heel erg scheef over het water en maakt dan plots een bijna loodrechte groeispurt naar boven. De kinderen die op deze plek wonen vormden de palmboom om tot een origineel speeltuig en bevestigden aan de top een soort van trapladder. Na een -moeilijke- klim op de stam moet je je laten vallen en zoals een echte trapezeartiest over de rivier slingeren.

Ik heb duidelijk nog veel te leren als ik naar de lokale kinderen kijk! Ze klimmen moeiteloos de boom in en tonen je dan maar al te graag hun kunstjes. Soms springen ze zelfs met twee tegelijk op de trapeze terwijl een derde met één of andere ingewikkelde backflip het water in springt. Cirque du Soleil, maar dan op z’n Filipijns zou je kunnen zeggen.

dingen om te doen in Siargao Maasin Bridge Palm Tree Swing

Eén van de meest verrassende bezienswaardigheden in Siargao, de Filipijnen: de Maasin Bridge Palm Tree Swing!

dingen om te doen filipijnen siargao

En dat moet je zelf ook eens proberen, natuurlijk!!

Maasin Palm Tree overlook

Als je het eiland op eigen houtje verkent, dan is de kans groot dat je deze plek sowieso tegenkomt. Na een scherpe bocht word je plots overweldigd door een eindeloze muur van palmbomen. Aan de zijkant van dit steile pad is alleen maar een diepe afgrond waardoor je een onbelemmerd panorama krijgt over het eiland. Ik zei eerder al dat dit eiland nog heel ongerept is, en dit is één van de beste bewijzen daarvan. Als je het niet erg vindt om vroeg op te staan, dan raad ik aan om hier een zonsopgang mee te maken: magisch!

maasin palm tree overlook siargao dingen om te doen in de filipijnen

Tja… Dit is toch echt duidelijk het paradijs?

Cloud 9

Waarschijnlijk is dit de meest chille plaats van het eiland. Beginnende surfers of experts komen hier allemaal samen om van de geweldige golven te proeven terwijl nieuwsgierige toeristen vanuit hun hangmatten of resorts naar de sportievelingen kijken. Dit is ook meteen de beste plek om surflessen te nemen. Dat kan hier al voor ongeveer 500 pesos per uur. Vergeet niet om ook even de beroemde ‘Cloud 9 Pier’ te betreden (50 pesos). Van daaruit krijg je heel erg mooie uitzichten over de surfers en tijdens een zonsondergang is dit zeker weten één van de beste plekjes op het eiland.

cloud 9 Siargao mooiste bezienswaardigheden Filipijnen

De Cloud 9 Pier, wellicht het bekendste bouwwerk op Siargao.

Verken de mangroven in het noorden

Het zuiden van Siargao is veel meer ‘ontwikkeld’ dan het noorden. In het noorden vind je nog veel grotere stukken ongerepte natuur. Langs de prachtige stranden groeien vaak uitgestrekte mangrovewouden. Sommige van deze stranden kan je te voet bezoeken, maar je kan ook een bootje huren om zo langs deze vreemde en mysterieuze planten te varen.

hoogtepunten filipijnen mangroven siargao

Eén van de hoogtepunten van de Filipijnen is voor mij hoe ongerept de natuur hier nog is.

Rijd met je scooter langs de eindeloze banen

Eén van de leukste dingen om te doen in Siargao is om een scooter te huren. Voor 350 à 500 pesos per dag kan je dan de prachtige landschappen van dit eiland op eigen houtje verkennen. De banen gaan nooit vervelen! De wegen kronkelen door met palmbomen bezaaide bossen of je racet vlak naast één van de paradijselijke stranden. Wanneer de zon ondergaat kleurt het hele eiland roze en dat zorgt opnieuw voor adembenemende uitzichten! Let tijdens je ritjes wel altijd op voor katten, honden en spelende kinderen (en kokosnoten!), want die durven de weg weleens versperren…

hoogtepunten filipijnen siargao

Zelfs de wegen zijn hier paradijselijk!

Pilar

Je vindt heel veel kleine dorpjes op het eiland en de meesten ervan liggen langs de straatkant (of tussen de palmboombossen). Pilar is één van die kleine en gezellige dorpjes, maar in plaats van de typische hutten vind je hier ook paalwoningen die over de rivier hellen. In het water onder deze krakkemikkige huizen zie je vaak kinderen spelen. Ga gerust even gedag zeggen! Dan tonen ze vol trots hun vangst van de dag, want deze kleine deugnieten zijn heel behendig in het speervissen.

pilar siargao filipijnen

Niet alleen de natuur en de stranden zijn prachtig! Bezoek ook eens een typisch dorpje in Siargao.

