22 Bezienswaardigheden in Florence

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 16 november, 2021

Firenze of Florence is één van de drukstbezochte steden van Italië. Omdat hier jaarlijks zo veel toeristen naartoe reizen, mag je er dus zeker van zijn dat er hier meer dan genoeg te ontdekken valt!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (11 votes)

Tip: de Florence Pass

De Florence Pass is een verzameling van de top attracties in Florence zoals het Uffizi, de Accademia en de Duomo. Je ontloopt de wachtrij en alles is op een smartphone te laten zien. Inclusief 10% korting op alle andere attracties in Florence. Klik hier voor meer informatie. 
firenze bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Florence

Er zijn enorm veel bezienswaardigheden in Florence. Tijdens mijn bezoek aan deze feeërieke stad, kreeg ik ook inspiratie van GetYourGuide. Op deze website kan je makkelijk en snel tickets en tours bestellen voor populaire attracties in Firenze. Dat is trouwens geen overbodige luxe, want vaak zijn de wachtrijen hier enorm lang. Bovendien kan je hier bijna altijd tot 24u op voorhand gratis annuleren.

Het leuke aan Florence is, dat je niet altijd goed weer moet hebben om dingen te bezoeken. Het merendeel van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden zijn immers kerken, prachtige gebouwen en musea. Ik som hieronder alvast mijn favorieten op. Ontbreken er nog dingen om te doen in Florence? Laat het dan gerust weten in een berichtje onderaan deze post!

1. De Kathedraal van Firenze

De Kathedraal di Santa Maria del Fiore is waarschijnlijk het bekendste monument van Florence. Je kan de majestueuze koepel van bijna overal in de stad zien. Als je iets dichterbij komt, dan zijn het vooral de gedetailleerde muren en het overdadig versierde exterieur van deze gigantische kathedraal die de show stelen.
Een bezoek aan de kathedraal is helemaal gratis, maar wil je de aanpalende gebouwen (Campanile di Giotto, Baptisterium en de koepel) ook bezoeken? Dan zijn tickets wel nodig. De wachtrij om de prachtige Santa Maria del Fiore binnen te komen lijkt lang, maar je geraakt eigenlijk altijd erg vlot binnen.
De binnenkant is al bijna even buitensporig als het exterieur van dit gebouw. De gigantische hal is versierd met onbetaalbare schilderijen, prachtig houtsnijwerk en authentieke vloeren. Het allermooiste deel van deze kerk is natuurlijk wel de gigantische plafondschildering die boven de gouden preekstoel prijkt.
Neem je tijd om de kathedraal van Firenze te bezoeken. Onder het gelijkvloers is er immers nog een stukje dat je kan bezoeken. Hier kan je de oorspronkelijke fundamenten bewonderen en krijg je ook zicht op enkele eeuwenoude fresco’s die vroeger deel uitmaakten van Santa Maria del Fiore. Als je dit deel van de kathedraal wil zien, moet je wel een apart ticket aanschaffen.

Als je van plan bent om alle delen van de kathedraal te bezoeken (wat ik zeker aanraad) dan is tickets op voorhand reserveren zeker geen slecht idee. Er mogen immers maar een bepaald aantal bezoekers per dag binnen, en daardoor is de Santa Maria del Fiore (en vooral de koepel!) vaak al dagen op voorhand uitverkocht (zie foto een beetje verder). Daarom raad ik iedereen echt aan om zo snel mogelijk online te reserveren. Dat is mogelijk vanaf €30 per persoon.

kathedraal van Florence Santa Maria del Fiore

De kathedraal van Florence, gezien vanuit de klokkentoren. De gigantische koepel zie je van bijna overal in de stad!

2. Campanile di Giotto

Naast de Kathedraal van Florence staat een gigantische toren, die bekleed is met datzelfde mooie marmerpatroon. Dit is de Campanile di Giotto. Je kan deze toren van 85 meter hoog helemaal beklimmen met hetzelfde ticket waar je ook toegang krijgt tot het Baptisterium en het ondergrondse deel van de Kathedraal. Om helemaal naar boven te klauteren, moet je 414 treden trotseren. Dat is behoorlijk vermoeiend, maar al die moeite dubbel en dik waard!
Er zijn drie verdiepingen waar je even kan uitrusten en van waar je een prachtig uitzicht over Firenze krijgt. Hoe hoger je klautert, hoe indrukwekkender het panorama natuurlijk wordt. Spijtig genoeg zijn de zijkanten en het gat in het midden wel afgesloten met een hekwerk. Hierdoor word je uitzicht immers een beetje beperkt, maar voor de veiligheid is het natuurlijk wel belangrijk.
Op de tussenetages vind je ook enkele gigantische koperen klokken, die ooit voor het oorverdovende belgerinkel vanuit de Campanile zorgden.

Het uitzicht van op de klokkentoren is betoverend mooi, en een goed alternatief voor wanneer je geen reservaties kan maken om de Duomo te beklimmen.
Vergeet niet dat je voor deze klokkentoren tickets nodig hebt! Die kan je ofwel apart aankopen, ofwel als combi-ticket voor alle onderdelen van de kathedraal.

campanile di giotto bezienswaardigheden Florence klokkentoren

De drie onderdelen van de kathedraal van Florence, met helemaal rechts de indrukwekkende campanile.

