21x Bezienswaardigheden Haarlem: Wat te doen? (+ Omgeving)

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De hoofdstad van de Nederlandse provincie Noord-Holland is niet Amsterdam, zoals je misschien zou verwachten, maar Haarlem. In deze gezellige stad aan de Spaarne ben je met gemak enkele dagen zoet, want er is heel wat te doen in Haarlem.
Je vind er onder andere bijzondere kerken en interessante musea en heel wat cultuur. Maar trek zeker ook wat tijd uit om te shoppen! Deze plek is namelijk al drie keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland.
Benieuwd welke activiteiten in Haarlem je niet mag missen? Ik geef je hieronder alvast 21 tips voor bezienswaardigheden in Haarlem en omgeving.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 votes)

wat te doen in Haarlem

1. Bekijk de indrukwekkende Grote of Sint Bavokerk

In het hart van de stad tref je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad Haarlem: de Grote of Sint Bavokerk. Zou je deze laatgotische kerk van boven bekijken, dan zie je dat deze in de vorm van een kruis gebouwd is.

Eenmaal binnen kom je ogen te kort. Kijk je naar boven dan zie je indrukwekkende gewelfde plafonds, kijk je naar de grond dan zie je meer dan vierhonderd grafstenen. Zo is de beroemde schilder Frans Hals hier begraven, onder het koor.
Maar de echte blikvanger in de Grote of Sint Bavokerk is het Müllerorgel uit 1738. Onmogelijk om over het hoofd te zien, want het orgel is zo’n 30 meter hoog.
Bijzonder weetje: Mozart heeft op tienjarige leeftijd op dit orgel gespeeld!

Waarschijnlijk kent het spreekwoord ‘de kogel is door de kerk’ zijn oorsprong in de Grote Kerk. Als je er bent, probeer dan de kogel die hier ergens in de muur verankerd zit te vinden. Tijdens het Beleg van Haarlem schoten de Spanjaarden in 1573 een kogel door de kerk die in een van de binnenmuren is blijven steken.

Grote of Sint Bavokerk Haarlem

Een gigantisch bouwwerk!

Müllerorgel haarlem bezienswaardigheden

Het indrukwekkende Müllerorgel.

2. Ga relaxen in de Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is een stadspark/-bos aan de rand van het centrum van Haarlem. Het stadsbos heet de Grote Hout en het stadspark de Kleine Hout. Ga je Haarlem bezoeken en wil je iets ondernemen dat niet typisch voor toeristen is, dan is picknicken in het park of wandelen door de Kleine Hout leuk om te doen.

In de Kleine Hout vind je onder andere een kinderboerderij en hertenkamp. Check ook het Hildebrandmonument, een mooie beeldengroep van de acht karakters uit de verhalenbundel Camera Obscura van Hildebrand.

Ben je op Bevrijdingsdag (5 mei) in Haarlem, dan herken je de Haarlemmerhout niet meer terug. Het rustige stadspark verandert op die dag namelijk in een festivalterrein. Op de podia van Bevrijdingspop staat altijd een leuke mix van bekende en onbekende bands en artiesten. Zo gaf (het toen nog onbekende) Radiohead in 1993 acte de présence en traden er door de jaren heen bands als Triggerfinger, De Jeugd van Tegenwoordig, Soulwax en Within Temptation op.

3. Ga uitwaaien op het strand van Zandvoort

Een van de bezienswaardigheden in de omgeving van Haarlem is badplaats Zandvoort. In de zomermaanden kan het hier erg druk zijn (de stranden bij Overveen en Bloemendaal zijn (iets) rustiger), maar buiten het zomerseizoen maak je hier fijne strandwandelingen.

Er zijn voldoende strandtenten het hele jaar open, dus er is altijd een plekje te vinden voor warme chocolademelk met slagroom.

zandvoort

De strandhuisjes van Zandvoort.