Magpupunko Rock Pools

De Magpupunko Rock Pools zijn één van de bekendste bezienswaardigheden van Siargao. Wanneer het zeewater bij eb wegtrekt, verschijnen enkele diepe poelen langs de rotsige stranden van Magpupunko. In deze kraters blijft dan alleen helder water over waarin locals en toeristen rustig kunnen plonzen tot de vloed hen weer wegjaagt. Vergeet geen slippers of zeeschoenen mee te doen, want de rotsige ondergrond is soms wat lastig om op te wandelen. De eerste poel is duidelijk het meest populair, want iedereen lijkt hier te blijven hangen. Ga gerust verder! Want iets verderop zijn er nog poelen, en daar is meestal veel minder volk.

magpupunko rock pools siargao filipijnen bezienswaardigheden

De Magpupunko Rock Pools! De ideale plek om relaxed van de schoonheid van Siargao te genieten.

Shake Cafe Smoothie Bowls

Eigenlijk is dit geen bezienswaardigheid, maar een cafeetje dat zich heeft gespecialiseerd in gezond lekkers . Toch wil ik ze in dit lijstje opnemen omdat ze zo’n prachtige (en gezonde) smoothies maken! Heerlijke sapjes die worden versierd met bloemetjes, granola of fruit en worden geserveerd in een kokosnoot. Bovendien is de locatie (Cloud 9) van dit café ook ideaal om enkele foto’s te maken waarmee je je familie en vrienden gegarandeerd jaloers maakt!

shake cafe smoothie bowls siargao eiland filipijnen

De smoothie bowls zijn haast te mooi om op te eten!

Ontdek de ongerepte stranden

Er zijn tientallen stranden die het eiland omringen en bijna allemaal zijn ze heerlijk. Pacifico Beach, Doot Beach en het strand van Magpupungko behoren tot mijn persoonlijke favorieten maar daarnaast zijn er nog heel veel naamloze plekjes die je eerder toevallig ontdekt die ook de moeite zijn om te ontdekken.

De parelwitte of gelige stranden die worden overspoeld door honderden kleuren blauw in combinatie met de dichtbegroeide bossen van palmbomen vind ik echt bijzonder mooi. Nog maar zelden zag ik zoveel ongerepte natuur als op dit eiland.

filipijnen stranden siargao

De hemelse stranden zijn hier nog helemaal ongerept en vaak krijg je ze helemaal voor jou alleen!

siargao wat te doen filipijnen stranden

Mijn persoonlijke favorieten zijn echter deze ruige stranden. Het lijkt wel één of ander schatteneiland!

SURF!!!

Siargao staat bekend als de capital of surf in de Filipijnen, oftewel de surfhoofdstad van het land. Zelf weet ik niet heel veel van surfen, maar het werd me hier erg duidelijk dat de golven hier perfect zijn om met een surfplank te doorklieven!

Er zijn heel veel plekken waar je kan leren om te surfen en als dat je niet veel zegt is het ook gewoon superleuk om de surfers bezig te zien. Ik moet toegeven dat het best indrukwekkend is om mensen zo behendig op metershoge golven te zien balanceren.

siargao filipijnen surfen

Siargao is voor niets het ‘surfers capital’ van de Filipijnen.

Ga feesten op de coolste manier ooit

Locals en toeristen weten hoe ze hier moeten feesten! Elke dag -ja, ook op weekdagen- worden er in General Luna wilde parties georganiseerd. Het leuke daaraan is het concept: er is maar één feestje per dag, maar het is wel verspreid over verschillende bars. De pre-pre party begint ergens en lokt de eerste feestvierders, daarna volgt de pre-party tot ongeveer middernacht en daarna barst het echte feest los in de laatste locatie tot een uur of drie, vier. Het leuke hieraan is dat je zo telkens nieuwe plekken leert kennen, maar ook dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt en zo eenvoudig nieuwe vrienden kunt maken.

feestjes filipijnen

Feesten in het paradijs. Dat moet je toch ook eens hebben meegemaakt?!

Bezienswaardigheden in Palawan

Volgens vele mensen is Palawan het mooiste plekje in de Filipijnen. Het noorden van dit reusachtige eiland wordt dan ook vaak bezocht door toeristen. Van hieruit kan je heel wat adembenemende uitzichten bezoeken. Paradijselijke stranden, rotsachtige eilanden of tropische jungles; je vindt het hier allemaal!