3. Het Baptisterium

De kapel die recht tegenover Santa Maria del Fiore staat heet het ‘Baptisterium’, of in het Nederlands ‘de doopkapel’. Om dit mooie gebouw te bezoeken, moet je het Santa Maria del Fiore complex ticket aanschaffen.
Vergeet niet om eerst naar de reusachtige deuren te kijken vooraleer je de doopkapel binnengaat. Het lijkt wel alsof je hier voor de poorten van de hemel staat!
Binnenin vind je een bijna lege zaal, met uitzondering van een altaar, de graftombe van paus John XXIII en enkele banken. Het zijn dan ook de muren, de marmeren vloer en het plafond dat al je aandacht verdienen.
Op de plafondschildering zie je het Laatste Oordeel en taferelen uit het Genesis in weelderige goudkleuren op je neerdalen. Er valt hier bijzonder veel te vertellen, dus een gegidste rondleiding is zeker geen slecht idee.
In je toegangsbewijs voor alle onderdelen van de kathedraal zit ook een toegangskaartje voor het baptisterium inbegrepen. Wil je iets bijleren over alle onderdelen van de Santa Maria del Fiore? Boek dan meteen een gids + toegangstickets. Daar betaal je tussen €40 en €50 voor.

baptisterium florence bezienswaardigheden

Vanbuiten is het Baptisterium prachtig, maar de binnenkant is gewoonweg fenomenaal… Het gouden plafond en de marmeren muren zijn prachtig!

Baptisterium bezienswaardigheden Firenze

De buitenkant van de dookkapel van Firenze.

4. Brunelleschi’s koepel of de ‘Duomo’

Nog een reden om een citytrip naar Firenze te boeken, is om de ‘Duomo’ te zien. Misschien wel beter bekend als Brunelleschi’s koepel. Deze gigantische stolp is zowel vanbinnen als vanbuiten prachtig.
Om de koepel te beklimmen ben je verplicht om tickets reserveren. Vaak zijn deze tickets al verschillende dagen op voorhand uitverkocht (zie foto hieronder), en spijtig genoeg kan je alleen ter plekke een reservatie maken. Daarom raad ik aan om een beklimming van de koepel al vast te leggen via officiële partners zoals GetYourGuide. Toegangskaartjes zijn hier duurder, maar zo ben je wel zeker dat je de mooiste bezienswaardigheid van Firenze ook op kan klimmen. Bovendien word je ook begeleid door een gids die je onderweg interessante weetjes vertelt.
Leg je liever je tijdstip ter plekke vast? Doe dat dan 3 tot 5 dagen op voorhand, want anders zijn de plekken gegarandeerd uitverkocht.

Via een zijingang klim je helemaal naar boven. Onderweg wandel je langs de onbekende gangen en indrukwekkende architectuur van de kathedraal. Eens je boven bent geraakt, kan je de magnifieke plafondschilderingen van dichtbij bekijken. Het is dan ook pas dat je echt ziet hoe gigantisch en gedetailleerd deze tekeningen zijn.
Vanaf het balkon, klim en klauter je via enkele erg ongelijke trappen naar de buitenkant van de Santa Maria del Fiore. Onderweg zie je ook de structuur van de koepel en dat is best indrukwekkend!
Eens je de laatste, steile trap naar boven bent beklommen, krijg je -volgens mij- het allermooiste uitzicht over Firenze.
Op een zonnige dag is het hier trouwens ook heerlijk vertoeven! Je mag hier zo lang blijven als je wil, blijf dus gerust even zitten en geniet van de rode daken van Florence en het prachtige heuvellandschap daarrond.
Het beklimmen van de Duomo is, letterlijk en figuurlijk, één van de hoogtepunten van Firenze.
Wachtrijen overslaan en een rondleiding van de koepel kan voor €42 met een gegidste tour en voorrangsticket.
Voor €30 per persoon kan je ook alvast een ticket kopen voor alle andere onderdelen van de kathedraal. Vergeet wel niet dat je ter plekke dan nog een reservatie moet maken om ook de koepel te beklimmen.

duomo brunelleschi firenze bezienswaardigheden

Het uitzicht vanop de ‘Duomo’ is volgens mij het mooiste panorama dat je over Firenze kan krijgen. Reserveer dus tijdig tickets voor deze activiteit!

Florence kathedraal koepel reserveren

Zoals je ziet, zijn tickets voor de koepel al dagen op voorhand uitverkocht.

5. Galleria del’Accademia

Florence is misschien wel het bekendst door haar overvloed aan schitterende musea. Eén van de bekendste is ongetwijfeld de Galleria del’Accademia. En dat heeft eigenlijk maar met één ding te maken. Hier vind je immers ‘De David’ van Michelangelo. Dit vijf meter grote (veel groter dan ik had verwacht!) kunstwerk toont hoe de Bijbelse held, David, er zou hebben uitgezien.
Oorspronkelijk stond dit standbeeld voor het Palazzo Vecchio. Daar vind je nu een replica terug. Als je de lange wachtrijen voor de Galleria del’Accademia niet willen trotseren, dan is dat meteen een goede tip. Anderzijds kan je ook gebruik maken van de Firenze Card (daarmee mag je onmiddellijk binnen), of je kan een voorrangsticket kopen voor €20 per persoon (ter plekke kost het je €16,50).
De Galleria del’Accademia is een vrij klein museum, maar heeft veel meer te bieden dan alleen ‘de David’.
Prachtige middeleeuwse kunstwerken sieren de muren, maar het was voornamelijk de zaal met beeldhouwwerken uit de Renaissance die mij aansprak.
Naast de Accademia vind je ook nog een kleine tentoonstelling waar een grote collectie (oude) muziekinstrumenten wordt tentoongesteld.