4. Maak een rondvaart door Haarlem

Wil je Haarlem vanuit een ander perspectief bekijken, dan is een rondvaart over de Spaarne een aanrader. Je vaart onder andere langs Teylers Museum en Molen de Adriaan, maar daarover later meer.
De boot vertrekt tegenover Teylers Museum, aan de andere kant van het water.

Een tip: boek voor je bezoek alvast online tickets voor deze populaire activiteit in Haarlem, zodat je zeker weet dat je de boot niet mist of in ieder geval een plekje hebt op het tijdstip dat voor jou past! Bovendien kan je enkel online een boottocht ook (tot 24 uur op voorhand) annuleren. Als het slecht weer is, is varen namelijk veel minder interessant!

Rondvaart Haarlem

Vanop het water krijg je een uniek zicht op deze mooie stad.

5. Bezoek het oudste museum van Nederland

Nu je de imposante gevel van Teylers Museum vanaf het water bewonderd hebt, wil je waarschijnlijk ook binnen een kijkje nemen in het oudste én eerste museum van Nederland. De geschiedenis van dit museum begint bij Pieter Teyler van der Hulst. Juist, de naamgever van het museum aan de Spaarne.
Ten tijde van de Verlichting legde hij collecties aan op het gebied van kunst en wetenschap die de basis vormden van het museum.

Teylers Museum is geen saai museum, maar eerder een plek om je te verwonderen. Over de Elektriseermachine in het Lorentz Lab bijvoorbeeld, een machine die Napoleon zo interessant vond dat hij in 1811 naar Haarlem afreisde. Einstein bezocht honderd jaar later het lab van Lorentz en deed hier inspiratie op voor zijn relativiteitstheorie.

Verder vind je in het museum onder andere een uitgebreide collectie fossielen, werken van Israëls en Mesdag en diverse intrigerende instrumenten, zoals een klankmenger en een vibratiemicroscoop.

Wil je met eigen ogen aanschouwen wat Napoleon en Einstein hebben gezien? Bestel dan online alvast je tickets voor het Teylers Museum.
Goed om te weten: komt het je toch niet uit om het museum te bezoeken op de geplande datum, dan kun je tot 24 uur voor je bezoek je tickets kosteloos annuleren (via GetYourGuide).

Teylers Museum Haarlem bezienswaardigheden

Het Teylers Museum gezien vanaf de boot.

Teylers Museum Haarlem bezienswaardigheden

Het Teylers Museum is prachtig vanbinnen en heeft heel wat interessante tentoonstellingen.

6. Ontdek bijzondere plekjes tijdens een stadswandeling door Haarlem

Natuurlijk kun je op eigen houtje een wandelroute door Haarlem volgen, maar met een gids erbij leer je allerlei leuke dingen over de stad én kom je op bijzondere plekjes die je zelf niet zo snel zou ontdekken.

Een tip: de wandeling met gids is een van de populairste dingen om te doen in Haarlem, dus boek van te voren alvast je tickets om teleurstelling te voorkomen.

Stadswandeling Haarlem

Wie weet wat je hier nog allemaal ontdekt tijdens een stadswandeling!

7. Beklim de torens van de KoepelKathedraal

De Sacré-Coeur in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona, de Westminster Cathedral in Londen en de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg… de KoepelKathedraal in Haarlem bevindt zich in goed gezelschap!

Het wordt beschouwd als één van de vijf belangrijkste kerken ter wereld die werden gebouwd in de periode tussen 1850 en 1950.
Het ontwerp is van Joseph Cuypers en er zijn verschillende stijlen te herkennen, waaronder Jugendstil, neoromaans en zelfs wat Moorse invloeden.

In de KoepelKathedraal beleef je een van de figuurlijke maar ook letterlijke hoogtepunten van Haarlem wanneer je de torens gaat beklimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de Haarlemse binnenstad en bij helder weer kun je zelfs zover kijken als Amsterdam en Alkmaar!

wat te doen in Haarlem KoepelKathedraal

De prachtige KoepelKathedraal!