Paradijselijke stranden

Palawan is één van de populairste locaties in de Filipijnen. Logisch! Want hier vind je ook enkele van de allermooiste stranden (ter wereld!). Bekende en geliefde stranden zijn o.a. Nacpan Beach, Sabang Beach, Seven Commandos Beach en Las Cabanas Beach, maar ik raad je aan om je daar niet blind aan te staren. De allermooiste stranden vond ik zelf diegene die iets minder bekend waren onder het grote publiek. En dan voornamelijk de kleine strandjes die je tijdens de island hopping tours bezoekt.
De meest paradijselijke (en vaak helemaal verlaten) stranden, kwam ik tegen tijdens mijn meerdaagse eiland excursie. Daarover kan je hier meer lezen.

nacpan beach filipijnen hoogtepunten

Nacpan Beach is volgens vele mensen één van de mooiste hoogtepunten van de Filipijnen, maar als ik eerlijk ben zag ik elders nog veel mooiere stranden!

Island hopping tours

Vanuit Palawan kan je dagelijks verschillende excursies boeken naar de kleine omliggende eilanden. Elk van deze uitstappen doet verschillende eilanden aan, dus telkens krijg je ook andere dingen te zien. Volgens de meeste mensen zijn de ‘A’ en ‘C’ tours erg mooi, maar als je graag wat meer wil zien kan je ook nog de ‘B’ en ‘D’ tour boeken.
Vanuit El Nido stap je het water in (voorzie een waterdichte zak!) met een tien tot twintigtal andere passagiers. De hele dag word je rondgevaren naar enkele van de mooiste plekken in de Filipijnen. Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar er is hier heel veel afwisseling! De hemelse eilanden worden afgewisseld door vlijmscherpe rotseilanden die op hun beurt worden ingeruild voor prachtige zoet- en zoutwatermeren in de mooiste kleuren blauw die ik al ooit zag.

island hopping tours palawan

De honderden eilandjes rond Palawan zijn telkens heel erg anders. Wat een paradijs is het hier!

Overnacht op onbewoonde eilanden

Als je liever aan de drukte van deze toch wel toeristische tours ontsnapt, dan kan je ook een meerdaagse tour van El Nido naar Coron (of omgekeerde richting) boeken. Twee tot vijf dagen lang, word je vergezeld door een avontuurlijke groep reizigers terwijl je dagelijks aanmeert aan de allermooiste eilanden van de Filipijnen. Versta me niet verkeerd, tijdens de island hopping tours zie je ook al geweldige dingen, maar dit is toch echt nog een stapje hoger! De toiletten en douches zijn erg beperkt -en internet is er al helemaal niet-, maar het overheerlijke eten in combinatie met de fantastische landschappen maakt dat zeker goed. Benieuwd of zo’n meerdaagse tour iets voor jou is? Lees dan zeker mijn ervaring in deze blogpost.

meerdaagse eiland tour el nido coron

Tijdens je rondvaart van El Nido naar Coron passeer je langs enkele van de mooiste eilanden van de Filipijnen!

Ga duiken!

Of je nu een duikbrevet hebt, of gewoon de kleurrijke onderwaterwereld van de Filipijnen wil zien: Palawan is daar de perfecte plaats voor! Vanuit El Nido alleen al zijn er tal van duikscholen die dagelijkse uitstappen aanbieden. De koralen en vissen zijn hier heel erg kleurrijk en dat moet je bijgevolg toch wel rekenen tot één van de mooiste bezienswaardigheden van de Filipijnen.

duiken in de filipijnen palawan

En voor al dat moois heb je natuurlijk wel voldoende zuurstof nodig!

duiken in de filipijnen

Duiken in de Filipijnen overtreft je stoutste dromen!

Ga bootje varen op een ondergrondse rivier

Rond Palawan vind je heel wat kalkstenen eilanden. Een supercoole ervaring, is om met een boottocht vanuit Puerto Princessa de binnenkant van zo’n eiland te aanschouwen. De spectaculaire grotten staan zelfs aanschreven als UNESCO werelderfgoed, dus je mag er zeker van zijn dat dit één van de leukere dingen om te doen in de Filipijnen is. Onderweg zie je niet alleen stalagmieten en stalactieten, maar ook andere vreemde constructies van Moeder Natuur. Als je goed kijkt kun je ook heel wat vleermuizen en andere dieren van de duisternis spotten.

puerto princessa ondergrondse rivier

Deze ondergrondse rivier kan je bezoeken vanuit Puerto Princessa. Maar vergeet niet dat dit nog een eindje van El Nido ligt!

Bezienswaardigheden in Coron

Coron zelf vind ik niet zo’n fantastische locatie, maar alles wat je errond kan doen maakt dat gebrek meer dan goed! De piepkleine eilandjes die rond Coron liggen zijn bezaaid met natuurlijke schatten. Poederfijn en sneeuwwit zand, doorzichtig blauwe oceanen en kleurrijke vissen maken de omgeving rond dit eiland ook een geliefde locatie voor duikers.