Bestel je tickets al online om lange wachtrijen voor te zijn. Officiële partners van de Galleria, bieden tickets met een gereserveerd tijdstip aan voor €20 per persoon. Vreemd genoeg is dat goedkoper dan wanneer je ze online bestelt via de officiële website… Bovendien krijg je bij GetYourGuide ook nog eens de mogelijkheid om gratis te annuleren en dat tot 24u op voorhand!
Als je het niet erg vindt om uren in de wachtrij aan te schuiven, dan betaal je €16 pp. Er is hier echter zó veel te ontdekken, dat ik aanbeveel om je tijd elders te besteden!

galleria del'accademia dingen om te doen in florence

De ‘David’ is natuurlijk het bekendste werk in de Galleria Dell’Accademia, maar er is nog zo veel ander moois om te bezichtigen!

wachtrijen galleria del'Accademia Firenze

Ik denk niet dat ik overdrijf, als ik zeg dat skip-the-line tickets hier een goed idee zijn!!

6. Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is het oorspronkelijke stadhuis van Florence. Buiten vind je een kopie van Michelangelo’s David. Rechts ervan bevindt zich het Loggia dei Lanzi, waarin enkele bijzonder mooie beelden zijn te bewonderen.
Eens je binnen bent in het Palazzo Vecchio, word je verwelkomd door overdadige versieringen en heel wat onbetaalbare kunstwerken, fresco’s en prachtige plafondschilderingen. De meest indrukwekkende kamer is volgens mij het ‘Salone dey Cinquecento’. De muren zijn hier versierd met gigantische schilderijen die militaire overwinningen van Florence weergeven. Ook het plafond is prachtig! Maar liefst 39 gouden panelen met verheerlijken het machtige Firenze en al haar geschiedenis.

Een andere kamer die ik het vermelden waard vind, is de ‘Stanza delle Mappe geografiche’. In deze kamer vind je enkele geografische mappen waarop alle ontdekte landen en werelddelen in kaart werden gebracht. Het is trouwens bijzonder indrukwekkend om te zien wat ze in die tijd al hadden ontdekt, zonder behulp van satellieten en dergelijke moderne snufjes!

Natuurlijk is hier nog veel meer kunst te zien. Prachtige zalen, kapelletjes en het overdadig versierde meubilair zijn allemaal een streling voor het ook. Maar ook een bezoek aan de toren van het Palazzo Vecchio moet je hier zeker doen!
Weet wel dat je daarvoor extra moet betalen (tenzij je een Firenze card hebt). Nadat je een honderdtal trappen naar boven bent beklommen, krijg je wederom een buitengewoon prachtig panorama over Florence. Van hieraf krijg je ook een erg mooi uitzicht over de kathedraal van Firenze.

Sla de vaak lange wachtrijen over door je tickets al online aan te schaffen. Een ticket voor het Palazzo Vecchio kost €16 per persoon, met toegang tot de toren. Ik raad echt aan om beide onderdelen van dit gebouw te bezoeken, want je kijkt je ogen hier echt uit!

palazzo vecchio bezienswaardigheden salone dey cinquecento

Het Salone dey Cinquecento is het meest ontzagwekkend vanaf het balkon. Maar de rest van het Palazzo is ook prachtig!

palazzo vecchio uitzicht

Dit is het uitzicht dat je krijgt vanuit de toren van het Palazzo Vecchio. Hogerop krijg je een blikveld over volledig Firenze!

7. Loggia dei Lanzi

Vlak naast het Palazzo Vecchio vind je een majestueuze overkapping waar tientallen marmeren beelden onder huizen. De beelden zijn voornamelijk mythologische en Bijbelse figuren, en zijn stuk voor stuk meesterlijke beeldhouwwerken.
Eén van de beelden, de ‘Verkrachting Van De Vrouwen Van De Sabine’, werd trouwens gemaakt door een Vlaming; Jean de Boulogne.
Zo zie je maar: Florence heeft ook enkele invloeden vanuit België meegekregen!

loggia dei lanzi firenze palazzo vecchio

Eén van de beelden onder de Loggia dei Lanzi. En op de achtergrond zie je het Palazzo Vecchio.

8. Uffizi

Net zoals de Accademia, is ook het Uffizi museum ontzettend populair onder de bezoekers van Florence. Deze prachtige kunstcollectie bezit duizenden onschatbare parels van de grootste kunstenaars die ooit op deze aarde hebben rondgelopen.
Schilderijen en beeldhouwwerken uit zowat alle klassieke periodes wisselen elkaar hier af, en geven uitstekend weer hoe er in die tijden werd gedacht, hoe mensen er uitzagen, en waar ze mee bezig waren.
Het bekendste werk is wellicht ‘de geboorte van Venus’ door Sandro Botticelli.
En ik moet ook toegeven dat de zalen met de werken van Botticelli mij ook het meest konden bekoren.