8. Ga lunchen of dineren op hoog niveau

Heb je de smaak te pakken van de hoogtepunten van Haarlem, ga dan zeker lunchen of dineren bij DeDAKKAS. Dit duurzame restaurant is gebouwd op het dak van parkeergarage de Kamp, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de stad.

Dineren op hoog niveau doe je ook bij één van de sterrenrestaurants in Haarlem. In 2022 zijn dit er drie, namelijk ML Haarlem, Olivijn en Ratatouille Food & Wine.

Past een bezoek aan een sterrenrestaurant niet in de je budget en verblijf je tijdens je bezoek aan Haarlem in een accommodatie met keuken? Dan is de winkel Mabrouk aan de Botermarkt een aanrader. Sla hier je groenten en fruit in en kook je eigen sterrenmaaltijd, of koop wat lekkere hapjes (gemarineerde olijven, Turks of Marokkaans brood, gevulde pepertjes, etc.) en ga ergens picknicken.

9. Check het uitzicht vanaf Molen de Adriaan

Ben je op rondvaart door Haarlem geweest, dan heb je Molen de Adriaan al aan de oever van de Spaarne zien liggen. De Adriaan is een zogenaamde stellingmolen die onder andere is gebruikt als tabakmolen en kolenmolen. De oorspronkelijke molen is in 1932 in vlammen opgegaan en het heeft maar liefst zeventig jaar geduurd voor het bouwwerk opnieuw in volle glorie te bewonderen was.

Nu is De Adriaan een (werkende) museummolen en een geliefde trouwlocatie in Haarlem. De Adriaan is te bezoeken onder begeleiding van een gids. Je doet heel wat kennis op over de werking van windmolens, maar het hoogtepunt is toch wel het staan op de stelling, op twaalf meter hoogte.

Wil je meer molens vanaf het water bekijken, dan is een heuse molen- en sightseeing rondvaart iets dat je zeker niet mag missen.

Molen de Adriaan Haarlem

Museummolen De Adriaan.

10. Struin over de (Grote) Markt

De Grote Markt is het epicentrum en een van de bezienswaardigheden in de oude stad van Haarlem. Naast de Grote of Sint Bavokerk vind je hier vooral horeca en er staat een standbeeld van Laurens Janszoon Coster, volgens Nederlanders de uitvinder van de boekdrukkunst. Of dit nu Gutenberg of Coster was, het is leuk om even met ‘Lautje’ (zoals hij door Haarlemmers genoemd wordt) op de foto te gaan.

Op maandag en zaterdag is er markt op de Grote Markt, waarbij er op zaterdag meer kramen staan, onder andere met allerlei verschillende soorten street food.

grote markt Haarlem hoogtepunten

De Sint-Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Heerlijk om hier een terrasje mee te pikken!

11. Ontdek de geheimen van de meester in het Frans Hals Museum

Schilder Frans Hals was geen geboren Haarlemmer, maar hij zou er wel vrijwel zijn hele leven wonen. Hij zag het levenslicht in 1582 in Antwerpen. Al op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn ouders, die de Spaanse overheersers wilden ontvluchten, naar de Spaarnestad. Niet zo gek dus dat een van de bezienswaardigheden van Haarlem het Frans Hals Museum is.

Het museum heeft natuurlijk een aantal werken van de meester ‘himself’, naast andere werken uit de 16e en 17e eeuw van Oude Meesters. Toch is het niet alleen maar klassiekers wat de klok slaat, want er zijn ook nieuwe werken te bewonderen die toch naadloos in de collectie passen. Voor de liefhebbers is er ook een prachtig poppenhuis dat eigenlijk meer weg heeft van een miniatuurmuseum.

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum.