Island hopping tours

Ook in Coron kan je verschillende eilandexcursies boeken. De uitstapjes worden hier grotendeels hetzelfde geregeld (maar de groepen lijken wel iets groter), en ook hier zijn alle tours eigenlijk indrukwekkend.

Coron Island hopping tours

Tijdens de eiland tours vanuit Coron krijg je enkele prachtige plekjes te zien.

Ga duiken

Volgens sommigen vind je rond Coron enkele van de mooiste duikplekken ter wereld. Ik denk wel dat dat kan kloppen, want de koraalriffen en visjes die hier wonen zien er nog heel goed en gezond uit! Zelfs als je nog geen ervaring hebt met duiken, raad ik aan om het hier toch te proberen. Tijdens een snorkelsessie krijg je ook al moois te zien, maar dat is toch maar karig in vergelijking met het echte duikwerk.

duiken in de filipijnen Coron

Benieuwd wat hier allemaal op de zeebodem leeft? Ga duiken!

Wreck diving

In Coron is het niet alleen de natuur onder het wateroppervlak die adembenemend is. Verschillende schepen zijn hier (al dan niet opzettelijk) tot zinken gebracht, en die kunnen avontuurlijke duikers nu bezoeken. Koralen, mossen en algen hebben ondertussen al beslag gelegd op de meeste onderdelen van deze boten, en dat creëert echt een heel apart uitzicht. Vissen vinden hier ook goede schuilplaatsen, dus het puilt hier bovendien ook nog eens uit van exotische onderwaterschepsels.
Tijdens sommige island hopping tours kan je ook boven enkele gezonken boten snorkelen, maar met beperkte adem is het héél moeilijk om ze goed te zien.

wreck diving coron

Tussen een scheepswrak duiken is bijzonder spannend!

Overnacht op onbewoonde eilanden

Net zoals vanuit Palawan (El Nido), kan je ook vanuit Coron een meerdaagse eilandexcursie regelen. Met een typische Filipijnse zeilboot vaar je dan twee tot vijf dagen lang, langs de allermooiste stranden en azuurblauwe oceanen van dit land. Foto’s zien? Bekijk dan zeker dit artikel.

coron el nido eiland expeditie filipijnen

De eilandexpeditie van El Nido naar Coron was voor mij één van de leukste dingen om te doen in de Filipijnen.

Zwem NIET met walvishaaien in Oslob

Hierboven las je alvast enkele van de leukste dingen om te doen in de Filipijnen, maar helaas zijn er ook toeristische attracties die je maar beter vermijdt.

De Filipijnen, hoe prachtig het ook is en hoe lief de mensen ook zijn, blijft nog steeds een ontwikkelingsland. Dat betekent dat ethiek niet altijd even hoog in het vaandel wordt gehouden.

Voor vele avonturiers is het een droom om met walvishaaien in de Filipijnen te zwemmen. Hoewel je dat in dit land zeker mag doen, raad ik aan om Oslob te vermijden. Ook al zwemmen de walvishaaien hier niet in gevangenschap, toch worden ze gelokt met eten. Daardoor zijn de dieren volledig afhankelijk geworden van de lokale vissers en lijken ze hun natuurlijke instincten te zijn vergeten. Ze zwemmen daardoor vaak te dicht bij boten en krijgen daardoor lelijke wonden. Nog veel erger is echter dat ze niet meer deelnemen aan hun natuurlijke migratiepatronen waardoor deze met uitsterven bedreigde diersoort zich minder kan voortplanten.

Nog een probleem is dat veel toeristen zich helemaal niets aantrekken van hoe ze de dieren behandelen. Ongemanierde bezoekers doen er alles aan om de perfecte selfie met een walvishaai te krijgen en dat ten koste van de gezondheid en de levensduur van het dier (stress, littekens van zwemvliezen, …).

Als jij ook vindt dat deze dieren met respect moeten worden behandeld, dan kan je in de Filipijnen met walvishaaien zwemmen in Donsol, Dumaguete en Pintuyan. Hier kan je ethisch snorkelen met deze vriendelijke reuzen. Bovendien zijn hier ook veel minder toeristen en dat betekent dat je veel langer met de dieren kan zwemmen én véél mooiere foto’s kan maken.

walvishaaien filipijnen

Bekijk de dieren liever in hun natuurlijke habitat. Véél spannender en véél beter voor de dieren.

Reizen naar de Filipijnen

Zie je een georganiseerde reis naar dit prachtige deel van Azië wel zitten? Kijk dan eens wat deze reisorganisaties in de aanbieding hebben:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>