Slenter traag door de lange hallen en gangen met de ontelbare standbeelden en borstbeelden. Je gelooft je ogen niet!
Kijk op sommige plekken zeker ook eens door de ramen. Je krijgt o.a. een heel mooi uitzicht over de Ponte Vecchio en het Palazzo Vecchio.

Ter plekke kosten tickets €20 per persoon, en online tickets kosten evenveel, maar je mag wel de wachtrijen voorsteken! Mijn keuze was dan ook snel gemaakt…
Deze Voorrangstickets met een vast tijdstip kosten €20 per persoon en kan je aankopen bij officiële partner GetYourGuide.
De wachtrijen zijn hier op bijna ieder moment belachelijk lang… En twee uur wachten om uiteindelijk toch dezelfde prijs te betalen zou toch echt stom zijn?
Bij een Firenze card zit voorrangstoegang tot het Uffizi ook inbegrepen.

uffizi museum florence dingen om te zien

In het Uffizi ben je uren zoet! Je vindt er beeldhouwwerken, schilderijen en onschatbare kunstwerken van het hoogste niveau.

9. Ponte Vecchio

De bekendste brug van Italië is natuurlijk de Ponte Vecchio. Op deze oude brug vind je niets anders dan juwelierszaken die nog steeds zijn gehuisvest in de oorspronkelijke winkeltjes.
Een geheime gang vanuit het Palazzo Vecchio loopt helemaal door over de Ponte Vecchio. Vroeger werd deze brug helemaal ingepalmd door slagers, maar omdat het slachtafval van deze winkels zo erg stonk voor de passanten die boven de brug liepen, werd geëist dat de slagers werden vervangen door juweliers. En zo geschiedde…
Het mooiste uitzicht over deze brug krijg je net naast het Uffizi, of vanuit de brug die naast de Ponte Vecchio loopt.

ponte vecchio mooiste bezienswaardigheden florence

De Ponte Vecchio baadt in goud eens de zonsondergang begint! Wat een prachtig bouwwerk is deze brug!

10. Zoölogisch museum La Specola

Wil je eens wat anders zien dan al die klassieke kunstwerken? Breng dan ook een bezoekje aan ‘La Specola’. Dit charmante zoölogische museum is gehuisvest in een prachtig gebouw, en heeft een imposante collectie aan opgezette dieren en een prachtige zaal met de anatomie van de mens. Al deze stokstijve diertjes en mensen, staan achter glas in prachtige antieken kasten. Het lijkt wel alsof je in het dagboek van een zestiende-eeuwse ontdekkingsreiziger bent belandt!
Bovendien lijkt dit museum nog niet te zijn ontdekt door de grote massa en kan je hier dus rustig je kennis over dieren bijschaven!

Kaartjes kan je ook al online kopen voor €8 per persoon, en gratis toegang zit ook al inbegrepen in de Firenze Card.

la specola zoologisch museum firenze

Alle soorten dieren zie je hier opgezet! Ik stond versteld van hoeveel soorten vogels er waren, en vooral van exemplaren die ik nooit eerder had gezien.

11. De Boboli tuinen

Bij goed weer moet je zeker ook even afzakken naar de Boboli tuinen. Dit gigantische park is nogal heuvelachtig, maar daardoor krijg je ook het ene spectaculaire uitzicht na het andere. Het groene hart van Firenze, heeft ook enkele prachtige beeldhouwwerken en fonteinen op zijn grondvesten staan. Er lijken nooit echt veel bezoekers (omdat het zo groot is), en daardoor is het de perfecte plek om de drukte van het historisch centrum even achter je te laten.
Helemaal bovenaan in het park vind je ook een museum dat je meer leert over porselein. Je vindt er eeuwenoude porseleinen kunstwerkjes (tassen, borden en kleine beeldhouwwerken), maar ook het gebouw zelf en de Engelse tuin ernaast zijn enkele kiekjes waard.

Toegang tot de Boboli tuinen kost €18 per persoon en zit ook inbegrepen in de Firenze Card.

boboli tuinen florence bezienswaardigheden

Kom even op adem in dit grootse groene park vol grandeur. Mooi verzorgde tuinen met daarin prachtige beeldhouwwerken.

porseleinmuseum boboli tuinen florence

Het porseleinmuseum vind je helemaal achteraan in de Boboli tuinen.

12. Forte di Belvedere

Vlak naast de Boboli tuinen vind je alweer de volgende bezienswaardigheid van Florence: het Forte di Belvedere.
Van hier krijg je een mooi uitzicht over Firenze, en op het domein zelf kan je ook een (duur!) drankje drinken terwijl je geniet van dit mooie panorama.
Beneden aan het fort ligt een gigantisch kunstwerk: een menselijk skelet met een wel erg vreemde neus.
Speciaal, maar wel mooi!

Forte di belvedere florence skelet bezienswaardigheden

Het uitzicht vanaf het Forte di Belvedere is een van de mooiste panorama’s over Florence. Bovendien kan je er één van de vreemdste beeldhouwwerken van Firenze bewonderen!