12. Hoor de Damiaatjes kleppen

Schrik niet als je tussen 21:00u en 21:30u ineens kerkklokken hoort luiden in het centrum van Haarlem, het zijn de Damiaatjes van de Grote Kerk maar. De Damiaatjes zijn twee klokken met de namen Piet en Hein die vroeger geluid werden als de stadspoorten van Haarlem gingen sluiten. Nu is hiervan alleen de Amsterdamse Poort nog over. Deze laatste is te vinden aan het einde van de Spaarnwouderstraat.

De enige periode dat er werd afgeweken van het tijdslot tussen 21:00 en 21:30 was de tijd dat er vanwege corona een avondklok gold in Nederland. De damiaatjes lieten toen een half uurtje eerder van zich horen.

13. Ga suppen of varen op de Mooie Nel

Een van de activiteiten in Haarlem die erg leuk is om te doen met mooi weer is suppen of varen op de Mooie Nel. Dit is een meer in de buurt van recreatiegebied Spaarnwoude. Ga je met de auto of fiets richting Schoteroog, een natuur- en recreatiegebied aan de Mooie Nel, dan denk je waarschijnlijk dat je helemaal verkeerd zit. Je moet namelijk eerst een stuk door het industriegebied van Haarlem.

Paviljoen Loef (Mooie Nelpad 5) verhuurt kano’s, bootjes en SUP boards. Na een korte instructie kan je zo het meer op! Verder is het sowieso leuk vertoeven bij Paviljoen Loef, ook op niet zo zonnige dagen. Je hebt er een prachtig uitzicht over het water en er hangt een relaxte sfeer. Er is een wisselende menukaart waarop ook genoeg te vinden is voor vegetariërs en vegans.

suppen haarlem

Rond Haarlem is er veel water en je kunt er heel wat activiteiten doen!

14. Spot het huis met de kogel in de Spekstraat

Een van de bezienswaardigheden van Haarlem die je makkelijk over het hoofd ziet, is de kanonskogel die in een huis in de Spekstraat zit. Deze kogel is er net als die in de Grote of Sint Bavokerk ingeschoten door de Spanjaarden tijdens het beleg van Haarlem. Wandel je met een reisgids door Haarlem, dan ga je de kanonskogel zeker zien.

15. Steek wat op in het Museum van de Geest

‘Wij zijn geïnteresseerd in het kunstwerk tussen je oren’, aldus het Museum voor de Geest. Aan de hand van kunstwerken daag je jezelf in dit bijzondere museum uit om na te denken over stigma’s en je ideeën over ‘normaal’ en ‘raar’.

Er zijn verschillende routes die je kunt volgen onder begeleiding van een digitale guide. Het Museum van de Geest, ook wel bekend als het Dolhuys, won in 2024 de prestigieuze Museum of the Year Award.

Het pand waar dit kunstkabited gevestigd is, is overigens niet willekeurig gekozen. In 1320 werd het oudste deel van het gebouw in gebruik genomen als leprozenhuis, maar nadat lepra uit Nederland was verdwenen, deed het dienst als een soort van gekkenhuis.

De gedachte was toentertijd dat stadsbewoners beschermd moesten worden tegen geesteszieken.

Mocht je nog wat bezienswaardigheden in de omgeving van Haarlem mee willen pikken: in Hermitage Amsterdam vind je een tweede vestiging van het Museum van de Geest waar Outsider Art centraal staat.

16. Fiets langs de hoogtepunten van Haarlem

Wil je meer van de stad zien dan je voeten aankunnen? Pak dan gewoon de fiets! Ga je Haarlem bezoeken in het weekend, dan kun je mee met een begeleide fietstour langs alle verborgen parels en must-see bezienswaardigheden van Haarlem. Je gids geeft je ook tips over wat er te doen is in Haarlem in de avonduren en wijst je op de beste restaurants van de Spaarnestad.

Tickets voor een fietstour langs alle hoogtepunten van Haarlem kun je trouwens eenvoudig online bestellen.

fietstour Haarlem wat te doen

Een leuke manier om de stad te verkennen is met de fiets.