13. De Bardini tuinen

Nu we toch bezig zijn met het bezoeken van al dat groen, is er nog eentje die ik met jullie wil delen.
De Bardini tuinen zijn veel kleiner dan die van het aanpalende Boboli domein, maar daarom niet minder mooi. Nadat je het steile voetpad bent opgeklommen, kan je ook hier genieten van een leuk terrasje met een prachtig panorama over Florence. Als je terug naar beneden gaat, loop je onder een langwerpige pergola versierd met allerlei klimplanten en heerlijk geurende bloemen. Natuurlijk ontbreken romantische beelden ook hier niet.

Toegang zit ook hier inbegrepen in de Firenze Card.

bardini tuinen dingen om te doen in Florence

Met even uitrusten doe je nooit verkeerd! Een alternatief voor de Boboli tuinen zijn de mooie Bardini tuinen.

14. Zonsondergang bij Piazzale Michelangelo

Er zijn heel veel romantische plekjes in deze Italiaanse stad, maar volgens mij is er geen enkel zo sprookjesachtig als het Piazzale Michelangelo.
Om er te geraken, moet je wel een kleine inspanning leveren. Dit plein ligt immers nog een stukje hoger dan alle tuinen die ik hierboven al opoemde. Na je korte work-out word je gelukkig wel beloond met het meest spectaculaire uitzicht over Florence.
Van hieruit krijg je een prachtig aanblik over de rode en oranje daken van de stad, alsof het plots in een miniatuur werd vervanderd.
Elk moment van de dag is goed om dit plein te bezoeken, maar tegen zonsondergang trekt deze Piazzale wel het meeste volk. Logisch, want een mooiere zonsondergang boven Firenze kan ik me niet inbeelden.

zonsondergang piazzale michelangelo duomo firenze

Het mooiste panorama over Firenze krijg je vanuit het Piazzale Michelangelo. Als je dan ook nog eens de zonsondergang kan meepikken zit je helemaal goed!

15. Basilica San Miniato al Monte

Vlakbij het Piazzale Michelangelo ligt nog zo’n mooie bezienswaardigheid van Firenze. De Basilica San Miniato al Monte ziet er schitterend uit vanbuiten, en het uitzicht van helemaal bovenaan moet eigenlijk niet onderdoen voor het eerder genoemde Piazzale. Bovendien is het hier vaak minder druk en dus het perfecte alternatief voor een prachtige foto over deze stad!
De marmeren basiliek deed me ook wel een beetje denken aan de Santa Croce kerk, die in het centrum van Florence staat te pronken.
Rondom de Basilica San Miniato al Monte vind je een prachtig kerkhof met imposante kunstwerken en graftombes. Hier vind je geen saaie grafstenen, maar enkel en alleen grootse marmeren sculpturen om de rijkdom van de overledene voor een laatste keer duidelijk te maken.

basilica san miniato al monte firenze bezienswaardigheden

Vanuit de Basilica San Miniato Al Monte krijg je een prachtig panorama over Firenze. Achter de kerk vind je ook nog een mooie begraafplaats.

16. Basilica di San Lorenzo en de Laurentian bibliotheek

In deze gigantische kerk liggen de meeste familieleden van de beroemde Medici familie begraven. Eigenlijk vertelde ik er nog niet veel over, maar de stinkend rijke Medici’s waren eigenlijk min of meer de eigenaars van volledig Firenze. Kapellen, kerken en kastelen… En ook bibliotheken natuurlijk!

In de kerk kan je enkele van hun graftombes bezoeken, maar als dat je niet echt interesseert, kan je ook gewoon het prachtige plafond bewonderen. Net zoals de vloer en de magnifieke zuilen, eigenlijk…
Naast diezelfde kerk ligt ook de indrukwekkende Laurentian bibliotheek. Nadat je een indrukwekkend gangpad bent doorgelopen (let op: loop alleen op de tapijten, en vermijd de oorspronkelijke vloer!) kom je terecht in een klein museum, met daarin enkele eeuwenoude boeken. Veel van deze literatuur werd met de hand geschreven, of aan de hand van oude drukpersen in zeer kleine oplage verspreidt. Indrukwekkend om te zien hoe veel toen al was ontdekt, en hoe veel meer we ondertussen alweer weten.

laurentian bibliotheek basilica di san lorenzo

De Laurentian bibliotheek, vlak naast de Basilica di San Lorenzo. De zijkamers zijn rijkelijk versierd, en helemaal achteraan vind je een klein museum met geïllustreerde en waardevolle boeken uit de middeleeuwen.

17. Cappelle Medicee

Naast de Basilica di San Lorenzo liggen de Medici kapellen. Deze kapellen werden gebouwd om de befaamde Medici familie (nogmaals) te eren. In dit flamboyante gebouw vind je een hele hoop prachtige kunstwerken, gouden en zilveren meesterwerken en natuurlijk nog meer hebbedingen die ooit de eigendom waren van deze rijke bankiersfamilie.
Het tweede verdiep van de kapel vond ik zelf het mooist. Daar vind je een sierlijk aangeklede zaal met een ontzettend mooie plafondschildering. In de aanpalende, kleinere, ruimtes vind je de graftombes van enkele prominente familieleden.

Wachtrijen kunnen lang zijn, dus ik raad aan om voorrangstickets te bestellen. Online kan je ze kopen voor €9 per persoon. Met de Firenze Card mag je ook hier gratis binnen.

cappelle medicee - de kapel van de medici's - florence bezienswaardigheden

Heel wat bezienswaardigheden in Florence hebben te maken met de Medici familie. Ze wisten dan ook goed hoe je een bouwwerk mooi moest maken…

18. Basilica di Santa Croce

De Santa Croce basiliek wordt door velen gezien als één van de mooiste kerken van Firenze. Het indrukwekkende interieur, met betoverende glas in lood ramen en rijkelijk versierde religieuze voorwerpen, heeft daar zeker iets mee te maken.
Deze beroemde basiliek moest vooral rekenen op de vrijgevigheid van de inwoners van Florence, want ze werd volledig opgericht door de bedelorde van de Franciscanen. Rijke families werden zelfs in de kerk begraven, op voorwaarde dat ze ook genoeg sponsorden bij de bouw van dit monument. Daarom wordt deze kerk ook wel eens gezien als het pantheon van Firenze: er zijn immers heel wat graftombes.
Van al die graven, zijn er twee die je zeker niet mag missen. Namelijk die van Michelangelo en Galileo.
Nadat je de binnenkant hebt ontdekt, raad ik ook aan om even te relaxen in de kloostertuin. Het is hier heel mooi en meestal ook niet te druk.

Het plein dat voor Santa Croce ligt, is trouwens ook een leuk plekje om even uit te rusten. Er is hier altijd wel wat te doen of te zien. Getalenteerde straatmuzikanten, kleine marktjes en heel wat mensen om in het oog te houden. Dit alles in combinatie met het uitzicht op de Santa Croce basiliek zorgt ervoor dat dit één van mijn favoriete bezienswaardigheden van Florence is.

basilica di santa croce dingen om te doen in florence

Er zijn heel wat mooie kerken in Florence, maar de Basilica di Santa Croce is één van de mooiste en bekendste. Ga op zoek naar de graftombes van enkele legendes!

19. Mercato Centrale

Italië staat niet alleen bekend om zijn prachtige kerkjes, musea en steden. Ook het Italiaanse eten is wereldberoemd! Dé plek om al dit lekkers uit te proberen is de Mercato Centrale van Firenze. Al van ver ruik je de mix van overheerlijke geuren die je meteen doen watertanden.
Deze markthal van twee verdiepingen is bezaaid met authentieke winkeltjes en restaurants die heel wat Italiaanse specialiteiten serveren.
Haal hier je take-away pasta’s, pizza’s, broodjes of andere warme en koude maaltijden. Natuurlijk kan je hier ook gewoon shoppen voor je eigen ingrediënten.
Op het tweede verdiep vind je een tiental leuke restaurants en bars waar je ook kan zitten. Op deze verdieping vind je Italiaans eten, maar ook buitenlandse gerechten of een mix van beiden.

mercato centrale firenze bezienswaardigheden florence centrale markt

Voor lekker en lokaal eten (en een prachtige setting) moet je naar de Mercato Centrale gaan! Al je zintuigen worden hier verwend.

20. Santa Maria Novella

Vlak naast het centrale station van Florence, staat de indrukwekkende Santa Maria Novella kerk. Vanbuiten ziet ze er al indrukwekkend uit, maar je zou nooit verwachten dat ze vanbinnen ook zo groot is.
De kerk zelf is rijkelijk voorzien van mooie kunstwerken, gedetailleerde plafondschilderijen, kleurrijke glas in lood ramen en natuurlijk heel wat andere oogverblindend mooie decoraties.
Naast de kerk vind je een mooie binnenplaats. Let daarbij vooral op de mooie zuilen en rondbogen die het grasperk omringen. Ook in de kleine zalen en kapellen naast de kerk zijn heel wat fresco’s, graftombes en kunstwerken te bezichtigen.

Koop je skip-the-line tickets alvast online voor €15,50 per persoon. Gratis toegang voor de Santa Maria Novella zit ook inbegrepen in de Firenze Card.

florence kerk santa maria novella

Eén van de bekendste kerkjes in Florence is Santa Maria Novella. Loop zeker door tot de kapel achteraan. Prachtig, niet?

21. Palazzo Medici Riccardi

Het Palazzo Medici Riccardi, vaak afgekort als Palazzo Medici, was het persoonlijke paleis van de steenrijke Medici familie. De buitenkant ziet er niet meteen uit als een paleis, maar dat was enkel om potentiële dieven en plunderaars af te schrikken. In feite ziet het er meer uit als een verstevigd fort, en dat was het in die tijd ook wel.
Gelukkig kan je als toerist nu ook binnen een kijkje nemen!

Eens je voet zet achter de buitenmuren, zal je verstelt staan van hoe mooi dit paleis is. De prachtige binnentuin, afgewerkt met grootste zuilen en bogen, op elk detail gelet en volgestouwd met beeldhouwwerken is je eerste kennismaking. Als je daarna nog meer wilt zien, moet je eerst een ticket aanschaffen. Gratis toegang zit ook inbegrepen in de Firenze Card.
De kamers van het Palazzo Medici Riccardi zijn aangekleed met de duurste voorwerpen en de mooiste decoraties. Eigenlijk hoeft dit stulpje niet onder te doen voor het kasteel van Versailles, want beide eigenaars keken duidelijk niet op een centje meer of minder! Elke kamer is prachtig versierd, en geen enkel detail werd vergeten. Let op de vloer, de muren, het plafond en op het prachtige meubilair.
Verlaat het Palazzo Medici zeker niet vooraleer je de ‘gouden kamer’ hebt bezocht. Voor mij was deze zaal één van de mooiste dingen om te zien in Firenze!