17. Ga bier proeven in de Jopenkerk

Bier drink je normaal gesproken niet in de kerk, maar wel als je Haarlem gaat bezoeken! In de Jopenkerk staat alles in het teken van het gerstenat. Doordeweeks wordt er bier gebrouwen, een proces dat je kunt bekijken onder het genot van een biertje en een hapje. Naast brouwerij is de Jopenkerk namelijk ook grand café en restaurant.

De naam ‘Jopen’ slaat op de vaten van 112 liter die al in de veertiende eeuw werden gebruikt om Haarlems bier over de Spaarne te vervoeren. Haarlem was toen een van de belangrijkste Nederlandse brouwerssteden. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij de deuren, maar vanwege het 750-jarige bestaan van Haarlem werden de oude recepten uit de archieven opgeduikeld en brouwerij Jopen presenteerde in 1994 de eerste nieuwe/oude bieren.

Ben je een liefhebber van speciale bieren, ga dan zeker ook langs de Uiltje Bar (Zijlstraat 18). Dit is het café van de Uiltje Brewing Company, een andere brouwer uit Haarlem. Check ook de bottle shop die een paar deuren verderop ligt. Wie weet ontdek je hier dat ene bijzondere biertje dat je altijd al wilde proeven.

18. Neem een kijkje in het Corrie ten Boomhuis

Corrie ten Boom was een bijzondere vrouw die zich haar leven lang inzette voor anderen. Zo maakte ze deel uit van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog en vingen zij en haar familie Joodse onderduikers op. In haar ouderlijk huis in de Barteljoristraat kom je alles te weten over het indrukwekkende leven van Corrie.

Het huis is volledig in de oude stijl ingericht en je hebt de mogelijkheid om de schuilplaats van de onderduikers te bekijken.

19. Ontdek de Haarlemse hofjes

Het oudste hofje van Nederland, De Bakenesserkamer, is een van de bezienswaardigheden van Haarlem die je niet wilt missen. In totaal zijn er nu 22 hofjes in Haarlem (in de zeventiende eeuw waren dit er wel veertig!), waaronder twee moderne.

In het boek ‘Langs Haarlemse hofjes’ staan ze allemaal beschreven, inclusief openingstijden. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij de leukste boekhandel van Haarlem: De Vries Van Stockum.

haarlem hofje van noblet

Het hofje van Noblet…

hofje van staats Haarlem bezienswaardigheden

En het hofje van Staats!

20. Ga snuffelen bij Van der Pigge

Drogisterij Van der Pigge is volledig omsloten door het gebouw waar voor het faillissement V&D gevestigd was. Hoe dit zo is gekomen? In 1929 weigerde de toenmalige drogist het pand te verkopen. Niet zo gek als je bedenkt dat het al sinds 1849 een familiebedrijf was.

Nu kun je hier terecht voor natuurgeneeskundig advies en bijzondere producten, van kruidenpreparaten en thee tegen allerlei kwaaltjes tot fijne crèmes en oliën voor je huid. En vergeet niet om een zakje heerlijke dropjes te scoren!

21. Vind ‘schatten’ in de Gouden Straatjes

Shopliefhebbers opgelet: er is heel wat te doen in Haarlem als je van winkelen houdt. In de Gouden Straatjes van Haarlem bijvoorbeeld, is het genieten geblazen. Hier geen commerciële ‘usual suspects’ zoals je die vind in de Grote Houtstraat, maar boetiekjes met vintage kleding, unieke conceptstores en winkels waar je bijzondere items voor je huis spot. De Gouden Straatjes liggen rond de Grote Markt.

Een van deze zeven straatjes is de Kleine Houtstraat: een straat die al tweemaal is verkozen als leukste winkelstraat van Nederland. De andere zes zijn de Warmoesstraat, de Anegang, de Koningsstraat, de Zijlstraat, de Gierstraat en de Schagchelstraat.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>