palazzo medici riccardi gouden kamer florence

Het Palazzo Medici Riccardi zit vol met rijkelijk versierde kamers, maar deze ‘gouden kamer’ spant toch overduidelijk de kroon…

22. Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella

De Officina Profumo Farmaceutica is één van de weinige bezienswaardigheden in Florence die je gratis kan bezichtigen. Het is één van de oudste apotheken ter wereld, en vanaf het moment dat je binnenstapt word je overspoeld door heerlijke geuren.
De verschillende zalen staan vol met natuurlijke middeltjes en parfums om allerlei kwaaltjes weg te werken. Tegelijkertijd is is het interieur hier ook een streling voor je oog! Misschien draagt dat ook wel bij tot een betere gezondheid? Wie weet…
Vanuit de achterste kamer van deze winkel krijg je ook een preview over de binnenplaats van de Santa Maria Novella kerk.

officina profumo farmaceutica di santa maria novella florence firenze parfumerie

Een gratis bezienswaardigheid in Florence die je neus en ogen blij zal maken! Test enkele lekkere geurtjes uit, of geniet gewoon van het mooie interieur.

Nog enkele tips voor je bezoek aan Firenze:

  • Het meest spectaculaire uitzicht over Florence krijg je vanuit Brunelleschi’s koepel. Echter mogen hier dagelijks maar een beperkt aantal bezoekers naartoe, en vaak zijn de toegangstickets al dagen op voorhand uitverkocht. Boek daarom alvast een ticket + gids op voorhand, of probeer ter plekke zo snel mogelijk een plekje vast te leggen. Reken er wel op dat je ter plekke minstens 3 dagen zal moeten wachten.
  • Heb je je vlucht naar Firenze nog niet geboekt? Vergelijk dan eens prijzen tussen SkyScanner en TuiFly. Bij deze laatste kan je vaak al voor €50 tickets scoren!
  • Koop voor de drukste bezienswaardigheden (Galleria del’Accademia, Uffizi, kathedraal van Firenze) alvast skip-the-line tickets, of bestel een Firenze kaart. Het zal je heel veel tijd en teleurstelling besparen. Wachtrijen lopen vaak op tot enkele uren, en een beklimming van de koepel is vaak meerdere dagen op voorhand uitverkocht.
  • Nog een tip: met het gewone ticket kan je de Kathedraal, de Campanile (toren) en het Baptisterium bezoeken. Echter is dit kaartje maar 48u geldig. Om de koepel te betreden moet ook dit ticket nog geldig zijn! Plan je bezoeken aan alle onderdelen van de Kathedraal dus binnen 48u of je mag de koepel niet meer binnen!
checkoutsam florence firenze

Eén ding staat vast… Cultuur- en geschiedenisliefhebbers zullen dol zijn op Florence!!!

Tip : De Firenze kaart

Als je naar Firenze of Florence gaat, ben je wellicht geïnteresseerd in musea, cultuur en geschiedenis. Er is ontzettend veel te beleven en te zien in Florence, maar vergeet niet dat je voor bijna alles moet betalen. Als je alle toegangsprijzen van deze kerken en musea bij elkaar optelt, kom je al snel uit bij enkele honderden euro’s.
Met een ‘Firenze Card‘ krijg je toegang tot 72 musea voor 72 uur. Bovendien krijg je (bijna) overal voorrang, en hoef je geen uren aan te schuiven. Zeker bij het Uffizi en de Galleria dell’Accademia is dit handig. Het is bij deze musea niet ongebruikelijk om twee of drie uur aan te schuiven voor je binnen kan. Met mijn Firenze kaart wachtte ik nooit langer dan 15 minuten.
Alle bezienswaardigheden die ik hierboven trouwens vernoemde, zijn gratis te bezoeken met de Firenze Card.

firenze card florence bezienswaardigheden

De Firenze Card met bijhorend stadsplan, voorrangstickets, toegangsticket voor de duomo en enkele ingangsticketjes die je krijgt bij het tonen van de kaart.

Excursies in Firenze boeken

Wil je alvast tickets voor bepaalde bezienswaardigheden in Florence vastleggen? Of wil je de Firenze kaart aankopen zodat je niet meer hoeft aan te schuiven? Goed idee! Kijk voor prijzen en mogelijkheden eens naar deze excursies:

» Alle tours en excursies in Florence

5x Hotel in Florence

Deze stad heb je niet in een weekendje gezien! Bovendien wil je hier ongetwijfeld ook wat langer blijven om van de Italiaanse keuken te genieten. Hier zijn alvast enkele erg leuke hotels in Firenze in alle prijsklassen.

Hostel Santa Montaca

Dit is een geweldige plek voor reizigers en vriendengroepjes die samen naar de hoofdstad van Toscane reizen. Het hostel heeft slaapzalen waar tot twintig personen kunnen slapen! De accommodatie is gevestigd in een vijftiende eeuws klooster en die traditionele Florentijnse charme hebben ze kunnen behouden. Er zijn ook twee grote gemeenschappelijke ruimtes waar zowel eenzame reizigers als gezinnen met elkaar kunnen socializen.

Hostel Santa Monaca ligt op wandelafstand van het hoofdstation, Santa Maria Novella, van Florence, waardoor het een goede uitvalsbasis is als je slechts een paar dagen in de stad doorbrengt. Vlakbij vind je ook de gelijknamige kerk met zijn prachtige gevel en geheime kloostergangen die je zeker eens bezocht moet hebben. De mooiste paleizen, zoals het Palazzo Strozzi, Palazzo Pitti en Palazzo Vecchio, bevinden zich allemaal binnen een straal van twee kilometer. De prijs voor één nacht in dit knus en goedkoop hotel bedraagt €28.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hostel Santa Montaca

© Hostel Santa Montaca

Casa Pucci B&B

Deze accommodatie staat bekend om haar uitmuntende klantenservice en dat is vooral te danken aan het vriendelijke en attente personeel. Het is een authentieke B&B met een typisch Italiaanse inrichting. Vanuit het slaapkamerraam heb je onder andere een subliem uitzicht op verschillende bezienswaardigheden van Florence en ’s morgens geniet je van een klassiek ontbijtbuffet met zoete en hartige producten.

Vanaf Casa Pucci is het slechts een korte wandeling naar de vele attracties in het centrum. De Boboli-tuinen zijn een iconisch herkenningspunt en zijn de ideale plek om in het midden van het groen even uit te blazen van de drukke straten. Is het vandaag te warm om door de stad te wandelen? Dan kan je ook een dagje genieten van de rust op het gezellige terras van de B&B. Het personeel houdt je met veel plezier gezelschap terwijl ze je alles over Firenze vertellen. Kamers in dit hotel zijn beschikbaar vanaf €60.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Casa Pucci B&B Florence

© Casa Pucci B&B

UNAHOTELS Vittoria

UNA Hotel Vittoria is waarschijnlijk het meest stijlvolle hotel van Florence met een uniek ontwerp en de nieuwste snufjes. In elke ruimte van de viersterrenaccommodatie vind je het hipste behangpapier en tal van architectonische kenmerken. Het verblijf heeft ook wat weg van een modern kunstmuseum want als je door het gebouw wandelt merk je al snel heel wat eigenaardige sculpturen op.

Deze funky accommodatie ligt in de historische wijk San Frediano. Dankzij de ligging vind je in de buurt heel wat dingen om te doen in Firenze. Je kan de populairste trekpleisters bewonderen tijdens een wandeling, maar je kan in het UNA Hotel Vittoria ook een fiets huren om door de omgeving te trekken. Florence ligt immers in Toscane en deze provincie staat vooral bekend om haar magnifieke landschappen. Logeren kan hier al vanaf €92 voor één nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

UNAHOTELS Vittoria Firenze

© UNAHOTELS Vittoria

Hotel Home Florence

Thuis is waar je heen wilt… Hotel Home Florence brengt je een oogverblindende mix tussen modern minimalisme en de traditionele architectuur uit de Renaissance. Hoewel je je bij witte kamers misschien onmiddellijk denkt aan koud en kil, is men erin geslaagd om toch een warme sfeer te creëren. In de accommodatie heb je ook de kans om wat aan je conditie te werken, te genieten van een ontspannende wellnnesbehandeling of te proeven van de Toscaanse keuken.

Dit hotel heeft een schitterende ligging in het hartje van stad, omgeven door de meest geliefde bezienswaardigheden van Firenze. De bekende Basilica di Santa Croce ligt slechts op 500 meter en naar de Galleria degli Uffizi wandel je in een kwartiertje. Dankzij de centrale ligging vind je in de omgeving ook heel wat gezellige terrasjes om even te ontsnappen aan de zomerse hitte. Je betaalt in Hotel Home Florence €135 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Home Florence

© Hotel Home Florence

Gallery Hotel Art

Gallery Hotel Art is een exclusief en artistiek hotel in Firenze met uitstekende, hedendaagse kamers en formidabele faciliteiten. Naast de bar en het restaurant, die een geweldige manier zijn om de Italiaanse keuken te leren kennen, worden hier het hele jaar door interessante tentoonstellingen georganiseerd. Ontdek in de suites enkele fantastische werken van moderne fotografen, zoals Lise Sarfati, David Lachapelle, Elliot Erwitt en Steven Klein.

Je kan dit boetiekhotel vinden vlak naast de Ponte Vecchio, de bekendste brug van de stad. Het is de perfecte plek om de vele middeleeuwse en renaissancistische schatten van Florence te ontdekken. De meest bekende trekpleisters zijn onwaarschijnlijk de Dom, de Galleria degli Uffizi en de kerk van Santa Croce. Kom na een dag sightseeing helemaal tot rust in de White Iris Beauty Spa, het wellnesscentrum van het zusterhotel Continentale, waar je gratis gebruik van mag maken. Voor een tweepersoonskamer betaal je hier €260 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Gallery Hotel Art

© Gallery Hotel Art

Citytrip naar Florence

Vanuit België is het slechts een uurtje vliegen naar Florence. Voor een citytrip gevuld met cultuur, kunst en heerlijk eten raad ik aan om minstens drie dagen te boeken.
Een citytrip naar Firenze hoeft niet duur te zijn! Kijk maar eens naar deze promo’s:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (11 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>